Hemoragia interna este o sangerare care are loc in organism, cum ar fi in interiorul stomacului sau al creierului. Hemoragia interna este de multe ori rezultatul unui traumatism sau al unei leziuni, insa poate avea si alte cauze mai rare.
Leziunile care afecteaza exteriorul corpului sunt usor de observat. O taietura sau o fisura aparuta la nivelul pielii provoaca de obicei sangerare. In schimb, hemoragia interna nu este la fel de usor de depistat sau de diagnosticat. Anumite cauze mai putin evidente pot provoca hemoragie interna. Printre acestea se numara gastrita, problemele aparute la nivelul organelor sau o tulburare de coagulare a sangelui.
In unele cazuri, sangerarea poate indica o afectiune care pune viata in pericol. Daca o persoana dezvolta brusc urmatoarele simptome, se recomanda solicitarea imediata a asistentei medicale. Simptomele de hemoragie interna sunt:
-
ameteala;
-
slabiciunea severa;
-
pierderea cunostintei;
-
tensiunea arteriala scazuta;
-
tulburarile vizuale acute;
-
amorteala;
-
slabiciunea de pe o parte a corpului;
-
durerile de cap severe;
-
durerile abdominale severe;
-
dificultatile respiratorii;
-
durerile in piept;
-
greata;
-
varsaturile;
-
diareea.
Printre manifestarile hemoragiei interne se numara si varsaturile ori scaunele cu sange sau inchise la culoare. Ocazional, daca sangerarea se produce in spatele organelor interne din abdomen, pot aparea vanatai in jurul ombilicului sau pe partile laterale ale abdomenului.
Ce este hemoragia interna?
Hemoragia interna reprezinta o problema medicala periculoasa, care are loc atunci cand vasele de sange sunt lezate, iar sangele se scurge nu in exteriorul corpului, ci in interiorul lui, fara ca persoana afectata sa stie acest lucru. Simptomele hemoragiei interne pot varia de la un caz la altul.
Hemoragia interna poate fi brusca si rapida si poate provoca durere extrema, soc si lesin. Sau, poate fi lenta si „tacuta”, cu simptome putine, pana cand pierderea de sange este extrema. Simptomele nu reflecta insa intotdeauna cantitatea de sange pierdut sau severitatea acestei probleme.
Semne si simptome
Hemoragia interna este simptomul unui traumatism sau al unei boli. Hemoragia interna nu apare fara un motiv subiacent.
Recunoasterea simptomelor de hemoragie interna il poate ajuta atat pe pacient, cat si pe medic sa inteleaga de unde si de ce a aparut sangerarea si ce conditii ar putea contribui la aceasta problema.
Hemoragie interna la nivelul capului
Acest tip de hemoragie interna poate cauza:
-
slabiciune si amorteala, de obicei pe o parte a corpului;
-
furnicaturi, in special la nivelul mainilor si picioarelor;
-
durere de cap severa si brusca;
-
dificultate la inghitire sau la mestecat;
-
probleme de vedere sau auz;
-
pierderea echilibrului, a coordonarii si focalizarii;
-
dificultati de vorbire sau de intelegere a vorbirii;
-
dificultate la scriere;
-
somnolenta si/sau letargie;
-
pierdere a cunostintei.
Hemoragie interna la nivelul pieptului sau abdomenului
Acest tip de hemoragie interna poate cauza:
-
durere abdominala;
-
dificultati respiratorii;
-
dureri in piept;
-
ameteli, mai ales cand persoana in cauza sta in picioare;
-
vanatai in jurul ombilicului sau pe partile laterale ale abdomenului;
-
greata;
-
varsaturi;
-
sange in urina;
-
scaune inchise la culoare;
-
sangerare din alta zone, cum ar fi din urechi, nas, gura sau anus.
Hemoragie interna in muschi sau articulatii
Acest tip de hemoragie poate cauza:
-
durere la nivelul unei articulatii;
-
umflarea unei articulatii;
-
reducerea capacitatii de miscare.
Alte simptome
In unele cazuri, hemoragia interna poate cauza soc. Acest lucru se intampla mai ales daca sangerarea interna se produce in locuri in care se poate pierde o cantitate substantiala de sange, cum ar fi pieptul, abdomenul sau coapsele. Socul apare in momentul in care nu exista suficient sange care sa alimenteze intregul corp.
Simptomele socului sunt:
-
ritmul cardiac rapid;
-
tensiunea arteriala scazuta;
-
transpiratia;
-
somnolenta sau letargia;
-
starea generala de slabiciune.
Daca persoana in cauza sufera de o alta afectiune de baza, medicul poate sa identifice daca pacientul sufera o pierdere de sange intr-o anumita zona. De exemplu, anemia este frecvent asociata cu o hemoragie interna lenta si cronica. Anemia poate provoca oboseala, slabiciune si probleme de respiratie.
Unele persoane care dezvolta hemoragie interna se pot confrunta, de asemenea, cu tensiune arteriala scazuta, cauzata de pierderea constanta a sangelui. Aceasta problema este cunoscuta sub denumirea de hipotensiune ortostatica si se manifesta prin senzatie de ameteala, resimtita cand persoana afectata sta in picioare.
