Importanta exercitiilor fizice in prevenirea bolilor cardiovasculare

Importanta exercitiilor fizice in prevenirea bolilor cardiovasculare Importanta exercitiilor fizice in prevenirea bolilor cardiovasculare

Ultima actualizare: 20 iulie 2023

exercitiile-fizice

Este extrem de importanta constientizarea faptului ca bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel global, fiind in acelasi timp si principala cauza a morbiditatii. Exista o preocupare din ce in ce mai mare, in intreaga lume, in ceea ce priveste prevenirea acestor boli. Tara noastra nu face exceptie, bolile cardiovasculare fiind si aici principala problema de sanatate. Conform statisticilor, din numarul total de decese inregistrat intr-un an, mai mult de jumatate sunt provocate de o afectiune cardiovasculara. In ciuda campaniilor de informare desfasurate si in ciuda cifrelor alarmante in ceea ce priveste numarul de decese, cei mai multi dintre oameni nu acorda atentia cuvenita acestor boli si nu tin cont de masurile de prevenire care se impun.

In afara de rolul imens in prevenirea bolilor cardiovasculare, exercitiile fizice aduc multe beneficii pentru sanatatea intregului organism - de la mobilitatea muschilor si a articulatiilor pana la prevenirea cancerului, a diabetului zaharat, a osteoporozei, precum si a unor afectiuni ca dementa sau depresia. Este important sa aveti in vedere si faptul ca exercitiile fizice va ajuta sa va relaxati, sa diminuati stresul si sa dormiti mai bine.

Pentru a va ajuta sa depasiti perioadele stresante, asa cum sunt cele cu examene sau cu proiecte profesionale, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Tonico Forte. Este un produs recomandat si pentru perioada „asteniei de primavara”, datorita efectului pozitiv pe care il are asupra sistemului imunitar. Acest supliment alimentar ne ofera energie si ne ajuta sa ne concentram intreaga zi, avand si un gust delicios de capsuni.


Exercitii fizice moderate si intense recomandate pentru prevenirea bolilor cardiovasculare

Una dintre cele mai bune masuri pe care le putem lua pentru a preveni pe cat posibil aparitia bolilor cardiovasculare, este sa facem exercitii fizice. Specialistii sustin ca este esential sa facem miscare macar o jumatate de ora in fiecare zi, macar cinci zile pe saptamana. In situatia in care exercitiile sunt mai dificile si mai intense, este suficient sa le executati timp de un sfert de ora pe zi. Cu cat va antrenati mai eficient si conform indicatiilor oferite de profesionisti, cu atat mai mult contribuiti la sanatatea inimii dumneavoastra.

Efortul fizic pe care trebuie sa il depuneti poate fi unul moderat, care sa includa mersul cu bicicleta sau mersul pe jos, folosirea aspiratorului sau lucratul in gradina, dansul sau sedintele de aerobic acvatic. Daca vi se recomanda un efort fizic intens, puteti alege intre alergare, inot, tenis sau pedalat mai rapid atunci cand folositi bicicleta.

Pentru a sustine functia normala a inimii, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Coenzima Q10 + Omega 3 Naturalis. Acest produs sprijina sanatatea sistemului cardiovascular, favorizeaza producerea energiei celulare si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este util pentru a reduce starea de oboseala si pentru combaterea proceselor de imbatranire prematura. De asemenea, este un produs care contribuie la mentinerea functiei normale a creierului si a vederii normale.

Ce trebuie sa faceti in afara de efort fizic pentru a preveni bolile cardiovasculare

Sunt foarte multe persoane care, pe langa faptul ca nu fac deloc exercitii fizice, de niciun fel, consuma si alimente nesanatoase. Aceste persoane sunt extrem de vulnerabile in fata bolilor cardiovasculare, iar riscul de deces este foarte ridicat in ceea ce le priveste. Riscul devine si mai mare in cazul in care persoanele respective fumeaza, daca sufera de diabet zaharat, hipercolesterolemie sau hipertensiune arteriala. Este esential ca dieta zilnica a oricarei persoane sa fie una echilibrata si sa fie completata de exercitii fizice regulate, pentru ca in acest fel isi poate mentine sub control greutatea corporala si poate avea o viata sanatoasa.

Regimul alimentar

Atunci cand ne referim la un regim alimentar sanatos, ne referim la un regim care sa nu contina mai deloc grasimi saturate, ci mai degraba grasimi polinesaturate. Din acest motiv, specialistii va sugereaza sa evitati pe cat posibil carnea de porc si de vita, untul, branzeturile, smantana si untura, pentru ca favorizeaza declansarea bolilor cardiovasculare. In schimb, este recomandat sa consumati peste, tofu, seminte de chia sau de in, uleiuri vegetale si fructe oleaginoase.

O alta recomandare este aceea de a reduce pe cat posibil consumul de alcool, daca este posibil catre deloc, pentru ca studiile efectuate recent au aratat ca cel mai mic risc de aparitie a unei boli cardiovasculare este la persoanele care nu consuma bauturi alcoolice.

Renuntarea la fumat

Specialistii au observat in timp ca persoanele care nu fumeaza ajung sa traiasca mai mult cu aproximativ un deceniu decat cele fumatoare. In situatia acestora din urma pot sa apara mai multe boli cardiovasculare, printre care se numara accidentul vascular cerebral, boala arteriala periferica si infarctul miocardic. De asemenea, in vederea prevenirii pe cat posibil a bolilor cardiovasculare, este important sa mergeti la medic pentru investigatii prin care sa fie observat nivelul de lipide din sange si care sa va ajute la controlul eficient al glicemiei si al hipertensiunii arteriale.