Informatii complete despre sindromul Raynaud

Informatii complete despre sindromul Raynaud Informatii complete despre sindromul Raynaud

Ultima actualizare: 18 iulie 2022

sindromul-raynaud-informatii-complete

Boala Raynaud, cunoscuta indeosebi sub numele de sindromul Raynaud, afecteaza mai frecvent femeile decat barbatii si pare a fi mai raspandita in randul populatiei care locuieste in medii cu clima mai friguroasa.

Tratamentul acestui sindrom depinde de gravitatea fiecarui caz in parte, precum si de alte afectiuni din istoricul pacientilor. In majoritatea cazurilor, sindromul Raynaud nu provoaca dizabilitate, insa in cazurile severe poate afecta calitatea vietii.


Sindromul Raynaud – generalitati

Sindromul Raynaud este o afectiune a vaselor sangvine, descoperita de un medic francez in 1862. Aceasta determina aparitia senzatiei de racire si amorteala la nivelul anumitor portiuni ale corpului, ca urmare a scaderii temperaturilor si a prezentei factorilor de stres. Astfel, se manifesta prin maini reci si picioare reci, simptomele fiind provocate de ingustarea vaselor sangvine, motiv pentru care sangele nu mai poate ajunge la suprafata pielii.

Cauzele sindromului Raynaud

Medicii nu inteleg pe deplin cauza acestui sindrom, dar se pare ca vasele de sange de la extremitatile corpului reactioneaza necorespunzator la temperaturi scazute si stres, determinand fenomenul de maini si picioare reci. La inceput, circulatia sangelui este redusa pentru scurt timp, dar dupa o vreme, vasele afectate se pot ingrosa, limitand si mai mult fluxul sangvin.

Temperaturile scazute sunt cele care declanseaza cel mai frecvent simptomele din sindromul Raynaud – cand bagati mana in apa rece, luati ceva din congelator sau va expuneti la aer rece. Intr-unele cazuri, stresul emotional poate fi, de asemenea, un factor declansator.

Exista doua tipuri de sindrom Raynaud, si anume:

  • tipul primar – este cea mai comuna forma a bolii si apare de la sine. In general, simptomele sunt usoare, incat pacientii cu sindrom Raynaud primar nici macar nu solicita tratament, tulburarea putand sa dispara singura.
  • tipul secundar – este cauzat de accidentari, alte afectiuni sau de anumite medicamente si, cu toate ca este mai rar intalnit, tinde sa fie mai grav. Simptomatologia apare, de obicei, in jurul varstei de 35 – 40 de ani (mai tarziu decat in cazul tipului primar).

Factori de risc in sindromul Raynaud

Factorii asociati cu tipul primar de sindrom Raynaud:

  • sexul – afecteaza mai des femeile decat barbatii;
  • varsta – apare de obicei la persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 30 de ani;
  • clima – sindromul Raynaud este mai comun in randul locuitorilor din zonele cu clima mai rece;
  • istoricul familial – daca pacientul are o ruda de gradul I care sufera de aceasta boala.

Naturalis Ginkgo Biloba capsule este un supliment alimentar care are actiune benefica asupra peretilor vasculari, crescandu-le elasticitatea si imbunatatind circulatia sangelui, in special la nivelul vaselor mici. Astfel, se realizeaza o mai buna oxigenare a tesuturilor si se combate senzatia neplacuta de maini si picioare reci.

Factorii specifici persoanelor cu sindrom Raynaud secundar:

  • alte afectiuni – cum ar fi sclerodermie si lupus;
  • anumite ocupatii – care pot cauza traume repetitive, cum se intampla in cazul utilizarii frecvente a uneltelor care vibreaza;
  • expunerea la anumite substante – lista include fumatul, administrarea unor medicamente care afecteaza vasele de sange si expunerea la unele substante chimice, cum ar fi clorura de vinil.

