Persoanele se confrunta cu hemoroizi in momentul in care venele si vasele de sange din partea inferioara a rectului, respectiv de la nivelul anusului si din jurul acestuia, se umfla, irita, situatie care poate duce la dureri exacerbate, mancarimi si sangerari. Acest lucru se intampla ca urmare a presiunii inregistrate la nivelul acestor vene, rezultate in urma anumitor circumstante: sarcina, stare prelungita de constipatie sau diaree, eforturi majore depuse in timpul scaunelor, faptul ca o persoana sta mult timp pe toaleta, obezitatea, o dieta alimentara saraca in fibre vegetale.
Farmacistii Catena recomanda supozitoarele rectale Assista ProctoRapid care contin acid hialuronic care are proprietatea de a lega moleculele de apa, formand o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectale.
Incidenta persoanelor care sufera de hemoroizi este destul de ridicata. Conform statisticilor, in jur de 50% dintre persoane se confrunta cu hemoroizi pana in varsta de 50 de ani. Simptomele si manifestarile se amelioreaza deseori cu tratament la domiciliu, dar in functie de gravitatea si stadiul afectiunii pot fi necesare si interventii de natura chirurgicala. In egala masura, patologia poate aparea atat la femei, cat si la barbati. Deoarece nasterea si sarcina reprezinta un factor de risc, se observa o frecventa mai crescuta, totusi, in randul persoanelor de sex feminin.
Hemoroizi la femei si barbati – ce sunt?
Boala hemoroidala este destul de comuna, mai ales din cauza etiologiei multilaterale. Patologia se manifesta prin dilatatia fie a unei singure vene, fie a mai multor vene hemoroidale, parte din plexul hemoroidal intern sau extern (hemoroizi interni sau hemoroizi externi). Se considera ca una din trei persoane vor suferi de hemoroizi la un moment dat de-a lungul vietii, si se pare ca incidenta si riscul cresc odata cu inaintarea in varsta. Boala apare nu numai in randul adultilor, ci si al copiilor, in special daca acestia prezinta probleme gastrointestinale (constipatie, diaree, tranzit intestinal intarziat). In esenta, persoanele cu hemoroizi prezinta aproape acelasi tabloul simptomatologic, cu mici diferente specifice in functie de gen.
Hemoroizi la barbati – simptome si manifestari
Conform statisticilor, un total de 40% dintre persoanele cu hemoroizi sunt asimptomatice. Dar, in cazul afectiunilor simptomatice, exista o gama variata de simptome asociate. Pe de alta parte, multe alte patologii anorectale (fisurile anale, fistulele, pruritul, condilomul, cancerul anal) pot fi usor etichetate drept „hemoroizi” in lipsa diagnosticului pus de un specialist.
Crema rectala ProctoRapid este recomandata pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Datorita ingredientelor naturale, cu eficienta dovedita in tratamentul afectiunilor proctologice, ProctoRapid crema rectala formeaza o bariera mecanica emolienta, lubrifianta si protectoare la suprafata zonei anale si perianale inflamate, calmand durerea, iritatia, senzatia de usturime si mancarime. De asemenea, ProctoRapid sub forma de crema rectala accelereaza procesul natural de regenerare a tesutului afectat din jurul hemoroizilor.
Hemoroizi interni la barbati – simptome si manifestari
In cazurile de hemoroizi interni, sangerarea este cel mai des raportat simptom. Sangerarea este prezenta in timpul defecatiei si, aproape intotdeauna, este nedureroasa. Sangele este de culoare rosu-aprins si acopera masa scaunului. Acesta se poate regasi pe suprafata hartiei igienice, insa poate picura si in vasul de toaleta. Un alt simptom frecvent intalnit este senzatia de slabiciune, prolaps al tesutului anal, care poate interfera cu procesul defecatiei.
Hemoroizii interni prolapsati (care atarna) pot duce la incontinenta fecala usoara, precum si la secretie de mucus, senzatie de plenitudine perianala si iritarea pielii din aceasta regiune. Potrivit specialistilor, durerea este mai putin frecventa in cazul persoanelor cu hemoroizi interni decat in cazul celor cu hemoroizi externi. In schimb, durerea poate aparea in cazul persoanelor cu hemoroizi interni prolapsati, strangulati, care dezvolta modificari din cauza ischemiei asociate.
Hemoroizi externi la barbati – simptome si manifestari
Deseori, persoanele cu hemoroizi externi acuza durere, datorita stimularii inervatiilor perianale, asociate cu tromboza (hemoroizi trombozati, in care sangele din interior s-a coagulat). Pacientii deseori descriu faptul ca regiunea perianala este dureroasa, sensibila la palpare. Sangerarea nu este un simptom, dar poate aparea daca ulceratia provine din necroza hemoroidului trombozat. Persoanele cu hemoroizi externi mai acuza si umflaturi, dureri, inflamatii si sensibilitate locala.
Assista Proctorapid servetele umede pentru igiena ano-rectala sunt destinate mentinerii igienei zilnice, la pacientii cu hemoroizi si fisuri anale. Servetelele au pH fiziologic si contin 11 ingrediente active - Vitamina E, Musetel, Scoarta de stejar, Aloe vera, Coada soricelului, Galbenele, Panthenol, Castan salbatic, Ulei de migdale, Lanolina, Alantoina - care curata si ingrijesc delicat zona ano-rectala.
