Hreanul este o planta cunoscuta pentru aroma sa intepatoare. A fost consumata in intreaga lume de mii de ani, in general sub forma de condiment, dar radacina a fost folosita si in scopuri medicinale. In acest sens, de-a lungul anilor au aparut noi studii care au confirmat o parte dintre proprietatile pentru care hreanul a fost apreciat ca remediu. Contine mai multi compusi care pot oferi beneficii pentru sanatate, cum ar fi efecte antibacteriene si anticancerigene.
In continuare, vom arunca o privire asupra noilor descoperiri despre beneficiile pentru sanatate ale hreanului, precum si despre continutul de nutrienti si efectele secundare ale consumului acestei radacini. Desigur, inainte de utilizare, nu uitati sa discutati totusi cu medicul sau cu un nutritionist.
Hreanul este o leguma crucifera din familia Brassicaceae, alaturi de mustar, wasabi, varza, broccoli si varza kale, fiind o planta originara din Europa de Est. Are radacina de forma alungita, asemanatoare morcovului, dar de culoare alba sau crem, si frunze verzi. Cand radacina este taiata, sinigrina din compozitia acesteia este descompusa intr-un ulei cunoscut sub numele de izotiocianat de alil. Acesta este un compus al sulfului, care ii confera radacinii mirosul puternic intepator si aroma picanta.
Intrucat hreanul este de obicei consumat in cantitati mici, o portie are un continut foarte scazut de calorii, dar ofera organismului mai multe minerale si compusi vegetali.
Astfel, o lingura (15 grame) de hrean preparat contine:
-
calorii: 7;
-
proteine: mai putin de 1 g;
-
grasimi: mai putin de 1 g;
-
carbohidrati: 2 g;
-
fibre: 0,5 g.
La acestea se adauga continutul de vitamina C si mici cantitati de calciu, potasiu, magneziu, acid folic, zinc si alti micronutrienti. In plus, aceasta leguma picanta este bogata intr-o varietate de compusi vegetali sanatosi, cum ar fi glucozinolatii care se descompun in izotiocianati si care pot proteja impotriva cancerului, infectiilor si afectiunilor creierului.
Ce beneficii are consumul de hrean
Chiar si consumata in cantitati mici, aceasta radacina poate avea urmatoarele beneficii:
-
Imbunatatirea sanatatii sistemului respirator
Daca ati consumat hrean, probabil ati observat ca acesta determina o senzatie de arsura in sinusuri, nas si gat. Ei bine tocmai din acest motiv, este adesea folosit pentru a ameliora simptomele de raceala si problemele respiratorii asociate acesteia. Datorita nivelurilor mari de sulf din compozitia radacinii, aceasta ajuta la curatarea sinusurilor si la eliminarea mucusului. In plus, biocompusii din hrean pot stimula circulatia la nivel facial, favorizand drenarea toxinelor.
Un studiu care a vizat peste 1.500 de persoane a constatat ca un supliment care continea 80 mg de radacina de hrean uscata si 200 mg de nasturtium a fost la fel de eficient ca un antibiotic traditional, in tratarea infectiilor acute ale sinusurilor si bronsitei.
Aceste rezultate sugereaza ca radacina poate imbunatati functia respiratorie, dar deocamdata sunt necesare mai multe cercetari.
-
Proprietati antibacteriene
Izotiocianatul de alil, adica uleiul eliberat din radacina cand este taiata, poate avea puternice proprietati antibacteriene. Studiile sugereaza ca acesta poate combate o serie de bacterii periculoase, cum ar fi E. coli, H. pylori si Salmonella.
Un studiu pe eprubeta a remarcat ca izotiocianatii extrasi din radacina de hrean au distrus sase tipuri de bacterii orale. Un alt studiu pe eprubeta a constatat ca acesti izotiocianati au impiedicat proliferarea a patru tipuri de ciuperci care pot duce la infectii cronice ale unghiilor.
Izotiocianatii se pot lega de anumite enzime pentru a preveni dezvoltarea celulelor bacteriene, desi inca nu este bine inteles mecanismul exact prin care actioneaza acesti compusi.
Acest aliment are un continut scazut de calorii si este bogat in fibre. Asadar, daca va doriti un plus aroma in mancare, fara exces de calorii, hreanul este o optiune excelenta. De asemenea, prin continutul de izotiocianati, ajuta la pierderea in greutate prin accelerarea naturala a metabolismului.
Hreanul contribuie si la sustinerea unei digestii sanatoase. De exemplu, ajuta la functionarea ficatului, iar prin efectul colagog, stimuleaza vezica biliara sa elibereze bila, un aspect important al procesului digestiv.
