Imunitate: alimente care va slabesc sistemul imunitar

Imunitate: alimente care va slabesc sistemul imunitar Imunitate: alimente care va slabesc sistemul imunitar

Ultima actualizare: 2 iunie 2023

alimente-care-slabesc-imunitatea

Mentinerea sistemului imunitar la un nivel optim este unul dintre cele mai importante si de impact lucruri pe care le puteti face pentru a ramane activi si energici. Practic, un sistem imunitar puternic este esential pentru un organism sanatos.

Pentru a avea un sistem imunitar puternic este esential sa dormiti bine si sanatos, sa faceti exercitii fizice si sa aveti o alimentatie corecta. Un somn precar, adoptarea unui stil de viata sedentar si consumul de alimente nesanatoase vor duce la slabirea imunitatii.

De exemplu, in timpul pandemiei, pentru a-si intari sistemul imunitar, multi oameni au stat departe de alimentele care afectau imunitatea. Un sistem imunitar puternic evita imbolnavirea usoara si lupta impotriva virusurilor in timpul afectiunilor.

Alimentatia poate fi un real ajutor atunci cand sistemul imunitar este slabit. Depinde de oameni sa mentina un stil de viata sanatos, consumand alimente intregi, organice, fara aditivi si substante chimice. O astfel de alimentatie hraneste organismul si sustine cu adevarat sistemul imunitar, tinandu-l departe de toxine. De aceea, este vital sa va mentineti sistemul imunitar puternic evitand cele mai nesanatoase alimente pentru imunitate si adoptand un stil de viata sanatos.

 

Relatia dintre alimentatie si imunitate

Multi oameni ar putea sa nu fie foarte constienti, insa alimentele cu valoare nutritiva scazuta le pot perturba sistemul imunitar. In aceasta categorie intra alimentele bogate in calorii si cu un continut mare de zahar, grasimi saturate si sare. Prin urmare, este esential sa evitati alimentele nocive pentru a duce o viata sanatoasa.

Sistemul imunitar se coreleaza cu aportul de proteine. Consumul insuficient de proteine si consumul de alimente care contin proteine incomplete slabesc sistemul imunitar si, prin urmare, riscul de infectii si inflamatii in organism creste foarte mult.

Nutritia poate influenta microbiomul, functiile barierei intestinale, procesele inflamatorii si functionarea celulelor albe din sange.

Multi oameni consuma alimente cu grasimi saturate, alimente ultra-procesate si calorii nesanatoase. Tiparele alimentare si stilul de viata sedentar pot creste riscul de afectiuni si alergii. Astfel, adoptarea unei diete sanatoase care contine fructe, legume, leguminoase, fructe de mare etc., este esentiala pentru promovarea functiei imunitare sanatoase.

De asemenea, la intarirea sistemului imunitar pot contribui si produsele alternative, cum ar fi Vitamina C Naturalis, un supliment alimentar care contine vitamina C, un nutrient esential pentru sanatatea organismului.

Ce alimente pot slabi sistemul imunitar

Anumite bauturi

Printre cele mai nocive alimente pentru imunitate se numara bauturile precum sucurile acidulate, ceaiurile indulcite, bauturile energizante si in special bauturile alcoolice. Aceste bauturi sporesc productia de cortizol si cresc nivelul de zahar din sange, afectand in acelasi timp functionarea insulinei, iar toate acestea pot slabi sistemul imunitar. In plus, pot perturba ritmul circadian si somnul, care afecteaza sistemul imunitar. Un suc rece poate parea ideal intr-o zi calda de vara, insa, pe langa faptul ca potoleste setea, poate afecta sistemul imunitar.

Sucurile si bauturile carbogazoase contin doar calorii goale si, prin urmare, aduc zero beneficii nutritionale pentru organism. De asemenea, nici sucurile dietetice nu reprezinta o varianta sigura, deoarece nu contin niciun nutrient benefic. In plus, provoaca deficienta de vitamina A, calciu si magneziu, care sunt nutrienti esentiali pentru un sistem imunitar solid. Aceste bauturi contin si acid fosforic, care epuizeaza nivelurile de magneziu si calciu in organism.

Alimente sarate

Alimentele sarate, cum ar fi chips-urile, produsele congelate si mancarea de tip fast-food pot afecta raspunsul imunitar al organismului, deoarece alimentele bogate in sare pot declansa inflamarea tesuturilor si pot creste riscul de boli autoimune.

Pentru a va proteja imunitatea, puteti opta, de asemenea, pentru Benesio Tonico Forte, suplimentul alimentar care va ofera energie si va ajuta sa va concentrati intreaga zi si care are un gust delicios de capsune.

