Infectie urinara la barbati: cauze, simptome, tratament

Infectie urinara la barbati: cauze, simptome, tratament Infectie urinara la barbati: cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 25 august 2022

O infectie urinara apare atunci cand anumite bacterii periculoase se inmultesc oriunde in tractul urinar. Chiar daca femeile sufera mult mai des de infectie urinara (sunt de 30 de ori mai predispuse la astfel de patologii), nici barbatii nu sunt scutiti. In functie de localizarea infectiei, pot exista diverse simptome, multe dintre acestea fiind suparatoare si afectand calitatea vietii. Tratamentul in caz de infectie urinara la barbati este prescris de medic si contine in mod obisnuit antibiotice.

Tractul urinar masculin include rinichii si vezica urinara, ureterele si uretra. Ureterele reprezinta doua tuburi care transporta urina de la rinichi in vezica urinara, unde se stocheaza pana la urinare. Uretra este tubul urinar final care conduce urina din vezica spre exterior printr-un canal comun uro-reproductiv la barbati. Lungimea mai mare a uretrei la barbati determina frecventa mai redusa a infectiilor de tract urinar inferior decat in cazul femeilor.

Infectiile urinare, in functie de localizare, sunt incadrate de medici in doua categorii: de tract urinar superior – afecteaza rinichii si ureterele – si de tract urinar inferior – afecteaza vezica, prostata sau uretra. Avand in vedere existenta canalului uro-reproductiv comun in cazul barbatilor, infectiile urinare pot implica si prostata, parte a aparatului reproducator masculin.

Pentru sustinerea sanatatii tractului urinar, farmacistii Catena recomanda produsul UroSuport Forte. Contine un complex de substante active care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar.


Infectia urinara – cauze, factori de risc, simptome

  • Cel mai frecvent, infectiile de tract urinar sunt cauzate de bacteria E. Coli, prezenta in mod natural in corpul uman. Aceasta patrunde prin uretra si prolifereaza in anumite conditii.
  • Afectiunile prostatei pot cauza, de asemenea, infectie urinara la barbati. Prostata marita in volum (hiperplazie benigna de prostata) este frecvent intalnita in cazul barbatilor in varsta si poate bloca partial tranzitul urinar. Acest lucru mareste posibilitatea de a se acumula in tractul urinar bacterii care cauzeaza infectie urinara.
  • Prostatita (inflamatia glandei prostatice) care poate fi de origine infectioasa, are multe simptome similare cu infectia urinara.
  • Diabetul si alte probleme medicale care afecteaza sistemul imunitar pot predispune la dezvoltarea unei infectii urinare.
  • O infectie urinara poate sa apara si din alte cauze, precum: consumul insuficient de lichide, blocajele tractului urinar cauzate de litiaza renala (pietrele la rinichi), necesitatea folosirii unui cateter urinar, incontinenta fecala.

Unele boli cu transmitere sexuala afecteaza tractul urinar masculin si sunt cauzate de bacterii. Cele mai frecvente, mai ales in cazul barbatilor tineri, sunt Chlamydia si Gonoreea. Simptomatologia lor este specifica si pot fi identificate prin intermediul analizelor specifice.

Infectie urinara la barbati – Care sunt simptomele?

In functie de localizarea infectiei, puteti resimti urmatoarele simptome:

  • Urinari frecvente;
  • Nevoia permanenta de a merge la toaleta;
  • Durere, senzatie de arsura, disconfort in timpul urinarii sau imediat dupa aceea;
  • Durere sau jena in abdomenul inferior;
  • Pierderi de urina;
  • Urina concentrata sau urat mirositoare;
  • Prezenta sangelui in urina;
  • Febra;
  • Greata;
  • Dureri de spate sau in zona rinichilor.

Infectiile urinare la barbati pot fi in unele cazuri asimptomatice.

Pentru ameliorarea simptomelor infectiilor urinare farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Uractiv Forte. Contine extract de frunze de strugurii-ursului si albastru de metilen. Albastrul de metilen este o substanta cu puternice efecte antifungice si antibacteriene, luptand impotriva dezvoltarii microbilor si contribuind la o mai buna functionare a sistemului urinar. Extractul de frunze de struguri ursului are efect astringent, antibacterian si antiinflamator, sprijinind actiunea albastrului de metilen si ajuta la eliminarea substantelor toxice din organism.

Complicatiile infectiei urinare

Lasate netratate, infectiile de tract urinar inferior se pot extinde la rinichi, cauzand pielonefrita. Atat infectiile urinare de tract inferior, cat si cele renale sunt tratabile. In cazuri rare, infectiile renale pot cauza boli cronice de rinichi sau insuficienta renala. Infectiile renale pot fi foarte periculoase, ele putand cauza septicemie (trecerea infectiei in sange). Acestea necesita tratament de urgenta in spital.

Atunci cand o infectie urinara afecteaza rinichiul, simptomele sunt mai severe. Puteti experimenta:

  • febra
  • greata
  • varsaturi
  • extenuare
  • dureri in zona rinichilor

Infectia urinara la barbati - cum se diagnosticheaza si cum se trateaza?

Pentru a diagnostica o infectie urinara la barbati medicul va intreba care sunt simptomele. Pentru a confirma sau a infirma infectia poate solicita diverse teste de urina (sumar de urina, urocultura). Daca suspecteaza o problema a prostatei, poate solicita un control si analize specifice. Totodata, sunt utilizate metodele imagistice, cum ar fi ecografia aparatului urinar, pentru a fi observate anomaliile.

Pentru tratamentul infectiei urinare la barbati medicul poate prescrie antibiotice in functie de sursa infectiei sau de bacteria care a cauzat infectia. De asemenea, este important sa consumati o cantitate adecvata de lichide. Din cauza urinarilor frecvente si disconfortului, puteti fi tentat sa reduceti consumul de lichide, insa acest lucru este de evitat. Hidratarea ajuta la curatarea tractului urinar si la eliminarea bacteriilor.

Frecvent, in caz de infectie urinara, se recomanda suplimentele care contin extracte naturale, cum este cel de merisoare, pentru efectul antibacterian. Experimentele pe animale de laborator au demonstrat ca anumite substante prezente in aceste fructe au capacitatea de a reduce numarul bacteriilor din tractul urinar. Nu exista insa dovezi ca suplimentele pe baza de merisoare sau consumul sucului de merisoare vindeca o infectie urinara. Astfel, produsele pe baza de merisoare sunt folosite ca adjuvante.

Dupa inceperea tratamentului cu antibiotice, simptomele ar trebui sa se amelioreze in 24-48 de ore. Daca acest lucru nu se intampla, este important sa solicitati ajutor medical. In caz de infectie urinara, luati intotdeauna antibioticele asa cum v-au fost prescrise. Daca le intrerupeti, este posibil ca bacteriile sa devina rezistente la antibiotice.

In cazul in care infectia urinara afecteaza prostata, tratamentul cu antibiotice va fi mai indelungat.

Infectia urinara la barbati – cum poate fi prevenita?

Pentru a preveni infectia de tract urinar, cel mai important este sa reduceti sansele de patrundere a bacteriilor. Iata cei mai importanti pasi:

  • Urinati atunci cand simtiti nevoia. Nu va abtineti.
  • Beti o cantitate suficienta de lichide. Acest lucru inseamna sa beti atunci cand va este sete si sa beti in timpul meselor. Atunci cand este cald si sunteti activ, beti mai multe lichide.
  • Mentineti igiena corespunzatoare a zonei genitale.