In saptamana 3 de sarcina se produce minunea care transforma o celula-ou intr-un viitor bebelus. Femeile care nu si-au planificat sarcina, s-ar putea sa nici nu stie ca sunt insarcinate pentru ca nu apar simptome sau transformari vizibile. Este, in continuare, important de punctat ca sarcina se calculeaza incepand de la prima zi a ultimei menstruatii, indiferent de momentul exact al fecundarii, adica al unirii ovulului cu spermatozidul, care este aproape imposibil de depistat.
Bebelusul tau in saptamana 3 de sarcina
In saptamana 3 de sarcina, deja a avut loc ovulatia, iar ovulul deja a fost fecundat de spermatozoid. Zigotul, adica rezultatul fecundarii, este acum sub forma unui grup de celule, de marimea unui bob de mazare, denumit blastocist. Blastocistul se formeaza in aproximativ la 6 zile de la fecundare, dat fiind ca zigotul se divide pe rand, intai in 2 celule, apoi in 4 celule, apoi in 8 celule si tot asa pana insumeaza aproximativ 100 de celule care, ulterior, se vor diviza in embrion si placenta. Mai exact, stratul intern de celule va deveni embrionul, iar stratul extern se va transforma in placenta, acea membrana prin care bebelusul va fi protejat si se va putea hrani.
In saptamana 3 de sarcina, blastocistul migreaza din tubul uterin in uter si aici va sta o perioada de sase zile, timp in care hormonul de sarcina HCG va fi eliberat, iar acest aspect face ca sarcina sa fie confirmata cu mai mare acuratete la un simplu test de sarcina. In saptamana 3 de sarcina, blastocistul nu este inca implantat in peretele uterin, acest eveniment producandu-se ulterior, in saptamana urmatoare de sarcina.
Corpul tau in saptamana 3 de sarcina
Este posibil ca nici in saptamana 3 de sarcina, femeia sa nu stie ca este gravida, insa cele care-si planifica sarcina pot fi atente la cateva semne. In primul rand, acum pot aparea greturile care pot conduce si la o scadere in greutate, dat fiind ca multe viitoare mamici resimt repulsie fata de anumite alimente sau mirosuri. Tot in saptamana 3 de sarcina, pot aparea crampele abdominale si se pot inteti scurgerile vaginale, iar unele femei pot avea chiar sangerari. Aceste sangerari sunt foarte asemanatoare cu ciclul menstrual, motiv pentru care pot fi usor confundate si unele femei pot considera ca este vorba intocmai de menstra, facand abstractie de posibilitatea existentei unei sarcini. Practic, sangerarea aceasta apare la 10-14 zile dupa conceptie, este normala si destul de frecventa, si apare atunci cand blastocistul se implanteaza in stratul intern al uterului. Desi apare cam in aceeasi perioada in care ar fi trebuit sa vina menstruatia, acest tip de sangerare dureaza mai putin, iar sangele este roz si in cantitate mai mica. Sangerarea de implantare nu este obligatorie.
In saptamana 3 de sarcina apar si modificarile hormonale, iar corpul femeii secreta o cantitate mai mare de progesteron si estrogen pentru a hrani si sustine dezvoltarea blastocistului pana ce placenta isi preia acest rol. Tot acest context va conduce la intensificarea starii de oboseala, greata si acum pot aparea si varsaturile. Unele femei pot resimti un acut gust de metal in gura.
Sfaturi pentru saptamana 3 de sarcina
In saptamana 3 de sarcina, embrionul nu poate fi depistat la ecografie, dar sarcina poate sa reiasa la teste de sange sau urina. Daca s-a confirmat faptul ca esti insarcinata, dieta va trebui sa se schimbe radical, mai ales daca inainte nu erai adepta unui stil de viata sanatos. In primul rand, este important sa iei suplimente cu acid folic care sunt esentiale in dezvoltarea tubului neural al viitorului bebelus si, in al doile rand, trebuie sa introduci in dieta alimente bogate in fier, dar si alimente bogate in vitamina C, astfel stimuland absorbtia de fier, un mineral deosebit de important acum pentru ca va ajuta la cresterea volumului de sange. De asemenea, este nevoie de un aport crescut de calciu, deoarece bebelusul, pentru a se dezvolta, va consuma rezervele de calciu din corpul mamei.
Daca inca nu ai renuntat la alcool sau tutun, in saptamana 3 de sarcina va trebui sa o faci obligatoriu. Introdu in dieta ta verdeturi, fructe si legume, produse lactate si carne rosie si odihneste-te mai mult. Activitatea fizica nu trebuie sistata, mai ales daca a fost o rutina pana atunci. In cazul in care nu ai facut sport inainte, ar fi cazul sa incepi cu plimbari usoare, relaxante pentru ca miscarea din sarcina va contribui nu doar la mentinerea unui tonus bun, ci si la o nastere mai usoara si la indepartarea anxietatii care poate aparea ulterior nasterii.