Insuficienta pancreatica exocrina este o afectiune caracterizata prin incapacitatea pancreasului de a produce si secreta suficiente enzime digestive, necesare pentru descompunerea si absorbtia nutrientilor. Acest deficit duce, pe termen lung, la malnutritie, scadere ponderala si alte posibile complicatii grave. Insuficienta pancreatica exocrina poate aparea ca urmare a unor afectiuni ce afecteaza functia pancreasului, cum ar fi pancreatita cronica, fibroza chistica sau chiar cancerul pancreatic. In general, gradul de insuficienta poate fi clasificat in functie de gradul de distrugere a parenchimului pancreatic: usoara, moderata si in cazuri grave insuficienta pancreatica severa.
Pancreasul este o glanda mixta, localizata in cavitatea abdominala, partea stanga, sub ficat. Are atat functie exocrina (secreta enzime digestive), cat si functie endocrina (secreta hormoni, cum ar fi insulina). Functia exocrina a pancreasului este cea responsabila pentru productia si secretia de enzime digestive, cum ar fi lipaza pancreatica (implicata in digestia grasimilor) sau amilaza pancreatica (implicata in digestia carbohidratilor) si diferite proteaze pancreatice (tripsina, dar si chimotripsina, carboxipeptidaza, cu roluri in digestia proteinelor). In insuficienta pancreatica exocrina, productia acestor enzime este afectata, ducand la digestie incompleta si malabsorbtie.
Insuficienta pancreatica exocrina - cauze si factori de risc
Exista mai multe cauze medicale care pot duce la insuficienta pancreatica exocrina. Totusi, cel mai frecvent apare in contextul unor patologii precum:
Pancreatita cronica
Pancreatita cronica este principala cauza care duce la insuficienta pancreatica exocrina. Acesta apare ca urmare a inflamatiei cronice a pancreasului, ceea ce duce la deteriorarea progresiva a parenchimului pancreatic si scaderea capacitatii de a produce enzime digestive. Pancreatita este cauzata in special de consumul excesiv de alcool, dar poate aparea si ca urmare a obstructiilor ductului pancreatic si bolilor autoimune (pancreatita autoimuna).
Fibroza chistica
Fibroza chistica este o cauza mai rara pentru insuficienta pancreatica exocrina, dar nu ar trebui trecuta cu vederea. Aceasta afectiune genetica afecteaza glandele exocrine, inclusiv pancreasul, ducand la producerea excesiva de mucus vascos care blocheaza canalele pancreatice si, astfel, impiedica eliberare enzimelor digestive. Aproximativ 85% dintre persoanele cu fibroza chistica vor dezvolta insuficienta pancreatica exocrina de-a lungul vietii. Fibroza chistica se considera a fi principala cauza de insuficienta pancreatica exocrina la copii.
Cancerul pancreatic
Tumorile pancreatice, mai ales cele localizate in capul pancreasului, pot duce la obstructionarea ductului pancreatic, impiedicand eliberarea enzimelor digestive. In egala masura, tumorile pot distruge tesutul exocrin al pancreasului si, astfel, se ajunge la insuficienta pancreatica exocrina. De asemenea, dupa rezectia chirurgicala a tumorii, poate sa apara insuficienta pancreatica.
Alte posibile cauze
Desi cele trei cauze enumerate mai sus sunt cel mai frecvent asociate cu insuficienta pancreatica exocrina (in special pancreatita cronica), mai exista si alte conditii si factori de risc asociati cu aceasta afectiune:
-
Sindromul Shwachman-Diamond;
-
Sindromul Sjögren;
-
Rezectia chirurgicala (partiala sau totala) a pancreasului;
-
Diabetul (in special de tip 1);
-
Bolile inflamatorii intestinale, precum colita ulcerativa si boala Crohn;
-
Boala celiaca;
-
Infectia cu HIV/SIDA;
-
Interventiile chirurgicale bariatrice si terapia cu analogi ai somatostatinei;
-
Fumatul;
-
Inaintarea in varsta.
Insuficienta pancreatica exocrina poate fi, de asemenea, consecinta unui episod de pancreatita acuta, asociat cu o pierdere semnificativa a parenchimului pancreatic. Conform datelor, rata de afectare a functiei exocrine a pancreasului a fost de pana la 30% dupa un episod de pancreatita acuta. Din acest motiv, este sugerata monitorizarea functiei exocrine a pancreasului, in special dupa un episod sever de pancreatita acuta.
Insuficienta pancreatica exocrina - simptome si manifestari
Simptomele insuficientei pancreatice exocrine se cantoneaza mai ales la nivelul digestiei. Spre exemplu, insuficienta pancreatica exocrina este o cauza importanta a maldigestiei, precum si a malabsorbtiei, ceea ce poate avea repercursiuni grave pe termen lung asupra organismului. Cele mai comune simptome pe care persoanele cu insuficienta pancreatica exocrina le prezinta sunt urmatoarele:
-
Steatoree: eliminarea de scaune voluminoase, uleioase, palide, cu miros fetid, un indicator al prezentei grasimilor nedigerate in materialul fecal;
-
Scaderea nejustificata in greutate, pe fondul unui aport alimentar normal;
-
Disconfort abdominal, balonare, din cauza digestiei incomplete care duce la acumularea de gaze si senzatia de plenitudine abdominala;
-
Deficit de vitamine liposolubile (A, D, E, K), tradus prin simptome precum oase fragile, cu risc crescut de fracturi, tulburari de coagulare, probleme de vedere;
-
Spasme musculare;
-
Infectii bacteriene frecvente;
-
Oboseala si slabiciune marcante.
