Hemoragie digestiva: manifestari clinice si tratament

Hemoragie digestiva: manifestari clinice si tratament Hemoragie digestiva: manifestari clinice si tratament

Ultima actualizare: 23 februarie 2024

hemoragie-digestiva

Persoanele care dezvolta hemoragie digestiva observa, de obicei, sange in scaun sau ca scaunul este mai inchis la culoare si lipicios. Hemoragia digestiva ar putea indica o problema grava de sanatate la nivelul stomacului, intestinelor sau al altor organe.

Hemoragia digestiva este un simptom grav, care apare in tractul digestiv. Tractul digestiv este format din urmatoarele organe:

  • esofag;
  • stomac;
  • intestinul subtire, inclusiv duodenul;
  • intestin gros sau colon;
  • rect;
  • anus.

Hemoragia digestiva poate aparea in oricare dintre aceste organe. Daca sangerarea are loc in esofag, stomac sau in partea de la inceputul intestinului subtire (duoden), este considerata hemoragie digestiva superioara. In schimb, sangerarea care apare in intestinul subtire inferior, intestinul gros, rect sau anus se numeste hemoragie digestiva inferioara.

Sangerarea poate fi foarte mica sau poate fi atat de semnificativa incat sa puna viata in pericol. In unele cazuri, sangerarea este atat de mica, incat sangele este descoperit doar in urma unui test de scaun.


Ce este hemoragia digestiva?

Hemoragia digestiva este semnul unei tulburari gastrointestinale. De obicei, sangele este observat in scaun sau in varsaturi, insa nu intotdeauna este evident. Scaunul este de regula inchis la culoare. Sangerarea poate varia de la usoara la severa si, in unele cazuri, poate pune viata in pericol.

Tehnologia imagistica sau endoscopia poate depista de obicei cauza sangerarii. Tratamentul depinde de locul in care este localizata sangerarea si de cat de severa este.

Cauze

O serie de afectiuni pot provoca hemoragii digestive.

  • Hemoragie digestiva superioara

Cauzele potentiale ale sangerarii in tractul digestiv superior sunt:

Ulcere peptice hemoragice

Ulcerele peptice sau gastrice pot fi cauzate de infectia cu Helicobacter pylori sau de utilizarea excesiva a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Persoanele cu ulcer peptic au de obicei o senzatie de arsura la stomac.

Varicele esofagiene

Varicele esofagiene sunt vase de sange marite la nivelul tractului gastrointestinal superior, de obicei in esofag. Ele pot fi rezultatul cirozei, o afectiune grava a ficatului.

Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care contine un amestec de extracte de armurariu si anghinare. Silimarina din fructele de armurariu reprezinta un complex de flavonoide folosit traditional pentru protejarea ficatului impotriva factorilor agresori (poluanti, substante chimice, alcool) si pentru mentinerea integritatii si functionarii normale a ficatului si a sistemului de drenaj biliar.

Formatiuni

Formatiunile care pot aparea in tractul digestiv, cum ar fi tumorile benigne si canceroase, pot provoca sangerari. Unii oameni observa si alte simptome, cum ar fi dificultati la inghitire.

Esofagita

Esofagita este o complicatie a refluxului gastroesofagian, care determina slabirea sfincterului esofagian inferior. Persoanele cu esofagita pot avea accese frecvente de arsuri la stomac.

Leziune sau ruptura

Atat fisurile, cat si leziunile de la nivelul tractului gastrointestinal pot fi cauzate de traumatisme sau varsaturi excesive.

O interventie chirurgicala

Interventiile chirurgicale recente pot creste riscul de infectie sau pot afecta tractul digestiv. Medicii folosesc de obicei injectii pentru a ajuta la oprirea hemoragiei.

Unele tipuri de hemoragie digestiva superioara pot provoca sangerari grave, care pot pune viata in pericol.

