Saptamana 5 de sarcina se considera a fi si saptamana a treia de la fecundare si reprezinta debutul sarcinii embrionare care dureaza timp de 10 saptamani. Teoretic, femeia a trecut de prima luna de sarcina si se pregateste pentru urmatoarele opt. Este o perioada importanta pentru bebelus, dat fiind ca acesta este inca foarte vulnerabil, insa riscul de avort spontan este redus. Aproximativ 90% dintre sarcini care ajung in acest punct sunt duse cu succes la capat.
Bebelusul tau in saptamana 5 de sarcina
In saptamana 5 de sarcina, acel nucleu de celule care s-a divizat constant se poate numi oficial embrion si are marimea unei seminte de mar, aproximativ 1,25 mm, ceea ce este suficient pentru a putea fi observat la ecograf. O ecografie transvaginala il poate depista acum ca fiind o acumulare de lichid in uter, denumit sac amniotic si, deja la finalul saptamanii 5 de sarcina, embrionul poate ajunge la aproximativ 3 mm.
Tot in saptamana 5 de sarcina se formeaza si o placenta rudimentara si cordonul ambilical. Cu ajutorul acestora embrionul isi primeste atat oxigenul cat si nutrientii de la mama. Un alt aspect important si, totodata, emotionant care apare in saptamana 5 de sarcina este faptul ca incepe sa-i bata inima. De fapt, acum este perioada in care se formeaza sistemul digestiv, sistemul circulator si sistemul nervos, primul fiind sistemul circulator. Inima este deocamdata formata din 2 mici canale, care vor fuziona si vor forma o inima perfect functionala. De asemenea, acum se formeaza si un tub neuronal, precursorul creierului si al coloanei vertebrale, iar embrionul incepe sa semene cu un mormoloc.
Corpul tau in saptamana 5 de sarcina
In saptamana 5 de sarcina, nu apar transformari vizibile la exterior, insa viitoarea mamica le va resimti la interior. Se petrec in continuare transformari hormonale, hormonul HCG fiind secretat din abundenta. Deja incepand cu saptamana 5 de sarcina apar destul de intens simptomele sarcinii:
Greata. Greata din timpul sarcinii, fie ca este insotita de varsaturi sau nu, se numeste si greata matinala, insa poate aparea oricand in timpul zilei si al noptii. Explicatia stiintifica a gretei in sarcina este data de faptul ca acum creste concentratia de estrogen si progesteron, aspect care determina stomacul sa proceseze mai lent alimentele. In plus, creste sensibilitatea la mirosurile puternice, de mancare, de parfum, de fum de tigara, aspect care provoaca senzatia de voma. Din acest motiv, unele femei pot sa manance foarte putin acum, iar altele sa simta nevoia de a manca anumite alimente, de exemplu muraturi. Deja se poate spune ca incep sa apara poftele.
Dureri de sani. Modificarile hormonale care apar acum fac ca sanii sa devina foarte sensibili. Acestia se maresc in volum, se simt mai grei si sunt durerosi.
Oboseala accentuata. In saptamana 5 de sarcina, senzatia de oboseala se resimte din plin. Acest aspect apare si ca urmare a schimbarilor hormonale, dar si ca urmare a scaderii nivelului de glucoza din sange. Totodata, tensiunea arteriala scade si crestea productia de sange.
Urinari frecvente. Nevoia de a urina mai des, mai ales in timpul noptii, va creste considerabil incepand cu saptaman 5 de sarcina.
Crampe abdominale. Desi crampele abdominale sunt specifice saptamanii anterioare, unele femei le pot resimti in continuare. Daca acestea, insa, persista si devin insuportabile, se recomanda vizita la medic.
Balonarea. Senzatia de balonare se resimte in continuare si in aceasta saptamana.
Obstructia nazala. Unele femei se pot confrunta cu senzatia de nas infundat in aceasta perioada si spray-urile cu apa nazala se pot dovedi eficiente.
Schimbari de dispozitie. Modificarile hormonale de acum pot contribui la schimbari radicale de dispozitie, de la ras la plans si invers, insa acestea sunt perfect normale
Sfaturi pentru saptamana 5 de sarcina
Daca inca nu ai programat prima consultatie la medic, acum este momentul ideal sa o faci. Este important sa faci analize de sange si sa incepi sa iei suplimente alimentare, in special cu acid folic. Tot din saptamana 5 de sarcina va trebui sa incepi sa fii mult mai atenta la ceea ce mananci. Pe langa o dieta care trebuie sa abunde in fructe, legume si produse lactate, trebuie sa stii ca a venit momentul sa scoti din meniu orice aliment in stare cruda. Laptele trebuie fiert, iar pestele care contine mercur si carnea afumata trebuie evitate. De asemenea, evita sa iei medicamente fara sa consulti medicul si tine cont ca tot ce mananci si bei ajunge si la embrion.
Un sfat important pe care este bine ca femeile sa-l urmeze incepand cu saptamana 5 de sarcina este legat de animalele de companie, in special de pisici. Este recomandat ca viitoarea mamica sa evite sa schimbe litiera pisicii deoarece exista riscul de toxoplasmoza, o infectie care afecteaza sarcina.
Tine cont ca sarcina poate consuma calciul din organismul tau, de aceea dintii si parul pot fi mai afectate. Pe langa suplimentele pe care ti le va prescrie medicul, ar fi recomandat sa mergi la dentist si sa faci un detartraj profesional pentru a te asigura ca nu se dezvolta carii in aceasta perioada de expunere crescuta.
Sfatul cel mai pretios al acestei perioade este odihna. Dormi cat ai nevoie, nu te suprasolicita fizic si nici nu te supraepuiza psihic. Evita stresul si iesi mai mult in natura, plimba-te sau relaxeaza-te cu masaje usoare. Poti incepe un program zilnic de exercitii fizice usoare care sa te ajuta atat in mentinerea greutatii, cat si in dezvoltarea tonusului muscular si astfel chiar in procesul de nastere. Inotul este o activitate placuta, usoara si care este recomandata in sarcina.
Ai grija si de pielea ta. Scoate din rutina zilnica de ingrijire produsele care contin parabeni si alte ingrediente toxice si incepe sa folosesti creme anticelulitice si antivergeturi, chiar daca acestea inca nu au aparut.