La nivel global, milioane de femei se confrunta cel putin o data in viata cu infectii vaginale, ca urmare a faptului ca acestea sunt cauzate de o gama variata de agenti patogeni, si nu numai. La o persoana sanatoasa, flora vaginala normala include peste 50 de specii de bacterii, dintre care speciile de Lactobacillus sunt predominante. Bacteriile sunt simbiotice cu gazda, iar acest lucru inseamna ca nu provoaca boli si chiar sustin functionarea normala a aparatului reproducator. In schimb, in conditii de schimbare a micromediului vaginal, cum ar fi modificari de pH, exista o posibilitate evidenta ca microflora vaginala sa sufere modificari, ducand la infectii vaginale.
Infectiile la nivelul vaginului se pot prezenta sub forma mai multor entitati clinice: vaginita sau vaginoza, candidoza, clamidioza, herpes genital si altele. Afectiunea va fi denumita, de obicei, in functie de agentul patogen implicat. Multe infectii vaginale tind sa se prezinte relativ la fel, motiv pentru care identificarea agentului implicat poate fi dificila. De asemenea, diferiti factori, cum ar fi sarcina, perioada menstruala, comportamentul sexual, varsta, metodele contraceptive utilizate, fumatul si consumul de alcool, pot creste riscul de infectii vaginale. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele sunt considerate infectii cu transmitere sexuala, ceea ce inseamna asadar ca sunt provocate de contactul sexual si necesita terapie specifica, in functie de cauza infectiei.
Tipuri de infectii vaginale
Clinic, pot fi diferentiate mai multe tipuri de infectii vaginale, in functie de cauza. Totusi, cele mai multe vor avea manifestari clinice relativ asemanatoare, desi impun un tratament specific.
Vaginoza bacteriana
Dintre toate tipurile de infectii vaginale, vaginoza bacteriana este cea mai frecventa. Apare mai ales la femeile aflate la varsta reproductiva, cand echilibrul normal al bacteriilor din vagin este perturbat (apare starea de disbioza). Acest lucru favorizeaza cresterea excesiva a unor specii de bacterii care, in mod normal, nu sunt in numar mare, in special bacterii anaerobe. De exemplu, incarcatura cu Gardnerella vaginalis este crescuta la persoanele cu acest tip de infectii vaginale. Alte specii care cresc in exces sunt Mycoplasmahoninis, Mobiluncus, Prevotela. Cauzele includ schimbari in pH-ul vaginal, dusurile intravaginale frecvente, contactul sexual neprotejat, dar si utilizarea dispozitivelor intrauterine.
Candidoza vaginala
Candidoza vaginala face parte din infectiile vaginale cauzate de specii de fungi. Desi Candida albicans este prezenta in mod normal in cantitati mici la nivelul vaginului, in anumite conditii (dezechilibre hormonale, utilizarea antibioticelor, imunodepresia) favorizeaza proliferarea. De exemplu, diabetul necontrolat, sarcina si administrarea de contraceptive orale favorizeaza acest fenomen si aparitia de infectii vaginale cu Candida albicans.
Trichomoniaza
Din categoria de infectii vaginale cu transmitere sexuala face parte si trichomoniaza cauzata de parazitul protozoar Trichomonas vaginalis. De obicei, infectia este asimptomatica, dar ar putea provoca si simptome precum scurgeri vaginale cu miros respingator, mancarime, dureri. Cauza principala a infectiei este contactul sexual neprotejat cu un partener anterior infectat.
Infectii vaginale virale
Cele mai frecvente infectii vaginale virale sunt infectiile cu Herpes simplex (herpes genital) si infectiile cu papilomavirusul uman (HPV). Ambele sunt considerate infectii vaginale transmise pe cale sexuala si pot cauza inflamatii si leziuni vaginale. Infectiile pot persista in organism.
Clamidioza
Din categoria infectii vaginale cu transmitere sexuala face parte si clamidioza, infectie cauzata de bacteria Chlamydia trachomatis, transmisa prin contact sexual neprotejat. In unele cazuri se poate transmite si vertical, adica de la mama la fat, in timpul nasterii. De obicei, infectia nu se prezinta cu simptome evidente, dar poate fi transmisa cu usurinta la persoanele sanatoase, prin contact sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral).
Gonoreea
Neisseria gonorrhoeae, bacterie transmisa prin contact sexual neprotejat, poate duce la infectii vaginale. Simptomele gonoreei sunt foarte similare cu cele ale candidozei vaginale, produsa de suprapopularea florei vaginale cu Candida albicans, si includ secretii vaginale, durere, senzatie de arsura, mancarime. Alternativele terapeutice includ administrarea de antibiotic.
Infectii vaginale - cauze si factori de risc
Multe infectii vaginale au la baza contactul sexual neprotejat, incidenta infectiilor transmise pe cale sexuala fiind destul de mare. Insa, exista si alti factori care cresc riscul de infectii vaginale, cum ar fi:
-
Dezechilibrul (disbioza) microflorei vaginale, care poate aparea dupa un tratament pe baza de antibiotice, dusuri vaginale frecvente, utilizarea spermicidelor si a produselor dure, care irita zona intima;
-
Contactul sexual neprotejat, mai ales cu parteneri multipli, creste riscul de infectii vaginale;
-
Dezechilibrele hormonale, inclusiv cele secundare sarcinii, menopauzei, ciclului menstrual sau administrarii de contraceptive orale, pot modifica micromediul vaginal, crescand astfel riscul de infectii vaginale;
-
Sistemul imunitar slabit (boli autoimune, diabet, infectia cu HIV, tratament pentru perioade lungi de timp pe baza de corticosteroizi) creste riscul de infectii vaginale cu specii asa-zise „oportuniste”, care la persoanele cu sistem imunitar sanatos nu provoaca infectii;
-
Igiena intima excesiva sau cu produse inadecvate (sapunuri dure, care contin coloranti sau parfumanti artificiali) poate irita vaginala, facand-o mult mai susceptibila la infectii.