  • Hemoragie digestiva inferioara

Cauzele potentiale ale hemoragiei digestive inferioare sunt:

Diverticulita

Unii oameni dezvolta mici proeminente in forma de saculeti in intestinul gros, numite diverticuli. Diverticulita apare cand unul sau mai multi dintre acesti saculeti se inflameaza si infecteaza. Acest lucru poate provoca dureri abdominale, febra si diaree.

Diverticulita poate fi tratata cu ajutorul schimbarilor alimentare si al antibioticelor.

Fibrele sunt excelente pentru sanatatea sistemului digestiv si nu numai. Ele tranziteaza tubul digestiv nedigerate si ajung in colon, unde hranesc bacteriile benefice de la acel nivel. Naturalis FibroProtect este un supliment alimentar cu fibre, sub forma de pulbere pentru suspensie buvabila, cu indulcitor.

Hemoroizi

Hemoroizii sunt vase de sange umflate la nivelul rectului care, de multe ori, provoaca sangerari.

Constipatie

Incordarea cauzata de constipatie poate duce la hemoroizi, care pot provoca sangerari minore din rect. Cresterea aportului de fibre, exercitiile regulate si consumul de apa pot ajuta la tratarea constipatiei.

Polipi pe colon

Polipii pe colon sunt excrescente de tesut care pot aparea pe mucoasa interioara a colonului si rectului. In unele cazuri, pot deveni canceroase in timp. Pentru a se evita aparitia cancerului de colon, este esentiala indepartarea polipilor pe colon.

Colita ulcerativa

Colita poate provoca ulcere in intestinul gros, care, la randul sau, poate cauza hemoragie si uneori durere. Medicamentele pot ajuta la reducerea inflamatiei la nivelul intestinului gros.

Naturalis Carboment este un supliment alimentar ce contine carbune activat (medicinal) si extract de frunze de menta. Datorita particulelor carbunelui activat, organismul poate absorbi un numar mare de substante de origine organica si anorganica, precum gazele, contaminanti din alimente si reziduuri, ajutand astfel la functionarea normala a tractului gastrointestinal.

Boala inflamatorie intestinala

Persoanele cu boala inflamatorie intestinala pot prezenta o serie de simptome intestinale, cum ar fi diaree frecventa sau constipatie. Medicamentele si modificarile alimentare pot ajuta la gestionarea acestei afectiuni.

Fisuri anale si alte leziuni anale

Fisurile anale pot provoca sangerare sau durere. Durerea poate aparea brusc sau se poate agrava treptat, in timp. Medicii pot recomanda suplimente cu fibre si bai de sezut, pentru a ajuta la tratarea fisurilor.

Cancer

Nu exista simptome specifice care sa distinga cancerul de alte afectiuni. La unii oameni, primul simptom este sangerarea.

Proceduri medicale recente

Procedurile precum biopsia si colonoscopia pot provoca sangerari usoare din anus. Daca pacientul are sangerare constanta, ar trebui sa ia legatura cu un medic.

Infectii ale tractului digestiv

Infectiile cu Salmonella si Escherichia coli pot duce la diaree, care poate fi insotita de sange. Astfel de infectii se pot vindeca de la sine. Uneori, totusi, pacientii pot avea nevoie de antibiotice.

hemoragie-digestiva-cauze-infectii-gastrointestinale

Factori de risc

Oricine poate dezvolta o hemoragie digestiva, mai ales daca sufera si de alte probleme gastrointestinale, cum ar fi colita sau ulcerul peptic.

Factorii de risc pentru hemoragia digestiva sunt:

  • utilizarea anticoagulantelor;
  • administrarea excesiva a AINS;
  • varsaturile excesive, cauzate de tulburarile de alimentatie;
  • consumul excesiv de alcool;
  • o interventie chirurgicala sau o leziune traumatica recenta.