Manifestari in sindromul Raynaud

Printre acestea, se numara:

  • maini reci sau degete reci;
  • senzatia de picioare reci;
  • modificari ale culorii pielii, ca raspuns la frig sau stres;
  • amortire, senzatie de intepaturi sau durere cand extremitatile incep sa se incalzeasca sau dupa ce dispare factorul de stres.

Cand sindromul Raynaud incepe sa-si faca simtita prezenta, mai intai zonele afectate se albesc. Apoi, acestea capata o tenta albastrie si se simt reci si amortite. Pe masura ce pacientul se incalzeste, circulatia sangvina se imbunatateste si extremitatile se inrosesc, se umfla si pulseaza, pacientul simtind furnicaturi.

Noul W GinkoPrim Max 120 mg contine o formula imbunatatita, care, pe langa stimularea activitatii neuronale, inlatura si senzatia de maini reci si picioare reci. Farmacistii Cateva va recomanda suplimentul si pentru sustinerea sistemului muscular, acesta fiind un produs complex care va ajuta sa va desfasurati activitatile de zi cu zi.

Desi fenomenul afecteaza de obicei degetele de la maini si picioare, pacientii avand senzatia neplacuta de maini si picioare reci, sindromul Raynaud poate afecta si alte suprafete ale corpului, cum ar fi nasul, buzele, urechile si chiar sfarcurile. Cand organismul incepe sa se incalzeasca, dureaza 15 minute pentru ca circulatia sangvina sa revina la normal.

Diagnosticul de sindrom Raynaud

Pacientii care au senzatia de maini si picioare reci trebuie sa se adreseze medicului. Specialistul va adresa intrebari despre simptome și va examina degetele de la mainile și picioarele pacientului. Pentru stabilirea diagnosticului de sindrom Raynaud, medicul poate folosi si o lupa speciala, numita dermoscop, cu care sa verifice vasele de sange din jurul unghiilor pacientului, pentru a vedea daca sunt mai mari decat in ​​mod normal sau daca au o forma neobisnuita.

In cazul in care medicul suspicioneaza ca sindromul Raynaud ar putea fi asociat altei probleme de sanatate, poate recomanda analize de sange, prin care sa verifice daca nu cumva pacientul sufera de o afectiune autoimuna, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida.

Tratament in sindromul Raynaud

Tratamentul pentru boala Raynaud poate include medicamente care sa impiedice obstructionarea vaselor de sange. Totodata, pacientii pot recurge la remedii simple, cum ar fi:

  • inmuierea mainilor in apa calda, la primul semn de sindrom Raynaud;
  • folosirea manusilor si a sosetelor calduroase, pentru a contracara senzatia de maini si picioare reci;
  • evitarea factorilor declansatori, cum ar fi anumite medicamente si stresul.

Specialistii Catena va recomanda Alevia GINKANA Ginkgo biloba, un supliment alimentar care stimuleaza memoria si concentrarea, incetineste procesul de imbatranire, imbunatateste circulatia cerebrala si pe cea de la nivelul extremitatilor, atenueaza depresia si ofera ajutor in afectiunile cardiovasculare.

Posibilele complicatii ale sindromului Raynaud

Daca sindromul Raynaud secundar este sever – ceea ce se intampla rareori – fluxul sangvin redus, care determina senzatia de maini si picioare reci, poate provoca leziuni tisulare.

O artera complet obstructionata poate duce la aparitia leziunilor (ulcere ale pielii) sau la moartea tesuturilor, ambele situatii putand fi dificil de tratat. Rareori, in cazurile extreme care nu au fost tratate la timp poate fi necesara indepartarea partii afectate a corpului.

Pacientii trebuie sa se adreseze imediat medicului daca au istoric de simptomatologie severa sau in cazul in care observa vreo rana ori infectie la unul dintre degetele de la mainile sau picioarele afectate.

 

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/raynauds-disease/symptoms-causes/syc-20363571

https://www.webmd.com/arthritis/raynauds-phenomenon

https://medlineplus.gov/raynaudsdisease.html