Infectia cu streptococ beta-hemolitic grup A (Streptococcus pyogenes sau streptococ de grup A – GAS) poate duce la o varietate mare de boli care pot afecta corpul uman. Fiind vorba de o bacterie comuna, omniprezenta si pe care multe persoane o pot purta in sau pe corp, fara sa manifeste simptome, reprezinta, totusi, cea mai frecventa cauza pentru dureri in gat si febra.
Care este calea de transmitere a infectiilor streptococice?
Infectia cu streptococ beta-hemolitic este adesea principala cauza bacteriana care poate provoca faringita acuta. Mai exact, 15-30% din cazurile de faringita la copii sunt ca urmare a infectiei cu streptococ beta-hemolitic grup A, potrivit unor date medicale recente.
O buna intelegere a naturii diverse a bolilor infectioase atribuite acestui streptococ beta-hemolitic reprezinta o piatra de temelie importanta a medicinei pediatrice.
Sub forma de jeleuri gumate, Naturalis Imunovit gummy este special creat pentru sustinerea unei bune functionari a sistemului imunitar la copii. Contine un amestec optim de nutrienti, vitamina C si zinc, care contribuie la intarirea organismului si poate fi administrat incepand cu varsta de 4 ani.
In timpul lunilor de iarna, dar si pe timpul primaverii, in climatul temperat, pana la 20% dintre copiii asimptomatici de varsta scolara pot fi purtatori de streptococ beta-hemolitic grup A, fara sa manifeste simptome.
Cel mai adesea, infectiile cu streptococ beta-hemolitic grup A se transmit prin picaturile eliberate cand o persoana stranuta sau tuseste, dar si prin contact direct cu persoane sau purtatori infectati. Rareori se transmite prin contact de obiecte. De asemenea, pot aparea focare rare de infectie cu streptococ beta-hemolitic ca urmare a ingerarii alimentelor contaminate, cum ar fi laptele, produsele lactate si ouale.
Perioada de incubatie pentru streptococ beta hemolitic este, de regula, de 1-3 zile.
Ca masura de preventie, copiii infectati trebuie sa nu mai frecventeze gradinita sau scoala ori alte zone cu alti copii pana cand au primit cel putin 24 de ore de tratament cu antibiotice si se simt vizibil mai bine.
Un aliat al imunitatii celor mici, dar si celor mari, Naturalis Bronhosuport 7 plante + miere, un sirop antitusiv sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronsica si ajuta la obtinerea unui confort respirator. Se poate administra copiilor de peste 3 ani: cate 1 lingurita, de 2-3 ori pe zi.
In era preantibiotica, infectiile cu streptococ beta-hemolitic au cauzat frecvent morbiditate semnificativa, fiind asociate cu rate semnificative de mortalitate. Din fericire, in perioada postantibiotica, cazurile de infectie cu streptococ beta-hemolitic grup A au ajuns sa fie mult mai usor de tratat, inregistrandu-se mult mai putine sechele postinfectioase sau decese din aceasta cauza.
Despre streptococ beta hemolitic grup A sau Streptococcus pyogenes se stie ca e o bacterie aerotoleranta, patogena, care se regaseste si la nivelul microflorei normale a pielii.
Manifestarile clinice ale infectiei cu streptococ beta-hemolitic A
Infectia cu streptococ beta-hemolitic grup A se manifesta cel mai adesea prin durere predominanta in gat si temperatura mai mare de 38,5 grade Celsius. Simptomele pot include si frisoane, mialgii, dureri de cap, dar si greata. La nivel fizic, pe piele pot aparea pete rosii – eritem. Cu toate acestea, exista si unele manifestari care se intalnesc in special la anumite categorii de varsta. Copiii, de exemplu, pot prezenta dureri abdominale sau voma.
Eruptiile cutanate, care se resimt la atingere ca un „smirghel” si care apar uneori liniare pe zona inghinala si axila sunt, de regula, semne destul de clare de scarlatina. Cand avem de-a face cu gat streptococic sau faringita, simptomele tipice pot fi:
-
dureri in gat;
-
rosu in gat, cu lichid gros asemanator puroiului in jurul amigdalelor;
-
febra si frisoane;
-
ganglioni limfatici mariti si sensibili;
-
varsaturi si tulburari abdominale, in special la copii.
