Hiperaciditatea gastrica si dieta specifica eiCatena
Ultima actualizare: 20 iunie 2021
Hiperaciditatea gastrica, cunoscuta in termeni medicali si sub numele de dispepsie, este o problema gastrica foarte intalnita si caracterizata prin secretia abundenta de sucuri gastrice. Problema poate avea o serie de cauze, cum ar fi afectiunile medicale, precum boala de reflux gastroesofagian (BRGE), si anumite medicamente. Principalele simptome de hiperaciditate gastrica sunt durerile bruste de stomac, arsurile gastrice, starea de greata sau balonarea.
Aproximativ 30% din populatia lumii este afectata de hiperaciditate gastrica.
De cele mai multe ori, simptomele de hiperaciditate gastrica apar dupa ce mancam sau bem. Pentru a ameliora problema, pacientul trebuie sa-si schimbe stilul de viata. In mod principal, primele modificari care trebuie facute sunt cele alimentare. Mai precis, pacientul trebuie sa:
- adopte o dieta sanatoasa si echilibrata
- consume cat mai putine alimente picante si grase
- bea cat mai putina cofeina si alcool
- bea apa in loc de bauturi racoritoare
- evite alimentele acide, cum ar fi rosiile si portocalele
Obiectivul stomacului este de a digera alimentele pe care le consumam. Pentru a face acest lucru, stomacul elibereaza acid gastric. Componenta principala a acidului gastric este acidul clorhidric. Acidul gastric este secretat in mod natural de mucoasa stomacului, aceasta secretie fiind controlata atat de hormoni, cat si de sistemul nervos.
Uneori, stomacul poate elibera prea mult acid gastric, iar acest lucru provoca simptome neplacute.
Ce poate provoca hiperaciditate gastrica
Exista mai multe afectiuni care pot duce la hiperaciditate gastrica. De multe ori, din cauza acestor tulburari, hormonul gastrina este produs in exces. Gastrina este un hormon peptidic care stimuleaza secretia de acid clorhidric. Printre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme gastrice se numara:
Hipersecretia de acid
Exista medicamente, cum ar fi antagonistii receptorilor H2 (sau blocante de H2) care pot reduce productia de acid gastric. In unele cazuri, secretia de acid gastric poate creste dupa incetarea tratamentului cu acest medicament. Acelasi lucru poate fi valabil si in cazul inhibitorilor pompei de protoni (IPP), cu toate ca acest lucru a creat controverse in lumea medicala.
Sindromul Zollinger-Ellison
Aceasta afectiune rara este caracterizata de aparitia in pancreas si in intestinul subtire a unor tumori numite gastrinoame. Gastrinoamele cauzeaza o productie excesiva de gastrina, ceea ce determina cresterea aciditatii gastrice.
Infectia cu Helicobacter pylori
H. pylori este o bacterie renumita care poate coloniza stomacul si care poate provoca ulcer. In plus, in unele cazuri, infectia cu Helicobacter pylori poate produce si hiperaciditate gastrica.
Ocluzie intestinala (obstructie intestinala)
De asemenea, ocluzia intestinala, un blocaj care nu permite alimentelor sau lichidelor digerate sa treaca prin intestinul subtire, poate provoca hiperaciditate gastrica.
Insuficienta renala cronica
Desi se intampla rar, organismul unei persoane care sufera de insuficienta renala sau care face dializa produce gastrina in exces, lucru care duce la hiperaciditate gastrica.
Simptome de aciditate gastrica
Printre semnele de hiperaciditate gastrica se numara:
- balonarea
- disconfortul abdominal, care se poate agrava cand stomacul este gol
- diareea
- arsurile stomacale
- greata sau varsaturi
- reducerea poftei de mancare
- slabirea inexplicabila
Simptomele de aciditate gastrica seamana cu cele ale altor afectiuni digestive. Este recomandat ca persoanele afectate sa mearga la medic daca au probleme digestive persistente sau recurente.
Care este dieta optima in caz de hiperaciditate gastrica?
Fructele si legumele reprezinta elemente de baza ale unei alimentatii sanatoase. Persoanele cu hiperaciditate gastrica ar trebui sa consume legume coapte, fierte sau preparate la abur, usor condimentate, si fructe proaspete, congelate sau la conserva, cu exceptia celor aflate pe lista neagra. In plus, trebuie sa opteze pentru lactate cu continut scazut de grasimi, cum ar fi branza de vaci si iaurtul, si carnea slaba de vita, porc, pasare si peste. De asemenea, pune pe lista si cerealele integrale cu continut scazut de grasimi, cum ar fi orezul brun, ovazul integral, graul integral si quinoa.
