Informatii despre statine, medicamente pentru reducerea colesterolului (beneficii si riscuri)

Informatii despre statine, medicamente pentru reducerea colesterolului (beneficii si riscuri) Informatii despre statine, medicamente pentru reducerea colesterolului (beneficii si riscuri)

Ultima actualizare: 3 iulie 2023

La nivel mondial, afectiunile cardiovasculare reprezinta una dintre principalele cauze care duc la mortalitate crescuta. Principalul factor de risc al dezvoltarii acestui tip de afectiuni este faptul ca multe persoane sufera de hipercolesterolemie (colesterol marit): acumularea unei cantitati patologice de lipide si colesterol in organism.

Pentru gestionarea si tratamentul hipercolesterolemiei, medicii pot sa prescrie atat schimbarea stilului de viata, cu practicarea de activitate fizica si o dieta echilibrata, cat si tratamentele medicamentoase cu statine. Aceste medicamente inhiba o etapa critica a caii de biosinteza a colesterolului, manifestand un puternic efect hipolipemiant (scad colesterolul).

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Omega 3-6-9 vegetal. Sursa vegetala de acizi grasi 3, 6, 9, ajuta la functionarea normala a sistemelor imunitar, digestiv si cardiovascular.

Se estimeaza ca, pe langa persoanele care urmeaza deja un tratament cu statine, alte 15 pana la 20 de milioane de persoane ar trebui sa beneficieze de acest tratament, in functie de factorii de risc pentru bolile cardiovasculare. Daca in urma efectuarii analizelor se observa un nivel foarte crescut de colesterol LDL, asa-zisul „colesterol rau”, persoana respectiva prezinta un risc mare de a dezvolta boli cardiovasculare, in special cand exista si alti factori de risc. Prin raportare la riscul cardiovascular, medicul poate prescrie tratamente cu statine pentru a ajuta la scaderea si asigurarea homeostaziei colesterolului din organism.

Ce sunt statinele?

Statinele sunt compusi biologici sau de sinteza care au proprietatea de a inhiba o enzima cu rol important in biosinteza colesterolului, si anume 3-hidroxi-3-metilglutaril-CoA-reductaza. Prin aceasta functie, tratamentul cu statine ajuta la reducerea biosintezei endogene de colesterol, cu scaderea concomitenta a concentratiilor anormale de colesterol din organism. Din momentul in care s-au descoperit primele statine si s-a reusit sinteza in vitro a acestora, managementul gamei variate de boli cardiovasculare s-a imbunatatit semnificativ. Administrarea de statine este vitala pentru persoanele care sufera de hipercolesterolemie si prezinta un risc major de boli coronariene.

Provenienta statinelor

In anul 1976, microbiologul japonez Akira Endo a descoperit primele statine, ca produs rezultat in urma metabolismului ciupercii Penicillium citrinum, pe care l-a numit compactin (astazi, este cunoscut sub denumirea de mevastatina). Ulterior, alti cercetatori au reusit sa descopere si alti inhibitori, derivati din Aspergillus terrus (mevinolina, ulterior lovastatina). Lovastatinele sunt primele statine aprobade de Food and Drugs Administration. De atunci, au fost sintetizate multe alte medicamente din aceeasi familie a statinelor, ceea ce a revolutionat modul in care bolile si afectiunile cardiovasculare sunt gestionate si tratate.

Tipuri de statine

Odata cu progresele tehnologice din industria farmaceutica si medicala, au fost descoperite si sintetizate mai multe tipuri de statine. In anul 2010, pe piata farmaceutica erau disponibile mai multe tipuri de statine: fluvastatina, atorvastatina, lovastatina, pitavastatina, pravastatina, si alte doua forme, rosuvastatina si simvastatina. De asemenea, exista si preparate combinate ce contin statine alaturi de un alt compus (atorvastatina si amlodipina besilat, de exemplu). Statina care inregistreaza cele mai mari vanzari este atorvastatina, in 2003 fiind cel mai vandut medicament din istorie. Forma de administrare a diferitelor tipuri de statine este orala.

Omega 3 forte 1.000 mg de la Naturalis este o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii. Omega 3 forte contine acizi grasi polinesaturati (DHA si EPA) din ulei de peste si vitamina E, care contribuie la restabilirea echilibrului nervos, contribuie la stimularea vitalitatii intelectuale si are rol in reducerea riscului cardiovascular. Contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului „rau” (LDL) si mareste nivelul colesterolului „bun” (HDL). DHA contribuie la mentinerea vederii normale si a functiei normale a creierului. Efectul benefic se obtine in conditiile unui consum zilnic de 250 mg de DHA. EPA si DHA contribuie la functia normala a inimii. Vitamina E contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Atorvastatina

Face parte din categoria statinelor obtinute pe cale sintetica, in laborator. In comert, se gaseste sub denumirea de Lipitor sau Torvast, cu posibilitati diferite de dozare.

Fluvastatina

Fluvastatina este obtinuta tot pe cale sintetica. Acest tip de statina se recomanda in tratarea mai multor tipuri de dislipedemii si hipercolesterolemii. In comert, se gaseste cu denumirea clasica de Lescol.

Lovastatina

Lovastatina face parte din categoria de statine naturale, obtinute natural, ca urmare procesului de fermentare. In comert, se gaseste cu denumirea de Mevacor.

Rosuvastatina

Este de origine sintetica si se gaseste sub denumirea de Crestor.