Cauzele hemoragiei interne
Orice deteriorare a peretilor vaselor de sange poate duce la hemoragie. In cazul rupturilor minore, organismul creeaza de obicei un cheag format din proteine si celule rosii din sange, pentru a sigila tesutul rupt si pentru a opri sangerarea.
Cu toate acestea, leziunile semnificative nu pot fi oprite printr-un cheag, ceea ce inseamna ca sangele este pompat continuu in spatiul sau organele din jur, prin fisura creata.
Intrucat multe cazuri de hemoragie interna apar ca urmare a unei anumite leziuni sau a unui traumatism, cauza poate fi usor de identificat. Dar hemoragia poate fi cauzata si de factori care, in timp, slabesc peretii vaselor de sange sau care perturba procesul de coagulare a sangelui. Acesti factori sunt anumite afectiuni medicale, medicamente sau obiceiuri specifice stilului de viata.
Cauzele potentiale si factorii de risc pentru hemoragiile interne minore sau moderate sunt:
-
ranile minore;
-
hipertensiunea arteriala cronica (pe termen lung);
-
medicamentele anticoagulante;
-
afectiunile genetice de coagulare a sangelui;
-
corticosteroizii;
-
antibioticele;
-
antidepresivele;
-
diabetul zaharat;
-
deshidratarea pe termen lung;
-
fumatul;
-
consumul excesiv sau cronic de alcool;
-
consumul de droguri;
-
medicamentele stimulatoare, cum ar fi pastilele de slabit;
-
accidentul vascular cerebral sau atacul de cord;
-
afectiunile ficatului, rinichilor sau splinei;
-
cancerul;
-
afectiunile gastrointestinale;
-
tromboza venoasa profunda (TVP).
Afectiunile gastrointestinale care pot provoca hemoragii interne sunt gastroenterita, colita ulcerativa, boala Crohn, boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale si sindromul colonului iritabil.
Hemoragia interna severa sau brusca poate avea urmatoarele cauze:
-
vatamare, care poate aparea in urma unor evenimente precum accidente de masina, caderi, explozii sau leziuni cauzate prin strivire;
-
embolie (obiecte care raman blocate in vasele de sange si care reduc fluxul sanguin);
-
fracturi osoase;
-
anevrism (o dilatare anormala a vaselor de sange);
-
interventie chirurgicala;
-
sarcina extrauterina (ectopica), in care fatul se dezvolta in afara uterului.
Diagnostic
Diagnosticarea unei hemoragii interne necesita de obicei investigatii medicale, o examinare fizica si o revizuire amanuntita a istoricului medical al pacientului. Specialistul poate folosi teste de laborator si instrumente imagistice atat pentru a descoperi cauza sangerarii interne, cat si pentru a afla cat de severa este aceasta.
Daca hemoragia a fost provocata de un traumatism, un test imagistic poate fi suficient. Radiografia prezinta o imagine a oaselor. Tomografia computerizata (CT) reprezinta o radiografie avansata care poate oferi imagini cu oasele, tesuturile si vasele de sange, iar angiografia este un test imagistic care poate examina cu atentie vasele de sange.
Daca nu poate depista cauza sangerarii, medicul poate efectua mai multe teste, pentru a ajuta la identificarea locului si motivului pentru care a aparut hemoragia.
Metode de tratament
Tratarea hemoragiilor minore necesita de obicei odihna si hidratare. In general, se dezvolta un cheag care limiteaza temporar sangerarea, cat timp vasul de sange se repara singur. Treptat, tesuturile din jurul zonei afectate vor reabsorbi excesul de sange.
Tratarea sangerarii interne moderate sau severe presupune administrarea intravenoasa de vitamina K, plasma proaspat congelata, sange si trombocite.
Mai recent, medicii au inceput sa administreze doze foarte mari de complexe si compusi care stimuleaza coagularea sangelui.
Uneori, in cazul persoanelor cu hemoragie interna, medicii pot administra fluide intravenoase bogate in electroliti.
Dupa ce persoana afectata este stabilizata sau nu mai este expusa riscului de deces, tratamentul implica localizarea si oprirea sursei sangerarii.
In functie de severitatea hemoragiei, poate fi necesara o interventie chirurgicala, pentru a repara vasul sangvin si pentru a elimina excesul de sange.
Medicii pot prescrie medicamente preventive, dupa oprirea sangerarii.
Fizioterapia si modificarile stilului de viata, cum ar fi renuntarea la fumat sau alcool, pot fi, de asemenea, recomandate pentru a reduce riscul de ranire si sangerare ulterioara.
Posibile complicatii
La nivel global, hemoragia interna este considerata o cauza principala a mortalitatii asociate traumatismelor.
Daca nu este tratata, hemoragia severa sau cronica poate duce la insuficienta de organ, convulsii, coma, sangerare externa si, in cele din urma, la deces. Chiar si cu tratament, hemoragia interna grava este de multe ori fatala.
Identificarea si tratarea precoce a sangerarii interne pot reduce riscul de aparitie a complicatilor si pot sustine procesul de recuperare completa.
Referinte:
https://www.verywellhealth.com/internal-bleeding-signs-symptoms-complications-4172951
https://www.medicalnewstoday.com/articles/320322
https://www.healthline.com/health/internal-bleeding