Informatii importante despre constipatia bebelusului alaptat la san

Informatii importante despre constipatia bebelusului alaptat la san Informatii importante despre constipatia bebelusului alaptat la san

Ultima actualizare: 29 septembrie 2023

Constipatia la bebelusi este una dintre numeroasele provocari carora parintii trebuie sa le faca fata in primele luni de viata ale copilului, constituind totodata si un serios motiv de ingrijorare. Este firesc sa se intample asa, mai ales in cazul parintilor care sunt la primul copil, dar trebuie sa precizam inca de la inceput ca problema constipatiei la bebelusi este una comuna, care poate fi usor remediata, si rareori se poate intampla sa apara complicatii care sa necesite o vizita la cabinetul medicului pediatru.

Constipatia la bebelusi apare uneori si in perioada alaptarii la san, iar pe parcursul acestui articol puteti afla care sunt cauzele, simptomele specifice si remediile facile la care puteti apela. De asemenea va vom oferi si cateva sfaturi pentru prevenirea constipatiei la bebelusii alaptati la san, in speranta ca va vom ajuta sa evitati o astfel de problema.


Care sunt cauzele constipatiei la bebelusii alaptati la san

Constipatia la bebelusi poate fi datorata mai multor cauze, unele dintre ele fiind inerente, iar altele putand fi evitate cu usurinta. Mai intai, este important de retinut ca nou nascutii trebuie alaptati la san cel putin in primele 6 luni de viata, intrucat laptele matern are un rol esential in dezvoltarea ulterioara a acestora contribuind printre altele si la prevenirea constipatiei la bebelusi in lunile ce vor urma dupa intreruperea alaptarii.

Revenind la subiectul acestui capitol, cauzele constipatiei la bebelusi pot fi urmatoarele:

Adaptarea la noul mod de hranire

Copiii vin pe lume cu un sistem digestiv imatur, care are nevoie de o perioada de adaptare la noul mod de alimentare, dat fiind faptul ca in perioada intrauterina, hranirea s-a facut prin intermediul cordonului ombilical. Asadar, odata cu inceperea alaptarii la san este firesc sa apara in primele zile anumite tulburari digestive, iar constipatia la bebelusi este una dintre ele. In general, este de scurta durata si se rezolva de la sine.

Dieta mamei

E de necontestat faptul ca alimentele si lichidele consumate de mama in perioada alaptarii influenteaza calitatea laptelui, iar in cazul unei diete necorespunzatoare, una din consecinte poate fi aparitia constipatiei la bebelusi. O dieta bogata in legume, fructe, cereale integrale si proteine ​​slabe constituie sursa pentru un lapte matern sanatos si usor de digerat pentru bebelus. De cealalta parte, sunt de evitat alimentele care provoaca balonare, grasimile saturate, alimentele foarte condimentate, ciocolata, cafeaua si alte bauturi care contin cofeina.

Suplimentarea alimentatiei

Constipatia la bebelusi poate aparea si ca urmare a inlocuirii laptelui matern cu laptele praf sau a introducerii in alimentatia copilului a primelor alimente solide. Asa cum spuneam si mai devreme, sistemul digestiv imatur se adapteaza mai greu noii alimentatii si asa se explica de ce inlocuirea laptelui sau suplimentarea cu alimente solide poate fi insotita de constipatie la bebelusi.

Servetele umede pentru bebelusi Rilastil Dermastil Pediatric au pH fiziologic si sunt potrivite pentru curatarea zonei scutecului.

Hidratarea insuficienta

Sugarii au nevoie de o cantitate adecvata de lichid pentru a mentine sistemul digestiv sanatos si pentru a avea scaune moi si usor de eliminat. Bineinteles ca aceasta cantitate de lichid provine tot din laptele matern, astfel ca pentru a evita constipatia la bebelusi, mamele trebuie sa se hidrateze foarte bine. In caz contrar, laptele produs va avea o concentratie mai mare de substante care pot determina constipatia la bebelusi. De asemenea, este important ca sugarii sa fie alaptati atunci cand cer acest lucru si nu doar la intervale fixe de timp.

Anumite probleme medicale

Constipatia la bebelusi poate fi si o consecinta a unor boli sau a unor infectii care afecteaza sistemul digestiv sau duc la deshidratare, acestea fiind cauzele care trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare.

Simptomele constipatiei la bebelusi

Constipatia la bebelusi poate fi usor de recunoscut pe baza mai multor semne specifice pe care niciun parinte nu le poate trece cu vederea. Un simptom caracteristic este reprezentat de scaunele tari si dificil de eliminat. Din cauza acestora, pot aparea si sangerari rectale iar prezenta sangelui poate fi constatata si in scaun.

