Termenul de „hipercolesterolemie” este folosit pentru a descrie un nivel ridicat de colesterol in sange. Colesterolul este un compus de natura lipidica sintetizat majoritar de catre ficat, insa un procent din colesterolul total este reprezentat si de aportul exogen. Desi multe persoane ar putea crede ca acest compus este deosebit de nociv pentru organism, colesterolul este esential pentru functionarea normala a organismului, fiind o componenta esentiala a membranelor celulare. De asemenea, colesterolul este estential pentru biosinteza anumitor hormoni cu functie importanta. In schimb, in cazuri de hipercolesterolemie, exista un risc foarte mare de boli cardiovasculare.
In sange, lipidele circula sub forma de lipoproteine, formate din apolipoproteine, fosfolipide si trigliceride, precum si colesterol neesterificat. Exista cinci lipoproteine in sange:
-
Chilomicroni;
-
Lipoproteine cu densitate foarte mica (VLDL);
-
Lipoproteine cu densitate intermediara (IDL);
-
Lipoproteine cu densitate mica (LDL);
-
Lipoproteine cu densitate mare (HDL).
Fiecare dintre aceste clase este implicata in transportul colesterolului si trigliceridelor catre mai multe destinatii (intestin, ficat, celule). Persoanele cu hipercolesterolemie se confrunta in mod uzual cu o crestere marcanta a colesterolului total, trigliceridelor si componentei LDL. De fapt, cresterea LDL-colesterolului este implicata in cresterea riscului de ateroscleroza, motiv pentru care este necesara elaborarea in timp util a planului de tratament.
Pentru a va ajuta sa mentineti sanatatea sistemului cardiovascular, farmacistii catena va recomanda sa folositi Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3. Acest produs contribuie la functia normala a inimii si la producerea energiei celulare, precum si la protejarea celulelor de stresul oxidativ. De asemenea, este un produs util pentru momentele cu stari de oboseala si favorizeaza combaterea proceselor de imbatranire prematura.
Afinitatea receptorilor membranari pentru LDL-colesterol este foarte mare. In practica clinica, se considera ca valoarea normala a colesterolului este cuprinsa intre 120-190 mg/dL. Totusi, se apreciaza ca receptorii membranari din tesuturile extrahepatice functioneaza maximal chiar la o concentratie a LDL-colesterolului de 25 mg/dL – o valoare mult mai mica decat valoarea care este considerata normala. Aceasta caracteristica poate explica incidenta crescuta a persoanelor cu hipercolesterolemie, respectiv incidenta crescuta a aterosclerozei la om. Mai multe cauze au potentialul de a duce la hipercolesterolemie, pe langa componenta genetica majora.
La polul opus, hipocolesterolemia este o afectiune relativ mai putin frecventa (se considera ca 1 din 20 de persoane sufera de hipercolesterolemie) in care in organism se gaseste un nivel mai scazut de colesterol. De obicei, hipocolesterolemia nu ridica o problema majora, doar poate sa indice o afectiune de baza cum ar fi hipertiroidismul, anemia, probleme hepatice sau intestinale. In practica medicala, persoanele cu hipercolesterolemie prezinta riscuri mai ridicate de anumite complicatii, deoarece colesterolul este implicat in formarea placilor de aterom care, in cele din urma, duc la ateroscleroza si afectiuni cardiovasculare.
Pentru favoriza scaderea colesterolului „rau” si a trigliceridelor, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 3 forte 1000mg. Acest produs contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati indispensabili functionarii sanatoase a inimii. De asemenea, contribuie la restabilirea echilibrului nervos si la stimularea vitalitatii intelectuale. Are rol in reducerea riscului cardiovascular si mareste nivelul colesterolului „bun” – HDL.
Hipercolesterolemie – factori de risc
Vorbim despre colesterol crescut atunci cand in sange se gaseste un nivel de LDL-colesterol ce este mai mare de 190 mg/dL (in lipsa oricarui factor de risc), mai mare de 160 mg/dL (cand se identifica si prezenta unui factor de risc) sau mai mare de 130 mg/dL (cand se identifica macar doi factori de risc). Este vorba despre riscul cardiovascular asociat nivelului crescut de LDL si de posibilitatea ca, in lipsa tratamentului, complicatiile sa fie mult mai frecvente. Componenta LDL este cunoscuta si drept „colesterol rau”, pe cand HDL este „colesterolul bun”.
