Informatii despre agorafobie (cauze, simptomatologie si tratament)

Informatii despre agorafobie (cauze, simptomatologie si tratament) Informatii despre agorafobie (cauze, simptomatologie si tratament)

Ultima actualizare: 6 octombrie 2023

agorafobie-cauze-simptome-tratament

Multa lumea crede ca agorafobia se manifesta doar printr-o teama de spatiile deschise, dar este de fapt o tulburare mai complexa. Persoanelor care se confrunta cu aceasta problema le poate fi teama sa foloseasca mijloacele de transport in comun, sa mearga la magazin sau chiar sa iasa din casa. Agorafobia reprezinta de fapt teama de a fi expus la situatii din care nu poate exista scapare sau in care exista riscul ca persoana afectata sa nu poata primi ajutor in caz de nevoie.

Din fericire, afectiunea poate fi gestionata prin medicatie, terapie cognitiv-comportamentala si modificari ale stilului de viata. Ca in cazul oricarei tulburari, cu cat se stabileste mai rapid diagnosticul si se incepe tratamentul, cu atat cresc sansele de recuperare.


Despre agorafobie (generalitati)

Agorafobia este o tulburare de anxietate, care provoaca frica intensa pacientilor afectati, acestora fiindu-le teama sa paraseasca spatiile familiare sau pe care le considera sigure. In cazurile severe, pacientii cu agorafobie ajung sa considere ca locuinta este singurul mediu sigur si pot sfarsi prin a evita sa iasa din casa mai multe zile, luni sau chiar ani.

Datorita combinatiei de 7 ingrediente active, Benesio StresCalm ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

In general, spatiile publice aglomerate (cum ar fi supermarketurile, centrele comerciale, tramvaiele, trenurile, avioanele si aeroporturile) sunt cele de care se tem cel mai mult acesti pacienti, insa orice loc public – chiar si o biserica linistita sau un parc gol – i se poate parea amenintator unei persoane care sufera de agorafobie.

De obicei, tulburarea se manifesta la inceput ca o anxietate usoara, generata de un anumit eveniment, loc sau situatie, dar tulburarea se agraveaza in timp, transformandu-se intr-o teama generalizata de a iesi in spatii publice.

In general, agorafobia se declanseaza ca urmare a unui eveniment stresant – de exemplu, persoana isi pierde locul de munca sau trece printr-un divort. Se simte necajita, asa ca isi limiteaza contactul cu lumea exterioara (fenomen denumit „comportament evitant”). Treptat, aceasta poate ajunge sa considere ca tot mai multe locuri publice sunt „nesigure”, pana cand sfarseste prin a evita sa-si mai paraseasca locuinta.

In alte cazuri, pacientul sufera un atac de panica dupa un eveniment stresant. Intrucat atacurile de panica sunt atat de neplacute, pacientul poate ajunge sa evite orice situatie sau loc despre care crede ca ar putea declansa un alt atac de panica, pana cand multe situatii si locuri sunt in cele din urma temute si evitate.

Psihiatrii considera ca la baza agorafobiei sta de fapt teama de simptomele fizice si mintale pe care pacientul le resimte ca urmare a anxietatii si, de multe ori, de panica sau de teama acestuia ca si-ar putea pierde controlul sau ca s-ar putea pune in situatii stanjenitoare. Intrucat pacientii cu agorafobie evita sa mearga in locuri „nesigure” deoarece se tem ca acest lucru le va declansa anxietate sau un atac de panica, ajung sa evite situatiile respective, ies din casa doar daca sunt insotiti sau pot comanda produse alimentare online, in loc sa mearga la supermarket.

Agorafobie – cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cauza exacta a agorafobiei, dar aceasta poate aparea drept complicatie a unei tulburari de panica. Aproximativ o treime dintre persoanele care au tulburare de panica dezvolta si agorafobie.

Tulburarea se declanseaza cand pacientul asociaza anumite locuri sau situatii cu aparitia atacurilor de panica, pe care apoi incearca sa le evite.

Pentru combaterea efectelor stresului, farmacistii Catena va recomanda Naturalis StresControl, un supliment alimentar cu efect benefic asupra starilor emotionale si a capacitatii organismului de a se adapta la situatiile de stres, ajutand inclusiv la imbunatatirea calitatii somnului.

Exista si pacienti cu agorafobie care nu au istoric de atacuri de panica. In astfel de cazuri, anxietatea cu care se confrunta aceste persoane poate fi generata de teama de crime, terorism, boli sau accidente.

Prin urmare, majoritatea specialistilor considera ca tulburarea apare ca urmare a unei combinatii de factori biologici si psihologici.

Factorii biologici implica reactia de tipul „lupta sau fugi”. In astfel de situatii, tulburarea de panica este strans asociata cu aceasta reactie a organismului, fiind o modalitate a pacientului de a se proteja de situatiile stresante sau potential periculoase. La acesti pacienti insa reactia este atat de exacerbata, incat provoaca un atac de panica.

Factorii psihologici care pot creste riscul de a dezvolta agorafobie sunt:

  • o anumita sensibilitate la anxietate sau coexistenta mai multor tulburari de anxietate sau fobii;
  • teama excesiva la perspectiva unui atac de panica;
  • experientele traumatizante, cum ar fi decesul parintilor sau abuzurile sexuale;
  • evenimentele stresante, precum divortul sau pierderea locului de munca;
  • istoricul de boli psihice, cum ar fi depresia, anorexia nervosa sau bulimia;
  • istoricul familial, adica existenta unei rude apropiate care sufera de agorafobie;
  • consumul excesiv de alcool sau droguri;
  • relatiile toxice, cu parteneri abuzivi.

agorafobie-cauze-simptome-si-tratament

Agorafobie – manifestari

Toata lumea se confrunta uneori cu anxietate, dar in cazul pacientilor care sufera de o tulburare de anxietate, ingrijorarea este excesiva, aceasta ajungand sa le afecteze activitatile de zi cu zi. Astfel, pacientii cu agorafobie resimt teama si stres la niveluri extreme, motiv pentru care sfarsesc prin a evita tot felul de situatii.

