Principala functie a prolactinei in organism este aceea de a declansa lactatia si de a o sustine. Prolactina este un hormon al carui nivel este mai mare in cazul femeilor insarcinate, ceea ce este normal, iar aceaste valori crescute sunt normale inclusiv dupa ce femeile nasc. La femeile care nu sunt insarcinate, precum si in cazul barbatilor, nivelul de prolactina din organism este mai scazut. Glanda pituitara este cea care secreta prolactina si care o elibereaza periodic in organism. Testul pentru determinarea prolactinei are ca scop masurarea valorilor de prolactina din sange si este util pentru a evalua si diagnostica mai multe probleme de sanatate.
In afara de faptul ca favorizeaza producerea de lapte matern si cresterea glandelor mamare la femeile insarcinate, prolactina influenteaza si nivelul libidoului in cazul barbatilor. Daca avem de-a face cu o concentratie prea mare de prolactina, inseamna ca pot sa apara probleme din punct de vedere al fertilitatii, pentru barbati si pentru femei deopotriva, pentru ca inhiba secretarea gonadotropilor hipofizari si seroidogeneza ovariana.
In situatia in care concentratia de prolactina este scazuta, persoana afectata poate ajunge sa sufere din cauza sindromului Sheehan sau a apoplexiei hipofizare. Conform concluziilor rezultate in urma studiilor de specialitate, prolactina este implicata in nu mai putin de 300 de functii ale organismului, de la cele reproductive pana la cele metabolice, si de la cele ale sistemului imunitar pana la cele care tin de comportamentul unei persoane.
Cand se recomanda determinarea prolactinei
Se poate ca medicul dumneavoastra sa va recomande efectuarea unui test de prolactina in situatia in care identifica anumite probleme la nivelul aparatului reproducator, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor. Pentru barbati, testul poate fi recomandat daca exista suspiciuni in legatura cu posibile tumori hipofizare, daca apar semne de infertilitate sau daca este vorba despre ginecomastie. Pentru femei, testul de prolactina se recomanda in cazul in care exista tulburari din punct de vedere al ciclului menstrual, daca nu pot ramane insarcinate sau daca libidoul lor este scazut. Testul de prolactina poate sa confirme sau sa infirme diagnosticul de infertilitate, putand sa ofere informatii despre anumite boli de rinichi, despre sindromul ovarelor polichistice, hipotiroidism, tuberculoza sau eventuale tumori mamare.
Recomandari pentru determinarea prolactinei la barbati
Spre deosebire de femei, valorile nivelului de prolactina din sange sunt in general mai scazute. Teoretic, nivelul de prolactina este constant din perioada copilariei pana la batranete. Exista insa posibilitatea sa apara totusi anumite tulburari, ceea ce poate sa duca, pe langa scaderea libidoului, si la pierderea parului de pe corp intr-o masura mai mica sau mai mare.
Recomandari pentru determinarea prolactinei la femei
In situatia femeilor, valorile nivelului de prolactina din sange incep sa creasca de la perioada pubertatii – este aceeasi perioada in care creste secretia de hormon estrogenic. Atunci cand femeile ajung la menopauza, nivelul de prolactina incepe sa scada – la fel se intampla si cu nivelul de estrogen. Se poate ca estrogenul din organismul femeilor sa fie nativ (endogen) sau exogen – adica sa fi fost introdus in corp datorita anumitor medicamente, asa cum sunt, de exemplu, anticonceptionalele.
Cum va pregatiti pentru analiza de prolactina?
Inainte de efectuarea testului pentru determinarea nivelului de prolactina, este esential sa informati medicul in legatura cu eventuale tratamente pe care le urmati. Trebuie sa mentionati inclusiv daca folositi vitamine sau suplimente din plante, precum si daca suferiti din cauza vreunei afectiuni. Este recomandat ca testarea sa aiba loc dimineata, pe stomacul gol, undeva intre ora 8 si ora 10. De assemenea, este recomandat sa evitati pe cat posibil stresul, efortul fizic si alimentele cu multe proteine. In situatia femeilor, testarea este interzisa in urma efectuarii unui examen ginecologic.
Prolactina - valori normale, de referinta
Valorile normale ale prolactinei sunt diferite de la o persoana la alta, in functie de sex si de varsta.
Varsta
|
Barbati
|
Femei
|
0 – 1 ani
|
3.34 – 109.66 (ng/mL)
|
3.34 – 109.66 (ng/mL)
|
1– 6 ani
|
3.9 – 31.45 (ng/mL)
|
2.89 – 35.02 (ng/mL)
|
6 – 10 ani
|
2.89 – 35.02 (ng/mL)
|
2 – 31.6 (ng/mL)
|
10 – 13 ani
|
3.52 – 16.334 (ng/mL)
|
3.7 – 23.3 (ng/mL)
|
13 – 17 ani
|
4.56 – 21.01 (ng/mL)
|
5.18 – 26.53 (ng/mL)
|
peste 17 ani
|
3.46 – 19.40 (ng/mL)
|
3.9 – 31.45 (ng/mL)
|
Prolactina marita
In cazul femeilor insarcinate, concentratia de prolactina creste semnificativ la fiecare trimestru. In situatia in care nu este vorba despre sarcina, iar nivelul de prolactina creste, poate sa fie vorba despre un efect advers la anumite terapii cronice dar si despre un nivel excesiv de stres. Poate sa fie vorba si despre hipotiroidism, tulburari alimentare, boli ale hipotalamusului, boala hepatica, boala renala, precum si tumori sau boli ale glandei pitulitare.
Prolactina scazuta
Un nivel scazut de prolactina poate sa provoace functie sexuala scazuta sau infertilitate si poate sa fie asociat cu anumite infectii, dar si cu tulburari menstruale sau tiroidiene. De asemenea, poate sa fie vorba si despre necroza hipofizara postpartum (sindromul Sheehan), despre sarcoidoza sau hemocromatoza.