Prescurtat HMB, hidroxi – metil – butiratul este un produs metabolic pe care organismul il sintetizeaza din leucina. Leucina este un aminoacid esential, cu importante functii anticatabolice, care trece printr-o reactie de transaminare in mediul celular. Pentru a fi posibila sintetizarea a trei grame de HMB este nevoie de aproximativ 60 de grame de leucina.
Cercetatorii in domeniu considera ca organismul unei persoane adulte cu o greutate de 70 de kilograme poate sa produca intre 200 si 400 miligrame de HMB in fiecare zi. HMB se regaseste, in cantitati mici, si in unele alimente, ca de exemplu peste, grapefruit sau lucerna.
Ce este HMB?
Suplimentele cu HMB sunt comercializate, acestea demonstrand un important efect erogen pe care il au datorita proprietatilor anticatabolice, lipolitice si anabolice. Pentru cercetatori nu este inca foarte clar daca efectul anabolic si anti – catabolic al HMB este la fel de evident si in situatia persoanelor cu o stare de sanatate buna. Eficienta anticatabolica a putut fi observata de catre specialisti in conditii critice, ca de exemplu in cazul pacientilor cu sarcopenie adulta.
Studile atesta rolul HMB in functionarea normala a muschilor
Chiar daca studiile sunt inca in desfasurare si subiectul eficientei HMB este inca in dezbatere din anuminte puncte de vedere, specialistii in domeniu au remarcat suficiente semnale pozitive. De exemplu, sunt studii care au demonstrat ca HMB poate fi de ajutor in situatia muschilor folositi intens. In timp ce rezultatele au fost foarte bune pentru pacientii cu sarcopenie, la subiectii sanatosi cercetatorii nu au identificat nicio crestere a masei musculare.
Una dintre concluziile studiilor este ca proprietatile imunomodulatoare, anticatabolice si anabolice ale HMB sunt in stransa legatura cu alti factori de risc. Starea generala de sanatate, starea musculara, starea fizica, dar si varsta sau sexul se numara printre acesti factori de risc.
Sarcopenia incepe sa se manifeste pe masura inaintarii in varsta, organismul devenind mai slabit si mai fragil. Slabirea masei musculare in timp este naturala, insa in situatia in care discutam de o pierdere severa a masei musculare inseamna ca pacientul sufera din cauza sarcopeniei. Este o boala care afecteaza echilibrul si mersul, scazand capacitatea pacientului de a urca scari, de a ridica si de a muta obiecte.
Studiile clinice au demonstrat capacitatea HMB de a mentine un bun echilibru forta – masa musculara, reducand procesul de degradare a fibrelor musculare. HMB ajuta la stimularea sintezei proteice, proces chimic prin care celulele genereaza proteine si datorita caruia se poate mentine si creste masa musculara.
Ce este sarcopenia?
Desi nu are o denumire foarte cunoscuta, sarcopenia afecteaza un numar mare de oameni. Capacitatea zilnica de a indeplini anumite sarcini, chiar si dintre cele care nu necesita un efort major, ajunge sa fie diminuata in sitiuatia pacientilor cu sarcopenie. Masa musculara si forta scad inca din jurul varstei de 40 de ani, insa acest proces incepe sa se accelereze dupa aproximativ 70 de ani de viata.
Sarcopenia este o afectiune care poate genera dizabilitati, pacientul putand sa isi piarda partial sau total independenta de miscare. De asemenea, riscul ca persoana afectata sa cada sau sa sufere diverse leziuni sau fracturi este unul crescut. Sistemul muscular este cel care permite pozitia verticala a organismului, care asigura suficienta forta pentru ridicare si asezare. De asemenea, musculatura asigura si siguranta miscarilor, arde caloriile din hrana consumata, fiind un element extrem de important al metabolismului.
Simptome specifice sarcopeniei
Simptomele cel mai des intalnite ale sarcopeniei au legatura cu scaderea masei si fortei musculare, performanta fizica a pacientului devenind din ce in ce mai redusa. Un alt simptom al acestei afectiuni este reprezentat de problemele de mentinere a echilibrului. De asemenea, mersul devine o activitate din ce in ce mai dificila. Odata cu limitarea mobilitatii si cu reducerea activitatilor care presupun miscare, pacientul ajunge sa piarda si mai multa masa musculara. Sarcopedia este o boala specifica in general persoanelor inactive, dar poate sa apara si la persoane care au o viata activa, ceea ce inseamna ca sunt si alti factori care o pot declansa.
Pentru a putea stabili diagnosticul de sarcopenie, medicul va studia simptomele prezentate de pacient. Exista si situatii in care este nevoie de masurarea masei scheletale, precum si de teste care sa determine viteza mersului sau forta cu care pacientul poate strange pumnul. De asemenea, pentru diagnosticare, medicul poate recomanda investigatii imagistice, precum CT sau DEXA.
Sarcopenie: tratament si preventie
In situatia in care sistemul muscular este foarte slabit, se poate ca pacientul sa aiba nevoie de echipamente ortopedice. Aceste echipamente au rolul de a sprijini corpul pe durata deplasarii, cel putin o vreme, pana ce starea musculaturii se amelioreaza sau pana la refacerea ei. Pentru a trata eficient sarcopenia, medicii recomanda sa se trateze conditiile patologice, ca de exemplu diabetul, hipertensiunea arteriala, greutatea corporala prea mare sau alte eventuale tulburari metabolice.
Asigurati-va ca organismul dumneavoastra este mentinut sanatos printr-un aport suficient de proteine, esentiale pentru ca muschii sa poata dezvolta forta necesara. Aceasta afectiune poate fi prevenita sau intarziata in cazul in care mentineti un regim alimentar echilibrat si sanatos. Pentru a preveni aparitia sarcopeniei este ideal sa efectuati exercitii fizice, indiferent de varsta. Aeste exercitii cresc sinteza fibrelor musculare, cele mai recomandate fiind flotarile, abdomenele, ridicarea de greutati, fandarile sau urcatul si coboratul treptelor.
Farmacistul Catena recomanda Sarcodyn bogat in vitamina D, magneziu si HMB
Pentru persoanele care au probleme din cauza slabiciunii musculare, farmacistii Catena recomanda suplimentul alimentar Sarcodyn. Acest produs are in componenta un amestec de nutrienti care ajuta muschii sa functioneze normal. Sarcodyn contine HMB, magneziu si vitamina D, contribuind la o buna absorbtie a fosforului si a calciului. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului osos, la sintetizarea normala a proteinelor, la reducerea senzatiei de extenuare sau de oboseala.