Hemoroizii trombozati apar cand se formeaza un cheag de sange in interiorul unui hemoroid, o vena umflata la nivelul anusului sau rectului. Cheagul de sange blocheaza circulatia sangvina, provocand durere si disconfort.
Cei mai multi hemoroizi trombozati sunt externi, insa pot fi si interni. Hemoroizii externi se formeaza in tesutul din afara anusului, in timp ce hemoroizii interni se dezvolta in interior.
Hemoroizii trombozati sunt cunoscuti si sub numele de boala hemoroidala acuta sau tromboza perianala. „Perianal” este un termen general, care se refera la zona din jurul anusului.
Hemoroizii trombozati pot aparea sub forma unei singure umflaturi sau ca un cerc de noduli. In cele mai multe cazuri, cheagul de sange este resorbit de organism si simptomele dispar.
Hemoroizii trombozati nu sunt considerati o problema periculoasa pentru starea de sanatate a pacientului, insa pot fi foarte durerosi. Daca simptomele nu dispar, exista mai multe optiuni de tratament, de la creme topice pana la interventii chirurgicale.
Generalitati despre hemoroizi trombozati
Canalul anal al oamenilor este captusit cu vase de sange. Cand aceste vase de sange se dilata sau se umfla, se pot forma hemoroizi. Hemoroizii se pot dezvolta in interiorul pasajului anal sau se pot forma in exteriorul anusului. Hemoroizii din interior se numesc „hemoroizi interni”, iar cei din exterior se numesc „hemoroizi externi”.
Hemoroizii trombozati apar atunci cand la nivelul unui hemoroid intern sau extern se acumuleaza cheaguri de sange. Denumirea provine de la cuvantul „tromboza”, care inseamna „coagulare”. Hemoroizii trombozati pot provoca sensibilitate si durere la nivelul anusului.
Din fericire, exista o serie de remedii pentru hemoroizi trombozati, cum ar fi Assista ProctoRapid supozitoare. Aceste produse contin acid hialuronic care are proprietatea de a lega moleculele de apa, formand o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectale. Assista ProctoRapid supozitoare este un dispozitiv medical recomandat pentru ingrijirea si calmarea plagilor locale, la pacienti cu hemoroizi inflamati interni si externi.
Semne si simptome
Hemoroizii trombozati provoaca urmatoarele semne si simptome:
-
durere in timpul statului pe scaun, in timpul mersului sau al defecarii;
-
mancarime in jurul anusului;
-
sange in scaun;
-
umflaturi in jurul anusului.
Hemoroizii trombozati se pot infecta, iar aceasta complicatie poate duce la formarea unui abces. Un abces poate provoca simptome suplimentare, cum ar fi febra.
Hemoroizi trombozati – cauze
Hemoroizii apar din cauza presiunii crescute asupra venelor din zona rectului. Aceasta presiune este provocata de obicei de:
-
incordare in timpul defecarii, mai ales daca persoana in cauza este constipata;
-
diaree;
-
miscari intestinale neregulate;
-
sarcina, in urma presiunii pe care bebelusul o pune pe venele din zona rectala sau in urma impingerii din timpul nasterii;
-
statul pe scaun pentru o perioada indelungata, cum se intampla de obicei in timpul unei calatorii lungi cu masina, trenul sau avionul.
Medicii nu au determinat inca motivul pentru care unii oameni dezvolta cheaguri de sange la nivelul hemoroizilor.
Pentru a reduce disconfortul cauzat de hemoroizi, Catena recomanda Assista ProctoRapid crema, un produs care formeaza o bariera mecanica emolienta, lubrifianta si protectoare la suprafata zonei anale si perianale inflamate, calmand durerea, iritatia, senzatia de usturime si mancarime. De asemenea, ProctoRapid sub forma de crema rectala accelereaza procesul natural de regenerare a tesutului afectat din jurul hemoroizilor.
Care sunt factorii de risc?
Hemoroizii sunt foarte frecventi. Aproximativ 3 din 4 persoane dezvolta cel putin unul de-a lungul vietii.
