Pancitopenia este o afectiune caracterizata de niveluri scazute al tuturor celor trei tipuri de celule sanguine: globule rosii, globule albe si trombocite. Nivelurile acestor celule se reduc in urma unor conditii specifice.
Un nivel redus al globulelor rosii din sange
Celulele rosii din sange furnizeaza oxigen tesuturilor din intregul corp. O proteina esentiala numita hemoglobina ajuta celulele rosii din sange sa transporte oxigen. Un nivel de globule rosii sau hemoglobina mai mic decat cel normal poarta denumirea de anemie.
Un nivel redus al globulelor albe din sange
Globulele albe (leucocitele) ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. Neutrofilele reprezinta cel mai frecvent tip de globule albe din corp. Un nivel mai scazut decat cel normal al globulelor albe din sange se numeste leucopenie, in timp ce un nivel redus de neutrofile se numeste neutropenie.
Un nivel scazut al trombocitelor
Trombocitele ajuta la coagularea sangelui, un proces vital prin care acestea mentin sub control sangerarile. Un nivel mai mic decat cel normal de trombocite se numeste trombocitopenie.
Persoanele care au pancitopenie se confrunta, de obicei, cu semne si simptome asociate cu unele sau cu toate aceste afectiuni, in functie de cat de scazute sunt nivelurile celulelor sanguine.
Cat de frecventa este pancitopenia?
Pancitopenia este o problema destul de intalnita. Are multiple cauze potentiale - atat de multe incat este greu de stiut cu exactitate cati oameni se confrunta cu pancitopenie de-a lungul vietii.
Pancitopenia este mai degraba o descoperire de laborator decat o boala. O persoana cu pancitopenie are mai putine trombocite, globule rosii si globule albe decat ar trebui sa fie in mod normal.
Problemele la nivelul maduvei osoase pot duce la pancitopenie. Maduva osoasa este un tesut spongios care contine celule stem, celule imature care se pot transforma in celule sanguine. Daca se produce o problema la nivelul celulelor stem, exista riscul ca mai putine celule sanguine sa intre in sange.
Deficientele nutritionale, bolile autoimune, anumite virusuri sau toxine si tratamentele pentru cancer pot provoca, de asemenea, pancitopenie.
Potrivit medicilor, o persoana sufera de pancitopenie daca sangele sau are:
-
mai putin de 11,5 grame per decilitru (g/dl) de hemoglobina la femei sau mai putin de 13,5 g/dl la barbati
-
mai putin de 150.000 de trombocite pe microlitru (mcl)
-
mai putin de 4.000 de leucocite pe mililitru (ml) sau un numar de neutrofile mai mic de 1.500-1.800 pe ml
Daca o persoana are pancitopenie, inseamna ca exista o afectiune de baza care o cauzeaza. Problemele medicale care scad productia de celule sanguine sau favorizeaza distrugerea celulelor sanguine pot provoca pancitopenie.
Deoarece corpul are nevoie de toate aceste celule sanguine, pancitopenia poate reprezenta o problema foarte grava. Ba mai mult, poate chiar sa puna viata pacientului in pericol daca nu o trateaza.
Feroptim este un supliment alimentar care contribuie la formarea normala a globulelor rosii si a hemoglobinei.
Pancitopenie – cauze si factori de risc
Cauzele pancitopeniei se impart in doua mari categorii. Prima este de tip central, care apare deoarece maduva osoasa nu produce suficiente globule sanguine noi.
Al doilea tip este periferic si indica o afectiune medicala care provoaca distrugerea celulelor sanguine existente. Uneori, ambele cauze sunt implicate.
Deficientele nutritionale reprezinta cea mai frecventa cauza a pancitopeniei centrale. Organismul are nevoie de nutrienti, cum ar fi acidul folic si vitamina B12, pentru a produce celule sanguine.
O persoana care nu-si ia suficienti nutrienti din alimentatie poate dezvolta pancitopenie. Alcoolismul, malabsorbtia, infectiile cu tenia si anumite medicamente pot, de asemenea, ingreuna absorbtia nutrientilor de catre organism.
O alta cauza este insuficienta maduvei osoase, cunoscuta sub numele de anemie aplastica. Aceasta conditie poate aparea din cauza:
-
anumitor infectii virale, cum ar fi cea cu virusul Epstein-Barr, HIV, hepatita C sau parvovirusul uman B19, care cauzeaza “a cincea boala a copilariei”
-
cancerele care distrug celulele maduvei osoase, cum ar fi limfomul, leucemia si mielomul multiplu
-
substantele folosite in chimioterapie, cum ar fi metotrexat, carbamazepina si cloramfenicol
-
anumite medicamente, cum ar fi trimetoprim-sulfametoxazol
-
toxicitate de la medicamente sau chimioterapie
-
afectiuni mostenite, cum ar fi anemia Fanconi
Pentru a echilibra nivelul fierului din organism, Catena recomanda Lactiferon Plus, un supliment alimentar recomandat tuturor persoanelor ce prezinta dezechilibre ale fierului in organism, inclusiv in restabilirea rapida a concentratiei de fier pe durata sarcinii si alaptarii. Lactiferon previne si trateaza deficitul de fier sau anemia feripriva usoara si moderata, crescand semnificativ numarul celulelor rosii din sange, hemoglobina, feritina si fierul seric total, dupa 30 de zile de administrare.
