Insomnie in sarcina – cauze si solutii

Insomnie in sarcina – cauze si solutii Insomnie in sarcina – cauze si solutii

Ultima actualizare: 1 aprilie 2024

Perioada sarcinii este unica in viata oricarei femei, marcand inceputul unor schimbari foarte importante, atat fizice, cat si emotionale. Pe parcursul sarcinii, somnul este deosebit de important. Cu toate acestea, insomnia in sarcina este o problema foarte des intalnita. Cauzele acesteia includ schimbarile hormonale, disconfort fizic si urinarile frecvente care apar chiar si pe timpul noptii.


Va confruntati cu insomnie? Aflati care sunt cauzele

Insomnia in sarcina poate avea diverse cauze, plecand in primul rand de la schimbarile hormonale. De asemenea, factorii care pot conduce la aparitia insomniei in sarcina pot fi de natura fiziologica, metabolica sau psihologici. Aceste tulburari asociate cu perioada sarcinii, respectiv care pot conduce la aparitia insomniei in sarcina, pot include anxietate, probleme legate de respiratie sau schimbarile de dispozitie. Iata care sunt cele mai frecvente cauze care pot duce la insomnie in sarcina.

  • Schimbarile hormonale

Schimbarile hormonale sunt foarte frecvente in timpul sarcinii si pot afecta ciclul de somn. Progesteronul, cunoscut drept „hormonul sarcinii”, va creste semnificativ si poate fi responsabil pentru aparitia insomniei in sarcina. Desi este foarte important pentru sanatatea sarcinii, acest hormon este responsabil pentru inducerea unei stari de somnolenta diurna excesiva, facand adesea dificila atingerea unui somn profund si neintrerupt pe timpul noptii. Din cauza acestei schimbari provocate de cresterea nivelului de progesteron, ritmul circadian va fi afectat, ducand la oboseala si epuizare. Prin urmare, insomnia in sarcina este foarte frecventa.

  • Disconfortul fizic

Pe masura ce sarcina progreseaza, veti lua in greutate si veti trece prin diverse schimbari hormonale. Din cauza acestora, veti avea un disconfort semnificativ, care va poate afecta si calitatea somnului. O problema foarte comuna in sarcina este durerea de spate. Aceasta este adesea exacerbata de cresterea presiunii exercitate de uterul in crestere asupra coloanei vertebrale si a muschilor din jur. Din aceasta cauza, insomnia va aparea tot mai frecvent, in special pe finalul celor 9 luni de sarcina.

Farmacistii Catena recomanda perna lunga pentru gravide. Perna pentru alaptat si pentru corp a fost conceputa in primul rand pentru femeile insarcinate. Este o perna mare, care ofera confort maxim intregului corp. Avantajul principal este ajutorul oferit utilizatorului pentru a avea un somn mai lung si mai odihnitor, oferind suportul necesar si adaptandu-se perfect siluetei, astfel incat utilizatorul sa isi gaseasca pozitia perfecta pentru somn.

De asemenea, in sarcina, arsurile la stomac si refluxul de acid sunt tot mai frecvente, pe masura ce cresterea uterului pune presiune pe stomac. Din aceasta cauza, va va fi tot mai greu sa va relaxati. Prin urmare, insomnia in sarcina va deveni tot mai frecventa. In plus, necesitatea frecventa de a urina noaptea, cauzata de presiunea uterului pe vezica urinara, intrerupe somnul. Aceasta problema, combinata cu dificultatea gasirii unei pozitii confortabile pentru somn, va conduce din ce in ce mai des la insomnie in sarcina, mai ales spre finalul perioadei.

  • Anxietatea si grijile

Pe perioada sarcinii, starile emotionale ale viitoarei mamici sunt foarte diverse, fiind combinate cu anxietate si grija. Fricile legate de sanatatea si siguranta copilului, precum si de schimbarile vietii si de responsabilitatile parintesti pot fi coplesitoare. Acest stres psihologic poate activa sistemul nervos simpatic, ducand la o stare de „alerta” constanta, care impiedica relaxarea si somnul profund. Prin urmare, insomnia in sarcina devine tot mai frecventa.

Anxietatea legata de nastere si grijile privind capacitatea de a fi o mama buna sunt, de asemenea, comune si pot juca un rol important in aparitia insomniei in sarcina. In plus, emotiile fluctuante, exacerbate de schimbarile hormonale, pot amplifica anxietatea si dificultatile de a dormi pe timpul noptii.

Insomnie in sarcina – solutii si remedii

Pentru a preveni insomnia in sarcina, aveti la indemana numeroase solutii si remedii pe care le puteti incerca in confortul propriei case. Iata care sunt cateva pe care le puteti implementa imediat:

  • mentineti o rutina regulata de somn – incercati sa mergeti la culcare si sa va treziti aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi;
  • creati un mediu confortabil pentru somn – este recomandat sa reduceti temperatura din camera in care dormiti si sa tineti departe de dormitor dispozitivele electronice;
  • folositi perne confortabile – incercati sa folositi perne care va ofera suport in zona abdomenului, a spatelui si pe care sa le puteti tine intre genunchi, pentru a reduce durerea din zona spatelui. Daca vi se pare suficient de confortabila, puteti folosi o perna pentru sarcina;
  • evitati consumul de nicotina si alcool in timpul sarcinii si incercati sa nu consumati cafeina dupa-amiaza;
  • incercati sa faceti exercitii fizice dimineata – exercitiile regulate in perioada sarcinii sunt importante pentru a va mentine o stare buna de sanatate. Cu toate acestea, inainte de a incepe sa faceti exercitii fizice, este important sa discutati cu medicul care va urmareste sarcina.
  • incercati metode de relaxare – tehnicile de relaxare sau activitatile calmante, cum ar fi o baie calda sau masaj pentru sarcina, va pot ajuta sa aveti un somn mai odihnitor. Si in acest caz, este important sa discutati cu medicul inainte de a opta pentru o anumita metoda de relaxare.
  • incercati sa dormiti pe partea stanga – dormitul pe partea stanga contribuie la buna circulatie a sangelui catre organe si catre fat. Prin aceasta pozitie de somn, veti ajuta si la reducerea simptomelor de la nivelul picioarelor si gleznelor. De asemenea, prin aceasta pozitie veti imbunatati si functia plamanilor si inimii.

In concluzie, insomnia poate fi o provocare dificila prin care mai toate femeile trec pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Cu toate acestea, cu informatiile si strategiile potrivite, puteti parcurge mai usor aceasta perioada speciala si va veti putea bucura de mai multa odihna. Prin intelegerea cauzelor si adoptarea unor solutii eficiente, veti putea sa va creati un mediu de odihna cat mai relaxant.

De asemenea, inainte de a alege o anumita metoda de relaxare in sarcina, este important sa discutati cu medicul pentru a alege solutia care se potriveste cel mai bine starii de sanatate pe care o aveti.

 

Surse:

https://www.webmd.com/baby/insomnia-during-pregnancy

https://www.sleepfoundation.org/pregnancy/pregnancy-insomnia

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/pregnancy-insomnia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323475#home-remedies

https://www.verywellhealth.com/natural-remedies-for-pregnancy-insomnia-5220964

Farmacistul Catena va recomanda:

  • 3039 Perna lunga pentru gravide

    Perna lunga pentru gravide

    Perna pentru alaptat si pentru corp a fost conceputa in primul rand pentru femeile insarcinate. Este o perna mare, care ofera confort maxim intregului corp. Avantajul principal este ajutorul oferit utilizatorului…