Riscul de a dezvolta hemoroizi este mai mare la persoanele:
-
constipate, deoarece nu consuma suficiente fibre alimentare sau din cauza unei afectiuni medicale;
-
insarcinate;
-
care stau pe scaun frecvent si pentru perioade lungi;
-
mai in varsta, deoarece imbatranirea poate slabi tesuturile din zona rectala.
Naturalis Diolex este un supliment alimentar cu diosmina si hesperidina, care contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor.
Tratament pentru hemoroizi trombozati
Pentru a trata hemoroizii trombozati, medicii recomanda de obicei trombectomia, o procedura in timpul careia chirurgul efectueaza o taietura la nivelul hemoroizilor si dreneaza sangele. Procedura se realizeaza sub anestezie, pentru a se evita orice disconfort.
Aceasta procedura are eficienta mare daca este efectuata la cateva zile dupa formarea cheagurilor de sange in hemoroizi. Deoarece acest lucru nu este intotdeauna posibil, pot fi necesare alte tratamente.
Daca trombectomia nu este eficienta, poate fi necesara o interventie chirurgicala. Exista o varietate de optiuni chirurgicale disponibile, cum ar fi:
Hemoroidectomia este o interventie chirurgicala de indepartare a hemoroizilor, inclusiv a vaselor de sange si a cheagului, si este efectuata sub anestezie generala. Este mai invaziva decat alte interventii, motiv pentru care se efectueaza numai in cazuri severe.
-
Ligaturarea cu benzi elastice
In timpul acestei proceduri, hemoroidul este legat la baza cu inele de cauciuc, lucru care intrerupe alimentarea cu sange a acestuia. Hemoroidul se va atrofia, iar in aproximativ o saptamana va cadea.
-
Hemoroidopexie prin capsare
Aceasta procedura se realizeaza sub anestezie generala si presupune capsarea hemoroizilor.
-
Remedii la domiciliu pentru ameliorarea disconfortului
Unele tratamente la domiciliu pot reduce durerea si disconfortul cauzate de hemoroizii trombozati:
Crema pentru hemoroizi
Aplicarea unei creme pentru hemoroizi, eliberata fara prescriptie medicala, poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Analgezice
Administrarea de analgezice fara prescriptie medicala poate ameliora durerea.
Bai de sezut
Baile de sezut in apa calda, facute de mai multe ori pe zi, pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Pungi cu gheata
Aplicarea unei comprese reci sau a unei pungi cu gheata pe zona afectata poate reduce durerea si inflamatia.
Hamamelis
Aplicarea hamamelisului poate ameliora mancarimea si durerea din zona afectata.
Servetele umede
Folosirea servetelelor umede in loc de hartie igienica poate reduce frecarea, provocand mai putina iritatie in zona afectata.
Aloe vera
Aloe vera este cunoscuta pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Aplicarea de aloe vera pura pe zona afectata poate reduce inflamatia.
Purtarea hainelor largi din bumbac
Persoanele afectate ar trebui sa evite sa poarte haine stramte, din tesaturi artificiale. Purtarea hainelor largi din bumbac poate reduce iritatia in zona afectata, mentinand suprafata respectiva uscata.
Hemoroizi trombozati – prevenire
Hemoroizii nu pot fi intotdeauna preveniti, insa puteti lua anumite masuri pentru a reduce riscul:
-
Consumati alimente bogate in fibre
Printre alimentele bogate in fibre se numara broccoli, fulgii de tarate, pastele integrale de grau si fulgii de ovaz. O dieta bogata in fibre ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal optim.
Pentru a preveni hemoroizii, evitati statul pe scaun pe perioade indelungate.
Consumati apa pentru a ajuta la reducerea constipatiei.
Referinte:
https://www.osmosis.org/answers/thrombosed-hemorrhoid
https://www.verywellhealth.com/thrombosed-hemorrhoid-1945070
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320407
https://www.healthline.com/health/thrombosed-hemorrhoid