Produse zaharoase

Zaharul alb sau zaharul rafinat este foarte daunator sistemului imunitar. Bomboanele, ciocolata, prajiturile, painea, gogosile, biscuitii si alte deserturi delicioase sunt pline de zahar alb. Incercati sa eliminati acest tip de zahar din dieta si alegeti inlocuitori mai sanatosi, cum ar fi mierea, zaharul de cocos, siropul de artar etc. Aceste substante alimentare au acelasi numar de calorii, insa sunt, fara indoiala, mai sanatoase decat zaharul alb. Consumul de bomboane sau ciocolata provoaca o crestere a nivelului de zahar din sange, lucru care afecteaza imunitatea.

Potrivit cercetarilor, consumul unor alimente zaharoase exacerbeaza stresul oxidativ, un termen folosit pentru afectiunile cauzate de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt compusi chimici secundari care pot cauza cancer, diabet si boli cardiovasculare.

De exemplu, inghetata este unul dintre cele mai apreciate deserturi. Insa pe langa gustul minunat, inghetata este bogata in grasimi, frisca si lapte, ceea ce o aseaza in fruntea listei de alimente bogate in grasimi saturate si zahar, cunoscute pentru ca ridica brusc nivelul glicemiei.

ImunoSuport Express este un supliment alimentar care contribuie la functionarea optima a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, care actioneaza sinergic.

Mancare prajita

Exista numeroase studii care sustin faptul ca alimentele prajite se numara printre cele mai nesanatoase alimente pentru imunitate. Pe langa faptul ca sunt pline de grasimi, acestea cresc si nivelul colesterolului. De asemenea, pot declansa inflamatii in organism, despre care se stie ca provoaca un adevarat atac asupra sistemului imunitar.

Evitarea acestor alimente poate ajuta la restabilirea mecanismului natural de aparare al organismului. In plus, alimentele prajite contin acrilamida, o substanta cancerigena extrem de periculoasa pentru organism.

Un detaliu de mentionat este ca alimentele prajite pot crea dependenta, insa sunt cu adevarat nocive pentru sistemul imunitar din cauza continutului ridicat de grasimi. Aceste alimente sunt cauza principala a hipertensiunii arteriale, a nivelului ridicat de colesterol rau si, prin urmare, a unui sistem imunitar slabit. Drept urmare, este recomandat sa stati cat mai departe de alimentele prajite si uleioase si sa optati pentru mancarurile sotate, coapte sau gatite la abur pentru a va satisface poftele.

Alimente procesate/ambalate

Multe alimente mentionate pe eticheta ca fiind produse „naturale” contin cantitati mari de zaharuri rafinate, carbohidrati si arome ascunse. Pe de alta parte, alimentele procesate precum cerealele si painea contin zahar care suprima imunitatea. In aceasta categorie intra orice aliment ambalat, care are mai mult de un ingredient si care a fost gatit si modificat mecanic.

alimente-care-slabesc-imunitatea-alimente-procesate

Alimentele ambalate pot cauza iritatii cronice in organism si, in plus, contin toxine si sunt lipsite de orice valoare nutritionala posibila. Alimentele procesate si ambalate afecteaza sistemul imunitar din cauza ingredientelor precum faina alba, conservantii si aditivii. In plus, provoaca inflamatie, rezistenta la insulina si crestere in greutate.

Alimente bogate in grasimi omega-6

Grasimile omega-6 si omega-3 sunt esentiale pentru functionarea organismului. Cu toate acestea, alimentatia oamenilor din tarile occidentale sunt bogate in grasimi omega-6 si contin putine grasimi omega-3. Acest dezechilibru a fost asociat cu un risc crescut de imbolnavire si, posibil, cu o disfunctie la nivel imunitar.

Alimentatia bogata in grasimi omega-6 par sa stimuleze proteinele pro-inflamatorii care pot slabi raspunsul imunitar, in timp ce alimentele bogate in grasimi omega-3 reduc productia acestor proteine si imbunatatesc functia imunitara.

alimente-care-slabesc-imunitatea-omega-6

Mai mult decat atat, in urma unor studii la care au participat persoane cu obezitate s-a constatat ca un aport alimentar ridicat in grasimi omega-6 poate provoca disfunctii imunitare si poate creste riscul anumitor afectiuni precum astmul si rinita alergica.

Capsuni in exces

Capsunile se numara printre cele mai apreciate fructe la nivel global. Cu toate acestea, capsunile elibereaza histamina, o componenta care duce la congestie, fiind substanta responsabila de aparitia alergiilor.

Excesul de histamina in organism perturba sistemul imunitar, motiv pentru care specialistii cred ca anumite substante sunt daunatoare si provoaca reactii alergice. Excesul de histamina poate provoca disconfort la nivelul nasului, respiratie suieratoare constanta, dureri de cap etc.

Cu toate acestea, fructele de padure sunt nesanatoase doar daca sunt mancate in exces. Consumul moderat este sanatos.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/foods-that-weaken-immune-system

https://www.healthifyme.com/blog/worst-foods-for-immunity/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/foods-that-weaken-immune-system

https://www.health.com/food/eating-habits-foods-that-weaken-your-immune-system