Hemoroizi la femei – simptome si manifestari
Conform datelor demografice, incidenta bolii hemoroidale este aceeasi pentru ambele genuri. Totusi, femeile se confrunta cu un factor de risc individualizat – sarcina. In timpul sarcinii, s-a observat ca uterul in crestere comprima vena cava inferioara. Pe masura comprimarii acesteia, se exercita o presiune proportionala la nivelul vaselor de sange din regiunea anala, ceea ce duce la aparitia de hemoroizi.
Hemoroizi interni la femei – simptome si manifestari
Simptomele pentru hemoroizi sunt, in general, aceleasi pentru ambele genuri. Cu toate acestea, principalele diferente sunt reprezentate de factorii de risc, la femei adaugandu-se nasterea, dar si perioada sarcinii. Simptomele specifice presupun:
-
Sangerari;
-
Dureri si mancarimi acute;
-
Senzatie de arsura;
-
Scurgeri seroase si mucoase;
-
Prurit.
Hemoroizi externi la femei – simptome si manifestari
Chiar daca hemoroizii externi sunt mai usor de identificat, incidenta hemoroizilor interni este, conform specialistilor, mai mare. Femeile cu hemoroizi externi pot acuza simptome cum sunt:
-
Dureri acute la nivelul zonei, exacerbate de statul prelungit in picioare, in timpul defecatiei;
-
Sangerari;
-
Umflaturi;
-
Prurit intens;
-
Hemoroizi trombozati: hemoroizi in care sangele acumulat in interior se coaguleaza, putand duce la dureri exacerbate, care necesita interventia rapida a medicului specialist.
Farmacistii Catena recomanda Diolex de la Naturalis, un supliment alimentar cu diosmina si hesperidina care contribuie la mentinerea unei circulatii adecvate si sustine sanatatea venelor si a capilarelor. Diosmina si Hesperidina sunt doua bioflavonoide puternice care actioneaza sinergic, efectul combinatiei fiind superior fiecarui component in parte.
Hemoroizi femei si barbati – simptome comune
Boala hemoroidala se manifesta semnificativ asemanator atat la femei, cat si la barbati. Totusi, femeile prezinta un factor de risc aparte, si anume sarcina. Persoanele pot dezvolta hemoroizi, in general, din mai multe cauze, factorii de risc incluzand:
-
Sarcina: conform statisticilor, in jur de 35% dintre femeile insarcinate dezvolta hemoroizi;
-
Inaintarea in varsta: incidenta este mai mare in randul adultilor cu varsta peste 50 de ani;
-
Diareea si constipatia cronica, o dieta saraca in fibre vegetale si obezitatea;
-
Statul indelungat in sezut, in special pe toaleta, la birou, statul indelungat pe toaleta, precum si fortarea (impingere, contractie) in timpul eliminarii scaunului;
-
Antrenamentele cu greutati si ridicarea repetata a obiectelor grele;
-
Factorii genetici: persoanele care au cazuri pozitive de persoane cu hemoroizi prezinta, din cate se pare, un risc mult mai ridicat de a dezvolta afectiunea.
Printre simptomele comune intalnite la femeile si barbatii cu hemoroizi se regasesc:
-
Mancarimi in regiunea anala, senzatie de arsura;
-
Tumefieri, umflaturi dureroase;
-
Durere si sensibilitate in regiunea anala, care se exacerbeaza cand stati jos sau prea mult in picioare;
-
Sangerari rectale care pot fi prezente in scaun, pe hartia igienica sau pe vasul de toaleta.
Dupa cum am afirmat, simptomele sunt aceleasi la ambele sexe, insa pot fi foarte diferite de la o persoana la alta si, in functie de stadiul bolii, chiar la aceeasi persoana.
Hemoroizi femei si barbati – diferente privind simptomatologia
Chiar daca simptomele sunt in cea mai mare parte aceleasi si, pana in momentul actual, nu au fost raportate diferente semnificative intre femei si barbati, se pare ca boala hemoroidala are o implicatie psihologica mult mai mare in randul persoanelor de sex feminin, putand duce la mai multe afectiuni de natura cognitiva: anxietate, depresie, izolare sociala. De asemenea, femeile pot raporta deseori si balonari, dureri abdominale, scaderea calitatii vietii personale si sociale, ca urmare a afectiunii cu care se confrunta. Barbatii acuza mult mai rar astfel de simptome.
In aceeasi masura, asocierea bolii hemoroidale cu sarcina si nasterea potenteaza riscul ca, dupa nastere, o femeie sa dezvolte depresie postpartum: combinatie de modificari comportamentale, fizice si emotionale la proaspata mamica. Boala hemoroidala are un prognostic favorabil, insa este necesar ca pacientul sa evite expunerea la factorii de risc si sa isi reconsidere unele aspecte ale vietii zilnice. De asemenea, este necesar consultul periodic la un medic specialist care poate certifica eficienta tratamentului si monitoriza evolutia afectiunii.
Surse:
https://hemorrhoidanswers.com/blog/are-hemorrhoids-more-common-in-men-than-in-women/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/73938
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4755769/
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hemorrhoids
https://www.inxmedical.com/blog/who-do-hemorrhoids-affect-more-men-or-women/