Sindromul Gilbert este o tulburare hepatica genetica (mostenita) care afecteaza capacitatea organismului de a procesa bilirubina. Bilirubina este un produs rezidual de culoare galbena care apare in mod natural in timp ce organismul descompune globulele rosii vechi din sange.
Pe scurt, persoanele cu sindrom Gilbert nu produc suficiente enzime hepatice care sa mentina bilirubina la un nivel normal. Drept urmare, excesul de bilirubina se acumuleaza in organism. Excesul de bilirubina este cunoscut sub numele de hiperbilirubinemie.
Ce este bilirubina?
Bilirubina se gaseste in bila, un lichid digestiv produs de ficat care ajuta organismul sa absoarba grasimea. Ficatul face parte din sistemul digestiv, fiind un organ esential care filtreaza toxinele din sange, digera grasimile si stocheaza glucoza (un zahar care se gaseste in sange) sub forma de glicogen pentru a fi folosit pentru energie.
Cat de frecvent este sindromul Gilbert?
Acest tip de boala hepatica este mai frecventa la barbati decat la femei. Poate afecta pe oricine, indiferent de varsta, rasa si etnie.
Cine ar putea dezvolta sindrom Gilbert?
Sindromul Gilbert este o afectiune genetica, ceea ce inseamna ca se transmite de la parinte la copil printr-o mutatie a unei gene. Persoanele cu sindrom Gilbert mostenesc o gena mutanta UGT1A1.
Ce este sindromul Gilbert?
Sindromul Gilbert este o afectiune hepatica mostenita caracterizata de incapacitatea ficatului de a procesa complet un compus numit bilirubina.
Ficatul descompune globulele rosii vechi in compusi, printre care si bilirubina, care sunt eliberati in fecale si urina. La persoanele cu sindrom Gilbert, bilirubina se acumuleaza in fluxul sanguin, provocand o afectiune numita hiperbilirubinemie. Din aceasta cauza, pielea si ochii pot capata o culoare usor galbena, un semn cunoscut sub denumirea de icter.
Hiperbilirubinemia iese in evidenta in rezultatele unei analize de sange. Inseamna pur si simplu ca in organism exista un nivel ridicat de bilirubina. In multe cazuri, bilirubina marita poate indica faptul ca functia ficatului este perturbata din diverse motive. Cu toate acestea, la persoanele cu sindrom Gilbert, ficatul functioneaza de obicei normal.
Sindromul Gulbert nu este o afectiune daunatoare si nu trebuie tratata, desi poate provoca unele probleme minore. In general, afectiunea poate fi tinuta sub control printr-o alimentatie sanatoasa si prin evitarea alcoolului.
De asemenea, exista produse alternative care pot mentine ficatul sanatos, cum ar fi Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.
Hepatita C versus sindrom Gilbert
Sindromul Gilbert este o afectiune genetica in care ficatul nu poate procesa bilirubina, in timp ce hepatita C este o boala infectioasa, o inflamatie a ficatului provocata de virusul hepatic C, care poate cauza probleme grave ale ficatului.
Sindromul Gilbert este considerat o afectiune inofensiva si de obicei nu necesita tratament. In schimb, hepatita C este o infectie cu virusul hepatic C care provoaca inflamatii ale ficatului si care poate cauza leziuni hepatice grave. Virusul hepatitei C se transmite prin sangele contaminat. Aproximativ jumatate dintre persoanele care au virusul hepatitei C nu stiu ca sunt infectate, deoarece afectiunea provoaca tardiv simptome.
Sindrom Gilbert – cauze si factori de risc
Sindromul Gilbert este cauzat de o mutatie genetica pe care o persoana o mosteneste de la parinti. Aceasta gena controleaza de obicei o enzima care ajuta la descompunerea bilirubinei in ficat. Daca o persoana are o gena ineficienta, in sangele sau se acumuleaza cantitati excesive de bilirubina, deoarece corpul nu produce suficienta enzima hepatica.
Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de armurariu si de anghinare. Acesta mentine sanatatea functiilor hepatice, sustine procesul fiziologic de detoxifiere al ficatului, sprijina digestia si asigura o protectie intensa a ficatului avand proprietati antioxidante si de detoxifiere.
Cum proceseaza organismul bilirubina
Bilirubina este un pigment galbui produs in urma descompunerii globulele rosii vechi din sange. Bilirubina se deplaseaza prin fluxul sanguin catre ficat, unde enzimele hepatice descompun acest pigment si il elimina din sange. Bilirubina ajunge din ficat in intestine prin bila, apoi este excretata in scaun. In urma acestui proces, doar o cantitate mica de bilirubina ramane in sange.
