Hepatita reprezinta o inflamatie a ficatului si este cauzata de expunerea la toxine, consum excesiv de alcool, boli ale sistemului imunitar sau infectii. Virusurile sunt cele care provoaca majoritatea cazurilor de hepatita, precum si toate cazurile de hepatita A depistate de-a lungul timpului.
Hepatita A este o forma a bolii determinata de virusul hepatitei A (HAV), boala raspandindu-se indeosebi prin apa si alimente contaminate. Desi este un tip de hepatita acuta (de scurta durata), care de obicei nu necesita tratament, este extrem de contagioasa. In general, hepatita A nu este o afectiune grava si rareori provoaca efecte pe termen lung, pentru ca de obicei se vindeca de la sine.
Hepatita A – generalitati
Aceasta infectie este mai raspandita in tarile cu venituri mici si medii, in care conditiile sanitare si practicile de igiena sunt precare. In tarile respective, majoritatea copiilor (90%) sunt infectati cu virusul hepatitei A inainte de a implini varsta de 10 ani, dar in general nu prezinta simptome. Hepatita A poate aparea si in randul adolescentilor si adultilor din grupurile cu risc ridicat, cum ar fi persoanele care isi injecteaza droguri, barbatii care intretin relatii sexuale cu alti barbati, persoanele care calatoresc in zone cu endemicitate ridicata sau in randul populatiilor izolate, cum ar fi grupurile religioase inchise.
Hepatita A apare sporadic si in epidemii la nivel mondial, cu tendinta spre recidive ciclice. Epidemiile asociate cu alimente sau surse de apa contaminate pot avea un debut exploziv, cum ar fi epidemia din Shanghai, din 1988, care a afectat aproximativ 300.000 de persoane. Acest gen de epidemii se pot prelungi, afectand comunitatile timp de mai multe luni, prin transmitere de la o persoana la alta. Virusii care determina hepatita A persista in mediul inconjurator si pot rezista proceselor de productie alimentara, care in general sunt menite sa inactiveze sau sa controleze agentii patogeni bacterieni.
Simptomele de hepatita A apar, in medie, la aproximativ 4 saptamani de la contractarea virusului, dar nu se manifesta la toti cei infectati cu HAV. Printre acestea, se numara:
-
senzatie de oboseala si stare generala de rau;
-
dureri articulare si musculare;
-
febra;
-
pierderea poftei de mancare;
-
durere in partea dreapta sus a abdomenului;
-
ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter);
-
urina inchisa la culoare si scaune cu aspect palid;
-
piele iritata.
Simptomele se remit de obicei dupa cateva luni.
Naturalis HepatoSuport contine un amestec de extracte de armurariu si de anghinare. Silimarina din fructele de armurariu protejeaza ficatului impotriva factorilor agresori (poluanti, substante chimice, alcool) si mentine integritatea si functionarea normala a ficatului si a sistemului de drenaj biliar. Anghinarea ofera suport pentru detoxifierea organismului, ajuta la eliberarea sucurilor digestive si contribuie la confortul intestinal.
Hepatita A – cauze si factori de risc
Hepatita A este o inflamatie a ficatului, care apare cand o persoana neinfectata (si nevaccinata) ingereaza apa sau alimente contaminate cu virusul hepatitei A (HAV). Odata contractat, virusul se raspandeste prin fluxul sangvin ajungand la ficat, care se inflameaza si se umfla. Hepatita A este strans asociata cu apa si alimentele nesigure, igienizarea inadecvata, igiena personala precara si sexul oral sau anal.
Astfel, factorii de risc pentru hepatita A sunt:
-
consumul alimentelor preparate de cineva infectat cu virusul hepatitei A;
-
ingerarea alimentelor preparate de persoane care nu s-au spalat pe maini inainte de a atinge respectivele produse alimentare;
-
consumul crustaceelor crude, contaminate cu ape uzate;
-
contactul sexual cu o persoana care are virusul hepatitei A;
-
contactul cu materii fecale infectate cu HAV.
Pentru a va proteja, farmacistii Catena va recomanda Benesio Hepafort, un supliment alimentar care contribuie la detoxifierea ficatului, protejarea si regenerarea celulelor hepatice, ajutand la buna functionare a ficatului. De asemenea, mentine nivelul normal al colesterolului si sustine fluxul de suc digestiv.
O persoana cu hepatita A este infectioasa cu 2 saptamani inainte de a prezenta simptome si inca o saptamana dupa ce incep sa i se ingalbeneasca pielea si albul ochilor. Daca insa pacientul nu prezinta icter, poate transmite virusul timp de pana la 2 saptamani din momentul in care incep sa-i apara primele simptome (aproximativ 4 saptamani in total). Se recomanda prudenta dupa aceasta perioada, deoarece virusul se poate transfera in scaun (materiile fecale) pentru perioade mai indelungate.
Diagnosticul de hepatita A
Unii pacienti cu hepatita A prezinta doar cateva simptome si niciun semn de icter. In absenta simptomelor vizibile de icter, orice forma de hepatita este dificil de diagnosticat doar prin simpla examinare fizica. De aceea, cand simptomele sunt minime, hepatita A poate ramane nediagnosticata.