Constipatia la bebelusi este insotita de disconfort abdominal si de balonare datorata acumularii de gaze in tractul digestiv. Astfel, abdomenul devine rigid si dureros, ceea ce face ca sugarul sa devina nelinistit, iritat si sa planga mai mult ca de obicei.

Aceste stari se intensifica in momentul defecatiei, din cauza durerii si disconfortului generat de scaunele tari, iar acesta este un alt indiciu pe baza caruia poate fi identificata constipatia la copii.

In primele 3-5 luni de viata, sugarii au mai multe scaune pe zi, insa dupa aceea frecventa acestora scade, putand ajunge la 1-2 scaune pe saptamana. Asadar, absenta scaunelor timp de mai multe zile a copiii peste 6 saptamani nu poate fi considerata un simptom al constipatiei la bebelusi, cu exceptia cazurilor cand apar si alte manifestari precum cele enumerate mai sus.

Remedii pentru constipatia la bebelusi

Daca nu este rezultatul unei boli sau a unei infectii, problema constipatiei la bebelusi poate fi usor rezolvata cu ajutorul unor remedii simple si mereu la indemana.

Masajul abdominal

Masajul se aplica facand miscari circulare cu varful degetelor in zona ombilicala, fara a presa abdomenul. Aceasta tehnica imbunatateste tranzitul intestinal si s-a dovedit forate eficienta in cazul constipatiei la bebelusi.

Exercitiile fizice

Desigur, nu puteti determina un sugar sa faca singur exercitii fizice, de aceea trebuie sa va implicati pentru a-l ajuta. In timp ce sta culcat pe spate, miscati-i usor picioarele ca si cum ar pedala pe bicicleta, apoi indoiti-i genunchii si apropiati-i de abdomen timp de cateva minute. Totodata, il puteti aseza pe burta incurajandu-l sa se tarasca, stimulandu-si astfel tranzitul intestinal, ceea ce va duce la ameliorarea simptomelor constipatiei la bebelusi.

Alimentele care contin fibre

Daca cel mic a inceput sa consume si alimente solide, e posibil ca acestea sa constituie cauza constipatiei la bebelusi, din cauza continutului redus de fibre. In astfel de situatii puteti incerca sa ii introduceti in alimentatie fructe, legume, cereale integrale sau piureuri din leguminoase, care sunt bogate in fibre alimentare ce imbunatatesc digestia.

Baile calde

Baile cu apa calda relaxeaza muschii abdominali, favorizand trecerea scaunului prin tractul digestiv si usurand eliminarea acestuia, astfel ca acesta este un alt remediu facil la care puteti sa apelati pentru tratarea constipatiei la bebelusi.

Prevenirea constipatiei la bebelusi

Asa cum am promis, incheiem cu cateva sfaturi de care ar trebui sa tineti cont pentru a evita aparitia constipatiei la bebelusi si totodata alte probleme mai severe ce pot fi asociate cu aceasta tulburare digestiva.

Chiar daca cel mic da semne ca doreste sa fie din nou hranit la scurt timp dupa ce a fost alaptat ultima data, nu ezitati sa ii satisfaceti dorinta, pentru ca in acest mod ii veti mentine organismul hidratat, ceea ce ii va asigura o digestie sanatoasa, reducand  riscul de constipatie.

Daca ati decis sa ii adaugati in alimentatie si alimente solide, este cel mai bine sa incepeti cu cele care au un continut bogat de fibre, intrucat acestea ii vor sustine digestia si vor face mai usoara trecerea la acest nou stil alimentar. Cele mai recomandate in acest sens sunt piureurile de fructe si cerealele integrale bine maruntite, inmuiate in lapte sau combinare cu piureurile de fructe.

Desi copilul este prea mic pentru a face miscare, aceasta poate fi benefica pentru tranzitul intestinal. De aceea, este important sa il incurajati sa se tarasca pe burta si sa se joace, iar in fiecare zi puteti face cu el exercitii usoare precum cele pe care le-am descris putin mai devreme.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • RILASTIL DERMASTIL - Servetele umede x 72 bucati

    RILASTIL DERMASTIL Servetele umede X 72 bucati

    Servetele umede pentru bebelusi Rilastil Dermastil Pediatric au pH fiziologic si sunt potrivite pentru curatarea zonei scutecului. Beneficii Sunt confectionate din material rezistent imbibat in lotiune…