Simvastatina

Este un medicament hipolipemiant derivat prin fermentare. Zocor este denumirea comerciala.

Pravastatina

Face parte din categoria de statine obtinute pe cai naturale, derivat prin fermentare, si in comert se gaseste sub denumirea de Pravator.

Pitavastatina

Este o statine de origine sintetica, care se gaseste sub denumirea comerciala de Livalo.

Farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.*

Surse naturale de statine

Deoarece exista statine naturale rezultate in urma procesului de fermentare, se considera ca pot fi viabile si sursele alimentare naturale, cum ar fi:

  • drojdia de orez orsu;
  • raratele de Psyllium;
  • schinduful (fanul grecesc);
  • uleiul de peste.

Administrarea acestor medicamente se face doar la recomandarea mediului, pe baza unei retete.

Ce rol au statinele?

Statinele au rolul de a reduce nivelul de colesterol din organism si de a reduce sinteza de novo a colesterolului, prin inhibarea unei enzime esentiale implicate in acest proces. Tratamentul cu statine se prescrie persoanelor cu hipercolesterolemie.

Cand se recomanda tratamentul cu statine?

Indicatiile aprobate pentru administrarea acestor medicamente includ cazurile de:

  • hiperlipidemie si dislipidemie mixta;
  • hipertrigliceridemie;
  • disbetalipoproteinemie primara;
  • ateroscleroza;
  • preventia bolii cardiovasculare aterosclerotice;
  • copii si adulti cu hipercolesterolemie familiala.

Bineinteles, medicul poate recomanda tratamentul si in cazul in care suferiti de anumite tipuri de afectiuni care duc la cresterea colesterolului, cum ar fi tulburarile endocrine. Daca prezentati riscul de a dezvolta afectiuni cardiovasculare, pe fondul hipercolesterolemiei, tratamentul care implica statine este de prima linie in vederea prevenirii potentialelor complicatii asociate.

Care sunt beneficiile tratamentului cu statine la pacientii care sufera de colesterol marit?

Statinele sunt deosebit de eficiente pentru persoanele care sufera de colesterol marit, deoarece ajuta la reglarea nivelurilor anormale, prin oprirea sintezei de colesterol de catre ficat, ceea ce, de-a lungul timpului, va duce la scaderea totala a colesterolului LDL si trigliceridelor. In acelasi timp, tratamentul poate duce si la cresterea nivelului de colesterol HDL, despre care se stie ca manifesta efecte cardioprotectoare (asa-zisul „colesterol bun”). Pentru a imbunatati eficienta si rapiditatea rezultatelor, este foarte importanta mentinerea unui stil de viata sanatos pe intreaga durata a tratamentului. Se recomanda ca persoana care ia statine:

  • sa aiba o dieta echilibrata, sanatoasa (cum ar fi dieta mediteraneana);
  • sa faca activitate fizica in mod regulat si sustinut;
  • sa evite consumul de alcool si fumatul;
  • sa evite expunerea excesiva la factori de stres;
  • sa aiba un somn regulat, in conformitate cu necesarul de ore corespunzator varstei.

Scaderea nivelurilor de colesterol este asociata cu scaderea proportionala a riscului de patologii si afectiuni cardiovasculare, precum si a altor complicatii asociate hipercolesterolemiei.

Care sunt riscurile asociate tratamentului cu statine?

Tratamentele cu statine sunt deosebit de eficiente, intrucat reduc riscul cardiovascular, scazand si mortalitatea asociata acestor afectiuni. Cu toate acestea, deoarece inhiba etapa de biosinteza a colesterolului in care se produce compusul intermediar numit „malavonat”, terapia cu statine influenteaza si functia endoteliala, raspunsul inflamator si coagularea. Acest lucru inseamna ca efectele tratamentului cu statine se extinde dincolo de proprietatile esentiale de a asigura nivelul scazut de colesterol. Ca in cazul tuturor medicamentelor, statinele pot avea efecte adverse, cum ar fi simptomele musculo-scheletice, riscul crescut de diabet si ratele mari de AVC.

Cu toate acestea, frecventa efectelor adverse consecutive tratamentului cu statine este deosebit de redusa si, la anumite tipuri de pacienti, beneficiile tratamentului cu statine depasesc in mod considerabile potentialele riscuri. Principalele efecte adverse si riscuri asociate administrarii de statine pot include:

  • miopatiile: dependente de doza (mialgii difuze, sensibilitate sau slabiciune musculara) – se observa o crestere marcanta a creatinfosfokinazei musculare, care indica afectarea acestora; rabdomioliza se considera a fi cea mai grava posibila complicatie.
  • afectarea hepatica: cresterea transaminazelor, de obicei tranzitorie, leziuni hepatice;
  • tulburarile cognitive;
  • riscul de diabet zaharat de tip 2 si hiperglicemie.

Cu toate acestea, specialistii au pus in balanta raportul risc – beneficiu, ajungand la concluzia ca prezenta nivelurilor permanent crescute de colesterol reprezinta un potential pericol mult mai mare decat eventualele efecte secundare ale tratamentului cu statine. Daca prezentati simptome neplacute de-a lungul tratamentului, nu ezitati sa va adresati medicului.

 

Surse:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430940/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3108295/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6019636/
  4. https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/j.ics.2003.12.099
  5. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/statin-side-effects/art-20046013
  6. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22282-statins
  7. https://www.bhf.org.uk/informationsupport/treatments/statins
  8. https://www.webmd.com/cholesterol-management/side-effects-of-statin-drugs