Persoanele diagnosticate cu hipertensiune arteriala se confrunta cu o afectiune periculoasa care le poate deteriora inima. Potrivit unui studiu realizat de Societatea Romana de Hipertensiune, peste 45% din populatia adulta a Romaniei are de-a face cu aceasta problema de sanatate. Pacientii care nu isi monitorizeaza tensiunea si nu iau masuri pentru a o controla sunt predispusi la un risc crescut de accident vascular cerebral, boli de inima, insuficienta renala si deteriorare a arterelor. Afectiunea este adesea strans legata de obiceiurile nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool, supraponderalitatea, lipsa exercițiilor fizice si stresul excesiv. Exista, desigur, si boli care pot duce la hipertensiune arteriala. De aceea, este esential sa va monitorizati tensiunea arteriala si sa adoptati un stil de viata sanatos.
Tensiunea arteriala este determinata de cantitatea de sange pe care o pompeaza inima si de rezistenta pe care sangele o intampina in artere. Cu cat inima dumneavoastra pompeaza mai mult sange si arterele sunt mai inguste, cu atat tensiunea arteriala este mai mare. Valorile acesteia sunt inregistrate sub forma a doua numere:
-
tensiunea arteriala sistolica – primul numar (cel mai mare dintre cele doua numere) masoara presiunea in artere atunci cand bate inima. In mod normal, in repaus, valoarea acesteia este mai mica de 140 mmHg;
-
tensiunea arteriala diastolica – masoara presiunea in artere manifestata intre bataile inimii.
Potivit ghidului elaborat de catre specialistii de la Societatea Europena de Hipertensiune, tensiunea arteriala optima este egala sau mai mica de 120/80 mmHg. Cu toate acestea, nu trebuie sa pierdem din vedere ca pentru a fi stabilita valoarea normala, specialistul trebuie sa tina cont de varsta si conditiile clinice ale pacientului.
Pentru măsurarea tensiunii arteriale, farmacistii Catena recomanda Assista tensiometru de brat. Dispozitivul, avizat de European Society of Hypertension, functioneaza pe baza de baterii sau prin alimentare la priza si are o garantie de cinci ani. Tensiometrul Assista stocheaza automat data, ora, tensiunea arteriala si pulsul si poate memora 99x2 inregistrari.
Cand valorile tensiunii arteriale sistolice variaza, in mod constant, de la 120 la 129, iar valorile celei diastolice sunt mai mici de 80 mmHg, vorbim deja despre tensiune arteriala crescuta. Este momentul cand trebuie adoptate schimbari in stilul de viata.
Atunci cand valorile tensiunii arteriale sistolice variaza de la 130 la 139, iar cea diastolica variaza de la 80 la 89 mmHg, vorbim despre hipertensiune arteriala, stadiul I. Medicul va prescrie medicamente pentru tensiunea arteriala si va sugera modificari ale stilului de viata pentru a reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.
Cand valorile tensiunii arteriale sunt de 140/90 mmHg sau chiar mai mari, vorbim despre hipertensiune arteriala, stadiul II. Este necesara administrarea de medicamente si schimbarea stilului de viata.
Criza hipertensiva se manifesta atunci cand tensiunea arteriala depaseste brusc valoarea de 180/120 mmHg. In acest caz, trebuie sa consultati de urgenta medicul. De asemenea, este important sa fiti atent la simptome precum: dificultati in a vorbi sau respira, ameteala, dureri in piep sau in spate sau schimbarea vederii.
Hipertensiunea arteriala si simptomele ei
Despre hipertensiune arteriala se stie deja ca este o afectiune silentioasa. Cei mai multi pacienti nu au simptome. Uneori, pot trece ani sau chiar decenii pentru ca starea de sanatate sa atinga niveluri suficient de severe incat simptomele sa devina evidente. Chiar si atunci, acestea pot fi atribuite unor alte afectiuni. Cele mai intalnite simptome inregistrate in cazul hipertensiunii severe sunt urmatoarele:
-
dureri de cap;
-
probleme cu respiratia;
-
probleme cu vederea;
-
stari de ameteala, oboseala sau confuzie;
-
sangerari nazale;
-
inrosirea fetei;
-
hematuria (sange in urina);
-
dureri in piept;
-
zgomote in urechi;
-
batai neregulte ale inimii.
Prezenta unuia sau mai multor simptome din lista de mai sus necesita asistenta medicala in cel mai scurt timp cu putinta. Manifestarile nu apar la toate persoanele care sufera de hipertensiune, insa, de multe ori, asteptarea declansarii unui simptom ar putea fi fatala.
Cel mai bun mod de a afla daca aveti hipertensiune arteriala este sa realizati masuratori periodice. Puteti face acest lucru in cabinetul medicului de familie, cel putin o data la doi ani, incepand cu varsta de 18 ani, si anual, dupa varsta de 40 de ani. De asemenea, puteti folosi, acasa, o data pe saptamana, un tensiometru electric. Medicul dumneavoastra va poate recomanda aparatul care vi se potriveste, cum si cand sa-l folositi si care sunt limitele care ar trebui sa va ingijoreze.
