O hernie de disc, la nivelul coloanei vertebrale, defineste fenomenul in care nucleul pulpos, ce se gaseste in interiorul discului intervertebral, aluneca in afara acestuia. Hernia reprezinta cauza frecventa a durerilor severe, cu debut brusc, de spate, o astfel de durere fiind deseori arzatoare, usturatoare, spre deosebire de alte dureri mecanice de spate. O hernie cervicala defineste acelasi proces, insa cand alunecarea nucleului pulpos are loc in regiunea cervicala, compusa din sapte vertebre (C1-C7). Discurile intervertebrale, care contin nucleul pulpos, au rolul de a absorbi si de a amortiza socurile mecanice, sustinand in acelasi timp biomecanica fiziologica a coloanei.
Hernie cervicala – generalitati
Un disc intervertebral este o structura cartilaginoasa compusa din trei elemente: nucleul pulpos la interior, inelul fibros la exterior si structuri care ancoreaza discurile de vertebrele adiacente, superioare si inferioare. O hernie de disc apare atunci cand o parte din nucleul pulpos, sau chiar intregul nucleu, proemina in afara discului vertebral. Herniile pot aparea de-a lungul coloanei, indiferent de zona, desi herniile lombare sunt cele mai frecvente. Procesul de hernie cervicala, asadar, defineste situatia in care nucleul pulpos herniaza la nivelul uneia dintre cele sase discuri intervertebrale cervicale. Conform datelor, o hernie cervicala deseori apare la nivelul inferior.
Odata cu varsta, cantitatea de glucozamina produsa de organism scade. Prin urmare, incep sa se deterioreze cartilajele, oasele si articulatiile, deoarece scade nivelul de lubrifianti si fluide sinoviale. ArtroSuport Forte contine o combinatie echilibrata de Glucozamina, Condroitina, MSM (MetilSulfonilMetan) si extracte de Boswellia serrata si Ginkgo biloba.
Incidenta fenomenului de hernie cervicala creste odata cu varsta, indiferent de sex, si se observa faptul ca femeile sunt mult mai frecvent afectate (aproximativ 60% din cazuri). Persoanele care sunt cel mai frecvent diagnosticate cu hernie cervicala se incadreaza in categoria de varsta 51-60 de ani. O hernie cervicala poate fi acuta sau cronica, fiind cunoscut faptul ca hernia cronica apare pe fondul modificarilor degenerative ale discului intervertebral si deshidratarii, ca o parte a procesului natural de imbatranire. Acest fenomen duce la simptome cu debut insidios, treptat, mai putin severe decat in caz de hernie cervicala acuta, deseori secundare unui traumatism.
Hernie cervicala – cauze si factori de risc
Cea mai frecventa cauza a herniei de disc, fie ca este vorba despre hernie cervicala sau lombara, este modificarea degenerativa a discului, odata cu inaintarea in varsta. Pe masura ce imbatranim nucleul pulpos se deshidrateaza, slabeste, iar modificarile degenerative de la nivelul discurilor intervertebrale promoveaza alunecarea sa in afara discului. Vorbim despre o alunecare treptata, progresiva, care provoaca simptome mai usoare decat in caz de hernie cervicala acuta. A doua cauza principala a herniei o reprezinta trauma, deseori de natura contondenta si penetranta, cum ar fi accidentele rutiere, cazaturile pe spate, loviturile directe la nivelul zonei cervicale.
Alte cauze pentru hernie cervicala includ tulburari ale tesutului conjunctiv, tulburari de natura congenitala (pediculi scurti). Coloana vertebrala toracala este rareori afectata de procesul unei hernieri, cele mai mari rate ale fenomenului intalnindu-se la nivelul coloanei lombare, in prima instanta, iar apoi la nivelul coloanei cervicale, ca urmare a flexibilitatii acestor zone si fortelor biomecanice implicite, asociate miscarii. Asadar, o hernie cervicala poate aparea atat pe fundal patologic (traumatism direct), cat si pe un fundal oarecum fiziologic, descris prin modificari de natura degenerativa si biochimica, care se instaleaza odata cu inaintarea in varsta.
Hernie cervicala – manifestari clinice
O hernie cervicala apare cel mai frecvent la nivelul discurilor intervertebrale dintre C5-C6, C6-C7. Deseori, ca urmare a hernierii, apare radiculopatia, fenomenul de compresie a nervilor care strabat aceste zone anatomice, respectiv a nervilor C6 si C7. Istoricul unei persoane suspectate de hernie cervicala a trebui sa includa in primul rand durerea acuta sau progresiva, mai ales in zona axiala a gatului, pe linia coloanei vertebrale, pe o anumita parte, si durerea ispilaterala (de aceeasi parte) a bratului, cu parestezii (amorteli, furnicaturi), ca parte a distributiei nervului. In momentul palparii, pacientul acuza durere, uneori putand fi prezenta limfadenopatia cervicala.
