Indigestie cauzata de supraalimentare – cauze si tratament

Indigestie cauzata de supraalimentare – cauze si tratament Indigestie cauzata de supraalimentare – cauze si tratament

Ultima actualizare: 25 iunie 2024

In cele mai multe cazuri, indigestia este una dintre neplacerile ce pot urma unei mese copioase, ca rezultat al faptului ca sistemul digestiv este suprasolicitat de o cantitate mare de alimente care il „asalteaza” intr-un interval scurt. Din acest motiv, frecventa indigestiilor creste in perioada sarbatorilor importante care, conform traditiei, sunt marcate cu mese imbelsugate, cu mancaruri grele si variate, care vin pentru multi dupa o perioada de post.

Totodata, indigestia poare aparea si ca o manifestare a unor afectiuni digestive, avand simptome similare, declansate insa in urma unor mese normale sau dupa consumul anumitor alimente.

Intrucat este vorba de o tulburare digestiva destul de frecventa, va vom prezenta in continuare toate informatiile importante despre indigestie, pentru a sti cum sa o recunoasteti, cum sa o tratati si mai ales cum sa evitati o astfel de problema.

Farmacistii Catena recomanda Simeticona de la Assista, care reduce tensiunea superficiala a bulelor de gaz din intestine, favorizand astfel fuziunea si evacuarea respectivelor bule. Datorita acestui mecanism fizic de actiune, simeticona amelioreaza senzatia de plenitudine, balonare si eructatie. Simeticona nu se absoarbe in tractul gastrointestinal, asa ca forma acesteia ramane neschimbata in momentul excretiei.


Ce este indigestia si de ce apare

Indigestia este denumita in termeni medicali si „dispepsie”, ambii termeni referindu-se la o tulburare digestiva care in cele mai multe cazuri nu ridica probleme deosebite, insa este foarte neplacuta din cauza disconfortului abdominal pe care-l genereaza si care se manifesta sub diferite forme.

Doua dintre cauzele cele mai frecvente care declanseaza indigestie sunt mesele bogate sau consumul de alimente in graba, pe nemestecate. In aceste conditii sistemul digestiv primeste in timp scurt o cantitate mare de alimente, iar sistemul nervos nu are capacitatea de a procesa la fel de rapid ce se intampla. Prin urmare, creierul nu induce senzatia de satietate asa cum se intampla in timpul meselor obisnuite, ceea ce permite o incarcare excesiva a sistemului digestiv, care ii afecteaza capacitatea de a procesa normal alimentele consumate. Stomacul se umple excesiv si astfel apare disconfortul abdominal despre care aminteam mai devreme.

Indigestia mai poate fi cauzata si de consumul de alimente grase sau picante in cantitati mari, dat fiind faptul ca acestea ingreuneaza digestia. Acelasi lucru il putem spune si despre cafea si alte bauturi care contin cofeina, alcool, si bauturile carbogazoase, care pot provoca indigestie chiar si in cazul unui consum redus de alimente.

De multe ori indigestia apare ca un cumul al celor trei factori, dat fiind faptul ca la mesele copioase se consuma de obicei si mancaruri grase, stropite cu alcool, dar si cu bauturi acidulate care contin si cofeina.

Nu in ultimul rand, indigestia poate fi influentata si de stres sau de fumat si totodata poate fi asociata cu unele afectiuni gastrice si administrarea unor anumite tipuri de medicamente.

Cum se manifesta indigestia

Simptomele prin care indigestia isi face simtita prezenta difera de la o persoana la alta si chiar se pot manifesta in mod diferit in cazul aceleiasi persoane care sufera mai multe astfel de episoade. Caracteristica principala este disconfortul abdominal care apare la scurt timp dupa masa si care reuneste simptome precum senzatia de plenitudine, balonare, durere in partea superioara a abdomenului, arsuri gastrice, stare de greata insotita uneori si de varsaturi. Din cauza balonarii pot aparea si eructatii frecvente sau flatulenta, prin care se elimina aerul inghitit in timpul mesei si gazele acumulate in stomac si intestine.

De asemenea, daca persoana cu indigestie incearca sa manance ulteriori instalarii acestor simptome, este foarte posibil ca senzatia de satietate sa apara mult mai rapid decat in mod normal.

