Herpangina este o afectiune virala, acuta, care se manifesta in special la copii. Cel mai adesea, este o problema de sanatate ce apare la copiii care nu au implinit inca varsta de cinci ani. Herpangina este provocata de virusul Coxackie grup A, dar poate fi vorba si despre alte virusuri, asa cum este enterovirus 71 sau Coxackie grup B. Atunci cand apare infectia, persoana afectata se confrunta cu leziuni veziculare si ulcerative la nivelul mucoasei bucofaringiene.
Este important de retinut faptul ca herpangina este o afectiune foarte contagioasa, de aceea exista un risc mai mare de imbolnavire in colectivitati precum cresele, gradinitele si scolile. Un alt aspect care trebuie mentionat este acela ca avem de-a face cu o afectiune care apare mai des in timpul verii si al toamnei.
Herpangina – generalitati
Herpangina este asemanatoare cu o alta infectie virala care apare la copii, si anume Mana – Gura – Picior. Cele doua probleme de sanatate sunt provocate de enterovirusuri, adica un tip de virusuri care afecteaza de obicei tractul gastrointestinal si care migreaza si catre alte zone ale organismului. In cazul copiilor cu herpangina, vestea buna este ca simptomele acestei afectiuni pot fi tratate si se va remarca o ameliorare dupa aproximativ o saptamana si jumatate.
Pentru a va asigura ca sistemul imunitar al copilului dumneavoastra functioneaza asa cum trebuie, specialistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Imunovit gummy. Acest supliment alimentar sub forma de jeleuri gumate are in compozitie un amestec de zinc si vitamina C, nutrienti care intaresc organismul copilului in lupta cu virozele si racelile. Zincul favorizeaza mentinerea unei vederi normale si a sistemului osos, precum si la dezvoltarea functiei cognitive, iar vitamina C ajuta la absorbtia fierului si la mentinerea unui metabolism energetic normal. Bomboanele gumate au un gust delicios de portocala, nu contin zahar (ci indulcitor) si pot fi administrare copiilor care au implinit sau depasit varsta de patru ani.
Herpangina – cauze si manifestari
Asa cum am mentionat anterior, virusurile implicate cel mai adesea in aparitia herpanginei sunt Coxackie grup A, Coxackie grup B si enterovirus 71. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca exista mai mult de 22 de feluri de enterovirus. Pe de alta parte, in cazul in care sistemul imunitar al copilului nu functioneaza eficient, riscul de aparitie a herpanginei devine mai mare. Cei mai expusi in fata acestei afectiuni sunt copiii nou – nascuti si femeile insarcinate, in cazul lor putandu-se ajunge la forme severe ale bolii – in unele situatii existand chiar si riscul de deces.
Din punct de vedere al manifestarilor, principalul simptom in caz de herpangina la copii este reprezentat de febra mare. De asemenea, persoana afectata va avea dureri de cap si isi va pierde pofta de mancare, iar in urmatoarea faza vor aparea leziuni oro – faringiene care vor provoca alte simptome. Astfel, pacientul va resimti dureri in gat, va intampina dificultati la inghitire si vor aparea dureri in zona cefei. De asemenea, la persoanele cu herpangina, ganglionii limfatici se inflameaza, iar in situatia sugarilor se poate ajunge la varsaturi si hipersalivatie.
Pentru a mentine sanatatea tractului dumneavoastra respirator, atat superior cat si inferior, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Virodep picaturi. Aceste picaturi orale contin un complex unic de fitoextracte standardizate si nutraceutice, care este asociat cu antibiotice si simptomatice. Picaturile Virodep constituie o alternativa eficienta in terapia infectiilor respiratorii – atat a celor virale cat si a celor bacteriene. Acest supliment alimentar are in compozitie propolis si extracte din plante, ingrediente care sprijina buna functionare a sistemului imunitar si a aparatului respirator.