ArtroSuport gel emulsionat este un produs topic ce reduce durerea si rigiditatea musculara, destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate.
Ca parte a radiculopatiei secundare fenomenului de hernie cervicala, pot aparea simptome usor diferite, in functie de nervul afectat:
-
Nervul C2: durere de ochi sau urechi, cefalee;
-
Nervii C3 si C4: dureri de gat, sensibilitate la nivelul muschiului trapez, spasme musculare;
-
Nervul C5: dureri de gat, umar, omoplat, parestezie laterala a bratului, slabiciune in a flexa cotul, umarul, diminuarea reflexului bicipital;
-
Nervul C6: dureri de gat, umar, omoplat, parestezie la nivel de antebrat, in partea laterala a mainii, diminuarea reflexului brahoradial;
-
Nervul C7: dureri de gat si umar, diminuarea reflexului tricipital, parestezii ale antebratului, in partea posterioara;
-
Nervul C8: dureri de gat si umar, parestezii in partea mediala a antebratului;
-
Nervul T1: dureri de gat si umar, parestezii in partea mediala a antebratului.
Simptomele asociate cu hernie cervicala se exacerbeaza prin adoptarea anumitor pozitii, dar si prin miscari ale gatului. Apare rigiditatea, ceea ce restrictioneaza efectuarea anumitor miscari. Fondul inflamator duce deseori la umflarea ganglionilor limfatici cervicali.
Hernie cervicala – protocol de diagnostic
Cel mai frecvent se utilizeaza investigatii imagistice pentru diagnosticul de hernie cervicala. In prima instanta, este necesar ca specialistul sa examineze fizic pacientul si sa faca anamneza, in care deseori se certifica istoricul unei leziuni traumatice. Radiografia reprezinta investigatia cu accesibilitate extinsa, dar examinarea CT sau RMN este mult mai sensibila pentru diagnosticul diferential al herniei cervicale (simptome similar pot fi prezente si in cazul altor afectiuni, cum ar fi inflamatiile cronice, existenta unui proces malign, a infectiilor). De asemenea, rezultatele pot indica si gradul de afectare, ghidand in cele din urma protocolul specific de tratament.
Tratament hernie cervicala
Tratamentul in caz de hernie cervicala poate include urmatoarele:
-
Masuri conservatoare: imobilizarea zonei, prin purtarea unui guler cervical, benefic in cazul inflamatiei acute;
-
Tractiune cervicala, deseori realizata de un chiropractician, kinetoterapie si fizioterapie;
-
Injectii cu steroizi, pentru ameliorarea crizelor de durere;
-
Interventii chirurgicale, insa indicate doar in anumite cazuri (compromis neurologic, dureri semnificative refractare la alte alternative de tratament): standardul de aur este discectomia cervicala anterioare cu fuziune, deoarece permite rezolvarea cauzei de baza, prezentand un risc mai mic de recurenta.
Tratamentul se individualizeaza in functie de gradul de afectare al pacientului.
ArtroSuport gel rece este un produs topic, recomandat in ameliorarea durerilor musculare si articulare si reducerea inflamatiei din entorse, luxatii sau alte traumatisme minore, febra musculara sau episoade acute ale afectiunilor reumatice.
Hernie cervicala – complicatii si riscuri asociate
Complicatiile in caz de hernie cervicala pot fi:
-
Complicatii asociate injectiilor cu steroizi;
-
Leziuni ale nervilor;
-
Infectie;
-
Hematom si abces epidural;
-
Infarctul maduvei spinarii (mielopatie ischemica);
-
Complicatii asociate interventiei chirurgicale: leziuni vertebrale si carotidiene, degenerarile segmentului vertebral adiacent sau subiacent, sindromul Horner, pseudoatroza.
Complicatiile in caz de hernie cervicala sunt relativ rare, iar riscul aparitiei lor scade in masura in care se intervine precoce asupra procesului patologic.
Sfaturi pentru preventie
Pentru a reduce riscul de hernie cervicala, specialistii recomanda:
-
Adoptarea si mentinerea unei posturi corecte in timpul lucrului, somnului, mersului;
-
Efectuarea exercitiilor de intarire a musculaturii si imbunatatire a flexibilitatii (stretchingul, yoga);
-
Mentinerea unui statul normoponderal;
-
Evitarea ridicarii si purtarii de greutati mari, care pot creste presiunea asupra coloanei, insa si efectuarea corecta a exercitiilor de forta;
-
Pauze regulate si modificari ale pozitiei corpului, indeosebi daca petreceti mult timp intr-o pozitie statica (statul la birou si lucratul la computer);
-
Asigurarea unui mediu ergonomic de lucru;
-
Purtarea centurii de siguranta in timpul condusului, limitarea vitezei, vigilenta in trafic.
Surse:
https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/cervical-disk-hernia
https://sci-hub.se/https://doi.org/10.1016/S1988-8856(10)70253-4
https://sci-hub.se/10.3233/BMR-1995-5207
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7895628/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546618/