Hipertensiune arteriala grad 3 – ce este, riscuri si management

Hipertensiune arteriala grad 3 – ce este, riscuri si management Hipertensiune arteriala grad 3 – ce este, riscuri si management

Ultima actualizare: 19 iunie 2024

3hipertensiune-arteriala

Exista mai multe stadii ale hipertensiunii arteriale (HTA), iar dintre acestea hipertensiunea arteriala grad 3 (HTA grad 3) este cel mai ingrijorator, pentru ca valorile tensiunii sunt cu mult peste limita superioara a valorilor considerate normale. Asadar, putem considera HTA grad 3 o forma avansata de hipertensiune arteriala, in care riscurile asociate cu afectiunea sunt la un nivel foarte crescut, ceea ce impune luarea imediata a unor masuri pentru readucerea si mentinerea tensiunii in limitele normale.

Tocmai pentru ca HTA grad 3 este o problema de sanatate care trebuie luata foarte in serios, ii vom acorda si noi atentia cuvenita pe parcursul acestui articol. Din cuprinsul sau veti afla toate informatiile despre HTA grad 3, care sa va ajute sa depistati si sa tineti sub control aceasta boala, pentru a preveni riscurile.


Cand se poate vorbi de HTA grad 3

Cele trei grade ale hipertensiunii arteriale se stabilesc in functie de valorile tensiunii si de cat de crescute sunt acestea fata de limitele normale.  Gradul 1 este considerat o forma usoara a bolii, gradul 2 este o forma ceva mai avansata, la nivel mediu, in timp ce HTA grad 3 este forma cea mai severa, in care tensiunea arteriala a atins valori ce pot provoca oricand un incident cardiovascular.

Tensiunea arteriala include doua valori, prima referindu-se la presiunea sangelui in vase la momentul in care inima se contracta (tensiune sistolica), iar cea de-a doua reprezentand presiunea la momentul imediat urmator, cand inima se relaxeaza (tensiune diastolica). Fiind vorba de valori de presiune, tensiunea se masoara in milimetri de coloana de mercur (mm/Hg), iar pragul maxim normal nu trebuie sa depaseasca 139/89 mm/Hg. In cazul HTA grad 3, tensiunea trece de 180/110 mm/Hg, fiind vorba de valori cu mult peste limitele normale.

Tensiunea poate creste in anumite conditii pentru a reveni apoi la valori mai scazute, iar din acest motiv, pentru stabilirea unui diagnostic de HTA grad 3 sunt necesare mai multe masuratori ale tensiunii pe parcursul a 2-3 zile. Daca rezultatele acestor masuratori, facute cu ajutorul unui dispozitiv medical numit tensiometru, se mentin constant peste 180/110 mm/Hg, in conditiile in care pacientul este odihnit si relaxat, este un semn clar ca acesta sufera de HTA grad 3.

Ce factori genereaza HTA grad 3

In faza de HTA grad 3 se ajunge de obicei cand pacientii neglijeaza sanatatea inimii, desi se expun unor factori de risc cunoscuti ca duc la cresterea tensiunii. Hipertensiunea arteriala este o boala asimptomatica in fazele usoare si chiar moderate, iar din acest motiv multi pacienti se considera perfect sanatosi, astfel ca nu isi fac analize sau controale medicale periodice si nici nu isi masoara tensiunea macar din timp in timp.

Astfel, boala evolueaza in timp, iar din stadiile usoare, ce nu necesita neaparat tratament medicamentos, se ajunge la HTA grad 3, care este mai dificil de tratat si prezinta un risc crescut de complicatii.

Hipertensiunea usoara care evolueaza apoi catre HTA grad 3 apare ca urmare a ingustarii vaselor sanguine si a cresterii volumului de sange. In primul caz, ingustarea vaselor este urmarea depunerilor de colesterol LDL, atunci cand acesta este prezent in cantitati mari in sange, in timp ce cresterea volumului de sange are loc pe fondul retentiei de apa.

Aparitia hipertensiunii arteriale, implicit a HTA grad 3, este favorizata de consumul excesiv de grasimi saturate care se transforma in colesterol, de consumul de alimente sarate care determina retentia de apa, de excesul ponderal care creeaza presiune asupra vaselor sanguine, de sedentarism care favorizeaza excesul ponderal si ingreuneaza circulatia sanguina, de fumat si consumul excesiv de alcool, ce afecteaza progresiv vasele sanguine.

