Informatii complete despre saptamana 10 de sarcina

Informatii complete despre saptamana 10 de sarcina Informatii complete despre saptamana 10 de sarcina

Ultima actualizare: 17 iunie 2021

saptamana-10-de-sarcina

Saptamana 10 de sarcina este foarte importanta pentru bebelus, acesta nemai fiind numit embrion, ci capatand statutul de fat. Practic, a trecut de o prima etapa de dezvoltare si se pregateste sa creasca. In saptamana 10 de sarcina, fatul este de marimea unei nuci si incepe sa semene cat mai mult cu un om in miniatura.

Cuprins:

Bebelusul tau in saptamana 10 de sarcina

Corpul tau in saptamana 10 de sarcina

Sfaturi pentru saptamana 10 de sarcina

 

Bebelusul tau in saptamana 10 de sarcina

In saptamana 10 de sarcina bebelusul masoara intre 3-4 cm si cantareste aproximativ 5-6 grame. Este o perioada foarte importanta in care incep sa se dezvolte muschii si oasele, cartilajele si incheieturile de la membre. Cu alte cuvinte, fatul are genunchi, glezne si coate si isi poate flexa mainile si picioarele.Tot acum se formeaza si dintisorii, insa abia la 6-7 luni dupa nastere acestia incep sa sparga gingia si sa devina vizibili.

Un alt aspect important care se petrece in saptamana 10 de sarcina este dezvoltarea stomacului si inceperea secretiei sucurilor gastrice. Rinichii si ei incep sa functioneze din ce in ce mai natural. Coada embrionara dispare complet acum, iar creierul se dezvolta rapid, fiind capabil ca in fiecare minut sa produca aproximativ un sfert de milion de neuroni.

ecografie-saptamana-10-de-sarcina

Saptamana 10 de sarcina este deosebit de importanta pentru ca bebelusul este de acum format si incepe doar sa creasca. Cordonul omblical creste si el astfel incat sa-i permita fatului sa pluteasca prin uter.

Corpul tau in saptamana 10 de sarcina

In saptamana 10 de sarcina, toate simptomele anterioare se pot resimti in continuare, insa mai scad din intensitate. Acum, in schimb, se intensifica un alt simptom al sarcinii, si anume constipatia, dat fiind ca uterul creste in dimensiuni. De asemenea, dat fiind ca zaharul din sage scade foarte mult, pot aparea stari dese de ameteala si chiar lesin.

Tot in saptamana 10 de sarcina devin mult mai vizibile venele pe corpul viitoarei mamici si asta se intampla pentru ca acum volumul de sange creste cu 50%, insa vestea buna este ca acestea dispar dupa nastere. Este necesar ca venele sa se mareasca acum pentru a transporta sangele necesar hranirii bebelusului.

Sfaturi pentru saptamana 10 de sarcina

Pentru ca acum se manifesta constipatia este important ca in dieta, pe langa fructe, legume, lactate si proteine, sa introduci fibrele. Consuma cel putin o masa pe zi care contine cereale integrale, insa daca situatia persista mai mult de 3 zile, contacteaza-ti medicul pentru a-ti oferi remediile necesare. Nu apela la automedicatie sau la alte remedii naturiste pentru a scapa de constipatie. De asemenea, consuma cat mai multe lichide, in special ceaiuri neindulcite, supe si sucuri naturale pe care ti le prepari in casa. In plus, hidratarea pe durata sarcinii este importanta si pentru mentinerea supletii si texturii pielii tale.

Continua cu cremele anti celulitice si antivergeturi, chiar daca inca nu te confrunti cu aparitia acestora. Obisnuindu-ti pielea din timp, s-ar putea sa nici nu te confrunti cu ele. In cazul in care te confrunti cu pete de culoare inchisa pe piele, foloseste creme depigmentare, iar daca sarcina te prinde in antotimpul cald, atunci nu ezita sa folosesti creme cu factor de protectie ridicat. Un sfat important pentru viitoarele mamici este ca incepand cu saptamana 10 de sarcina sa evite expunerea necontrolata la soare.

Pe de alta parte, evita in continuare sa te vopsesti. Daca nu esti multumita de parul tau, foloseste sampoane cu pigmenti, cel putin in primul trimestru de sarcina. Recomandarile anterioare care vizeaza miscarea raman valabile in continuare. Poti face genoflexiuni, yoga, pilates si poti sa practici inotul, acesta din urma fiind printre cele mai recomandate sporturi in sarcina. Joggingul nu este chiar cea mai recomnadata miscare in sarcina, ba chiar este interzisa in cazul in care te confrunti cu tensiunie arteriala mare.

In saptamana 10 de sarcina poti sa-ti contactezi medicul si sa te programezi pentru cea de-a doua ecografie, cea care se face intre saptamanile 11-14 de sarcina. Aceasta va fi necesara pentru a identifica anomaliile cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, sau alte malformatii care pot aparea la nivelul inimii.