
Importanta expunerii la soare pentru sanatate nu ar trebui subestimata, deoarece lumina solara are numeroase beneficii asupra organismului. Bineinteles, nu trebuie trecut cu vederea si faptul ca expunerea necontrolata la radiatii ultraviolete poate duce la arsuri solare si, de asemenea, se considera a fi principala cauza a cancerului de piele. Totusi, expunerea controlata la soare este fundamentala pentru sinteza vitaminei D, reglarea ritmului circadian, sanatatea osoasa si chiar cardiovasculara. Lumina solara influenteaza o serie de procese biologice prin spectrul sau larg de radiatii, in special UV, responsabile atat pentru efectele pozitive, cat si pentru cele negative.
Beneficiile si importanta expunerii la soare
Importanta expunerii la soare pentru sanatate a fost documentata de foarte multe studii. In cele ce urmeaza, vor fi prezentate cateva dintre principalele beneficii ale expunerii controlate, lipsite de riscuri, la radiatiile solare.
Biosinteza vitaminei D
Vitamina D este esentiala pentru mentinerea sanatatii osoase, functionarea sistemului imunitar si, de asemenea, joaca roluri in metabolismul calciului si fosforului. De altfel, vitamina D este denumita si „vitamina soarelui”. Radiatiile UVB sunt cele responsabile pentru sinteza cutanata a vitaminei D, prin conversia 7-dehidrocolesterolului in previtamina D3. Ulterior, previtamina D3 este transformata in forma sa activa, calcitriolul. Importanta expunerii la soare este sustinuta mai ales de faptul ca, astfel, se asigura necesarul de vitamina D al organismului, de aproximativ 2000 UI.
Deficitul de vitamina D este asociat cu multiple patologii, inclusiv:
-
osteoporoza si osteomalacie la adulti;
-
rahitism la copii.
De asemenea, creste si riscul de boli autoimune, cum ar fi scleroza multipla. Expunerea zilnica la soare timp de 10-30 de minute, in functie de tipul de piele si localizarea geografica, deseori este suficienta pentru a asigura niveluri optime de vitamina D.
Regleaza ritmul circadian si imbunatateste somnul
Importanta expunerii la soare pentru sanatate este sustinuta si de faptul ca expunerea la lumina naturala reprezinta un factor -cheie in sincronizarea ritmului circadian, intrucat influenteaza si secretia de melatonina, Lumina albastra din spectrul solar stimuleaza receptorii melanopsinei, localizati la nivelul retinei, care semnalizeaza creierului sa regleze ritmul somn-veche conform fotoperioadei, perioada de lumina zilnica. Deficitul de expunere la lumina naturala si solara se asociaza cu tulburari ale somnului si insomnie.
Sustine sistemul imunitar
Radiatiile solare influenteaza direct si indirect raspunsul imun prin mai multe mecanisme, cum ar fi biosinteza vitaminei D. Aceasta joaca un rol important si in functia imunitara, avand efecte asupra limfocitelor T carora le potenteaza functia si asupra macrofagelor. De asemenea, lumina solara, prin radiatiile UV, moduleaza raspunsul inflamator, avand efecte benefice in numeroase patologii dermatologice, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopica. Importanta expunerii la soare este sustinuta si de faptul ca s-a observat ca reduce riscul de infectii virale sezoniere, cum ar fi cele respiratorii.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL SUN SYSTEM Fluid 100, o crema de protectie solara cu o textura fluida, care contine complexul PRO-DNA, un antioxidant puternic care calmeaza pielea si are efect antirid, luptand impotriva imbatranirii premature a tenului.
Efecte pozitive asupra sanatatii psihice
Expunerea la soare este esentiala pentru reglarea nivelului de serotonina, un neurotransmitator asociat cu starea de bine si echilibrul emotional. Studiile arata ca expunerea deficitara la lumina naturala este corelata cu depresia sezoniera si, de altfel, creste riscul ca simptomele asociate cu astenia de primavara (cand se schimba fotoperioada) sa persiste. Importanta expunerii la soare este sustinuta de faptul ca aceasta creste productia de serotonina si scade nivelurile de cortizol, hormonul stresului.