Cu gust placut de coacaze negre, Septocalmin Islandica de la Naturalis contine extract de Cetraria islandica si protejeaza mucoasa orala si faringiana, dar contribuie si la buna functionare a sistemului imunitar. Se poate administra copiilor peste
Ce infectii provoaca streptococul beta-hemolitic de grup A?
Pe langa cele amintite mai sus, infectia cu streptococ beta-hemolitic grup A poate provoca si alte afectiuni.
Amigdalita
Chiar daca este o afectiune care poate sa apara la orice varsta, amigdalita se manifesta cel mai adesea la copii, de la prescolari, pana la adolescenti (5-15 ani). Sunt specifice durerile suparatoare de gat, febra si amigdalele umflate.
Provocata de streptococ beta hemolitic grup A, amigdalita este extrem de contagioasa. Netratata, poate duce la unele complicatii. Simptomele pot sa dispara in circa 10 zile.
Scarlatina
Scarlatina este o infectie bacteriana determinata de anumite tipuri de streptococ beta-hemolitic de grup A, care produc toxina eritrogena (eritrotoxina).
Simptomele scarlatinei includ:
-
inflamația gatului;
-
eruptie cutanata roz-rosie care se raspandeste pe abdomen, pe partea laterala a pieptului si in pliurile pielii; eruptia se poate simti ca un smirghel la atingere;
-
limba de un rosu aprins (cunoscuta sub numele de „limba de capsuni”);
-
paloare in jurul gurii.
Celulita infectioasa
Alaturi de Staphylococcus aureus, acest streptococ beta-hemolitic de grup A este unul dintre cei mai frecventi agenti patogeni responsabili de celulita infectioasa. Este vorba de o inflamatie acuta cu raspandire la nivelul pielii si a tesuturilor subcutanate, care apare ca urmare a infectiei arsurilor, ranilor sau inciziilor chirurgicale. Se manifesta prin durere locala, sensibilitate, umflaturi si pete rosii sau eritem. De asemenea, poate fi insotita de febra. Nu este contagioasa, insa trebuie tratata pentru a nu exista complicatii.
Impetigo
Provocata de streptococ beta-hemolitic grup A sau Staphylococcus aureus (stafilococul auriu), apare cand bacterii ajung in organism prin zone cu piele usor lezata, spre exemplu, dupa arsuri sau taieturi. Adesea apare la copii si se manifesta prin vezicule, de obicei, in jurul nasului, gurii si picioarelor. Doar in cazurile severe pot aparea ganglioni limfatici umflati sau febra.
Diagnosticul infectiei cu streptococ beta-hemolitic de grup A
In functie de simptome si de starea pacientului, diagnosticul se poate da de catre medicul de familie sau medicul pediatru. Cea mai frecventa metoda de diagnosticare este identificarea bacteriei de catre specialist prin prelevarea de probe biologice din gat sau de pe vezicule cu ajutorul unui tampon. De asemenea, pot fi efectuate analize de sange.
Tratament streptococ beta-hemolitic de grup A
Principalul tratament in caz de infectie cu streptococ beta-hemolitic este cel cu antibiotic, adesea cu penicilina. In cazul in care pacientul este alergic la antibiotic, se va stabili o alta clasa de medicamente. De asemenea, educatia pacientului poate ajuta foarte mult la reducerea recurentei.
Complicatiile infectiei cu streptococ beta-hemolitic A
Infectia cu streptococ beta-hemolitic este legata de doua complicatii nonsupurative potential grave: febra reumatica acuta si glomerulonefrita acuta.
In plus, infectia cu streptococ beta-hemolitic apare drept cauza importanta a sindromului de soc toxic si a infectiilor cutanate si ale tesuturilor moi care pot pun viata in pericol, in special fasceita necrozanta.
Masuri de preventie
Cand copilul dezvolta o infectie cu streptococ beta-hemolitic de grup A, este bine ca cel mic sa fie tinut acasa cel putin 24 de ore dupa ce incepe tratamentul cu antibiotice si pana cand da semne ca se simte bine.
Daca infectia cu streptococ nu este tratata, persoana poate da mai departe infectia, fiind contagios intre 10 si 21 de zile. Asadar este foarte important sa fie luate masuri de ingrijire cat mai din timp.