Hipertensiune portala: definitie, cauze, simptome, tratament

Hipertensiune portala: definitie, cauze, simptome, tratament Hipertensiune portala: definitie, cauze, simptome, tratament

Ultima actualizare: 21 septembrie 2023

hipertensiune-portala

Hipertensiunea portala este o problema caracterizata prin cresterea tensiunii arteriale in vena porta si in venele mai mici care se ramifica din ea, mai exact sistemul venos portal. Sistemul venos portal dreneaza sangele din stomac, intestine, pancreas si splina in ficat prin vena porta. Ficatul filtreaza sangele si apoi il trimite inapoi catre inima si in fluxul sanguin general din corp.

Atunci cand circulatia sanguina prin vena porta este blocata sau incetinita, presiunea din sistemul venos portal devine crescuta. Drept urmare, pentru a reduce aceasta presiune, corpul deviaza fluxul sanguin catre alte vene, provocand extinderea si slabirea lor. Din aceasta cauza, riscul de rupere a acestor vene este mare.

Ce persoane sunt predispuse la hipertensiune portala?

In tarile occidentale, hipertensiunea portala este cauzata cel mai frecvent de ciroza hepatica, o boala cronica a ficatului provocata de cicatrizarea tesuturilor hepatice. Tesutul cicatricial obstructioneaza fluxul de sange prin vena porta care trece prin ficat.

In alte zone ale lumii, cea mai frecventa cauza este o infectie parazitara numita schistosomiaza. Peste 230 de milioane de oameni din intreaga lume au aceasta infectie.

Cat de grava este hipertensiunea portala?

Complicatiile hipertensiunii portale, in special sangerarile interne, pot pune viata in pericol. Nu toti pacientii cu hipertensiune portala se confrunta cu aceste complicatii, insa riscul creste pe masura ce hipertensiunea portala creste. Cu cat presiunea este mai mare, cu atat venele se maresc si devin mai predispuse la rupere. Hipertensiunea portala este cea mai frecventa cauza de spitalizare si deces la persoanele cu ciroza.

 


Ce este hipertensiunea portala

Hipertensiunea portala reprezinta cresterea tensiunii arteriale in vena porta, o vena situata in abdomen. Vena porta preia sange din organele digestive (intestinul gros si subtire, stomac, pancreas, splina) si il transporta la ficat. Ficatul curata si filtreaza deseurile din sange. Sangele calatoreste apoi catre inima si in circulatia generala pentru ca organismul sa-l foloseasca. In cazul bolilor hepatice, fluxul sanguin prin ficat poate ajunge sa fie blocat, iar acest lucru creste presiunea in vena porta.

La persoanele cu hipertensiune portala, aceasta presiune crescuta ingreuneaza circulatia normala a sangelui prin vena porta. Sangele este redirectionat apoi, corpul formand noi vase prin care sangele sa curga, in special catre esofag si stomac. Aceste vene devin marite si rasucite, se umfla si pot sa se sparga sub presiunea crescuta. In acest caz, este necesar un tratament pentru a preveni spargerea acestora si eventuala hemoragie. Daca apare sangerarea, aceasta poate fi fatala. Alte zone ale corpului in care se pot forma si mari vasele de sange pot fi abdomenul sau rectul.

Exista insa produse care sustin sanatatea ficatului, cum ar fi Naturalis HepatoSuport, un supliment alimentar cu un amestec de extracte de armurariu si anghinare care contribuie la mentinerea sanatatii ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea productiei de bila si la sustinerea digestiei.

Cauze si factori de risc

Hipertensiunea portala poate avea urmatoarele cauze:

Ciroza hepatica

Ciroza este, in general, stadiul final al bolii hepatice cronice, cel mai frecvent provocata de hepatita C virala, hepatita indusa de abuzul de alcool si steatoza hepatica nonalcoolica.

Granuloame la nivelul ficatului

Granuloamele sunt acumulari de celule inflamatorii care insotesc diferite infectii si boli inflamatorii (cum ar fi schistosomiaza). Ele pot obstructiona sistemul venos portal sub forma unor tumori benigne si adesea preced fibroza (cicatrizarea) care ar putea urma.

Cheaguri de sange

Tromboza in sistemul venos portal poate bloca fluxul de sange in ficat, prin ficat sau in afara ficatului. Tromboza poate avea la baza mai multe cauze, printre care bolile genetice.

Pentru a va proteja ficatul puteti incerca Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorita extractelor de silimarina, anghinare si a colinei.

Simptome

Debutul hipertensiunii portale poate sa nu fie intotdeauna asociat cu simptome specifice care sugereaza ceea ce se intampla in ficat. Cu toate acestea, persoanele care sufera de boala hepatica in stadiu final, care duce la ciroza, riscul de a dezvolta hipertensiune portala este mare.

