Dr. Oana Pop, Medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice, Hyperclinica Medlife, Oradea
Prin glicemie se intelege glucoza sau in termeni populari, zaharul din sange. Cand valoarea glicemiei depaseste valoarea considerata normala, se vorbeste despre hiperglicemie, iar atunci cand valoarea glicemiei este mai scazuta, se vorbeste despre hipoglicemie.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) criteriile de diagnostic sunt bazate pe dozarea concentratiei de glucoza in plasma venoasa, in trei circumstante diferite:
-
glicemia a jeun – recoltata dimineata pe nemancate, dupa 8 ore de post nocturn;
-
glicemia intamplatoare – masurata la orice ora a zilei, fara a tine seama de momentul si continutul mesei;
-
glicemia recoltata la doua ore in cadrul testului de toleranta la glucoza cu 75 g glucoza pulbere.
OMS utilizeaza la ora actuala urmatoarele valori normale pentru a defini:
-
glicemia bazala intre 80-110 mg/dl;
-
glicemia la doua ore in cadrul TTGO – test de toleranta la glucoza - < 140 mg/dl.
Tipuri de diabet
Conform OMS, s-au stabilit criteriile de diagnostic pentru prediabet, diabet zaharat tip 2, diabet zaharat gestational, utilizand valoarea glicemiei in plasma venoasa, dupa cum urmeaza:
1. Prediabet:
-
GAJ (glicemia a jeun) cu valori cuprinse intre 100 si 125 mg/dl;
-
glicemia la doua ore in cursul TTGO, cu valori cuprinse intre 140 si 199 mg/dl (denumita si „scaderea tolerantei la glucoza”).
2. Diabet zaharat tip 2:
-
GAJ >126 mg/dl, dupa un repaus alimentar de minim 8 ore;
-
Glicemia la 2 ore in cursul TTGO > 200 mg/dl;
-
In cazul unui pacient cu simptome clasice de hiperglicemie, o glicemie intamplatoare > 200 mg/dl
Daca pacientul este simptomatic, unul sigur dintre aceste trei criterii este considerat suficient pentru diagnostic.
3. Diabet zaharat gestational
Diagnosticarea diabetului zaharat gestational se poate face in doua moduri:
-
Abordarea intr-o singura etapa - se efectueaza un TTGO (test de toleranta la glucoza) cu 75 g dimineata, dupa un repaus alimentar de minimum 8 ore, cu masurarea glicemiei a jeun, la o ora si la doua ore, in saptamanile 24-28 de sarcina, la femeile fara un diagnostic anterior de diabet zaharat.
Diagnosticul de diabet zaharat gestational se stabileste daca oricare dintre valorile urmatoare sunt atinse sau depasite dupa cum urmeaza:
-
glicemia a jeun = 92 mg/dl;
-
glicemia la o ora = 180 mg/dl;
-
glicemia la doua ore = 153 mg/dl
Etapa 1
-
Se efectueaza cu 50 g glucoza, cu masurarea glicemiei la o ora, in saptamanile 24-28 de sarcina, la femeile fara un diagnostic anterior de diabet zaharat gestational. Se poate realiza si fara a exista un repaus alimentar de 8 ore.
-
Daca glicemia la o ora este >130 mg/dl, 135 sau 140 mg/dl se va trece la etapa a doua.
Etapa 2
Se efectueaza TTGO cu 100 g glucoza, dimineata, dupa un repaus alimentar de minimum 8 ore, cu masurarea glicemiei a jeun, la o ora, la doua ore si la trei ore.
Diagnosticul de diabet gestational se stabileste conform criteriilor Carpenter-Coustan, daca cel putin doua dintre valorile urmatoare sunt atinse sau depasite:
-
glicemia a jeun: 95 mg/dl;
-
glicemia la o ora: 180 mg/dl;
-
glicemia la doua ore: 155 mg/dl;
-
glicemia la trei ore: 140 mg/dl.
Totusi, American College of Obstreticians and Gynecologists mentioneaza ca si o singura valoare crescuta poate fi utilizata pentru diagnostic.
Pregatirea pentru diagnosticare
In vederea diagnosticarii, pacientul trebuie pregatit astfel. Se va realiza glicemia a jeun din sangele venos, dupa ce a avut loc un repaus alimentar nocturn de 8 ore. In vederea realizarii TTGO, pacientul trebuie sa urmeze urmatorii pasi:
-
cu trei zile inaintea efectuarii testului, va urma un plan alimentar nerestrictiv, bogat in glucide si cu o activitate fizica obisnuita;
-
in noaptea dinaintea testarii, va tine post timp de 12 ore;
-
in ziua testului, nu va consuma nimic si nu se va face efort fizic in timpul testarii.
Din anul 2010, American Diabetes Association (ADA) a adaugat inca un criteriu de diagnostic, si anume HbA1C (hemoglobina glicozilata), folosit pentru evaluarea controlului glicemic de durata. Daca se efectueaza la un pacient fara boli de sange – eritrocitare – asociate, o valoare a HbA1C > 6,5% este considerata drept diagnostic de diabet zaharat. Cand se utilizeaza HbA1C pentru diagnosticul diabetului zaharat, trebuie tinut cont de faptul ca aceasta reflecta o medie a valorilor glicemiei si ca exista factori care pot influenta, in afara concentratiei glucozei din sange, si anume varsta, rasa, etnia, factorii genetici, sarcina, anemii etc.
Cand testam glicemia
Screeningul in vederea depistarii diabetului zaharat este recomandat de catre ADA la toti adultii care prezinta supraponderabilitate/obezitate.
Pe langa valorile glicemice crescute, exista si varianta de valori glicemice scazute (hipoglicemie), care se poate manifesta prin transpiratii, palpitatii, tahicardie, tremor al extremitatilor, anxietate, senzatie de caldura, foame, incapacitate de concentrare, confuzie, tulburari congnitive etc.
Diagnosticul de certitudine presupune valori ale glicemiei sub limita normala, adica < 70 mg/dl.