Informatii care va ajuta sa intelegeti ce inseamna prezenta leucocitelor in urina

Informatii care va ajuta sa intelegeti ce inseamna prezenta leucocitelor in urina Informatii care va ajuta sa intelegeti ce inseamna prezenta leucocitelor in urina

Ultima actualizare: 16 martie 2022

leucocite-in-urina

Leucocitele, numite si globule albe, reprezinta o componenta importanta a sistemului imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva invadatorilor (substante straine, boli). Nivelul de leucocite in urina poate indica prezenta unei infectii. Leucocitele sunt celule produse in maduva si stocate in diferite parti ale organismului, inclusiv in timus, splina, ganglioni limfatici, iar cresterea nivelului leucocitelor indica faptul ca organismul lupta cu o infectie. Aceste celule calatoresc practic prin organism si-l monitorizeaza, tinand la distanta „musafirii nepoftiti”.

Este normal sa avem o cantitate foarte mica de leucocite in urina, insa in momentul in care nivelul creste, acest fapt poate indica o infectie a tractului urinar sau reproductiv sau chiar o boala autoimuna. Pentru a depista leucocite in urina, se recomanda sumarul de urina, adesea insotit de urocultura si antibiograma. Aceste teste de urina analizeaza si alte caracteristici, precum prezenta globulelor rosii, a celulelor epiteliale, a microorganismelor, a proteinelor etc.


Informatii importante despre leucocite

Sangele este alcatuit din globule rosii, globule albe, trombocite si plasma. Globulele sau celulele albe se mai numesc si leucocite si au rol de protectie a organismului impotriva afectiunilor. Leucocitele se afla permanent in razboi, deoarece aceste celule calatoresc prin organism pentru a lupta impotriva bacteriilor, virusurilor si a altor invadatori ce reprezinta o amenintare pentru sanatate. Leucocitele sunt produse in maduva si stocate in sange si in tesutul limfatic. Exista mai multe tipuri de leucocite – monocite, limfocite, neutrofile, bazofile, eozinofile. Leucocitele pot fi influentate de un sistem imunitar slabit, infectii, leucemie, administrarea unor medicamente.

Farmacistii Catena recomanda UroSuport Forte Naturalis, supliment alimentar ce sustine sanatatea tractului urinar. Contine substante ce favorizeaza calmarea disconfortului urinar si ameliorarea simptomelor infectiei urinare, precum D-manoza, extract de afin-american, merisor-canadian, hibiscus si albastru de metilen.

Leucocitele in urina

Nivelul de leucocite in urina poate creste din cauza unei infectii a tractului urinar, ceea ce indica faptul ca sistemul imunitar incearca sa protejeze organismul. Alaturi de leucocite, in urina mai pot fi prezente celule epiteliale si alte microorganisme care provoaca infectie. Disfunctiile rinichilor, precum nefrita si pietrele la rinichi, pot fi responsabile de prezenta leucocitelor in urina, alaturi de dureri de spate, disconfort la urinare, eliminarea unei cantitati foarte mici de urina.

Specialistii atrag atentia ca este foarte important sa mergeti la toaleta exact atunci cand aveti nevoie si sa nu amanati, pentru a nu contribui la dezvoltarea si proliferarea bacteriilor, aspect ce poate duce la aparitia unei infectii a tractului urinar. In plus, daca va faceti un obicei din asta, in timp, vezica urinara nu se va mai goli complet, determinand dezvoltarea microorganismelor. Se recomanda sa consumati 2 litri de apa pe zi.

Ce indica valorile mari ale leucocitelor in urina?

Prezenta valorilor mari de leucocite in urina este verificata cu ajutorul analizei micro si macroscopice, ce identifica si alte caracteristici anormale, precum cristale de acid uric, celule epiteliale, mucus, globule rosii. Valorile mari ale leucocitelor in urina pot indica o infectie de tract urinar, probleme ale rinichilor, boli autoimune, insa toate informatiile si rezultatele testelor trebuie corelate pentru a stabili un diagnostic corect. In cazul femeilor insarcinate, existenta unor valori mari de leucocite in urina poate indica preeclampsie, adica tensiune arteriala crescuta. Specialistii au realizat mai multe studii si au descoperit faptul ca un nivel crescut de leucocite in urina poate fi asociat cu anxietatea, existand astfel o conexiune intre nivelul de anxietate si restul organismului.

Cauze ale prezentei leucocitelor in urina

Leucocitele in urina se coreleaza, de obicei, cu prezenta nitritilor atunci cand este vorba despre o infectie a tractului urinar. Daca testele specifice detecteaza leucocite in urina, dar nu si nitriti, infectia poate fi totusi prezenta. Prezenta bacteriei E. coli este cel mai des asociata cu nitritii in urina, insa poate fi vorba si despre un rezultat fals-pozitiv. Acest lucru se poate intampla mai ales cand urina este recoltata fara a curata zona genitala cu apa si sapun; astfel, proba se contamineaza.

Desi o cantitate mica de leucocite in urina poate fi prezenta in mod normal, un nivel crescut de leucocite in urina poate fi cauza unei infectii a tractului urinar, a unei afectiuni nefrologice, boli autoimune, probleme aparute in sarcina.

rinichi

Ce indica valorile mici ale leucocitelor in urina? 

Leucocitele in urina se gasesc in mod normal in valori mici, insa cand vorbim despre valori mici ale leucocitelor in sange, atunci acestea pot indica prezenta unei infectii precum HIV sau hepatita, artrita reumatoida, agranulocitoza sau neutropenie, anemie aplastica, deficit de vitamine sau malnutritie, tuberculoza. De asemenea, valori mici se pot depista si din cauza chimioterapiei, radioterapiei, a unor defecte congenitale, lupus, sindrom mielodisplastic, leucemie, sarcoidoza, sindrom Kostmann.