Herpangina la copii poate sa se transmita pe cale digestiva, atunci cand se intra in contact cu obiecte contaminate, dar poate sa se transmita si pe cale respiratorie, atunci cand o persoana infectata stranuta sau tuseste. Trebuie avut in vedere faptul ca virusul in cauza poate sa supravietuiasca pana la cateva zile pe obiecte si pe diverse suprafete, de aceea este recomandat spalatul pe maini cu apa si sapun atat inainte de masa cat si dupa ce este folosita toaleta. Pentru a preveni cu succes transmiterea herpanginei, este esential sa izolati la domiciliu copii bolnavi. De asemenea, pentru a evita raspandirea afectiunii este important ca gura copilului sa fie acoperita atunci cand tuseste si cand stranuta.
Pentru a reusi sa va protejati eficient in fiecare zi impotriva infectiilor virale, farmacisitii Catena va recomanda sa folositi Bloxivir Spray nazal gel. Acesta este primul spray nazal sub forma de gel de acest fel, fiind util in prevenirea si combaterea inflamatiei virale. Este un produs care are in compozitie trei ingrediente testate clinic: iota – caragenan, hialuronat de sodiu si ectoina. Acest spray impiedica multiplicarea virusurilor, calmeaza inflamatia mucoasei nazale si reduce perioada de vindecare a afectiunilor provocate de infectiile virale sau de cele bacteriene. De asemenea, acest spray scade riscul de suprainfectie bacteriana – care apare aadesea in urma infectiilor virale.
Diagnosticul de herpangina
Diagnosticul de herpangina la copii poate sa fie stabilit de catre un medic pediatru in urma evaluarii simptomelor, precum si a leziunilor bucale specifice. In cele mai multe dintre cazurile de herpangina nu este nevoie de o testare suplimentara care sa confirme diagnosticul, insa aceasta testare poate sa fie efectuata prin procedura de izolare a anticorpilor din sange sau a virusului prezent in leziuni. Chiar daca in prima parte a bolii manifestarile pot sa indice alta afectiune (Gura – Mana – Picior), diferenta vine din faptul ca nu pare deloc eruptie cutanata in zona membrelor superioare sau inferioare.
Tratament herpangina
In prima faza, tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor – si mai ales gestionarea durerii. Atunci cand medicul va stabili planul de tratament necesar, acesta va lua in calcul atat simptomele si varsta persoanei afectate, precum si eventuala toleranta la unele medicamente. Pentru diminuarea senzatiei de disconfort si a febrei, medicul poate prescrie ibuprofen sau acetaminofen. Pentru ameliorarea durerilor in gat si a altor dureri care apar in zona cavitatii bucale, medicul poate prescrie anestezice topice. In caz de herpangina la copii, in afara tratamentului recomandat de medicul pediatru, este foarte important sa fie crescut consumul de lichide. Laptele rece si apa sunt ideale pentru perioada de recuperare, durerea din gat putand fi ameliorata si prin consumul de inghetata.
Medicii ii avertizeaza pe parinti sa nu trateze cu aspirina simptomele provocate copiilor si adolescentilor de infectii virale, pentru ca exista posibilitatea de aparitie a sindromului Reye, iar acesta poate sa provoace decesul pe fondul inflamarii extrem de rapide a creierului si a ficatului. Atunci cand se intervine la timp cu tratamentul corespunzator, simptomele ar trebui sa dispara dupa o saptamana iar recuperarea pacientului ar trebui sa fie completa.
Complicatiile herpanginei
Herpangina la copii poate sa provoace anumite complicatii, insa in cazuri foarte rare. Astfel, poate sa fie vorba despre encefalita, pericardita, miocardita sau meningita, dar si despre ulecere bucale sau febra mai mare de 39 de grade Celsius. Complicatia intalnita cel mai adesea este reprezentata de deshidratare. In acest caz, gura copilului este uscata, urina acestuia are o culoare inchisa, cantitatea de urina eliminata este mai mica, lacrimile nu mai apar atunci cand copilul plange si se instaleaza senzatia de oboseala. In situatia in care copilul este extrem de deshidratat, trebuie sa mergeti de urgenta cu el la spital pentru a i se administra perfuzii care sa il hidrateze suficient. In majoritatea cazurilor, herpangina la copii poate sa treaca de la sine.