In vacanta cu cel mic: ce implica si cum va organizati

In vacanta cu cel mic: ce implica si cum va organizati In vacanta cu cel mic: ce implica si cum va organizati

Ultima actualizare: 30 iulie 2024

in-vacanta-cu-cel-mic

Cu siguranta, plecarile in vacanta cu familia sunt entuziasmante, dar cand aveti copii mici, pregatirea pentru calatorie inseamna o adevarata provocare. Vacanta cu cel mic poate fi o experienta intimidanta, insa cu siguranta nu este imposibila. Ba mai mult, expertii sustin ca o calatorie cu un bebelus este mai usor de gestionat decat una cu un copil mai mare. Explicatia este simpla: bebelusii nu se plimba, mananca si dorm aproape tot timpul. Chiar nu conteaza locul in care va aflati!

Acestea fiind spuse, fie ca urmeaza sa calatoriti cu avionul, trenul sau automobilul, este important sa luati toate masurile pentru a va asigura ca vacanta decurge cat mai bine posibil.

Cand puteti pleca in vacanta cu cel mic?

Este intotdeauna recomandat si important sa discutati cu un medic inainte de a pleca in vacanta cu cel mic. Specialistul va va spune daca este indicat sau nu sa calatoriti cu un copil mic, in functie de varsta si starea de sanatate a acestuia. De asemenea, va poate oferi sfaturi despre momentul in care puteti incepe sa calatoriti cu un bebelus sau un copil mai mare.

Ori de cate ori plecati in calatorie cu micutul, tineti cont de unele masuri de siguranta. Deoarece sistemul imunitar al copilului este in plin proces de dezvoltare, trebuie sa luati anumite masuri de protectie, in special atunci cand calatoriti cu avionul sau cu alte mijloace de transport aglomerate. Mai exact, este important sa:

  • va spalati frecvent pe maini
  • folositi dezinfectant pentru maini
  • evitati contactul cu alti calatori vizibil bolnavi.

 

Daca plecati cu un copil mic nu inseamna ca nu va mai puteti bucura de cateva zile petrecute departe de casa, intr-un alt peisaj... Intr-adevar, este nevoie de o buna organizare. De exemplu, poate fi recomandat sa va ganditi de doua ori inainte de a pleca la drum daca bebelusul sufera de colici, daca se afla in perioada eruptiei dentare sau daca nu va simtiti inca pregatit/a sa faceti acest pas.

in-vacanta-cu-cel-mic-calatorie-avion

Inainte de orice recomandare, avand in vedere temperaturile mari ale acestui sezon, daca cel mic prezinta deja semne de deshidratare manifestate prin varsaturi si diaree, reganditi vacanta mult dorita.


Recomandari importante pentru calatoria cu avionul alaturi de cel mic

Indiferent de varsta copilului, avionul este un mediu nou pentru el, si astfel, este important sa faceti acest loc cat mai familiar pentru cel mic. Rezervati biletele, respectiv locurile din timp si aflati toate informatiile despre zbor. Chiar daca va aflati la bordul unei aeronave, nu ignorati rutina zilnica a copilului in timpul zborului, respectand orele de masa, joaca si somn.

Nu uitati sa luati mai multe schimburi de haine pentru copil, servetele umede si jucariile preferate, care sa-l tina ocupat. Daca deja ati inceput diversificarea, rezumati-va la portii mici de mancare, care sa fie usor de transportat si de incalzit. Daca bebelusul este inca hranit la san sau cu formula de lapte la biberon, asigurati-va ca aveti suficiente biberoane si tetine curate la care sa aveti acces cu usurinta.

Adora Biberon cu gat larg si tetina anticolici, 3-6 luni contribuie la transformarea hranirii bebelusului intr-o experienta placuta atat pentru cel mic, cat si pentru persoana adulta. Gatul larg al biberonului Adora permite umplerea usoara a acestuia, iar tetina cu valva anticolici amelioreaza simptomele colicilor.

Asigurati-va ca aveti in permanenta biberonul cu apa la indemana

Acest lucru este necesar deoarece copilul trebuie hidratat in mod regulat si in cantitati mici, pentru a evita pierderea rapida a apei din corp din cauza temperaturilor ridicate, care instaleaza deshidratarea.

Protejati-l pe cel mic de soare

Fara protectie, exista un risc major de instalare a insolatiei. De aceea, specialistii recomanda ca pielea copilului sa fie protejata de razele UV.  Pentru o buna mineralizare a oaselor, aportul de vitamina D, care este produsa la nivelul pielii ca rezultat al expunerii la lumina soarelui, este esential, insa niciodata nu trebuie sa depasiti 10 minute.

RILASTIL SUN SYSTEM Spray transparent pentru copii SPF 50+ previne arsurile, petele si iritatiile provocate de expunerea la soare. Este testat clinic, sub supraveghere dermatologica.

Nu plecati de acasa fara hainele potrivite sezonului

Pielea bebelusului este foarte sensibila, iar bratele, piciorusele sau fata sunt foarte usor expuse la razele soarelui. Din aceasta cauza, asigurati-va ca nu il expuneti la soare fara pantalonasi, fara sosete si fara palarii. Folositi haine usoare, din bumbac, in culori deschise, care sa permita pielii sa respire si care sa nu atraga caldura. Din geanta de plaja nu ar trebui sa va lipseasca lotiunea si crema de protectie cu factor ridicat. Acestea trebuie aplicate cu o jumatate de ora inainte de a iesi din casa, repetand procedura la fiecare doua ore.

in-vacanta-cu-cel-mic-protectie-solara

Ce ar trebui sa contina trusa medicala de concediu?

Din trusa medicala de concediu nu ar trebui sa lipseasca:

  • Termometru – nu confundati febra cu incalzirea excesiva.
  • In functie de varsta copilului – sirop sau medicamente antitermice sau antialgice.
  • Comprese sterile, solutie cutanata si o crema cicatrizanta.
  • Orice rana superficiala trebuie spalata cu apa si sapun, cat mai rapid posibil. In plus, trebuie dezinfectata cu antiseptic si apoi pansata.
  • Pentru a preveni intepaturile de insecte, este util sa aveti la indemana produse speciale ce contin mentol si alte substante ce calmeaza pruritul (mancarimea) si asigura vindecarea (crema, spray, bratara).
  • In cazul alergiilor la factorii din mediul extern (apa de mare sau piscina, nisip, soare sau alergii alimentare) este bine sa aveti un produs antihistaminic (sirop, picaturi, comprimate).
  • Pentru problemele de natura digestiva, este bine sa aveti in trusa medicala saruri de rehidratare orala, medicatie antidiareica si un produs cu tulpini bacteriene benefice.
  • Produse de ingrijire de baza: ser fiziologic, apa de mare, sapun, sampon sau lotiune de curatat pentru corp/par, special concepute pentru bebelusi, prosoape, pompita pentru curatarea nasului, pieptan, unghiera si un sterilizator.

 

Referinte:

https://www.thebump.com/a/tips-for-flying-with-baby

https://www.babycenter.com/family/travel/traveling-with-a-newborn-to-8-month-old_7157

https://www.cntraveller.com/gallery/how-to-travel-with-a-baby

https://www.littleones.co/blogs/our-blog/surviving-the-holidays-with-a-little-one

Farmacistul Catena va recomanda: