Hemoleucograma completa este una dintre cele mai frecvente analize efectuate atat la recomandarea medicului pentru stabilirea unui diagnostic, cat si pentru evaluarea periodica a starii de sanatate. Un astfel de test se efectueaza in egala masura in randul adultilor, dar si al copiilor, presupunand recoltarea unei probe de sange care este apoi analizata in laborator. Astfel pot fi diagnosticate afectiuni de natura hematologica, infectioasa, renala, hepatica, imunologica si chiar oncologica. In acelasi timp, hemoleucograma completa ofera o imagine a starii generale de sanatate, iar din acest motiv este un test de baza, care nu lipseste din pachetul de analize pe care fiecare persoana ar trebui sa si le faca cel putin o data pe an, in scop preventiv.
Daca adultii constientizeaza mai usor importanta acestor analize, copiii pot fi mai dificil de convins, motiv pentru care am inclus in articolul de fata informatiile importante pe care parintii trebuie sa le stie despre hemoleucograma completa in cazul celor mici.
Ce este hemoleucograma completa
Termenul de „hemoleucograma completa” se refera la un test de laborator ce presupune analizarea mai multor parametri esentiali, care tin de compozitia sangelui. Hemoleucograma completa vizeaza cele trei tipuri de celule sanguine, mai exact globulele albe numite si leucocite, globulele rosii numite si eritrocite si trombocitele sau plachetele sangvine. Acestea sunt analizate din punct de vedere cantitativ si calitativ, fiind avute in vedere mai multe aspecte ce tin de functionarea acestora, cum ar fi nivelul de hemoglobina, indicii eritrocitari, formula leucocitara si frotiul sanguin.
Pentru fiecare din parametrii evaluati exista valori normale care difera in functie de varsta, sex si starea de sanatate a pacientului. Asadar, prin raportarea rezultatelor obtinute la aceste valori normale, hemoleucograma completa poate indica anumite probleme de sanatate, cum ar fi anemia, infectiile sau afectiuni hematologice, hepatice, renale si de alta natura. Astfel de probleme pot fi depistate in urma unui control de rutina, care presupune efectuarea analizelor anuale ce includ si hemoleucograma completa sau pot fi suspectate pe baza unor simptome, caz in care analizele de sange vin sa confirme suspiciunile si sa ajute la stabilirea diagnosticului.
Cand se recomanda hemoleucograma completa
Asa cum spuneam, hemoleucograma completa este un test de baza care face parte din pachetul de analize recomandate anual in scop preventiv. Prin urmare, chiar daca nu exista probleme de sanatate care sa impuna o astfel de analiza, este bine ca o hemoleucograma completa sa fie facuta o data pe an, atat in cazul adultilor, cat si al copiilor.
De asemenea, hemoleucograma completa se mai face si la recomandarea medicului, pentru evaluarea gradului de anemie sau pentru monitorizarea evolutiei pacientului, in cazurile de deshidratare severa sau de intoxicatie. Hemoleucograma completa ajuta si la evaluarea raspunsului la tratament in cazul infectiilor, bolilor autoimune sau hematologice si, totodata, ofera medicului indicii importante pentru stabilirea unui diagnostic. Nu in ultimul rand, se recomanda deseori o hemoleucograma completa in cazul pacientilor care urmeaza sa fie supusi unei interventii chirurgicale, intrucat pe baza rezultatelor poate fi evaluat riscul de sangerare excesiva.
Asadar, cand nu exista o recomandare expresa din partea medicului, hemoleucograma completa trebuie facuta anual, in scop preventiv, iar in cazul copiilor si adultilor cu probleme de sanatate poate fi nevoie de repetarea analizelor de mai multe ori pe an.
Cum se efectueaza hemolucograma completa
Hemoleucograma completa se realizeaza pe baza unei probe de sange, asadar primul pas in aceasta procedura este recoltarea probei respective. Prelevarea se face prin procedura bine cunoscuta de punctie venoasa la nivelul antebratului, iar pentru aceasta pacientul trebuie sa se prezinte dimineata la centrul de recoltare. Este important ca pacientul sa nu manance nimic inainte de recoltarea probei de sange, iar pentru ca hemoleucograma completa sa indice date cat mai exacte, este recomandat ca mesele din ziua precedenta sa nu fie foarte bogate in grasimi.
De asemenea, daca pacientul se afla sub tratament medicamentos, trebuie sa comunice acest lucru medicului, intrucat si acest fapt poate influenta rezultatele analizelor. Daca sunt necesare mai multe prelevari, recoltarea probelor de sange se face in zile diferite, insa la aceeasi ora.
Proba recoltata este stocata intr-un recipient special, pe care se aplica o eticheta cu numele si datele pacientului, dupa care este trimisa catre laborator. Aici sangele este supus unei proceduri de centrifugare, in urma careia componentele sale principale – plasma si hematocritul – sunt separate.
Apoi, cu ajutorul unor dispozitive speciale sunt analizate in detaliu aceste componente, iar rezultatele sunt trecute intr-un raport care ajunge in final la pacient sau la medicul care a recomandat hemoleucograma completa.
Cum se interpreteaza hemoleucograma completa
Pentru fiecare dintre parametrii evaluati prin hemoleucograma completa exista valori de referinta care se stabilesc in functie de varsta pacientului, sex si – daca este cazul – de tratamentul pe care acesta il urmeaza sau de starea sa de sanatate. In functie de aceste valori de referinta, hemoleucograma completa poate indica rezultate normale sau valori mai crescute ori mai scazute in cazul unor parametri.
-
Ce pot indica valorile scazute
Daca nivelul de globule rosii este sub valoarea de referinta, hemoleucograma completa poate indica prezenta anemiei sau a unor afectiuni hematologice. Un nivel scazut de leucocite sau globule albe poate fi determinat de infectii severe, boli autoimune sau congenitale sau de prezenta unui linfom.
De asemenea, un nivel scazut de trombocite, care sunt celule responsabile cu coagularea sangelui, este asociat in general cu infectii virale precum hepatitele, HIV sau mononucleoza, linfomul, leucemia sau bolile autoimune.
-
Ce probleme indica valorile crescute
De cealalta parte, parametrii evaluati se pot situa deasupra valorilor de referinta, caz in care hemoleucograma completa indica alte posibile probleme de sanatate, asociate cu modificari la nivelul sangelui.
Valorile crescute ale globulelor rosii se intalnesc cel mai adesea in cazul pacientilor deshidratati, insa pot indica si probleme mai grave, precum afectiuni pulmonare ajunse in stadiul insuficientei respiratorii, boli cardiace congenitale sau prezenta unor tumori renale.
O crestere a nivelului de leucocite este normala in conditii de stres sau efort fizic, insa in absenta acestor factori indica prezenta unei infectii sau a unei inflamatii puternice.
Afectiuni precum anemia feripriva, bolile renale cronice, pancreatita sau tuberculoza sunt asociate cu o crestere a nivelului de trombocite, acelasi efect fiind generat si de infectiile cronice.
Nu in ultimul rand, hemoleucograma completa poate contribui la diagnosticarea unor boli grave precum leucemia, HIV sau mielomul multiplu, caracterizate printre altele de o crestere a nivelului de limfocite.
Ca o concluzie a celor mentionate pe parcursul acestui articol, putem spune ca hemoleucograma completa este un test de baza nelipsit din setul de analize in scop preventiv, intrucat pe baza unei simple probe de sange poate oferi o buna imagine de ansamblu asupra starii de sanatate. Tinand cont de aceasta, un astfel de test este recomandat inclusiv in cazul copiilor o data pe an, intrucat poate contribui la depistarea prematura a unor probleme de sanatate asimptomatice care se pot agrava in timp, devenind tot mai dificil de tratat.
Pe de alta parte, hemoleucograma completa este si un instrument eficient pentru stabilirea unui diagnostic exact, pentru monitorizarea pacientilor si pentru evaluarea modului in care acestia raspund la diferitele tratamente medicamentoase administrate.
Testul consta in recoltarea unei probe de sange prin punctie venoasa la nivelul antebratului, iar pentru rezultate cat mai exacte prelevarea se face dimineata, pe stomacul gol, fiind recomandat ca pacientul sa fie bine hidratat, relaxat si bine odihnit.