Factorii de risc pentru hipercolesterolemie implica:
-
Varsta: barbati ≥ 45 de ani si femei ≥ 55 de ani;
-
Antecedentele familiale pozitive de boala cardiovasculara aterosclerotica prematura;
-
Hipertensiunea arteriala;
-
Diabetul;
-
Fumatul;
-
Niveluri scazute de HDL-colesterol (<40 mg/dL la barbati si <55 mg/dL la femei);
-
Incidenta mai crescuta in randul femeilor care au ajuns la menopauza;
-
Obezitatea;
-
Dieta bogata in alimente de tip fast-food, procesate, grasimi trans si saturate;
-
Sedentarismul si lipsa activitatii fizice;
-
Predispozitia genetica (hipercolesterolemie familiala);
-
Hipotiroidismul.
Factorii de risc pentru hipercolesterolemie presupun, pe langa alte afectiuni asociate, si un stil de viata nesanatos, cu lipsa activitatii fizice si un regim alimentar de calitate inferioara. Astfel, pentru a trata si preveni starea de hipercolesterolemie, se recomanda reconsiderarea stilului de viata, cu adoptarea unui regim alimentar sanatos si activitate fizica sustinuta.
Pentru a sprijini buna functionare a sistemului imunitar, a celui digestiv si a celui cardiovascular, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Omega 369. Aceasta sursa vegetala de acizi grasi 3, 6 si 9 ajuta la mentinerea unui aspect tanar al pielii si favorizeaza diminuarea ridurilor. De asemenea, acest produs este recomandat in tratamentul pentru colesterol marit, pentru boli digestive sau cardiovasculare, fiind util si pentru ameliorarea starilor de depresie.
Principalele cauze care pot duce la hipercolesterolemie sunt urmatoarele:
-
Mutatiile genetice (mostenite de la parinti);
-
Regimul alimentar bogat in grasimi saturate si trans;
-
Obezitatea, corelata cu sedentarismul, regimul alimentar si lipsa exercitiilor fizice;
-
Fumatul;
-
Hipotiroidismul;
-
Anorexia nervoasa;
-
Insuficienta renala cronica;
-
Sindromul nefrotic;
-
Tratamente medicamentoase: amiodarona, rosiglitazona, ciclosporina, hidroclorotiazida;
-
Boli autoimune: lupus;
-
HIV/SIDA.
Mutatiile genetice mostenite, care duc la hipercolesterolemie, fi provoaca dereglari la nivel de receptori (colesterolul nu mai poate fi folosit de catre celule si circula in sange), fie pot duce si la o biosinteza hepatica excesiva de colesterol. In mod obisnuit, persoanele se confrunta cu hipercolesterolemie din cauza unui stil de viata nesanatos, caracterizat in special prin lipsa de activitate fizica, un regim alimentar bogat in grasimi (carne, produse de patiserie si procesate, alimente prajite). Tocmai din aceste motive, diagnosticul de hipercolesterolemie este mult mai frecvent pus la persoanele obeze, cu un indice masa corporala (IMC) ≥ 30.
Hipercolesterolemie – semne si simptome
Frecvent, persoanele cu hipercolesterolemie nu manifesta simptome specifice. In cazurile care au o severitate mult mai mare, este posibil sa existe depozite de colesterol, traduse prin:
-
Xantoame multiple (depunere de colesterol in tesuturi), uneori eruptive;
-
Xantelasme (puncte de grasime pe pleoape);
-
Lipaemia retinalis (aspectul palid al vaselor din retina, la examenul oftalmologic);
-
Prezenta arcului cornean;
-
Crize repetate de pancreatita acuta;
-
Hepatosplenomegalie;
-
Steatoza hepatica.
Uneori, o persoana nu descopera ca are hipercolesterolemie decat in urma unor analize uzuale, de rutina, cand hemoleucograma indica profilul functional hepatic cu niveluri crescute de LDL-colesterol si alti compusi de natura lipidica.