Optiuni de tratament pentru indigestie

In general, indigestia este o problema digestiva minora care se amelioreaza pe masura ce se digera alimentele consumate, pentru ca in final sa dispara de la sine. Daca simptomele nu sunt foarte severe si daca indigestia nu este asociata cu alte probleme de sanatate, nu necesita tratament, ci doar evitarea alimentelor si obiceiurilor care ar putea prelungi aceasta stare. Este vorba de alimentele amintite anterior, de fumat si consumul de alcool ori bauturi care contin cofeina si care pot ingreuna si mai mult digestia.

Pot fi administrate si anumite medicamente pentru ameliorarea simptomelor, iar in acest caz tratamentul difera in functie de modul in care se manifesta indigestia. Astfel, impotriva varsaturilor se pot administra antivomitive, pentru ameliorarea arsurilor gastrice se recomanda medicamente ce reduc aciditatea din stomac, pentru reducerea balonarii exista medicamente cu efect carminativ, iar pentru stimularea tranzitului intestinal pot fi administrate medicamente prokinetice, cum ar fi metoclopramidul.

De asemenea, exista si o serie de remedii naturiste care ajuta in ameliorarea simptomelor asociate cu indigestia, iar dintre acestea va putem recomanda ceaiul de menta, ceaiul de ghimbir sau ceaiul de musetel, papadie sau fenicul. Nu in ultimul rand, pentru adeptii terapiilor alternative, acupunctura este o metoda care trateaza cu succes inclusiv durerea de stomac asociata indigestiei.

Foarte important este si regimul alimentar, mai ales daca problema persista mai multe zile, caz in care se recomanda consumul de alimente usor digerabile, precum supele si ciorbele, piureurile, legumele fierte, carnea slaba, ouale fierte si bananele. In acelasi timp, este important sa consumati si iaurt degresat, intrucat acesta este o sursa buna de probiotice care imbunatatesc digestia prin imbogatirea florei bacteriene intestinale.

Sfaturi pentru prevenirea indigestiei

Pe parcursul randurilor de mai sus am specificat principalii factori de risc ce pot provoca indigestie, iar cel mai important sfat preventiv este sa evitati acesti factori si mai ales cumularea lor la o singura masa. Este recomandat sa mancati incet, mestecand foarte bine fiecare dumicat pentru ca alimentele sa poata fi astfel mai usor digerate si totodata pentru a evita inghitirea unei cantitati mari de aer, care favorizeaza balonarea.

Consumati cantitati mici de alimente chiar daca aceasta inseamna sa serviti 5 mese pe zi in loc de 3, pentru ca in acest mod nu va suprasolicitati sistemul digestiv. Nu este recomandat sa fumati cu putin timp inainte de masa sau imediat dupa ce ati mancat, pentru ca substantele chimice din fumul de tigara pot afecta procesul de digestie. Aceeasi recomandare este valabila si in cazul alcoolului, care nu trebuie consumat in mod excesiv in timpul mesei, intrucat poate irita mucoasa gastrica, favorizand la randul sau aparitia indigestiei.

Este de evitat si consumul excesiv de alimente grase sau bogat condimentate, dar si de alimente cu un continut bogat de fibre, care ingreuneaza digestia si pot genera simptome asociate disconfortului abdominal.

Seara este recomandat sa serviti cina cu cel putin doua ore inainte de culcare, iar dupa mesele din timpul zilei este bine sa faceti o mica plimbare pe jos, pentru a stimula digestia. Multe persoane au obiceiul de a se intinde in pat dupa masa de pranz, pentru a-si face siesta, insa acest lucru poate favoriza aparitia indigestiei. Explicatia sta in faptul ca pozitia culcat ingreuneaza tranzitul digestiv si face ca alimentele sa ramana mai mult timp in stomac, favorizand totodata refluxul gastroesofagian si aparitia arsurilor asociate cu indigestia.

Formele usoare de indigestie dureaza de obicei cateva ore, in timp ce formele moderate pot persista pe durata unei zile intregi sau chiar pe parcursul mai multor zile, cu ameliorare treptata a simptomelor. Daca acestea persista mai mult de doua saptamani sau devin mai severe in loc sa se amelioreze, este posibil ca indigestia sa aiba legatura cu o problema digestiva mai serioasa, caz in care se impune un consult medical pentru a stabili cu exactitate cauza si metodele adecvate de tratament.

De asemenea, daca indigestia apare pe fond de stres cronic sau ca urmare a unor tulburari de anxietate, consilierea psihologica impreuna cu tehnicile de gestionare a stresului pot contribui si la ameliorarea disconfortului digestiv.