Hiperplazie de endometru: cauze, simptome ascunse, tratament

Hiperplazie de endometru: cauze, simptome ascunse, tratament Hiperplazie de endometru: cauze, simptome ascunse, tratament

Ultima actualizare: 20 august 2024

Prin hiperplazie de endometru (hiperplazie endometriala) se intelege patologia uterina ale carei modificari includ in special ingrosarea anormala a mucoasei uterine. Fenomenul de hiperplazie defineste cresterea in volum a unui tesut prin multiplicarea celulelor constituente. S-a observat faptul ca modificarile morfologice din hiperplazie de endometru reprezinta un posibil precursor al celei mai frecvente malignitati ginecologice, si anume cancerul endometrial. Afectiunea este cel mai des cauzata de nivelul crescut de estrogeni si deficitul relativ de progesteron, 2 hormoni care dicteaza dinamica normala a ciclului menstrual: ingrosarea si subtierea mucoasei uterine.

Endometrul isi modifica structura de-a lungul ciclului menstrual, sub actiunea celor 2 hormoni. In prima parte a ciclului menstrual, este firesc ca endometrul sa se ingroase, ca urmare a actiunii estrogenului (a carui concentratie creste). Aceasta modificare are rolul de a pregati uterul pentru eventuala sarcina. La mijlocul ciclului menstrual are loc ovulatia, moment in care creste nivelul de progesteron, care are rolul de a pregati uterul pentru primirea si hranirea ovulului fertilizat. Daca nu are loc nidatia, adica patrunderea ovulului fecundat in mucoasa uterina, vor scadea si nivelurile celor doi hormoni, apare menstruatia si mucoasa ingrosata este eliminata in totalitate.


Hiperplazie de endometru – cauze si factori de risc

Conform celor mentionate mai sus, orice dereglare a acestui echilibru hormonal intre estrogen si progesteron de-a lungul ciclului menstrual va duce la ingrosarea permanenta a endometrului si, astfel, la hiperplazie de endometru. In esenta, este vorba despre excesul de estrogen care se manifesta si dupa menstruatie, cand de fapt nivelul acestuia ar trebui sa scada. Deficitul relativ de progesteron nu poate contracara efectul estrogenului, ajungandu-se la ingrosarea mucoasei, deci hiperplazie de endometru. Cresterea in grosime a tesutului rezulta din stimularea continua sub actiunea estrogenilor, fara manifestarea efectului de contrabalansare al progesteronului.

Exista 2 tipuri clinice de hiperplazie de endometru:

  • Hiperplazie de endometru simpla (fara atipii) – celulele au aspect normal, iar riscul asociat de malignizare este redus;
  • Hiperplazie de endometru cu atipii – celulele au aspect patologic, modificat, cu risc crescut de malignizare.

Cel mai important factor de risc pentru hiperplazie de endometru si, implicit, adenocarcinomul endometrial, il reprezinta dezechilibrul cronic intre hormonii mentionati mai sus. Implicit, ar putea exista numeroase cauze pentru excesul de progesteron si deficitul relativ de progesteron. Acestea sunt clasificate in endogene, exogene si genetice.

Hiperplazie de endometru – cauze endogene:

  • obezitatea: duce la cresterea activitatii secretorii a glandelor suprarenale, iar acest lucru va duce si la cresterea precursorilor hormonilor androgeni, transformati in estradiol la nivelul tesuturilor periferice. Rata de conversie a androstenedionei in estrona (E1) si estradiol este crescuta la persoanele obeze.
  • anovulatia cronica: lipsa ovulatiei face ca productia de hormoni sexuali sa nu fie ciclica si, drept urmare, predomina nivelurile de estrogen. Acest dezechilibru duce la o proliferare in mod continuu a endometrului si, astfel, la hiperplazie de endometru. Conditiile asociate cu anovulatia includ: sindromul ovarelor polichistice, hiperprolactinemia si perimenopauza;
  • menarha (prima menstruatie) precoce (care apare la fetele sub 12 ani) este un factor de risc pentru hiperplazie de endometru;
  • menstruatia tarzie (care apare dupa varsta de 55 de ani);
  • prezenta tumorilor secretoare de estrogen: tumorile ovariene cu celule granuloase, in jur de 25-50% dintre femeile cu tumori ovariene cu celule granuloase prezentand printre altele si hiperplazie de endometru;
  • diabetul.

Hiperplazie de endometru – cauze exogene:

  • anumite medicamente, cum ar fi tamoxifenul, utilizate in tratamentul cancerului mamar;
  • terapia de substitutie hormonala cu estrogeni (de obicei administrata incorect, fara control regulat sau fara recomandarea specialistului);
  • fumatul;
  • radioterapie la nivelul pelvisului.

Hiperplazie de endometru – cauze genetice:

  • sindromul Lynch;
  • istoricul familial pozitiv de cancer ovarian, uterin, de colon, atestand predispozitia genetica a acestei modificari patologice.