Alti factori de risc pentru HTA grad 3 sunt varsta inaintata, anumite boli cronice precum si mostenirea genetica ce predispune la cresterea valorilor tensiunii.

Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society of Hypertension

Care sunt simptomele specifice HTA grad 3

Daca in stadiile usoare si chiar moderate hipertensiunea este asimptomatica timp de ani la rand, simptomele apar frecvent in cazul HTA grad 3, ce reprezinta faza cea mai avansata a bolii. In cele mai multe cazuri, inima este deja afectata din cauza suprasolicitarii, vasele de sange sunt considerabil ingustate si si-au pierdut elasticitatea, iar toate acestea duc la aparitia simptomelor, care se manifesta mai pregnant in randul pacientilor cu HTA grad 3.

Scade considerabil rezistenta la efort, iar activitati banale cum ar fi mersul pe jos sau urcatul catorva trepte devin de-a dreptul epuizante, din acelasi motiv pacientii confruntandu-se si cu o stare de oboseala persistenta. Durerile de cap, starile de ameteala, tulburarile de vedere si respiratia ingreunata sunt alte simptome specifice HTA grad 3. Din cauza presiunii crescute a sangelui se produc frecvent si sangerari nazale, iar pielea de la nivelul fetei se inroseste.

Riscuri asociate cu HTA grad 3

Cele mai grave complicatii pe care le poate da hipertensiunea arteriala apar preponderent in stadiul de HTA grad 3, intrucat riscul creste direct proportional cu presiunea sangelui in vasele sangvine.

Ne referim la infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral – evenimente cardiace care pot fi fatale daca pacientul nu primeste ingrijiri medicale in cel mai scurt timp posibil. Chiar si daca ajutorul vine imediat, exista riscul unor sechele invalidante permanente care sa afecteze considerabil calitatea vietii pacientilor.

Din cauza suprasolicitarii, exista riscul ca inima slabita nu mai poata pompa suficient sange in organism, caz in care apare insuficienta cardiaca. Un aport insuficient de sange oxigenat poate declansa disfunctii la nivelul organelor, iar acestea sunt alte complicatii frecvente asociate cu HTA grad 3.

Nu in ultimul rand, trebuie precizat ca hipertensiunea arteriala este cauza principala a celor mai multe boli cardiovasculare, care se pot declansa in stadiul de HTA grad 3 sau chiar mai devreme.

Managementul HTA grad 3

Stabilirea diagnosticului de HTA grad 3 este insotita de obicei de o serie de investigatii, pentru a se stabili in ce masura tensiunea crescuta a afectat inima si intregul sistem circulator. In functie de rezultatele investigatiilor se stabilesc si optiunile terapeutice, insa una dintre prioritati este scaderea tensiunii, pentru evitarea riscurilor mentionate mai sus. In acest sens, medicul prescrie un tratament ce poate combina medicamentele pentru tensiune cu cele pentru sustinerea functiei cardiace, dar si pentru alte probleme identificate cu ocazia investigatiilor specifice.

In paralel cu tratamentul, pacientul trebuie sa scape de kilogramele in plus si sa devina mai activ din punct de vedere fizic, atat pentru a slabi mai usor, cat si pentru a-si imbunatati circulatia. De asemenea, un alt aspect important il reprezinta alimentatia, care trebuie sa fie adaptata pentru a reduce nivelul de colesterol si aportul de sare ce favorizeaza cresterea tensiunii. Trebuie eliminate din dieta mancarurile foarte grase, carnea rosie cu multa grasime, prajelile, mezelurile, chipsurile, alimentele de la fast-food si cele procesate industrial, precum si semipreparatele congelate, dulciurile cu zahar adaugat, lactatele cu multa grasime. Toate acestea contin grasimi saturate, sare si alti aditivi care favorizeaza cresterea tensiunii arteriale si din acest motiv trebuie excluse din dieta, cel putin pentru un timp.

In schimb, trebuie sa se puna accentul pe alimente cu un aport caloric scazut si un continut nutritional bogat, iar cele mai bune exemple sunt fructele si legumele, cerealele integrale, verdeturile, leguminoasele, carnea de pasare, pestele gras si branza de vaci.

De asemenea, se impune renuntarea la fumat, precum si la bauturile energizante, cele carbogazoase si cele care contin cofeina.

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiometru de brat Catena

    Assista Tensiomentru de brat este un dispozitiv medical cu o garantie de 5 ani, care poate fi folosit pe baterii sau alimentat la priza. Tensiometrul este avizat si de European Society…