Lista alimentelor care produc aciditate gastrica
Exista o multime de alimente care cauzeaza aciditate gastrica, de exemplu, anumite fructe, printre care rosiile si citricele, cum ar fi lamaile, mandarinele si grapefruitul. Acestea trebuie evitate pentru a preveni aparitia aciditatii gastrice. Cele mai multe legume pot fi consumate in siguranta, cu toate ca, in unele cazuri, ceapa declanseaza simptome de hiperaciditate gastrica. De asemenea, alimentele cu continut ridicat de grasimi pot provoca probleme. De aceea, trebuie evitat pe cat posibil consumul de alimente prajite sau grase. Mai precis, produsele din carne procesata, precum carnatii si crenvurstii, dar si preparatele fast-food, cum ar fi pizza, trebuie tinute la distanta.
Cu toate acestea, persoanele cu aciditate gastrica ridicata isi pot incropi preparate sanatoase, dar si gustoase. De exemplu, isi pot realiza propria pizza care nu cauzeaza hiperaciditate gastrica, folosind aluat din grau integral, verdeturi proaspete, ciuperci si branza cu continut scazut de grasimi. Si fara rosii sau sos de rosii.
Alte recomandari
In cazul unora, simptomele de aciditate gastrica sunt cauzate si anumite bauturi. De aceea, aceste persoane trebuie sa-si evalueze toleranta la alcool, cafea, ceai, bauturi aromate din menta si bauturi carbogazoase. De asemenea, printre declansatorii frecventi se numara menta si ciocolata.
Medicii recomanda: portii mai mici si mese mai dese
Pacientii cu aciditate gastrica ar trebui sa consume mai putin si mai des decat o faceau de obicei. In plus, cei care fumeaza, ar trebui sa renunte la acest viciu, deoarece nicotina declanseaza hiperaciditate gastrica.
La fel de importanta este si perioada zilei in care mananca. Persoanele cu aciditate gastrica excesiva nu ar trebui sa manance cu putin timp de culcare si sa nu se intinda in pat imediat dupa ce au mancat. Persoanele supraponderale isi pot reduce simptomele scapand de kilogramele in plus.
Cum te ajuta suplimentele alimentare in caz de hiperaciditate gastrica?
Pe langa tratamentul conventional pentru aciditate gastrica, medicii pot recomanda si suplimente alimentare. Cele mai potrivit sunt cele cu actiune antiacida. Printre suplimentele care pot da roade in cazul aciditatii gastrice se numara melatonina, probioticele si vitaminele din complexul B.
Melatonina
Principalul rol al melatoninei este de a regla ciclul de somn-veghe. Acest hormon poate trata insomnia si poate imbunatati calitatea somnului, insa poate ajuta, de asemenea, si la tratarea hiperaciditatii gastrice.
Vitaminele B
Unele cercetari sugereaza ca vitaminele B, inclusiv folatul, riboflavina si vitamina B6, pot trata aciditatea gastrica.
Probioticele
Probioticele sunt bacteriile “bune” care se gasesc in tractul digestiv si care pastreaza sanatatea intestinului si a sistemului imunitar. In plus, potrivit anumitor cercetari, suplimentele cu probiotice pot ajuta la tratarea simptomelor de aciditate gastrica.
Catena recomanda Gastrocalmin de la Naturalis pentru hiperaciditate gastrica
Gastrocalmin Naturalis contine carbonat de calciu, carbonat de magneziu, extract din radacina de lemn-dulce, extract din flori de musetel.
Gastrocalmin Naturalis este un supliment alimentar cu indulcitor, fara zahar, sub forma de comprimate masticabile cu gust de menta. Gastrocalmin este un remediu hiperaciditate gastrica pe baza de carbonat de calciu, carbonat de magneziu, extract din radacina de lemn-dulce si extract din flori de musetel.
Calciul contribuie la functionarea normala a enzimelor digestive, extractul de lemn-dulce imbunatateste confortul digestiv la persoanele cu digestie sensibila iar extractul de musetel sustine functiile normale ale tractului gastrointestinal. Acesti nutrienti actioneaza sinergic pentru a mentine confortul digestiv, transformand Gastrocalmin intr-un remediu pentru hiperaciditate gastrica.
Gastrocalmin Naturalis este recomandat pentru: mentinerea confortului digestiv, ameliorarea hiperaciditatii gastrice.