Nivelul oxigenului din sange arata ce cantitate din acest element chimic este transportata de catre celulele rosii. Cand organismul prezinta un nivel scazut de oxigen din sange, va puteti confrunta cu hipoxemie sau hipoxie, ambele situatii fiind tulburari periculoase deoarece, in lipsa oxigenului, creierul, ficatul si celelalte organe se pot deteriora in doar cateva minute de la aparitia simptomelor.
De la hipoxemie (nivel scazut de oxigen din sange), se poate ajunge la hipoxie (reducerea nivelului de oxigen din tesuturi), daca sangele nu transporta suficient oxigen pentru a satisface nevoile organismului. Uneori, termenul hipoxie este folosit pentru a descrie ambele probleme, desi acestea nu sunt unul si acelasi lucru.
Sangele transporta oxigenul catre celule pentru a le mentine sanatoase. Un nivel scazut de oxigen din sange poate provoca probleme minore, cum ar fi dureri de cap si dificultati respiratorii. In cazuri severe insa, fenomenul poate impiedica functionarea creierului si a inimii.
Pentru diagnosticarea unui caz de hipoxemie, medicul va efectua o examinare fizica, ascultand inima si plamanii. Anomaliile aparute la nivelul acestor organe pot fi un semn privind nivelul scazut de oxigen din sange. De asemenea, medicul poate examina si culoarea pielii, buzelor sau unghiilor pacientului, pentru a vedea daca au capatat tenta albastra, acesta fiind un alt indicator al prezentei hipoxemiei.
Care este nivelul normal al oxigenului din sange (SpO2)?
Masurarea nivelului de oxigen sangvin presupune stabilirea nivelului de saturatie a oxigenului din sange. Ca prescurtare medicala, acesta este cunoscut ca „SpO2” si se masoara folosind o tehnica denumita pulsoximetrie.
Nivelul SpO2 normal presupune valori cuprinse intre 95 si 100%. De obicei, valorile mai mici de 95% sugereaza hipoxemie, deci un nivel scazut de oxigen din sange, ceea ce poate fi riscant din cauza complicatiilor care pot aparea la nivelul tesuturilor si organelor. Totusi, este important sa stiti ce este normal pentru dumneavoastra, mai ales daca suferiti de o afectiune pulmonara cronica. In cazul depistarii hipoxemiei, medicul va poate oferi recomandari privind nivelurile SpO2 acceptabile in cazul dumneavoastra.
Afectiuni care determina nivelul scazut de oxigen din sange
Exista mai multe afectiuni si circumstante care pot interfera cu capacitatea organismului de a transporta niveluri normale de oxigen sangvin. Unele dintre cele mai comune cauze ale hipoxemiei sunt:
-
bolile coronariene, inclusiv defectele cardiace;
-
afectiunile pulmonare, cum ar fi astmul, emfizemul si bronsita;
-
locurile aflate la altitudine mare, unde oxigenul este rarefiat;
-
calmantele puternice sau alte tulburari care ingreuneaza respiratia;
-
apneea din timpul somnului;
-
inflamatiile sau leziunile de la nivelul tesutului pulmonar (precum in cazul fibrozei pulmonare).
Hipoxemie – simptome
Desi manifestarile unui nivel scazut de oxigen din sange pot varia de la o persoana la alta, cele mai comune simptome in caz de hipoxemie sunt:
-
modificarea culorii pielii, aceasta capatand tenta albastra, la nivelul unghiilor si buzelor;
-
confuzie;
-
tuse;
-
cresterea sau incetinirea ritmului cardiac;
-
dificultati respiratorii (respiratie accelerata sau suieratoare);
-
transpiratie;
-
durere de cap.
Categorii de persoane carora li se recomanda verificarea regulata a nivelului SpO2
Majoritatea adultilor si copiilor nu necesita monitorizarea nivelului de oxigen din sange, iar de cele mai multe ori, medicii suspecteaza un nivel scazut de oxigen din sange doar daca pacientii prezinta dificultati respiratorii sau dureri in piept.
Totusi, persoanele cu boli cronice, cum ar fi astm, afectiuni cardiace sau boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), sunt mai predispuse la hipoxemie. In astfel de cazuri, monitorizarea nivelului SpO2 poate arata daca tratamentul isi face efectul sau daca trebuie ajustat.
Cum se masoara corect nivelul de oxigen din sange?
In cazul in care medicul suspecteaza un caz de hipoxemie, pe langa examinarea fizica, acesta poate recurge si la alte investigatii pentru stabili daca pacientul se confrunta intr-adevar cu un nivel scazut de oxigen din sange. Printre aceste tipuri de evaluari, se numara:
-
pulsoximetria – se va folosi un senzor pentru a stabili cantitatea de oxigen din fluxul sangvin; procedura este nedureroasa si noninvaziva, fiind folosita frecvent in timpul examenelor de rutina, cand medicii suspicioneaza o potentiala hipoxemie;
-
testarea gazelor din sangele arterial – se utilizeaza un ac in vederea prelevarii unei probe de sange din artera, pentru a masura nivelul oxigenului din sange;
-
alte teste pentru evaluarea respiratiei – cum ar fi incercarea de a respira prin tuburi, care sunt conectate la un computer sau la alte dispozitive.
Pentru a depista o potentiala hipoxemie, cea mai frecvent folosita metoda este pulsoximetria, prin care se stabileste nivelul SpO2. Aceasta poate fi utila atat in ambulatoriu, cat si in spital. In unele cazuri, medicul poate recomanda pacientului cu hipoxemie sa aiba un pulsoximetru pentru uz casnic, astfel incat sa-si poata masura regulat nivelul SpO2.
Daca va confruntati frecvent cu un nivel scazut de oxigen din sange si trebuie deci sa folositi un pulsoximetru, trebuie sa urmati pasii de mai jos.
-
Pentru efectuarea masuratorii, indepartati bijuteriile si lacul de pe unghii, daca folositi degetul de la mana sau picior.
-
Asigurati-va ca suprafata pe care doriti sa atasati dispozitivul este calda, relaxata si pozitionata sub nivelul inimii.
-
Plasati dispozitivul pe degetul de la mana sau picior ori pe lobul urechii.
-
Tineti dispozitivul atasat pana cand acesta masoara pulsul si saturatia oxigenului.
-
Dupa ce se afiseaza rezultatul, puteti indeparta dispozitivul.
Cand folositi pulsoximetrul, mici fascicule de lumina traverseaza sangele din suprafata testata, masurand cantitatea de oxigen. Pulsoximetrul masoara modificarile absorbtiei luminii din sangele oxigenat sau dezoxigenat. Procesul este nedureros, pulsoximetrul afisandu-va nivelul de saturatie al oxigenului, impreuna cu ritmul cardiac.
Surse:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17727-hypoxemia
https://www.webmd.com/asthma/guide/hypoxia-hypoxemia
https://www.healthline.com/health/pulse-oximetry#how-it-works