Sanohepatic colesterol Plus este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a ficatului si mentine concentratiile normale de colesterol in sange. Contine colina, o vitamina hidrosolubila care contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili, acumulati in organism, inlesnind functiile ficatului. Eficienta acesteia creste prin asociere cu vitamina B12.
Daca banuiti ca ati putea avea hepatita A, trebuie sa va adresati medicului. Dupa ce veti discuta despre simptomele cu care va confruntati, acesta va poate recomanda o analiza de sange pentru a verifica daca aveti o infectie virala sau bacteriana. Analiza la sange va confirma sau infirma prezenta virusului hepatitei A. Din fericire, chiar si in lipsa unui diagnostic, complicatiile asociate cu hepatita A sunt rare.
Tratament hepatita A
Nu exista un tratament specific pentru hepatita A. Intrucat este o infectie virala de scurta durata si care dispare de la sine, in general tratamentul vizeaza de fapt ameliorarea simptomelor.
Pentru oricine este in cautarea unui protector hepatic, Steablock contribuie, datorita efectului triplu antioxidant al ingredientelor sale, la functionarea normala a celulelor hepatice si la regenerarea acestora, in afectiuni cum sunt hepatitele sau ciroza hepatica. Actiunea produsului se datoreaza formulei inovatoare, ce cuprinde trei ingrediente cu efect benefic asupra celulelor hepatice: silimarina, acid alfa lipoic si seleniu.
Dupa cateva saptamani de odihna, simptomele de hepatita A incep de obicei sa se amelioreze. Pentru reducerea simptomelor, pacientii trebuie:
-
sa evite alcoolul;
-
sa aiba o dieta echilibrata;
-
sa bea multa apa;
-
sa administreze cat mai putine medicamente eliberate fara prescriptie medicala.
Hepatita A – complicatii
Aproximativ 10% dintre persoanele care au avut hepatita A se confrunta la un moment dat cu o recidiva, dar din fericire, majoritatea acestor pacienti se recupereaza complet pana la urma.
Spre deosebire de hepatitele B si C, hepatita A nu este o afectiune hepatica cronica (de lunga durata), dar boala tinde sa fie mai severa in cazul varstnicilor, putand provoca simptome debilitante.
Avand rol de echilibrare si reglare a colesterolului, trigliceridelor si fosfolipidelor, Liv 52 este recomandat in prevenirea si tratarea afectiunilor hepatice. Liv 52 este un hepatoprotector natural care mentine sanatatea ficatului si ii restabileste buna functionare, prevenind incarcarea ficatului cu grasimi si toxine.
In cazuri rare, se poate ajunge la hepatita fulminanta (insuficienta hepatica acuta) – o forma de hepatita care este adesea fatala. Riscul de deces din cauza hepatitei fulminante creste odata cu varsta. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca in 2016, la nivel mondial, 7.134 de persoane au murit de hepatita A.
Sfaturi pentru preventie
1. Cum sa va protejati de hepatita A
Pentru a va proteja impotriva hepatitei A trebuie in primul rand sa va vaccinati.
Practicarea unei igiene personale stricte este, de asemenea, esentiala pentru reducerea riscului de hepatita A. Mai jos, mentionam si alte masuri preventive.
-
Spalati-va mainile cu sapun si apa calda inainte sa atingeti alimentele, dupa ce ati mers la toaleta si dupa ce ati atins prezervativele folosite ori ati avut contact cu scutecele sau zona anala a unei alte persoane. Uscati-va mainile cu un prosop curat.
-
Evitati contactul sexual cu persoanele infectate cu virusul hepatitei A.
-
Vaccinarea poate preveni imbolnavirea daca vaccinul se efectueaza in termen de 2 saptamani de la contactul cu o persoana infectioasa.
-
Curatati frecvent baile si toaletele, acordand atentie deosebita closetului, manerelor, robinetelor si mesei folosite la schimbarea scutecelor.
-
Fierbeti apa de baut daca provine dintr-o sursa netratata, cum ar fi un rau.
-
Aveti grija in cazul in care calatoriti in strainatate, in special in tarile in care hepatita A este raspandita. Inainte de a calatori, discutati cu medicul despre imunizare, pentru a va proteja corespunzator.
2. Cum sa ii protejati pe cei din jur daca aveti hepatita
-
Nu pregatiti mancare sau bauturi pentru alte persoane.
-
Nu folositi tacamurile, lenjeria si prosoapele la comun.
-
Nu intretineti relatii sexuale.
Persoanele din locuinta persoanei infectioase si partenerii sexuali ai acestora ar putea avea nevoie de imunizare.
Toti cei cu hepatita A trebuie sa se adreseze medicului inainte de a se intoarce la serviciu sau la scoala.
Urmatoarele persoane prezinta un risc mai mare de a transmite hepatita A altora, asa ca trebuie sa consulte medicul inainte de a se intoarce la serviciu sau la scoala:
-
personalul care ia contact cu alimentele sau bauturile;
-
persoanele a caror activitate implica un contact fizic apropiat, cum ar fi ingrijitorii de copii si personalul din domeniul sanitar;
-
copiii care frecventeaza scoli sau institutii de ingrijire a minorilor.
Surse:
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-a
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/hepatitis-a
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/hepatitis-a