Cel mai probabil, in saptamana 32 de sarcina, fatul este deja asezat cu capul in jos in uter, pregatindu-se pentru nastere. In plus, in aceasta perioada, bebelusul incepe sa-si regleze din ce in ce mai bine temperatura corpului, un aspect extrem de important pentru viata intrauterina. In acest timp, ai putea observa ca bebelusul isi schimba un pic miscarile de dansator, deoarece spatiul de manevra este tot mai mic.
Bebelusul tau in saptamana 32 de sarcina
In saptamana 32 de sarcina, fatul masoara aproximativ 29,3 centimetri de la crestet pana la sezut si aproximativ 41,6 centimetri de la crestet pana la calcaie, fiind de marimea unei verze kale. De asemenea, in aceasta saptamana, bebelusul cantareste peste 1.901 de grame.
Cu susul in jos
Aproximativ 97% dintre bebelusi se nasc cu capul inainte. Pe masura ce se apropie de ziua cea mare, bebelusii se rasucesc in uter pentru a se pregati de nastere. Pana in saptamana 32 de sarcina, 85% dintre copii se afla deja pozitionati cu capul in jos.
Cu toate acestea, nu te ingrijora daca bebelusul nu s-a asezat inca pe pozitie. Unii bebelusi “se lasa” mai greu. De fapt, poate dura pana la 37 de saptamani pentru ca 97% dintre feti sa se aseze in pozitia de nastere. In plus, medicul va monitoriza pozitia micutului la fiecare vizita prenatala.
Organismul copilului incepe sa-si regleze temperatura
Corpul bebelusului a inceput sa acumuleze grasime bruna (acel tip de grasime necesara pentru a se incalzi dupa nastere) inca de la mijlocul celui de-al doilea trimestru. In aceasta saptamana, a crescut, de asemenea, productia de proteine si enzime necesare pentru a genera caldura corporala. Asta inseamna ca, din acest moment, corpul isi poate regla mai eficient temperatura corpului.
Reflexul Moro
De asemenea, saptamana 32 de sarcina vine cu un moment spectaculos. Cei mai multi bebelusi au deja dezvoltat reflexul Moro. In urma unui zgomot sau a unei miscari puternice, fatul tresare, aruncandu-si brusc bratele si picioarele inainte, ca apoi sa le aduca inapoi. Bebelusii se nasc cu acest reflex care dispare, insa, la cateva luni dupa nastere.
Ciclul somnului
Pe langa toate acestea, fatul demonstreaza ca si-a creat un ciclu de somn, iar studiile privind activitatea creierului copilului arata acum un somn activ.
Sanse de supravietuire in caz de nastere
In saptamana 32 de sarcina, bebelusul este la doar un pas sa treaca de la categoria foarte prematura la categoria moderat prematura. In acest stadiu, plamanii bebelusilor se dezvolta din ce in ce mai mult si mai au nevoie de cateva saptamani pentru a ajunge la maturitate.
In caz contrar, bebelusii se afla foarte aproape de stadiul final al dezvoltarii. Chiar si asa, un copil nascut in saptamana 32 va trebuie sa ramana cateva saptamani intr-o unitate de terapie intensiva neonatala pentru a primi ingrijiri. Cu toate acestea, copiii nascuti in aceasta etapa au sanse de supravietuire de 99%.
Corpul tau in saptamana 32 de sarcina
Dupa cum spuneam, poti observa ca micutul tau face alte miscari fata de cele cu care te obisnuise. Motivul este ca spatiul in care se desfasoara bebelusul se apropie de dimensiunile maxime. Din aceasta cauza, ai putea resimti ca anumite simptome legate de dimensiunea burtii, cum ar fi durerile si arsurile la stomac, pot sa se inrautateasca putin.
Fatul face alt gen de miscari
Bebelusul tau creste tot mai mult in fiecare saptamana si, automat, spatiul in care isi face veacul devine tot mai neincapator. De aceea, ai putea incepe sa observi ca loviturile sale indraznete de altadata lasa acum locul zvacnirilor si inghiontirilor. Nu este important tipul miscarii, ci felul in care o simti.
Arsuri stomacale
Chiar daca ai fost mai norocoasa si pana acum nu ai experimentat arsuri la stomac in timpul sarcinii, ele tot pot aparea. In schimb, daca ai avut, ele se pot agrava in al treilea trimestru. Pe langa hormonii sarcinii care incetinesc digestia si faciliteaza urcarea acidului gastric in esofag, uterul si-a marit si mai mult volumul si pune presiune pe stomac.
Arsurile la stomac apar in aproximativ 22% dintre sarcini in primul trimestru, 39% in al doilea trimestru si pana la 72% in trimestrul trei.
Cand ar trebui facute ecografiile
Ecografia este un test obisnuit in sarcina si o “fereastra” catre lumea minunata din pantec. Aceasta procedura a resimtit un salt urias in ultimii ani, nemaifiind un test care se face exclusiv in cabinetul doctorului, ci si in alte spatii nu la fel de sigure.
Specialistii trag semnale de alarma asupra ecografiilor facute fara un motiv real. Expertii spun ca aparatele si procedurile de imagistica tridimensionala pot expune bebelusul la temperaturi mai mari decat ecografele din cabinetul medicului.
Sfaturi pentru saptamana 32 de sarcina
Nu te stresa din cauza vergeturilor
Nu te lasa prada gandurilor privind vergeturile. Specialistii estimeaza ca aproape 90% dintre femei se confrunta cu ele, deci te afli intr-o companie selecta! In plus, vergeturile arata ca bebelusul tau se dezvolta frumos si armonios.
Afla care sunt semnele timpurii ale travaliului
La fel ca majoritatea femeilor insarcinate, cel mai probabil te intrebi cum vei sti cu siguranta daca ai intrat in travaliu. Afla care sunt semnele travaliului prematur, pentru orice eventualitate: crampe asemanatoare menstruatiei, ruperea apei, sangerari vaginale, contractii uterine, dureri de spate constante si diaree.
Noutati despre pofta de mancare
Uterul iti aglomereaza zona abdominala, motiv pentru care ai putea observa ca pofta ta de mancare scade acum. Socant, nu-i asa? Cu toate acestea, incearca sa consumi alimente obisnuite, mici, cum ar fi o banana.
Inclinari pelvine
Pelvisul este esential pentru o sarcina si o nastere ideala, asa ca ai grija de el. De exemplu, iti poti intari zona pelvisului facand inclinari pelvine in mod regulat. Aceste exercitii usoare, pe care le poti face oriunde, iti intaresc zona abdominala, calmeaza durerile de spate in timpul sarcinii si travaliului si usureaza nasterea.
Referinte:
https://www.verywellfamily.com/32-weeks-pregnant-4159205
https://www.healthline.com/health/pregnancy/32-weeks-pregnant
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-32.aspx