Cum se transmite mutatia genetica de la parinti la copii
Mutatia genetica specifica sindromului Gilbert este comuna. Multi oameni poarta o copie a acestei gene. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, este nevoie de doua copii modificate pentru a provoca sindromul Gilbert.
Factori de risc pentru sindrom Gilbert
Desi este prezent de la nastere, primele manifestari ale sindromului Gilbert sunt observate de obicei abia la pubertate sau chiar mai tarziu, deoarece productia de bilirubina creste in timpul pubertatii. Riscul de sindrom Gilbert creste:
-
daca ambii parinti poarta gena modificata care provoaca aceasta tulburare
-
in cazul barbatilor
Sindrom Gilbert – simptome si manifestari
Sindromul Gilbert nu provoaca intotdeauna simptome vizibile. De fapt, 30% dintre persoanele cu sindrom Gilbert nu se confrunta niciodata cu simptome. Unii oameni nici macar nu stiu ca au aceasta afectiune. De multe ori, este diagnosticata abia in timpul varstei adulte timpurii.
Cu toate acestea, atunci cand provoaca simptome, acestea pot fi sub forma de:
-
ingalbenirea pielii si a zonelor albe ale ochilor (icter)
-
greata si diaree
-
usoara disconfort in zona abdominala
-
oboseala
Persoanele cu sindrom Gilbert pot observa mai mult aceste simptome daca fac lucruri care pot creste si mai mult nivelul bilirubinei, cum ar fi:
-
se confrunta cu stres emotional sau fizic
-
fac miscare fizica intensa
-
nu mananca o perioada lunga de timp
-
nu beau suficienta apa
-
nu dorm suficient
-
sunt bolnavi sau au o infectie
-
se afla in plin proces de recuperare dupa o interventie chirurgicala
-
sunt la menstruatie
-
se expun la frig
Unii oameni cu sindromul Gilbert constata, de asemenea, ca simptomele se agraveaza atunci cand consuma alcool. Pe unii oameni, chiar si una sau doua bauturi ii pot face sa se simta rau la scurt timp dupa. In plus, se pot confrunta cu mahmureala timp de cateva zile. Alcoolul poate creste temporar nivelul bilirubinei la persoanele cu sindrom Gilbert.
Tratament pentru sindromul Gilbert
Cele mai multe persoane care au sindrom Gilbert nu au nevoie de tratament. Cu toate acestea, daca simptomele devin semnificative, cum ar fi oboseala sau greata, medicul poate prescrie zilnic fenobarbital pentru a ajuta la reducerea cantitatii totale de bilirubina din organism.
De asemenea, poate fi nevoie de schimbarea stilului de viata pentru a ajuta la prevenirea simptomelor. Mai exact, persoanele cu sindrom Gilbert pot incerca:
Sa doarma mai mult
Este important ca aceste persoane sa incerce sa doarma sapte sau opt ore pe noapte si sa urmeze o rutina consecventa cat de mult pot.
Sa evite perioadele lungi de exercitii intense
Antrenamentele intense ar trebui sa fie mai scurte (sub 10 minute). Specialistii recomanda cel putin 30 de minute de exercitii usoare pana la moderate in fiecare zi.
Sa se hidrateze bine
Acest lucru este deosebit de important in timpul exercitiilor fizice, al temperaturilor mari si al perioadelor de boala.
Sa incerce tehnici de relaxare pentru a face fata stresului
Pot fi extrem de eficiente muzica, meditatia, yoga sau alte activitati care ajuta la relaxare.
Sa manance echilibrat
Specialistii le recomanda persoanelor cu sindrom Gilbert sa manance in mod regulat, sa nu sara peste nicio masa si sa nu urmeze nicio dieta care recomanda postul sau consumul unor cantitati mici de calorii.
Sa limiteze consumul de alcool
Persoanele care au o afectiune hepatica ar trebui sa evite alcoolul sau sa consume doar cateva bauturi pe luna.
Sa afle daca medicamentele pe care le iau in mod uzual interactioneaza cu sindromul Gilbert
Unele medicamente, cum ar fi unele utilizate pentru tratarea cancerului, pot functiona diferit la persoanele cu sindrom Gilbert.
Referinte:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gilberts-syndrome/symptoms-causes/syc-20372811
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17661-gilberts-syndrome
https://www.medicalnewstoday.com/articles/166971
https://www.healthline.com/health/gilberts-syndrome