-
Stimularea sistemului imunitar
Unii compusi ai hreanului, cum ar fi sinigrina, pot actiona, de asemenea, ca antioxidanti, luptand impotriva daunelor celulare pe care le cauzeaza radicalii liberi, niste molecule reactive care provoaca imbolnaviri. Alaturi de continutul ridicat de vitamina C, antioxidantii acestui aliment ajuta la producerea si stimularea activitatii celulelor albe din sange, care sunt esentiale pentru un sistem imunitar puternic.
-
Sanatatea sistemului renal
Hreanul are unele proprietati diuretice, adica ajuta la cresterea cantitatii de urina. Acest lucru este important pentru eliminarea regulata a toxinelor din organism, dar si pentru mentinerea sanatatii ficatului.
Glucozinolatii si izotiocianatii din radacina de hrean pot proteja organismul impotriva cancerului, inhiband dezvoltarea celulelor tumorale si favorizand distrugerea acestora.
Studiile efectuate pe eprubete sugereaza ca datorita compusilor din acest aliment, se poate preveni dezvoltarea cancerului de colon, plamani sau stomac. In plus, peroxidaza, o enzima care se gaseste in aceasta radacina, ajuta la activarea si cresterea nivelului unui compus anticancerigen eficient, care vizeaza celulele canceroase pancreatice din organismul uman.
Pana acum rezultatele sunt promitatoare, deci cu siguranta se vor efectua mai multe cercetari pentru a se putea confirma aceste efecte benefice.
Hrean – modalitati de consum
Hreanul este disponibil in diferite forme, si anume radacina proaspata sau uscata, capsule si ceaiuri.
Radacina proaspata se recomanda a fi consumata inainte de mese, in doze de 3-4 g pe zi. Hreanul proaspat poate fi folosit drept condiment sau adaugat in maioneza, mustar, ketchup sau sosuri pentru salata. Are o aroma unica, picanta, care poate schimba complet gustul mancarii in care este adaugat.
Hreanul proaspat poate fi fiert, sotat sau gatit la gratar. Se asorteaza bine cu alte radacinoase, cum ar fi sfecla si cartofi, precum si cu broccoli sau varza de Bruxelles.
De asemenea, radacina proaspata, razuita, se poate conserva in otet, cu zahar si sare. Sosul de hrean, o alta garnitura populara, mai contine si smantana sau maia. Ambele optiuni sunt de obicei servite in cantitati mici, in combinatie cu carne sau peste.
Radacina uscata poate fi consumata in doze de pana la 20 g pe zi. Sub forma de infuzie sau sirop, hreanul poate fi administrat in doze de 2 g, de mai multe ori pe zi. Radacina poate fi folosita si pentru prepararea tincturilor. Sub forma de tinctura, se ia zilnic echivalentul a 2-4 g de radacina uscata.
Capsulele de hrean sunt disponibile intr-o varietate de doze, de la 500 mg si pana la 1.000 mg. Intrucat pentru capsule si ceaiuri de hrean nu s-a stabilit doza zilnica recomandata, trebuie sa discutati cu medicul pentru a va asigura ca luati doza adecvata sau puteti respecta recomandarile de pe eticheta.
Contraindicatiile consumului de hrean
Studiile clinice privind proprietatile medicinale ale acestei radacini sunt foarte recente, asa ca cele mai multe dintre acestea au fost efectuate pe celule sau animale, si nu pe subiecti umani. Prin urmare, nu exista informatii despre posibilele efecte secundare ale hreanului folosit ca supliment alimentar.
Ca aliment insa, radacina este adesea picanta sau iute, putand irita gatul daca aroma este prea intepatoare. Cand curatati sau taiati radacina, daca uleiurile din compozitia acesteia intra in contact cu ochii, pot provoca iritatii oculare.
Ca la orice produs alimentar, pot aparea reactii alergice. Prin urmare, nu trebuie ignorat riscul de anafilaxie, o reactie alergica severa, care poate pune viata in pericol.
Desi este in general un aliment sigur pentru consum, in anumite situatii poate fi nevoie de precautie. De exemplu, se recomanda consumul cu prudenta in cazul persoanelor care sufera de hipotiroidism, ulcer, gastrita sau boli de rinichi. Daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni, trebuie sa discutati cu medicul inainte de a consuma preparate pe baza de hrean.
De asemenea, nu este recomandat consumul acestei radacini in timpul sarcinii sau alaptarii.
Surse:
https://www.healthline.com/nutrition/horseradish#_noHeaderPrefixedContent
https://www.verywellhealth.com/horseradish-benefits-4585217
https://dennishorseradish.com/health-benefits-horseradish/