Infectia cu Escherichia coli (E.coli)

Infectia cu Escherichia coli (E.coli) Infectia cu Escherichia coli (E.coli)

Ultima actualizare: 8 februarie 2022

infectia-cu-escherichia-coli-e-coli

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care traieste in mod normal in intestinele oamenilor si animalelor. Cele mai multe tipuri de bacterii E. coli sunt inofensive, insa exista tulpini de E.coli care pot provoca infectii intestinale sau urinare grave.

Majoritatea infectiilor intestinale apar din cauza ingerarii alimentelor sau apei contaminate. Chiar daca formele de E. coli traiesc deja in tractul intestinal, ingerarea bacteriei E. coli din afara corpului poate provoca o infectie intestinala severa.

Farmacistii Catena recomanda UroSuport Forte Naturalis ce contine un complex de substante active care favorizeaza eliminarea bacteriilor si calmarea disconfortului urinar.


Simptomele infectiei cu E.coli

Simptomele pot dura de la cateva zile pana la o saptamana.

Infectia intestinala cu E.coli se manifesta prin:

  • crampe intestinale;
  • diaree severa;
  • sange in scaun;
  • balonare;
  • pierderea poftei de mancare;
  • oboseala;
  • febra;
  • prezenta sangelui in urina;
  • paloare;
  • deshidratare.

Infectia urinara cu E.coli implica:

  • durere la urinat;
  • nevoia frecventa de a urina;
  • urina tulbure;
  • sange in urina;
  • febra;
  • frisoane;
  • durere pelvina.

Infectia cu E.coli este in general inofensiva pentru oameni, insa exista sase tulpini care sunt considerate a fi periculoase, determinand infectiile intestinale si aparitia diareei.

E.coli enterotoxigen (ETEC) – acest tip de tulpina se dezvolta de obicei in comunitatile care nu au masuri adecvate de salubrizare a apei si alimentelor. De asemenea, este cunoscuta ca diareea calatorului si diareea deshidratanta la sugari.

E.coli enterohemoragic (EHEC) – aceasta este bacteria cea mai cunoscuta pentru contaminarea alimentelor cu E. coli. Este poate cea mai periculoasa tulpina, deoarece produce o toxina puternica, Shiga, toxina care provoaca crampe abdominale, varsaturi si diaree cu sange, fiind, de asemenea, cauza principala a insuficientei renale acute la copii.

E.coli enteropatogen (EPEC) – se transmite pe cale fecal-orala sau prin intermediul apei contaminate, fiind o cauza a diareei apoase.

E.coli enteroagregativ (EAEC) – este o cauza din ce in ce mai frecventa a diareei calatorilor din tarile in curs de dezvoltare.

E.coli enteroinvaziv (EIEC) – se transmite prin intermediul apei si alimentelor contaminate si provoaca tulburari gastrointestinale.

E.coli aderent difuz (DAEC) – factorul de virulenta este atasarea difuza la mucoasa intestinala a gazdei infectate.

Uractiv Forte contribuie la imbunatatirea functiei de excretie a rinichilor, favorizeaza diureza si eliminarea substantelor toxice din organism.

Cele mai frecvente infectii cu E. Coli

Infectia urinara cu E. Coli

E. coli uropatogen: 75% pana la 95% dintre infectiile tractului urinar sunt cauzate de E. Coli. Cele mai multe cazuri de infectii urinare se manifesta la femei, din cauza apropierii anatomice a uretrei de anus.

Gastroenteritele 

Majoritatea infectiilor intestinale sunt cauzate de alimentele sau apa contaminata.

Infectiile respiratorii 

Pneumoniile sunt frecvente din cauza manevrelor de intubare incorect manipulate sau ca urmare a igienei bucale deficitare.

Infectiile plagilor 

Apar in urma ingrijirii necorespunzatoare a leziunilor (instrumente si pansamente nesterile sau maini murdare).

Cum se transmite Escherichia coli

Infectia cu E.coli poate fi contractata in diverse situatii, insa, cel mai adesea prin consumul alimentelor contaminate (carnea de vita, laptele nepasteurizat, sucul, cidrul sau branza, varza ori legumele crude), dar si prin:

  • consumul apei contaminate;
  • contactul direct de la o persoana la alta – bacteria se transmite atunci cand o persoana infectata nu isi spala mainile in mod corespunzator;
  • contactul cu animalele infectate;
  • sistemul imunitar slabit – persoanele imunodeficiente sunt mai sensibile la infectiile cu E. coli.

Factori de risc ai infectiei cu E. coli

Desi oricine poate experimenta o infectie cu E. coli, unii oameni sunt mai expusi riscului decat altii. Unii factori de risc includ:

  • varsta – adultii mai in varsta si copiii mici sunt mai susceptibili sa experimenteze complicatii grave din cauza E. coli;
  • un sistem imunitar slabit – persoanele cu imunitate deficitara sunt mai susceptibile la infectiile cu E. coli;
  • anotimpul – din motive necunoscute, este mai probabil ca infectiile cu E. coli sa apara in lunile de vara, din iunie pana in septembrie;
  • nivelurile scazute de acid din stomac – medicamentele care ajuta la scaderea nivelului de acid din stomac va pot creste riscul de infectie cu E. coli;
  • anumite alimente – consumul de lapte sau sucuri nepasteurizate si consumul de carne insuficient gatita pot creste riscul de a va infecta cu E. coli.

Diagnosticul infectiei cu E. Coli

Diagnosticul infectiei cu E.coli este unul de laborator: analiza materiilor fecale si sumarul de urina pot confirma prezenta bacteriei E.coli in intestine.

Urinal Akut este un supliment ce contribuie la functionarea normala a vezicii urinare si a tractului urinar inferior.

Tratament pentru Escherichia coli (E. Coli)

Infectia cu E.coli nu implica un tratament curativ, iar simptomele se vindeca de la sine, in decursul a 5-7 zile de la debut. Daca aveti febra sau diaree cu sange, consultati-va medicul inainte de a lua medicamente antidiareice, fara prescriptie medicala.

Sfaturi de preventie

Infectia cu Escherichia coli poate fi prevenita prin respectarea normelor de igiena si intarirea sistemului imunitar. Astfel, se recomanda:

  • spalatul frecvent pe maini;
  • spalatul pe maini cu apa si sapun dupa contactul cu animalele;
  • spalatul pe maini inainte si dupa gatit, precum si dupa manipularea carnii crude;
  • igienizarea tacamurilor si veselei;
  • procesarea termica adecvata a alimentelor inainte de consum;
  • evitarea produselor lactate nepasteurizate.