Fumatul, consumul de alcool, obezitatea si igiena deficitara cresc riscul ca o femeie sa dezvolte infectii vaginale. Totusi, dintre toti factorii de risc, contactul sexual neprotejat se considera a fi cel mai puternic asociat cu acest tip de infectii.
Infectii vaginale - simptome si manifestari
Majoritatea infectiilor vaginale, indiferent de agentul etiologic implicat, se manifesta relativ la fel, cu diferente foarte sensibile. Cu toate acestea, alternativele terapeutice se individualizeaza in functie de agentul patogen care a provocat infectii vaginale.
Simptome vaginoza bacteriana
-
Secretie vaginala alb-cenusie, cu miros neplacut (miros de peste);
-
Mancarime si disconfort la nivelul vaginului;
-
Senzatia de arsura la urinare.
Simptome candidoza vaginala
-
Secretie vaginala alba, cu aspect branzos;
-
Mancarime intensa si iritatie vaginala;
-
Senzatie de arsura, in special in timpul contactului sexual sau la urinare.
Simptome trichomoniaza
-
Secretie vaginala galben-verzuie, spumoasa, cu miros neplacut;
-
Mancarime, roseata si inflamatie vaginala;
-
Durere in timpul actului sexual si urinarii.
Simptomele unei infectii vaginale virale
-
Leziuni dureroase sau vezicule in zona genitala (in infectia cu Herpes simplex);
-
Secretii vaginale anormale;
-
Senzatia de arsura si durere la nivelul vaginului.
Simptome clamidioza
-
Deseori asimptomatica;
-
Sangerari sau secretii vaginale anormale;
-
Durere in timpul actului sexual si urinarii.
Simptome gonoree
-
Scurgeri vaginale de culoare alb-verzuie;
-
Dureri in timpul contactului sexual (dispareunie);
-
Durere si senzatie de arsura in timpul urinarii.
Infectii vaginale - tratamente
Alternativele de tratament infectii genitale la femei se individualizeaza in functie de cauzele de baza si, de cele mai multe ori, implica administrarea de antibiotic cu spectru larg pentru infectii genitale (majoritatea acestor infectii vaginale sunt cauzate de anumite specii de bacterii). Insa, este esential ca medicul ginecolog sa determine despre ce tip de infectii vaginale este vorba, si in cele din urma sa recomande ce antibiotic se ia pentru infectia genitala. In cazurile in care se identifica ca este vorba despre infectii vaginale cu ciuperci (Candida albicans) sau protozoare (Trichomonas vaginalis), respectiv virusuri (HPV, Herpes simplex), tratamentul este altul.
Tratament vaginoza bacteriana
-
Antibiotic pentru infectii genitale: metronidazolul si clindamicina, sub forma de geluri care se aplica la nivelul vaginului sau pastile cu administrare orala;
-
Probiotice pentru restabilirea echilibrului microflorei si prevenirea recurentelor.
Tratament candidoza vaginala
-
Antifungice pentru infectii vaginale cu ciuperci, cum ar fi miconazolul si fluconazolul, sub forma de creme, ovule vaginale sau tablete orale;
-
Se recomanda evitarea hainelor stramte si a lenjeriei sintetice, folosirea produselor care nu contin parfumanti, coloranti, si evitarea dusurilor vaginale.
Tratament trichomoniaza
-
Include antiparazitare, cum ar fi metronidazolul sau tinidazolul;
-
Este de preferat si tratamentul partenerului de viata, pentru a preveni reinfectia.
Tratament vaginita virala
-
Pentru herpesul genital, cauzat de infectia cu Herpes simplex, se recomanda antivirale cum ar fi aciclovirul, valaciclovirul sau famciclovirul, pentru a reduce simptomele si, pe de alta parte, frecventa recurentelor;
-
Infectia cu HPV presupune un tratament mult mai complex si monitorizare periodica;
-
Pot fi prescrise creme pentru ameliorarea disconfortului si vindecarea leziunilor.
Tratament clamidioza
-
Antibiotice, in special azitromicina. Amoxiciclina pentru infectii genitale cu Chlamydia se poate avea in vedere, dar azitromicina este de preferat deoarece se administreaza o singura data (doza unica).
Tratament gonoree
-
Antibiotice, o singura doza de cefixima orala asociata cu o singura doza de azitromicina.
Pentru a reduce riscul de infectii vaginale, se recomanda in special practicarea sexului protejat si limitarea numarului de parteneri sexuali. Dieta echilibrata, evitarea igienei intime excesive, gestionarea eficienta a stresului si purtarea lenjeriei intime din bumbac pot reduce riscul acestui tip de infectii.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470302/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459317/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2280409/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10746338/
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S0025-7125(16)30496-5
https://www.bupa.co.uk/health-information/womens-health/vaginal-infections
https://www.webmd.com/women/sexual-health-vaginal-infections