Diagnosticul de hipercolesterolemie
Diagnosticul de hipercolesterolemie se pune foarte usor cu ajutorul efectuari hemoleucogramei si profilului functional hepatic. Pentru certificarea rezultatului initial, se poate solicita refacerea analizelor dupa un regim alimentar sarac in lipide, cu interpretarea rezultatelor obtinute.
Nivelul colesterolului total
-
Optim: ≤ 200 mg/dL;
-
La limita: 200-239 mg/dL;
-
Ridicat: >240 mg/dL.
Nivelul LDL-colesterolului
-
Optim pentru persoanele cu boli de inima sau care prezinta un risc ridicat: <70 mg/dL;
-
Optim pentru persoanele cu risc de boli de inima: <100 mg/dL;
-
Optim pentru persoanele sanatoase: 100-129 mg/dL;
-
La limita: 130-159 mg/dL;
-
Ridicat: > 160 mg/dL.
Nivelul HDL-colesterolului
-
Scazut (efect cardioprotector slab): <40 mg/dL;
-
Acceptabil: 40-59 mg/dL;
-
Optim: ≥ 60 mg/dL (efectul cardioprotector al HDL-colesterolului este direct proportional cu cresterea concentratiei acestei fractii lipidice).
Nivelul de trigliceride
-
Optim: < 150 mg/dL;
-
La limita: 150-199 mg/dL;;
-
Ridicat: > 200 mg/dL.
Tratament hipercolesterolemie
Tratamentul pentru hipercolesterolemie presupune scaderea nivelului LDL-colesterolului, mai ales pentru a preveni complicatiile asociate acestei stari. Specialistii recomanda atat schimbarea stilului de viata, cat si utilizarea terapiei medicamentoase:
-
Practicarea zilnica de activitate fizica sustinuta;
-
Mentinerea greutatii in limite normale;
-
Abordarea unui regim alimentar specific, cum ar fi cel presupus de dieta mediteraneana;
-
Incercarea de a gasi alternative viabile pentru gestionarea stresului (yoga, meditatie, terapie si exercitii fizice);
-
Evitarea consumului de alcool si a fumatului;
-
Monitorizarea tensiunii arteriale si a glicemiei.
O alta metoda de tratament pentru hipercolesterolemie o reprezinta afereza lipoproteinelor, care este o procedura similara dializei (utilizarea unui dispozitiv pentru a extrage lipoproteinele din sange). Procedura se recomanda doar persoanelor cu hipercolesterolemie severa.
Medicamentele care se administreaza in cazurile de hipercolesterolemie sunt:
-
Statinele;
-
Inhibitori PCSK9;
-
Ezetimibe;
-
Sechestranti ai acizilor biliari;
-
Suplimente cu niacina;
-
Acid bempedoic.
Rezultatele tratamentului pentru hipercolesterolemie pot fi observate la 8-12 saptamani de cand s-a initiat tratamentul. Pentru a monitoriza eficienta, medicul poate solicita refacerea profilului lipidic, pentru a observa daca nivelul de colesterol a scazut. Daca cifrele nu s-au imbunatatit si se suspecteaza ca tratamentul nu este eficient, medicul poate mari doza, inlocui medicamentul, sau poate chiar prescrie un al doilea medicament.
Hipercolesterolemie – posibile complicatii
Principalul risc al hipercolesterolemiei pe termen lung este reprezentat de afectarea cardiaca si patologiile asociate. Cu toate acestea, odata cu descoperirea statinelor, mortalitatea asociata cu hipercolesterolemia a scazut semnificativ. In prezent, scaderea colesterolului printr-o dieta bine pusa la punct si activitate fizica sustinuta, reprezinta o strategie utila pentru prevenirea primara a bolilor cardiovasculare. De asemenea, s-a observat faptul ca activitatea fizica determina si o crestere a HDL-colesterolului, care exercita efecte cardioprotectoare asupra functiei inimii.
Printre principalele complicatii ale hipercolesterolemiei netratate, necorespunzator gestionate, se numara urmatoarele afectiuni:
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459188/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK542294/
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23921-hypercholesterolemia
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/familial-hypercholesterolemia/symptoms-causes/syc-20353755
https://www.mountsinai.org/health-library/condition/hypercholesterolemia
https://www.yalemedicine.org/conditions/high-cholesterol