Principalele simptome de hipertensiune portala sunt:

  • sangerarile gastro-intestinale marcate de scaune de culoare neagra sau scaune cu sange
  • varsaturile cu sange din cauza rupturii spontane a varicelor si a hemoragiei
  • picioare si maini umflate
  • ascita (o acumulare de lichid in abdomen)
  • encefalopatia sau starea de confuzie si uitare cauzate de functionarea proasta a ficatului
  • nivelurile reduse de trombocite, celule sanguine care ajuta la formarea cheagurilor de sange sau celule albe din sange, celulele care lupta impotriva infectiilor

Diagnostic

In prima faza, furnizorul de asistenta medicala ii pune pacientului intrebari despre istoricul de sanatate, simptome, factori de risc si istoricul familial de de sanatate. Apoi, efectueaza un examen fizic. Din pacate, furnizorii de asistenta medicala nu pot masura tensiunea arteriala din vena porta cu ajutorul tensiometrului, asa cum fac pentru a detecta tensiunea arteriala la nivelul bratului. Daca o persoana este expusa riscului sau are deja ciroza, medicul ar putea propune mai multe teste, cum ar fi:

Analize de laborator

Medicul ar putea recomanda, in primul rand, efectuarea unor analize de sange. Un nivel scazut de trombocite in sange este cel mai frecvent semn de hipertensiune portala.

Naturalis BilActiv Anghinare este un supliment alimentar care contine extract standardizat de anghinare, cu rol in buna functionare a ficatului si a intregului sistem digestiv.

Teste imagistice

Acestea ofera furnizorului imagini ale ficatului sau ale fluxului sanguin in ficat. Testele imagistice il ajuta pe medic sa verifice daca la nivelul ficatului exista vene marite si sa evalueze riscul de hemoragie. Testele imagistice frecvente efectuate sunt ecografia si tomografia coputerizata.

Examen endoscopic

Medicul foloseste endoscopia pentru a privi in interiorul tractului digestiv superior. In timpul testului, specialistul utilizeaza un endoscop. Acesta este un tub subtire, flexibil, dotat cu o camera mica la capat. Endoscopul este introdus pe gura si ghidat in jos prin esofag, stomac si prima parte a intestinului subtire. Acest lucru ii permite furnizorului sa verifice daca exista vene marite si sa gaseasca orice sangerare.

Tratament pentru hipertensiune portala

Furnizorii de servicii medicale trateaza hipertensiunea portala in mai multe moduri:

Medicamente

Specialistul poate recomanda un tip de medicamente numite beta-blocante. Acestea imbunatatesc modul in care functioneaza inima si vasele de sange. Aceste medicamente scad adesea si riscul de sangerare din venele umflate.

hipertensiune-portala-tratament

Daca o persoana se confrunta cu sangerare interna din cauza hipertensiunii portale, furnizorul de asistenta medicala poate injecta medicamente direct in vena pentru a ajuta la oprirea hemoragiei. Sau pot pune benzi in jurul venelor pentru a opri sangerarea.

Suntul

Suntul este tratamentul ideal in cazurile severe de hipertensiune portala. Aceasta procedura presupune realizarea unei devieri a fluxului sanguin, in scopul de a scadea tensiunea arteriala. Suntul se poate face cu sau fara interventie chirurgicala. Suntarea chirurgicala poate provoca mai multe complicatii decat metoda nechirurgicala.

Transplant de ficat

Transplantul de ficat poate fi necesar daca persoana in cauza se confrunta cu insuficienta hepatica.

Complicatii

Hipertensiunea portala poate provoca urmatoarele complicatii:

Hemoragie interna

Varicele esofagiene sunt vene marite aflate la capatul inferior al esofagului. La pacientii cu hipertensiune portala, sangele se intoarce in venele din apropiere din esofag si stomac, provocand varice. Varicele reprezinta o problema serioasa. Ele pot izbucni si pot provoca sangerari interne. Acest lucru se intampla adesea acolo unde esofagul si stomacul se intalnesc. Aceasta complicatie poate provoca varsaturi cu sange bruste, explozive si poate fi o problema fatala.

hipertensiune-portala-complicatii

Acumulare de lichid in stomac

Din cauza lichidului acumulat in stomac, senzatia de satietate se produce rapid, ceea ce duce la pierderea in greutate si la malnutritie. Disconfortul creat de greutatea lichidului acumulat poate ingreuna deplasarea si poate afcta serios viata de zi cu zi. Uneori, lichidul impinge diafragma si provoaca dificultati de respiratie.

De asemenea, hipertensiunea portala netratata poate provoca si probleme renale si pulmonare grave.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4912-portal-hypertension

https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-portal

https://www.cedars-sinai.org/health-library/diseases-and-conditions/p/portal-hypertension.html