Informatii complete despre saptamana 36 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 36 de sarcina Informatii complete despre saptamana 36 de sarcina

Ultima actualizare: 27 iunie 2022

saptamana-36-sarcina

Incepand cu aceasta saptamana, poti incepe numaratoarea inversa pentru ca au mai ramas doar 4 saptamani! Chiar daca simptomele, precum mersul la toaleta la fiecare 30 de minute sau starile constante de oboseala, sunt tot mai intense, incearca pe cat posibil sa te bucuri de aceasta ultima luna de sarcina. Chiar daca planuiesti sa mai ai si alti copii sau daca nu esti la prima astfel de experienta, fiecare sarcina este unica, asa ca ar trebui sa faci tot posibilul sa pretuiesti fiecare moment al acesteia.


Bebelusul tau in saptamana 36 de sarcina

Cresterea bebelusului incetineste

In saptamana 36 de sarcina, bebelusul masoara aproape 46,8 centimetri de la crestet pana la calcaie, fiind de marimea unei salate crete. In plus, in aceasta saptamana, bebelusul cantareste aproximativ 2.745 de grame.

Procesul de crestere va cunoaste o incetinire in urmatoarele saptamani. Acest lucru este necesar pentru ca bebelusul sa poata patrunde prin canalul ingust de nastere si pentru a putea stoca toata energia necesara pentru nastere.

Craniul si oasele fetale

In aceasta saptamana, oasele craniului bebelusului nu sunt inca sudate, astfel incat capul sa se poata manevra cu usurinta prin canalul de nastere.

Cu toate acestea, craniul bebelusului nu este singura structura moale din micul sau organism. Majoritatea oaselor si cartilajelor sunt, de asemenea, destul de moi, tot pentru a facilita o nastere usoara (cat ar putea fi ea de usoara). Nu trebuie sa te ingrijorezi absolut deloc, insa. Aceste structuri, fie ca vorbim de oase, cartilaje etc, se vor intari in primii ani de viata.

Pozitia bebelusului

Cel mai probabil, fatul se afla deja in pozitia de “blocstart”, cu capul in jos, pregatindu-se de ziua cea mare. Pana la 93% dintre bebelusi se aseaza in pozitia de nastere pana in saptamana 36, iar dupa 37 de saptamani, 97% dintre bebelusi se afla deja cu capul in jos pentru marele eveniment.

Ciclul somnului

In acest moment, ciclul de somn-veghe al bebelusului a devenit din ce in ce mai dezvoltat. In saptamana 36 de sarcina, bebelusul va continua sa aiba momente cu somn activ. Mai nou, insa, va avea si o perioada distincta de somn linistit.

Pleoapele sunt aproape formate

Pana in aceasta saptamana, pleoapele bebelusului vor avea deja margini netede si vor fi aproape complet formate.

Corpul tau in saptamana 36 de sarcina

Exact cand credeai ca burtica ta nu ar mai putea creste, ei bine, afla ca mai este “destul loc”. Tocmai cand te obisnuisei cu dimensiunea si forma ei, ea urmeaza sa mai creasca si, pe masura ce se apropie travaliul, se va produce o mare schimbare (in cazul in care nu s-a produs deja): bebelusul ajunge in zona pelviana.

Prezentatia pelviana

Nu te ingrijora daca burtica ta incepe sa arate brusc diferit. Schimbarea se produce atunci cand fatul se aseaza in prezentatie pelviana. Ba mai mult, schimbarea va fi de bun augur si pentru tine. Dupa ce bebelusul se aseaza in pelvis, ai putea simti ca in sfarsit incepi sa respiri mai bine. Bineinteles, presiunea mai mare se va muta in zona pelviana.

sarcina-36

Chiar daca bebelusul se pregateste pentru momentul cel mare, nu inseamna neaparat ca travaliul e pe cale sa apara. Mamele aflate la prima sarcina pot experimenta aceasta schimbare cu 2-4 saptamani inainte de nastere. A doua oara, insa, momentul s-ar putea produce mai tarziu si nu pana cand incepe travaliul.

Presiunea pelviana

Odata ajunsa in al treilea trimestru de sarcina, vei simti ca bebelusul si uterul continua sa devina mai mari. De asemenea, dupa ce fatul se aseaza in prezentatie pelviana, presiunea va fi transferata pe zona pelviana, lucru care va provoca dureri si senzatii de greutate.

Sfaturi pentru saptamana 36 de sarcina

Cum poti trata durerea si presiunea pelviana

In acest stadiu al sarcinii, 1 din 5 femei este afectata de dureri pelvine. Cu toate ca aceste dureri nu pot fi prevenite, poti lua anumite masuri pentru a-ti atenua disconfortul:

- Foloseste o centura de sprijin pentru abdomen.

- Intreaba-l pe medic daca poti face o baie calda.

- Tine-ti picioarele ridicate cand stai culcata.

Afla mai multe despre dopul gelatinos

In aceasta perioada se va mai produce o premiera: pierderea dopului gelatinos. Acesta reprezinta, de fapt, o acumulare de secretii care se formeaza la intrarea in uter. Acest lucru se poate produce cu saptamani, zile sau ore inainte de inceperea travaliului.

Nu exista, insa, niciun motiv de ingrijorare daca acest dop se pierde cu cateva saptamani inainte de termen.

Ia vitamina B6

Specialistii recomanda, ca pe langa proteine, sa consumi si piridoxina in cantitati suficiente. Nu ai auzit de ea? Piridoxina este, de fapt, vitamina B6, o vitamina care participa la sinteza proteinelor care formeaza celulele.

Vitamina B6 se gaseste in banane, avocado, germeni de grau, orez brun, tarate, soia, fulgi de ovaz, cartofi, rosii, spanac, pepene verde si carne.

Afla totul despre semnele pretravaliului

Daca vrei sa afli mai multe despre simptomele pretravaliului sau sarcinii, este intotdeauna cel mai bine sa discuti cu medicul. Pre-travaliul poate dura cateva ore, o luna sau mai mult, iar semnele si simptomele pot fi diferite pentru fiecare persoana.

Fa-ti bagajul

Acum ca ziua cea mare este tot mai aproape, e timpul sa-ti faci bagajul pe care il vei avea cu tine la spital.

Pe langa cele strict necesare, ai putea avea nevoie si de: balsam de buze, deoarece buzele pot deveni foarte uscate, elastice de par, o perie pentru par, crema hidratanta, sosete, papuci confortabili si un halat calduros.

 

Referinte:

https://www.verywellfamily.com/36-weeks-pregnant-4159243

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-36.aspx

https://www.healthline.com/health/pregnancy/36-weeks-pregnant