Relaxirem forte este un supliment alimentar recomandat in reducerea starilor de stres si de nervozitate. Produsul se poate administra si in perioadele de surmenaj intelectual.

Cand locurile si conjuncturile care genereaza teama excesiva nu pot fi evitate, pacientii care sufera de agorafobie se pot confrunta cu urmatoarele simptome:

  • anxietate, ca urmare a parasirii mediului in care se simt „in siguranta”;
  • atacuri de panica, manifestate prin dificultati respiratorii, transpiratie excesiva (hiperhidroza), ameteli, ritm cardiac rapid, hiperventilatie sau senzatie de sufocare, greata si indigestie;
  • anticipare a anxietatii in momentul in care li se cere sa paraseasca mediul sigur;
  • stima de sine scazuta si pierderea increderii in fortele proprii;
  • reticenta de a parasi locuinta sau de a se aventura dincolo de imprejurimile familiare;
  • depresie, care uneori poate insoti afectiunea.

Diagnosticul de agorafobie

In cazul in care considerati ca s-ar putea sa suferiti de agorafobie si nivelul anxietatii interfereaza cu viata de zi cu zi, trebuie sa va adresati medicului de familie sau unui specialist din domeniul sanatatii mintale, cum ar fi un psihiatru sau psiholog. Daca va este teama sa va deplasati pana la cabinet, puteti incerca sa programati o consultatie telefonica sau video.

Medicul va va adresa mai multe intrebari, cum ar fi:

  • Va simtiti deosebit de stresat(a) cand trebuie sa plecati de acasa?
  • Exista cumva locuri sau situatii pe care le evitati deoarece va inspira teama excesiva? Ce anume va sperie de fapt?
  • Aveti cumva strategii de evitare, pentru a putea suporta simptomele? De exemplu, obisnuiti sa solicitati ajutorul altor persoane cand trebuie sa faceti cumparaturi?

Specialistul poate diagnostica un caz de agorafobie in functie de simptome, frecventa acestora si gradul de severitate. Prin urmare, trebuie sa dati dovada de sinceritate pe parcursul discutiei cu medicul.

Pentru reducerea oboselii si extenuarii, farmacistii Catena va recomanda MaxiMag Antistres, un supliment alimentar cu efect calmant asupra sistemului nervos. Produsul contine hamei pentru calmarea starii tensionate si inducerea unui somn odihnitor, la care se adauga vitamina B6 si magneziul pentru combaterea extenuarii.

Pentru stabilirea diagnosticului de agorafobie, pacientul trebuie sa intruneasca anumite criterii, si anume sa resimta teama excesiva sau panica in cel putin doua dintre urmatoarele situatii:

  • utilizarea mijloacelor de transport in comun;
  • expunerea la un spatiu deschis;
  • asteptarea la coada sau deplasarea in locuri aglomerate;
  • parasirea locuintei cand persoana este neinsotita.

Tratament agorafobie

In general, tratamentul pentru agorafobie presupune o combinatie a urmatoarelor optiuni:

Psihoterapie

Terapia ajuta creierul sa gandeasca si sa raspunda diferit la stimuli. Astfel, terapia cognitiv-comportamentala poate fi de ajutor in identificarea gandurilor care provoaca starile de anxietate, pacientul cu agorafobie invatand apoi tehnici prin care sa-si gestioneze reactiile.

Tehnicile de relaxare si desensibilizare ajuta pacientul sa-si controleze teama si emotiile in situatiile care in mod obisnuit ii provoacau teama excesiva.

Medicamente

Pacientului cu agorafobie i se pot prescrie medicamente numite inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sau inhibitori ai recaptarii serotoninei-norepinefrinei (IRSN). Psihiatrii recomanda in general aceste medicamente pentru tratarea depresiei si a tulburarilor de anxietate.

Modificari ale stilului de viata

Tot pentru gestionarea simptomelor de agorafobie, pacientii pot lua urmatoarele masuri:

  • sa evite consumul de alcool, cofeina sau alti stimulenti;
  • sa respecte o dieta sanatoasa si echilibrata;
  • sa faca miscare regulat;
  • sa faca exercitii de respiratie.

Agorafobie – posibile complicatii

Daca nu este tratata, agorafobia poate reduce grav calitatea vietii pacientului.

  • Pacientul nu mai desfasoara anumite activitati, evitand se mearga la scoala sau serviciu, limitandu-si optiunile de socializare, hobby-urile si multe forme de exercitii fizice.
  • Dificultatile financiare, izolarea, singuratatea si plictiseala pot accentua suferinta pacientului cu agorafobie, crescand riscul de depresie.
  • Persoana poate sa admita ca frica pe care o resimte este irationala, dar sa nu aiba taria de a lua masuri in aceasta privinta.
  • Pacientul se poate confrunta cu stari de furie si frustrare indreptata impotriva lui insusi.
  • Sentimentele negative afecteaza stima de sine, generand depresie si alte motive de anxietate si temeri.
  • Persoana care sufera de agorafobie poate incerca sa faca fata temerilor excesive apeland la metode nesanatoase de gestionare a starilor neplacute (cum ar fi mancatul compulsiv, consumul de droguri sau alcool), metode care, la randul lor, pot provoca sau accentua alte probleme de sanatate.

 

Surse:

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/agoraphobia

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15769-agoraphobia

https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/agoraphobia/overview/