Stilul de viata dezechilibrat poate contribui la aparitia afectiunilor care provoaca hemoragie digestiva. De exemplu, consumul de alcool si fumatul pot creste nivelul de acid din stomac si pot creste riscul de hemoragie digestiva.

Mai mult decat atat, persoanele cu reflux gastroesofagian ar trebui sa evite anumite alimente, cum ar fi produsele care sunt acide, picante sau grase.

Cum se manifesta hemoragia digestiva?

Exista cateva lucruri la care oamenii trebuie sa fie atenti, daca banuiesc ca ar putea avea o hemoragie digestiva sau rectala. De exemplu, scaunul ar putea fi mai inchis la culoare si lipicios, daca sangerarea provine din stomac sau din tractul digestiv superior.

hemoragie-digestiva-simptome

De asemenea, unii oameni elimina sange din rect in timpul defecarii, observand urme de sange in toaleta sau pe hartia igienica. Acest sange este de obicei rosu aprins. Varsaturile cu sange sunt un alt semn ca exista sangerare undeva, in tractul gastrointestinal.

Daca o persoana observa oricare dintre aceste simptome sau daca are varsaturi care au aspect de zat de cafea, este recomandat sa contacteze imediat un medic.

Diagnostic

Pentru a descoperi cauza hemoragiei digestive, in prima faza, medicul va pune intrebari despre simptome si despre istoricul medical. Medicul poate solicita si o proba de scaun, pentru a verifica prezenta sangelui.

  • Diagnosticarea hemoragiei digestive superioare

Pentru a diagnostica hemoragia digestiva superioara si pentru a afla ce o cauzeaza, medicul poate efectua urmatoarele teste:

  • endoscopie,
  • enteroscopie.

hemoragie-digestiva-diagnostic

  • Diagnosticarea hemoragiei digestive inferioare

Medicul poate realiza urmatoarele teste, pentru a determina cauza hemoragiei digestive inferioare:

  • colonoscopie,
  • biopsie,
  • radiografie,
  • angiografie CT,
  • endoscopie cu videocapsula.

Tratament

Daca o persoana banuieste ca ar putea avea o hemoragie digestiva, este important sa discute cu medicul. Daca sangerarea este grava, s-ar putea ca pacientul sa aiba nevoie de ingrijiri de urgenta, pentru a se determina cauza si a se trata afectiunea.

Testarea poate fi utila, nu numai pentru diagnosticarea hemoragiei digestive, ci si pentru tratarea acesteia.

Pentru a opri sangerarea, pot fi folosite instrumente speciale, dotate cu camere video, impreuna cu medicamente. In plus, specialistul poate aplica cleme speciale pe vasele care sangereaza, pentru a opri hemoragia.

Daca sangerarea este cauzata de hemoroizi, specialistul ar putea recomanda anumite medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC). In cazul in care aceste remedii nu dau rezultate, medicul ar putea folosi un tratament termic pentru a micsora hemoroizii sau, in cazuri severe, ar putea efectua o procedura chirurgicala pentru a-i extirpa.

Antibioticele pot trata de obicei infectiile.

hemoragie-digestiva-tratament

Complicatii

O persoana care dezvolta o hemoragie digestiva grava trebuie de obicei spitalizata, pentru ca medicul sa-i poata monitoriza starea. De regula, pacientului ii sunt administrate lichide suplimentare, oxigen sau medicamente pentru tratarea afectiunilor subiacente.

Printre complicatiile potentiale ale hemoragiei digestive se numara:

  • cancerul, care progreseaza in lipsa tratamentului;
  • pierderile grave de sange, care pot pune viata in pericol;
  • atacul de cord si alte simptome cardiace;
  • infectiile;
  • socul.

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23391-gastrointestinal-gi-bleeding

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gastrointestinal-bleeding/symptoms-causes/syc-20372729

https://www.healthline.com/health/gastrointestinal-bleeding

https://www.medicalnewstoday.com/articles/gastrointestinal-bleeding