Nuliparitatea (nicio sarcina la activ) este un factor de risc pentru hiperplazie de endometru, mai ales daca nu a existat nicio sarcina pana la varsta de 35 de ani. Este recunoscut faptul ca aceste modificari patologice asociate cu hiperplazia endometriala reprezinta o potentiala leziune care precede cancerul endometrial (cand hiperplazia se prezinta cu atipii). Drept urmare, detectarea precoce a cazurilor de hiperplazie de endometru ofera oportunitati terapeutice eficiente pentru a preveni si reduce riscul de malignizare ulterioare. Incidenta cancerului de endometru se pare ca, din pacate, este in continua crestere, desi exista alternative eficiente si rapide de screening.

Pentru igiena intima aveti nevoie de produse special adaptate acestei zone sensibile, care sa ingrijeasca pielea, sa curete cu blandete si sa va ofere o senzatie de confort care dureaza intreaga zi. Produsele pentru igiena intima din gama Genera contin tensioactivi delicati ce indeparteaza impuritatile in cel mai delicat mod cu putinta, precum si un pH fiziologic ideal pentru femei, dar si pentru barbati. Gelul intim cu musetel de la Genera curata delicat zona intima, are un pH natural de 4,5 si este testat dermatologic.

Hiperplazie de endometru – simptome si manifestari

Majoritatea femeilor cu hiperplazie endometriala acuza sangerari vaginale anormale:

  • sangerari anormale dupa instalarea menopauzei;
  • sangerari in afara ciclului menstrual (metroragie), intermenstruale;
  • sangerari abundente si persistente, care pot fi mai mult sau mai putin dureroase;
  • alte simptome: scurgeri vaginale urat mirositoare, dispareunie (dureri in timpul contactului sexual), dureri pelvine, hematurie (sange in urina), insa acestea sunt nespecifice, semne de anemie, oboseala, letargie.

In unele cazuri, poate lipsi complet menstruatia sau ciclurile menstruale pot dura mai putin de 21 de zile. Aceste abateri de la normal determina majoritatea femeilor sa solicite consultul din partea medicului ginecolog aproape imediat, contribuit astfel de depistarea eventualului cancer in stadiu incipient si, implicit, la un prognostic asociat mult mai bun. Acest rezultat favorabil va fi in contrast cu alte tipuri de cancer, cum ar fi cel ovarian, ale carui simptome sunt vagi si pot ramane „obscure” multi ani, permitand cancerului sa progreseze si sa metastazeze. Prin urmare, este important ca orice abatere de la ciclul menstrual normal sa ridice necesitatea unui consult.

Tratament hiperplazie de endometru

In caz de hiperplazie de endometru fara atipii, riscul de progres spre malignizare invaziva este mai mic de 5% de-a lungul urmatorilor 10%. Hiperplazia endometriala (si chiar si cancerul de grad scazut) poate fi gestionata conservator prin terapie cu progrestative (orale sau administrate intrauterin), in special in randul femeilor care doresc sa isi mentina fertilitatea. In unele cazuri, exista posibilitatea ca fenomenul de hiperplazie de endometru sa se rezolve spontan, daca exista posibilitatea de a corecta excesul de estrogen (cum ar fi scaderea in greutate in cazul obezitatii). Totusi, tratamentul specific pentru hiperplazie de endometru presupune terapie cu progesteron.

Progestinele au fost dintotdeauna piatra de temelie pentru managementul conservator in cazuri de hiperplazie de endometru atipica si cancer endometrial in stadiul IA fara invazie miometrala. Analogii GnRH (hormonul eliberator al gonadotropinelor) si rezectia histeroscopica combinata cu progestative maresc eficacitatea tratamentului in caz de hiperplazie de endometru cu atipii. De asemenea, sistemele cu cedare intrauterina (SIU) cu levonorgestrel, sub forma de „T”, sunt mult mai eficiente decat progestativele orale in caz de hiperplazie de endometru fara atipii sau cu atipii. Daca statutul fertil ulterior nu este dorit, histerectomia totala poate fi recomandata.

Hiperplazie de endometru – complicatii si riscuri asociate

Desi hiperplazia endometriala poate evolua spre cancer endometrial, rata de progresie va depinde de factori precum severitatea bolii si prezenta/absenta atipiei. Riscul de progresie spre cancer endometrial este mai mare la femeile cu hiperplazie de endometru atipica spre deosebire de cazurile fara atipii. Conform datelor riscul de progresie catre cancer la femeile cu hiperplazie atipica creste cu aproximativ 8% in fiecare an, in lipsa tratamentului, si aproximativ 33% dintre femei sunt diagnosticate concomitent cu cancer endometrial si hiperplazie endometriala. Studii recente sustin ca rata de raspuns terapeutic superioara pentru dispozitivele cu levonorgestrel.

Hiperplazia endometriala, netratata sau deficitar gestionata, poate duce la complicatii, cea mai semnificativa fiind riscul de a dezvolta cancer endometrial. Proliferarea celulara anormala duce la cresterea riscului de cancer mai ales in caz de hiperplazie endometriala complexa sau atipica. De asemenea, lipsa tratamentului poate exacerba sangerarile anormale, putand duce la diferite complicatii, cum ar fi anemia cronica si oboseala fizica exagerata. In cazurile in care patologia apare din cauza tumorii secretoare de estrogen sau afectiunii ca sindromul ovarelor polichistice, exista risc crescut de dezechilibre hormonale majore, ceea ce poate duce la tulburari extinse.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9580641/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9349105/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560693/

https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/endometrial-hyperplasia

https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/endometrium-hyperplasia