Informatii complete despre saptamana 34 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 34 de sarcina Informatii complete despre saptamana 34 de sarcina

Ultima actualizare: 27 iunie 2022

saptamana-34-sarcina

Felicitari, ai ajuns cu bine in saptamana 34 de sarcina! Cu toate ca poate te simti de parca ai fi insarcinata de 134 de saptamani, nu uita ca ziua cea mare este la mai putin de 2 luni distanta.

Acestea fiind spuse, cei mai multi bebelusi nu se nasc la data scadenta, ci dupa sau inainte cu cateva zile de termen. Ba mai mult, unii apar pe lume cu cateva saptamani inainte sau dupa data scadentei.

Fiecare sarcina evolueaza diferit. Cu toate acestea, trebuie sa continui sa te prezinti la vizitele prenatale, iar medicul se va asigura ca toate sunt pe drumul cel bun pentru a avea parte de o nastere sanatoasa.


Bebelusul tau in saptamana 34 de sarcina

In saptamana 34 de sarcina, bebelusul masoara, in medie, aproximativ 44,2 centimetri de la crestet pana la calcaie, fiind de marimea unui pepene galben mic. In aceasta saptamana, bebelusul cantareste aproximativ 2.2 kilograme.

Vernix caseosa si legatura cu stomacul si intestinele fatului

Vernix caseosa, substanta alb-cenusie, cerata, care acopera pielea bebelusului s-a ingrosat si mai mult. In aceasta saptamana, vernixul incepe sa patrunda in lichidul amniotic. Oamenii de stiinta sustin o ipoteza fascinanta! Potrivit acestora, atunci cand bebelusii inghit vernixul din lichidul amniotic, acesta poate ajuta la dezvoltarea stomacului si a intestinelor.

Lichidul amniotic

In jurul saptamanii 34 de sarcina, lichidul amniotic in care traieste bebelusul atinge varful in ceea ce priveste volumul. Bebelusul se deplaseaza in aproximativ 800 de mililitri de lichid amniotic pe care il inghite si il “respira”. Lichidul amniotic este esential pentru dezvoltarea muschilor, oaselor, a sistemului digestiv si a plamanilor bebelusului.

Diferentele sexuale ale bebelusilor

In cazul baietilor, saptamana 34 de sarcina vine cu o premiera: testiculele coboara din abdomen in scrot. Aproximativ 3-4% dintre baietii care se nasc la termen nu au testiculele coborate la nastere, insa acestea coboara cu ceva timp inainte de prima zi de nastere. De asemenea, aproximativ 30% dintre baietii prematuri se nasc cu testiculele necoborate.

Isi fac aparitia unghiile minuscule de la maini si picioare

In saptamana 34 de sarcina sau dupa 32 de saptamani de la conceptie, unghiile au ajuns la varful degetelor si putem spune ca se pregatesc deja pentru prima manichiura postpartum.

Sanse de supravietuire in caz de nastere in saptamana 34

Un bebelus nascut in aceasta saptamana, trece, practic, de la categoria “prematur moderat” la “putin prematur”. Un copil considerat “putin prematur” arata, de obicei, ca un copil nascut la termen, numai ca nu este inca matur complet.

Potrivit specialistilor, bebelusii nascuti in saptamana 34 de sarcina pot avea unele probleme de sanatate, cum ar fi icterul, problemele de hranire sau dificultatile de respiratie. Cu toate acestea, daca primesc o ingrijire corespunzatoare, lucrurile decurg de cele mai multe ori bine. Sansele de supravietuire in saptamana 34 de sarcina sunt mai mari de 99%, in timp ce riscul de aparitie a unor dizabilitati majore cauzate de nasterea prematura este aproximativ 5%.

Corpul tau in saptamana 34 de sarcina

Burtica inca mai creste

Nu, nu te inseala privirea: uterul continua sa creasca si, desi credeai ca nu mai are unde sa se dezvolte, in saptamana 34 de sarcina se afla cu aproximativ 10 centimetri deasupra buricului.

sarcina-34

Apar anumite modificari de vedere

Multe mamici se confrunta cu anumite probleme de vedere in aceasta perioada. Acest lucru se intampla pentru ca ochii se numara si ei printre “victimele” hormonilor sarcinii, aceiasi care produc probleme si la nivelul tractului digestiv si al ligamentelor.

Astfel ca, in aceste zile ai putea vedea neclar si, din cauza reducerii productiei de lacrimi te poti alege cu ochii uscati si iritati, mai ales daca porti lentile de contact.

Urinare frecventa

In cazul in care nu s-a intamplat deja acest lucru, in urmatoarea perioada vei observa ca vizitele la baie devin din nou mai frecvente. Unele mamici s-ar putea confrunta cu cateva pierderi urinare intre vizitele la toaleta.

Urinarile frecvente revin spre sfarsitul sarcinii, atunci cand bebelusul si burtica ating cote maxime si pun presiune suplimentara pe vezica urinara. Din aceasta cauza, ai putea merge la toaleta mult mai des, mai ales noaptea.

Pierderi de urina

Pe langa faptul ca vei vizita mai des toaleta, presiunea pusa pe vezica urinara poate provoca o noua problema: pierderile de urina. Poti avea scurgeri de urina atunci cand tusesti, stranuti, razi sau faci activitate fizica, afectiunea purtand denumirea de incontinenta urinara de stres. Potrivit statisticilor, aproximativ 41% dintre sarcini sunt afectate de incontinenta de stres.

Sfaturi pentru saptamana 34 de sarcina

La inceputul sarcinii, frecventa mare a urinarilor este adesea cauzata de activitatea hormonala in schimbare. In schimb, la sfarsitul sarcinii, este provocata de presiunea pusa de bebelusul si uterul tot mai mari.

Cum poti combate urinarile frecvente si pierderile de urina

Urinarea frecventa este o parte a sarcinii si, din pacate, nu o poti combate prea mult. Poti lua anumite masuri pentru a tolera mai bine aceasta problema, de exemplu:

- nu incerca sa bei mai putine lichide in ideea ca vei urina mai putin

- consuma cat mai putina cofeina pentru ca are efect diuretic (mai precis, te va face sa urinezi mai mult)

- urineaza de fiecare data cand simti nevoia

- apleaca-te in fata cand urinezi pentru a goli complet vezica

- mergi mai des la toaleta pentru a-ti goli vezica urinara, astfel incat pierderile sa fie cat mai putine

- incruciseaza-ti picioarele cand tusesti, stranuti sau razi

- foloseste un tampon pentru a capta scurgerile

- efectueaza exercitii Kegel in fiecare zi

Invata miscarile de masaj perineal

In cazul in care ai auzit si esti interesata de masajul perineal, afla ca aceasta saptamana este momentul propice in care sa incepi. Aceasta practica te poate ajuta sa-ti maresti plasticitatea perineului (zona dintre vagin si anus), reducand riscurile de rupere si epiziotomie, o incizie care poate fi facuta la nivelul perineului in timpul nasterii.

Referinte:

https://www.verywellfamily.com/34-weeks-pregnant-4159227

https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-34.aspx

https://www.healthline.com/health/pregnancy/34-weeks-pregnant