Sustine sanatatea cardiovasculara
Radiatiile ultraviolete au efect vasodilatator si hipotensiv, deoarece stimuleaza eliberarea unui compus numit oxid nitric, care contribuie la reducerea tensiunii arteriale. Studiile sugereaza ca expunerea regulata si controlata la soare este asociata cu un risc mult mai redus de afectiuni de natura cardiovasculara, prin:
-
reducerea tensiunii arteriale;
-
stimularea biosintezei vitaminei D, cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular;
-
reducerea inflamatiei sistemice si a stresului oxidativ.
Asadar, importanta expunerii la soare pentru sanatatea cardiovasculara nu ar trebui subestimata mai ales de catre persoanele care se confrunta cu astfel de afectiuni.
Sustine sanatatea pielii
Multe persoane care se confrunta cu anumite afectiuni dermatologice sustin ca expunerea, insa moderata si controlata, la soare, tinde sa le amelioreze simptomele. Spre exemplu, s-a observat ca expunerea la soare poate ameliora simptomele de:
-
psoriazis: radiatiile UVB au un efect antiinflamator, reducand proliferarea keratinocitelor;
-
eczema atopica: expunerea la soare amelioreaza simptomele prin reducerea inflamatiei, dar si prin stimularea imunitatii locale;
-
acneea: desi expunerea la soare deseori agraveaza acneea, mai ales in contextul expunerii excesive si necontrolate, expunerea moderata reduce inflamatia si productia de sebum.
Importanta expunerii la soare se extinde, astfel, si asupra sanatatii si bunastarii pielii.
Sustine functia musculara si metabolica
Mai multe studii sugereaza ca vitamina D joaca un rol foarte important in mentinerea functiei musculare si prevenirea sarcopeniei (pierderea masei musculare, de obicei pe fondul inaintarii in varsta). Expunerea la soare creste forta musculara si reduce riscul de caderi la persoanele cu varsta inaintata. De asemenea, regleaza metabolismul glucozei si pare sa reduca riscul de diabet de tip 2. Bineinteles, este vorba despre mai multi factori implicati, insa importanta expunerii la soare, in contextul unui stil de viata cat mai sanatos, nu ar trebui subestimata.
Cum sa va expuneti la soare fara riscuri
Acum, intrucat stim ca importanta expunerii la soare pentru sanatate este foarte mare, ar trebui sa stim si cum sa ne expunem la soare pentru a limita riscurile asociate. Expunerea excesiva si necontrolata la soare creste riscul de arsuri solare, imbatranire prematura a pielii, pete solare si cancer de piele. Radiatiile UV au efect mutagen. Drept urmare, pentru a beneficia cat mai mult si sigur de efectele pozitive le soarelui, fara riscuri asociate, este important sa se adopte cateva masuri de precautie.
Evitarea expunerii la soare la orele de varf
Importanta expunerii la soare nu trebuie subestimata, insa acest lucru ar trebui sa fie valabil si in cazul riscurilor expunerii la soare. Radiatiile UV sunt cele mai puternice intre orele 10:00 si 16:00. Asadar, este recomandat sa se limiteze expunerea directa la soare in acest interval, si sa se opteze pentru expunere la soare dimineata sau seara.
Aplicarea protectiei solare
Pentru a preveni efectele nocive, dar pentru a beneficia totusi si de cele pozitive, se recomanda aplicarea unei creme de protectie solara cu SPF ≥ 30, mai ales pe zonele expuse direct la razele soarelui. Daca se petrece mult timp in aer liber, aceasta ar trebui reaplicata la fiecare 2 ore.
Expunerea progresiva si moderata
Expunerea la soare ar trebui sa se faca treptat, mai ales de catre persoanele cu pielea sensibila, incepand cu 10-15 minute zilnic si crescand progresiv, in functie de tipul de piele. Importanta expunerii la soare pentru sanatatea pielii este evidenta, insa persoanele care sufera de anumite afectiuni dermatologice ar trebui sa fie mai precaute.
Protejarea ochilor
Ochii sunt foarte sensibili la radiatiile ultraviolete, motiv pentru care se recomanda ca acestia sa fie protejati prin purtarea de palarii cu boruri largi si ochelari de soare cu filtre UV. Acestea sunt masuri de protectie esentiale pentru a maximiza beneficiile expunerii la soare si, in acelasi timp, pentru a preveni riscurile asociate expunerii necontrolate la radiatii ultraviolete.
Surse: