
Proteina C reactiva marita la copii, sau mai pe scurt CRP crescut la copii, indica faptul ca in organism exista o inflamatie care poate fi de natura infectioasa sau poate avea o alta cauza care trebuie identificata ulterior. Aceasta pentru ca proteina C reactiva marita la copii nu indica si zona in care este localizata inflamatia si nu ofera informatii precise despre factorii determinanti, constituind doar un indiciu si un punct de plecare pentru investigatii mai amanuntite.
Din acest material veti putea afla care sunt valorile unui CRP crescut la copii, cum se explica acestea si care sunt cauzele frecvente ce le determina. De asemenea, va vom arata ce simptome pot fi asociate cu proteina C reactiva marita la copii si cum pot fi determinate valorile acesteia.
Inainte a intra in subiect si a vorbi de un CRP crescut la copii se cuvin a fi facute cateva precizari cu privire la aceasta proteina si rolul sau in organism. Proteina C reactiva este o substanta produsa de ficat si eliberata in sange atunci cand la nivelul acestui organ este transmis semnalul ca in organism exista o inflamatie. Ca raspuns la acest semnal, ficatul secreta proteina C reactiva care, alaturi de alte substante implicate in mecanismul de aparare al organismului, este implicata in recunoasterea si neutralizarea agentilor patogeni. Acestia sunt responsabili de aparitia infectiilor, iar infectiile declanseaza un proces inflamator, care determina ficatul sa produca aceasta proteina. Inflamatia poate avea si alte cauze, fiind asociata si cu diferite afectiuni, leziuni, traumatisme, arsuri si alte cauze care activeaza mecanismul de aparare al organismului.
Asadar, indiferent de cauza, de fiecare data cand apare o inflamatie, ficatul produce proteina C reactiva pe care o elibereaza in sange, iar aceasta este explicatia pentru un CRP crescut la copii si adulti.
Proteina C reactiva marita la copii nu constituie insa un diagnostic, ci doar un marker care semnaleaza prezenta unei inflamatii in organism si ofera cateva indicii in legatura cu severitatea acesteia.
Proteina C reactiva marita la copii – care sunt valorile de referinta
Nivelul de proteina C reactiva se masoara in miligrame pe decilitru de sange (mg/dL), iar, in mod normal, acesta se mentine sub 10 mg/dL. Asadar, despre CRP crescut la copii se poate vorbi daca nivelul acestei proteine in sange este egal sau mai mare de 10 miligrame pe decilitru.
Proteina C reactiva marita la copii poate fi depistata la cateva ore dupa debutul procesului inflamator, pentru ca acesta este intervalul in care semnalul ajunge la ficat. Imediat dupa primirea semnalului, nivelul CRP creste rapid, acela fiind momentul in care proteina C reactiva marita la copii inregistreaza valorile cele mai ridicate. Ulterior, pe masura ce inflamatia se amelioreaza, un CRP crescut la copii scade la fel de brusc, iar nivelul revine in limitele normale.
Desi proteina C reactiva marita la copii nu poate indica zona in care este localizata inflamatia, poate oferi anumite indicii cu referire la natura acesteia. Mai exact, un CRP crescut cu o valoare de cel putin 50 mg/dL, este asociat in circa 90% din cazuri unei infectii bacteriene la copii. Cu cat proteina C reactiva marita la copii are un nivel mai ridicat, cu atat probabilitatea de a fi determinata de o infectie bacteriana este mai mare, uneori valorile inregistrate in astfel de cazuri putand fi si de 1.000 de ori mai mari decat nivelul maxim normal.
Asadar, proteina C reactiva marita la copii are un nivel in sange de cel putin 10 mg/dL, iar, daca acesta depaseste 50 mg/dL, cel mai probabil cauza o constituie o infectie bacteriana.

Proteina C reactiva marita la copii – cum se masoara
Un CRP crescut la copii poate fi depistat usor prin intermediul unei analize de laborator. Pentru aceasta este necesara recoltarea unei probe de sange. Daca aceasta nu va fi folosita si pentru alte teste, nu este neaparat necesar ca recoltarea sa se faca a jeun, adica pe stomacul gol. In schimb, administrarea in prealabil de medicamente antiinflamatoare poate influenta rezultatul, la fel si efortul intens, care poate determina cresterea brusca a nivelului de proteina C reactiva. In acest caz, rezultatul analizelor poate indica un CRP crescut la copii, insa acesta este doar un efect temporar al suprasolicitarii fizice.
Intre timp au aparut si dispozitive moderne care pot masura proteina C reactiva la copii, prin intermediul unei singure picaturi de sange recoltate din varful degetului. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv portabil, testul poate fi facut „pe loc”, la cabinetul medicului de familie sau al medicului pediatru. Astfel, un CRP crescut la copii se depisteaza mai usor, pentru ca intreaga procedura dureaza aproximativ doua minute. Totodata, cu ajutorul unui astfel de dispozitiv, proteina C reactiva marita la copii poate fi mai usor monitorizata pentru ca nu mai e nevoie sa se recolteze de fiecare data o proba de sange care sa fie trimisa apoi la un laborator.
Proteina C reactiva marita la copii – simptome asociate
Proteina C reactiva marita la copii are la baza un proces inflamator, care poate fi cauzat de o infectie bacteriana, atunci cand valorile CRP sunt foarte ridicate, sau poate fi asociat unei infectii virale ori fungice, dar si altor cauze de natura neinfectioasa, precum leziunile deschise, traumatismele sau arsurile.
Proteina C reactiva marita la copii nu genereaza simptome, insa poate fi insotita de manifestari mai mult sau mai putin intense. Astfel, cele mai frecvente simptome care insotesc proteina C reactiva marita la copii sunt:
-
Febra – de obicei peste 38 de grade Celsius, specifica infectiilor bacteriene si virale;
-
Dureri musculare si articulare – inflamarea tesuturilor exercita presiune asupra nervilor;
-
Oboseala si slabiciune – organismul consuma mai multa energie pentru a face fata problemelor care declanseaza inflamatie, iar resursele energetice sunt directionate prioritar in acest sens;
-
Dificultati de respiratie - specifice preponderent infectiilor respiratorii, inflamatia si secretiile de mucus obturand caile respiratorii.
-
Ritm cardiac accelerat – inima pompeaza mai mult sange pentru a transporta celule imunitare si alte substante printre care si CRP catre zonele afectate;
-
Tulburari digestive – specifice toxiinfectiilor alimentare si afectiunilor digestive inflamatorii.
Proteina C reactiva marita la copii – posibile afectiuni care o genereaza
Proteina C reactiva marita la copii nu este o afectiune in sine si nici nu reprezinta un indicator pe baza caruia sa poata fi diagnosticata cu precizie o boala, oferind doar informatii despre prezenta unei inflamatii in organism, despre evolutia acesteia si despre o posibila cauza. Pe baza celorlalte simptome descrise mai sus, a examinarii fizice si a altor investigatii, medicii pot stabili un diagnostic avand ca punct de plecare si analizele care indica proteina C reactiva marita la copii.
Cel mai adesea, proteina C reactiva marita la copii este un indiciu pe baza caruia se depisteaza infectiile de natura virala si bacteriana. In functie de valorile inregistrate, poate fi facuta si o diferentiere in privinta naturii agentilor patogeni. Mai exact, proteina C reactiva marita la copii are un nivel mult mai ridicat in cazul infectiilor bacteriene decat in cazul infectiilor virale.
Totodata, cresterea nivelului CRP poate fi determinata de boli inflamatorii cronice precum boala Crohn, colita ulcerativa si artrita juvenila idiopatica, dar si de boli autoimune asa cum e lupusul eritematos sistemic.
Obezitatea infantila este, de asemenea, asociata cu proteina C reactiva marita la copii, iar nivelul CRP creste si in urma unor traumatisme, rani deschise arsuri sau interventii chirurgicale, toate constituind factori generatori de inflamatie.