Daca in istoricul dumneavoastra familial exista boli de inima sau in viata dumneavoastra sunt factori de risc pentru dezvoltarea afectiunii, specialistul va poate efectua verificarea tensiunii arteriale de doua ori pe ani. Acest lucru va ajuta sa monitorizati posibilele probleme care ar putea aparea si sa le tratati inainte ca acestea sa devina grave.
Diagnosticul de hipertensiune arteriala
Daca tensiunea arteriala este mare, medicul o sa va ceara sa faceti mai multe masuratori pe parcursul a cateva zile sau saptamani. Diagnosticul de hipertensiune arteriala nu este dat dupa o singura citire. Explicatia consta in faptul ca, in momentul masuratorii, tensiunea ar putea creste din cauza emotiilor sau a stresului pe care il resimtiti in cabinetul medicului. De asemenea, nivelul tensiunii arteriale se tot schimba pe parcursul unei zile.
Alte investigatii necesare:
-
analize de urina;
-
analize de sange (identificarea valorilor glicemiei, colesterolului, trigliceridelor etc.);
-
electrocardiografie;
-
ecocardiografie.
Investigatiile il pot ajuta pe medicul dumneavoastra sa identifice orice problema preexistenta care cauzeaza cresterea tensiunii arteriale. De asemenea, specialistul se poate uita la efectele pe care hipertensiunea arteriala le-ar putea avea asupra organelor.
In functie de rezultatul analizelor, medicul va poate spune sa incepeti un tratament.
Cauzele hipertensiunii arteriale
Exista doua tipuri de hipertensiune arteriala. Cauzele sunt specifice, dupa cum urmeaza:
Hipertensiunea arteriala primara
Afectiunea, cunoscuta si sub denumirea de hipertensiune esentiala, se dezvolta in timp, fara o cauza identificabila. Este cea mai raspandita forma de hipertensiune intalnita in randul pacientilor.
Specialistii inca nu stiu mecanismele exacte care determina cresterea lenta a tensiunii arteriale, insa considera ca urmatatorii factori au o contributie semnificativa:
-
genele – unii oameni sunt predispusi genetic la aceasta afectiune, fie din cauza istoricului familial, fie din cauza unor mutatii genetice;
-
schimbarile fizice ale corpului – spre exemplu, oamenii de stiinta sugereaza ca modificarile functiei renale cauzate de imbatranire pot deranja echilibrul natural de saruri si lichide. Aceasta modificare poate duce la cresterea tensiunii arteriale a pacientului;
-
stilul de viata nesanatos – pe termen lung, obiceiurile nesanatoase, precum lipsa activitatii fizice, fumatul, stresul si alimentatia inadecvata, pot avea un impact urias asupra organismului.
Hipertensiunea arteriala secundara
Despre hipertensiune arteriala secundara se stie ca se instaleaza rapid si poate deveni mai severa decat hipertensiunea primara. Iata cateva exemple de afectiuni care o pot declansa:
-
boli renale;
-
probleme tiroidiene;
-
probleme ale glandei suprarenale;
-
apnee obstructiva in somn;
-
malformatii cardiace congenitale;
-
efecte adverse ale medicamentelor;
-
consum de droguri;
-
tumori endocrine;
-
abuz de alcool.
Tratament pentru hipertensiune arteriala
Pentru a alege cea mai buna optiune de tratament, medicul trebuie sa tina cont de o serie de factori. Mai exact, tipul de hipertensiune pe care il aveti si cauzele care au dus la aceasta afectiune.
Daca este vorba despre hipertensiune arteriala primara, medicul va recomanda schimbarea stilului de viata. In situatia in care modificarile nu vor duce la scaderea tensiunii, specialistul va prescrie medicamente.
Daca medicul descopera ca hipertensiunea este cauzata de o afectiune preexistenta, el se va concentra asupra tratarii problemei respective.
Hipertensiune arteriala - atentionari si sfaturi pentru preventie
Stilul de viata sanatos este esenial pentru a reduce factorii care duc la aparitia hipertensiunii. Iata cateva sfaturi:
-
adoptati o alimentatie sanatoasa care sa contina fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe;
-
reduceti aportul zilnic de sodiu;
-
dormiti cel putin sapte ore in fiecare noapte;
-
faceti miscare cel putin 30 de minute in fiecare zi (plimbari sau exercitii fizice);
-
reduceti stresul;
-
renuntati la viciile daunatoare, precum fumatul si consumul de alcool.
Surse:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/150109#management-and-treatment
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410
https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension
https://medlineplus.gov/highbloodpressure.html
https://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/guide/hypertension-symptoms-high-blood-pressure
https://www.medicinenet.com/blood_pressure_chart_reading_by_age/article.htm