Hipofiza – rol si functii in organism

Hipofiza – rol si functii in organism Hipofiza – rol si functii in organism

Ultima actualizare: 9 februarie 2023

hipofiza

Glanda hipofiza (cunoscuta si sub numele de glanda pituitara) este o glanda mica, de marimea unui bob de mazare, situata la baza creierului, imediat sub hipotalamus. Glanda hipofiza se afla intr-un loc aflat sub creier, cunoscut sub numele de „saua turceasca”. Glanda hipofiza face parte din sistemul endocrin si este responsabila de producerea mai multor hormoni esentiali. Aceasta isi secreta proprii hormoni, dar influenteaza si functia secretorie a celorlalte glande endocrine, astfel ca este considerata cel mai important organ endocrin.

Glandele sunt organe care produc una sau mai multe tipuri de substante, cum ar fi hormoni, sucuri gastrice, transpiratie sau lacrimi. Glandele endocrine elibereaza hormoni direct in sange.

Hormonii sunt substante chimice care coordoneaza diferite functii din organism prin transmiterea semnalelor prin sange catre diferite organe, piele, muschi si alte tesuturi.

Glanda hipofiza este impartita in doua sectiuni principale: glanda hipofiza anterioara (adenohipofiza sau lobul frontal) si glanda hipofiza posterioara (neurohipofiza sau lobul posterior). Glanda hipofiza este conectata la hipotalamus printr-un ax de vase de sange si nervi, numit tija pituitara.

 


Glanda hipofiza – generalitati

Glanda hipofiza (glanda pituitara) este o glanda care face parte din sistemul endocrin, functia sa principala fiind de a secreta hormoni in sange. Acesti hormoni influenteaza activitatea altor organe si glande, cum ar fi:

  • organele de reproducere
  • glandele suprarenale
  • glanda tiroida

 

Glanda hipofiza este denumita si glanda principala deoarece este implicata in foarte multe procese.

La buna functionare a tiroidei contribuie si Tiroid Formula, un supliment alimentar, o combinatie de patru ingrediente de inalta calitate. Tiroid Formula contine L-tirozina, seleniu, vitamina E si iod.

Un alt produs care contribuie la mentinerea sanatatii tiroidei este Thyrohelp, un supliment alimentar care ajuta la reglarea activitatii hormonale.

Glanda hipofiza – rol si functii in organism

Glanda hipofiza este o glanda mica, de forma ovala, care se afla in spatele nasului, aproape de partea inferioara a creierului. Este atasata la hipotalamus prin tulpina hipofizara. Hipotalamusul este o zona mica din creier, fiind foarte important pentru mentinerea in echilibru a functiilor corporale. Hipotalamusul este cel care gestioneaza eliberarea hormonilor din glanda pituitara.

Glanda hipofiza poate fi impartita in doua zone diferite (lobi): lobul anterior si lobul posterior.

Lobul anterior

Lobul anterior al glandei pituitare este format din mai multe tipuri de celule care produc si elibereaza diferite tipuri de hormoni, cum ar fi:

Hormonul uman de crestere (HGH)

Hormonul uman de crestere, cunoscut si sub numele de somatotropina, determina cresterea si dezvoltarea fizica a organismului. Acest hormon poate stimula cresterea tuturor tesuturilor, insa mai ales a oaselor si muschilor.

Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH)

Acest hormon solicita glandei tiroide se produca doua tipuri de hormoni tiroidieni - triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Glanda tiroida si hormonii pe care ii produce sunt vitali pentru metabolism.

Tiroida are nevoie de iod pentru a functiona normal. Iod Forte 600 mcg ajuta tiroida sa regleze metabolismul, avand impact direct asupra starii si dezvoltarii fizice si psihice, influentand activitatea nervilor, muschilor, circulatia si procesele de la nivelul celulelor.

Hormonul adrenocorticotrop (ACTH)

Hormonul adrenocorticotrop stimuleaza glandele suprarenale sa produca hormonul cortizol, dar si alte tipuri de hormoni.

Hormonul de stimulare foliculara (FSH)

Hormonul foliculostimulant (FSH) este implicat in secretia de estrogen si in dezvoltarea ovulelor la femei. In plus, contribuie si la producerea de spermatozoizi la barbati.

Hormonul luteinizant (LH)

Hormonul luteinizant este implicat in producerea de estrogen la femei si de testosteron la barbati.

Prolactina

Prolactina este un hormon cunoscut pentru producerea de lapte matern la femei.

Endorfinele

Endorfinele au proprietati de reducere a durerii si stresului si, potrivit specialistilor, sunt conectate la „centrii placerii” din creier.

hipofiza-endorfine

Encefalina sau enkefalina

Encefalinele sunt strans legate de endorfine si au, de asemenea, efect analgezic.

Hormonul stimulator al beta-melanocitelor

Acest hormon ajuta la stimularea hiperpigmentarii pielii ca raspuns la expunerea la radiatiile ultraviolete.

Lobul posterior

Lobul posterior al glandei pituitare secreta, de asemenea, hormoni. Acesti hormoni sunt de obicei produsi in hipotalamus si stocati in lobul posterior pana cand sunt eliberati. Hormonii stocati in lobul posterior sunt:

Vasopresina (ADH)

Vasopresina, sau hormonul antidiuretic (ADH), este un hormon care ajuta la reglarea apei in organism si la prevenirea deshidratarii.

Oxitocina

Acest hormon stimuleaza eliberarea laptelui matern. De asemenea, stimuleaza contractiile uterului in timpul travaliului.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/human-body-maps/pituitary-gland

https://my.clevelandclinic.org/health/body/21459-pituitary-gland