Uneori, anemia aplastica este idiopatica, adica nu are o cauza identificabila.
De asemenea, bolile autoimune pot provoca distrugerea celulelor sanguine. Aceste afectiuni apar atunci cand sistemul imunitar ataca in mod gresit tesuturile si celulele sanatoase ale organismului. Printre aceste boli se numara artrita reumatoida si lupusul sistemic.
Pancitopenia poate fi cauzata si de criza de sechestrare splenica, in care volume mari de sange se acumuleaza brusc si raman blocate in splina. Poate aparea din cauza cirozei hepatice alcoolice, infectiei cu HIV, tuberculozei sau malariei.
Care persoane sunt expuse riscului de pancitopenie?
Persoanele care au oricare dintre afectiunile de mai sus prezinta un risc mai mare de a dezvolta pancitopenie. In plus, un istoric familial de pancitopenie, cancer sau imunodeficiente pot creste riscul de aparitie a acestei tulburari.
Potrivit unui articol din 2021, pancitopenia este mai frecventa la copii si la adultii cu varsta cuprinsa intre 30 sau 50 de ani. De asemenea, barbatii sunt mai predispusi decat femeile la a dezvolta pancitopenie.
Feroglobin este un supliment alimentar recomandat persoanelor cu anemie sau lipsa de fier.
Simptome de pancitopenie
De obicei, pancitopenia usoara nu provoaca simptome. Multi medici descopera ca o persoana are pancitopenie in urma unui test de sange efectuat din alt motiv.
In schimb, pancitopenia mai severa poate provoca simptome, cum ar fi:
-
probleme de respiratie
-
sangerare
-
vanatai care apar usor
-
sangerari ale gingiilor si sangerari nazale
-
piele palida
-
oboseala
-
slabiciune
-
febra
-
ameteala
-
pete mici de culoare violet pe piele, numite petesii
-
pete violete mai mari pe piele, numite purpura
-
ritm cardiac accelerat
Daca o persoana se confrunta cu oricare dintre urmatoarele simptome grave si sufera si de pancitopenie, este vital sa solicite asistenta medicala:
-
febra peste 38,3˚C
-
convulsii
-
sangerare abundenta
-
scurtarea severa a respiratiei
-
confuzie
-
pierderea cunostintei
Cum se stabileste diagnosticul de pancitopenie
Medicii pot diagnostica pancitopenia dupa efectuarea unei hemoleucograme complete, o analiza de sange care masoara nivelurile fiecarui tip de celule sanguine.
In plus, pot fi necesare teste suplimentare pentru a descoperi cauza de baza a pancitopeniei. Astfel de teste sunt:
-
testarea deficientelor nutritionale
-
teste pentru HIV, hepatita C sau alte virusuri
-
analize pentru bolile autoimune
De asemenea, medicul poate efectua o aspiratie de maduva osoasa si o biopsie, care implica prelevarea unei mostre de maduva osoasa, adesea din zona soldului, si trimiterea acesteia catre un laborator pentru a fi testata. De acolo, un medic specialist poate evalua maduva osoasa pentru a verifica cum functioneaza.
Aspiratia maduvei osoase ii ajuta pe medici sa diagnosticheze cauza pancitopeniei in 75% dintre cazuri.
Tratament pentru pancitopenie
Tratamentul pentru pancitopenie implica abordarea problemei care a cauzat afectiunea. Acest lucru poate presupune eliminarea unui medicament din schema de tratament sau evitarea expunerii la o anumita substanta chimica. Daca problema este cauzata de o boala autoimuna, in care sistemul imunitar ataca maduva osoasa, pacientul va primi medicamente care sa atenueze raspunsul imunitar al organismului.
Tratamentele pentru pancitopenie pot fi sub forma de:
-
medicamente care sa stimuleze productia de celule sanguine in maduva osoasa
-
transfuzii de sange pentru a inlocui globulele rosii, globulele albe si trombocitele
-
antibiotice pentru tratarea unei infectii
-
un transplant de maduva osoasa, cunoscut si ca transplant de celule stem, care are rolul de a inlocui maduva osoasa deteriorata cu celule stem sanatoase care reconstruiesc maduva osoasa
Complicatii
Complicatiile pancitopeniei provin din lipsa de globule rosii, globule albe si trombocite. Printre aceste probleme se numara:
-
sangerarea in exces daca trombocitele sunt afectate
-
riscul crescut de infectii daca celulele albe din sange sunt afectate
Pancitopenia severa poate pune viata in pericol.
Referinte:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25105-pancytopenia
https://www.healthline.com/health/pancytopenia
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320075