
Glanda hipofiza (cunoscuta si sub numele de glanda pituitara) este o glanda mica, de marimea unui bob de mazare, situata la baza creierului, imediat sub hipotalamus. Glanda hipofiza se afla intr-un loc aflat sub creier, cunoscut sub numele de „saua turceasca”. Glanda hipofiza face parte din sistemul endocrin si este responsabila de producerea mai multor hormoni esentiali. Aceasta isi secreta proprii hormoni, dar influenteaza si functia secretorie a celorlalte glande endocrine, astfel ca este considerata cel mai important organ endocrin.
Glandele sunt organe care produc una sau mai multe tipuri de substante, cum ar fi hormoni, sucuri gastrice, transpiratie sau lacrimi. Glandele endocrine elibereaza hormoni direct in sange.
Hormonii sunt substante chimice care coordoneaza diferite functii din organism prin transmiterea semnalelor prin sange catre diferite organe, piele, muschi si alte tesuturi.
Glanda hipofiza este impartita in doua sectiuni principale: glanda hipofiza anterioara (adenohipofiza sau lobul frontal) si glanda hipofiza posterioara (neurohipofiza sau lobul posterior). Glanda hipofiza este conectata la hipotalamus printr-un ax de vase de sange si nervi, numit tija pituitara.
Glanda hipofiza – generalitati
Glanda hipofiza (glanda pituitara) este o glanda care face parte din sistemul endocrin, functia sa principala fiind de a secreta hormoni in sange. Acesti hormoni influenteaza activitatea altor organe si glande, cum ar fi:
-
organele de reproducere
-
glandele suprarenale
-
glanda tiroida
Glanda hipofiza este denumita si glanda principala deoarece este implicata in foarte multe procese.
La buna functionare a tiroidei contribuie si Tiroid Formula, un supliment alimentar, o combinatie de patru ingrediente de inalta calitate. Tiroid Formula contine L-tirozina, seleniu, vitamina E si iod.
Un alt produs care contribuie la mentinerea sanatatii tiroidei este Thyrohelp, un supliment alimentar care ajuta la reglarea activitatii hormonale.
Glanda hipofiza – rol si functii in organism
Glanda hipofiza este o glanda mica, de forma ovala, care se afla in spatele nasului, aproape de partea inferioara a creierului. Este atasata la hipotalamus prin tulpina hipofizara. Hipotalamusul este o zona mica din creier, fiind foarte important pentru mentinerea in echilibru a functiilor corporale. Hipotalamusul este cel care gestioneaza eliberarea hormonilor din glanda pituitara.
Glanda hipofiza poate fi impartita in doua zone diferite (lobi): lobul anterior si lobul posterior.
Lobul anterior
Lobul anterior al glandei pituitare este format din mai multe tipuri de celule care produc si elibereaza diferite tipuri de hormoni, cum ar fi:
Hormonul uman de crestere (HGH)
Hormonul uman de crestere, cunoscut si sub numele de somatotropina, determina cresterea si dezvoltarea fizica a organismului. Acest hormon poate stimula cresterea tuturor tesuturilor, insa mai ales a oaselor si muschilor.

Hormonul de stimulare tiroidiana (TSH)
Acest hormon solicita glandei tiroide se produca doua tipuri de hormoni tiroidieni - triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Glanda tiroida si hormonii pe care ii produce sunt vitali pentru metabolism.
Tiroida are nevoie de iod pentru a functiona normal. Iod Forte 600 mcg ajuta tiroida sa regleze metabolismul, avand impact direct asupra starii si dezvoltarii fizice si psihice, influentand activitatea nervilor, muschilor, circulatia si procesele de la nivelul celulelor.
Hormonul adrenocorticotrop (ACTH)
Hormonul adrenocorticotrop stimuleaza glandele suprarenale sa produca hormonul cortizol, dar si alte tipuri de hormoni.
Hormonul de stimulare foliculara (FSH)
Hormonul foliculostimulant (FSH) este implicat in secretia de estrogen si in dezvoltarea ovulelor la femei. In plus, contribuie si la producerea de spermatozoizi la barbati.
Hormonul luteinizant (LH)
Hormonul luteinizant este implicat in producerea de estrogen la femei si de testosteron la barbati.
Prolactina
Prolactina este un hormon cunoscut pentru producerea de lapte matern la femei.
Endorfinele
Endorfinele au proprietati de reducere a durerii si stresului si, potrivit specialistilor, sunt conectate la „centrii placerii” din creier.

Encefalina sau enkefalina
Encefalinele sunt strans legate de endorfine si au, de asemenea, efect analgezic.
Hormonul stimulator al beta-melanocitelor
Acest hormon ajuta la stimularea hiperpigmentarii pielii ca raspuns la expunerea la radiatiile ultraviolete.
Lobul posterior
Lobul posterior al glandei pituitare secreta, de asemenea, hormoni. Acesti hormoni sunt de obicei produsi in hipotalamus si stocati in lobul posterior pana cand sunt eliberati. Hormonii stocati in lobul posterior sunt:
Vasopresina (ADH)
Vasopresina, sau hormonul antidiuretic (ADH), este un hormon care ajuta la reglarea apei in organism si la prevenirea deshidratarii.
Oxitocina
Acest hormon stimuleaza eliberarea laptelui matern. De asemenea, stimuleaza contractiile uterului in timpul travaliului.
Afectiunile glandei hipofize
Hipofiza poate fi afectata de mai multe tipuri de tulburari. Cele mai multe sunt cauzate de tumori care pot aparea in interiorul sau in jurul hipofizei. Acest lucru poate perturba productia de hormoni.
Printre tulburarile de hipofiza se numara:
Tumorile hipofizare
Tumorile hipofizare sunt de obicei necanceroase. Cu toate acestea, acestea perturba de multe ori eliberarea de hormoni. De asemenea, ele pot pune presiune pe alte zone ale creierului, provocand probleme de vedere sau dureri de cap.

Hipopituitarismul
Hipopituitarismul este o afectiune rara, caracterizata de o deficienta in producerea unuia, mai multor sau a tuturor hormonilor hipofizari. Aceasta problema poate afecta cresterea si dezvoltarea organismului sau functia sistemului reproducator.
Acromegalia
In cazul acestei tulburari, glanda pituitara produce un nivel prea mare al hormonului de crestere. Aceasta anomalie poate provoca o crestere excesiva, in special a mainilor si picioarelor. Acromegalia este adesea asociata cu tumorile hipofizare.
Diabetul insipid
Diabetul insipid apare atunci cand organismul nu produce suficienta vasopresina, hormonul antidiuretic (ADH). De obicei, este cauzat de o leziune, o interventie chirurgicala sau o tumora la nivelul capului. Drept urmare, persoanele cu aceasta afectiune elimina cantitati mari de urina puternic diluata. De asemenea, pot simti nevoia de a bea multa apa sau alte lichide.
Boala Cushing
Glanda pituitara elibereaza un nivel prea mare de hormon adrenocorticotrop la persoanele cu aceasta afectiune. Acest lucru poate provoca vanatai, hipertensiune arteriala, slabiciune si crestere in greutate. De multe ori este cauzata de o tumora aparuta in apropierea sau in interiorul glandei hipofize.
Hiperprolactinemia
Sangele persoanelor afectate de aceasta tulburare contine o cantitate neobisnuit de mare de prolactina. Acest lucru poate duce la infertilitate si o scadere a apetitului sexual.
Leziunile cerebrale traumatice
Acestea sunt cauzate de o lovitura brusca la nivelul creierului. Aceste traumatisme pot afecta glanda hipofiza si pot cauza probleme de memorie, comunicare sau comportament.

Semnele si simptomele afectiunilor hipofizei
Glanda hipofiza este implicata intr-o serie de procese corporale, astfel incat orice tulburare care afecteaza aceasta glanda poate produce un set divers de semne si simptome.
Mergeti la medic daca va confruntati in mod regulat cu:
-
dureri de cap
-
slabiciune sau oboseala
-
hipertensiune arteriala
-
crestere inexplicabila in greutate
-
probleme cu somnul
-
modificari ale starii psihologice, cum ar fi schimbari de dispozitie sau depresie
-
pierderea memoriei
-
probleme de reproducere, inclusiv infertilitate, disfunctie erectila si menstruatii neregulate
-
cresterea excesiva sau neobisnuita a parului
-
lactatie falsa
Cele mai multe afectiuni care provoaca aceste simptome sunt usor de tratat si gestionat dupa descoperirea cauzei de baza.
Cum puteti mentine sanatatea hipofizei?
Urmati aceste sfaturi pentru a va proteja hipofiza.
Adoptati o alimentatie echilibrata si sanatoasa
Alimentatia echilibrata este excelenta pentru sanatate si, in plus, poate influenta activitatea hormonilor. De exemplu, corpurile copiilor subnutriti nu produc un nivel suficient al hormonului de crestere.

Pentru a avea parte de o alimentatie sanatoasa:
-
consumati o dieta bogata in fructe si legume, care sunt surse excelente de fibre, vitamine si minerale
-
alegeti alimente bogate in grasimi sanatoase, cum ar fi cele care contin acizi grasi omega-3 si grasimi mononesaturate
-
optati pentru cereale integrale in detrimentul cerealelor rafinate
-
reduceti aportul de sodiu
-
evitati zaharurile rafinate
-
beti cel putin patru pana la sase cani de apa pe zi
Reduceti stresul
Stresul cronic poate duce la o crestere a eliberarii de cortizol. Un nivel prea ridicat de cortizol poate duce uneori la:
-
insomnie
-
crestere in greutate
-
anxietate
-
depresie
Incercati sa faceti cel putin 30 de minute de exercitii fizice, yoga sau meditatie pe zi.
Referinte:
https://www.healthline.com/human-body-maps/pituitary-gland
https://my.clevelandclinic.org/health/body/21459-pituitary-gland