Steatoreea, adica prezenta de grasimi in scaunul eliminat, este cel mai frecvent semn clinic care ridica suspiciunea de insuficienta pancreatica exocrina. Este vorba despre steatoree atunci cand continutul de grasimi din scaun este mai mare de 7 grame pe zi.
Diagnosticul de insuficienta pancreatica exocrina
Diangosticul de insuficienta pancreatica presupune evaluarea clinica a pacientului, prin analize pentru insuficienta pancreatica, investigatii de laborator si, in unele cazuri, imagistice.
Teste de laborator
-
Determinarea elastazei pancreatice (in materiile fecale): elastaza este o enzima pancreatica prezenta in mod obisnuit in scaun. Un nivel scazut al elastazei in scaun poate ridica in unele cazuri suspiciunea de insuficienta pancreatica exocrina;
-
Determinarea cantitativa a grasimilor din scaun (testul de steatoree): masoara cantitatea de grasimi din scaunul eliminat (un nivel crescut poate fi un indicator pentru malabsorbtie, caz in care se ridica suspiciunea de insuficienta pancreatica exocrina);
-
Teste functionale: masoara direct secretia de enzime pancreatice si bicarbonat, de obicei in timpul stimularii cu diferite substante, cum ar fi secretina sau colecistochinina.
Teste de sange
-
Pentru a evalua concentratiile vitaminelor liposolubile si alte eventuale deficiente, deoarece pot oferi informatii importante privitoare la functia pancreatica.
Investigatii imagistice
-
Ecografia abdominala si tomografia computerizata (CT) sunt utilizate pentru a vizualiza in detaliu pancreasul, in vederea identificarii anumitor posibile cauze ce au dus la insuficienta pancreatica exocrina (calcificari, obstructionari, tumori, chisturi);
-
RMN-ul si colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (MRCP) sunt investigatii mai rar recomandate care ofera detalii amanuntite ale structurii pancreasului si cailor biliare.
Istoricul medical al pacientului este foarte relevant. Intrucat pancreatita cronica este cauzata in mod obisnuit de consumul cronic de alcool, istoricul pacientului deseori va scoate la iveala un astfel de comportament.
Tratament insuficienta pancreatica exocrina
In esenta, tratamentul insuficientei pancreatice exocrine se concentreaza pe suplinirea imediata a deficitului de enzime pancreatice si gestionarea complicatiilor nutritionale secundare starilor de maldigestie si malabsorbtie.
Terapia de substitutie cu enzime pancreatice
Terapia de substitutie cu enzime pancreatice este tratamentul standard. In cazul de insuficienta pancreatica exocrina, se administreaza preparate enzimatice orale care contin amilaza, proteaza si lipaza. Aceste enzime ajuta la digestia alimentelor si reduc simptomele de steatoree, scadere ponderala si malabsorbtie. Sunt foarte eficiente si reusesc sa suplineasca cu succes deficitul de enzime endogene asociat cu insuficienta pancreatica exocrina.
Doza de enzime este ajustata in functie de necesitatile individuale ale fiecarei persoane si, mai mult decat atat, de raspunsul la tratament. Enzimele se pot administra inainte sau dupa masa in functie de recomandarile medicului. Raspunsul la tratament trebuie monitorizat prin evaluarea simptomelor si, daca este necesar, se ajusteaza dozele.
Suplimentarea nutritionala
Suplimentarea cu vitamine liposolubile (A, D, E, K) si minerale este esentiala pentru a preveni deficientele si a mentine un status nutritional adecvat. Suplimentele pot fi administrate fie oral, fie parenteral, in functie de gradul de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica exocrina. Totusi, odata cu initierea terapiei de substitutie cu enzime pancreatice, se corecteaza si deficitul nutritional.
Regimul in insuficienta pancreatica exocrina
In general, se recomanda adoptarea unei diete cu continut redus de grasimi, evitarea alimentelor procesate si bogate in zaharuri rafinate. Se recomanda evitarea meselor bogate in grasimi si, de asemenea, inlocuirea celor trei mese principale ale zilei cu mese mici, mai frecvente. Asa-zisele trigliceride cu lant mediu (MTC; acid caproic, caprilic, capric, lauric) sunt o sursa benefica de grasimi, care nu necesita lipaza pancreatica pentru digestie.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6432881/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555926/
https://www.dovepress.com/exocrine-pancreatic-insufficiency-prevalence-diagnosis-and-management-peer-reviewed-fulltext-article-CEG
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/exocrine-pancreatic-insufficiency
https://pancreasfoundation.org/pancreas-disease/other-pancreatic-conditions/exocrine-pancreatic-insufficiency-epi/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21577-exocrine-pancreatic-insufficiency-epi