Hematocrit crescut - ce inseamna si care sunt cauzele?

Hematocrit crescut - ce inseamna si care sunt cauzele? Hematocrit crescut - ce inseamna si care sunt cauzele?

Ultima actualizare: 25 octombrie 2024

test de sange pentru hematocrit

Hematocritul este un indicator important in evaluarea sanatatii, reflectand procentul de globule rosii din sange, raportat la volumul total. Un hematocrit crescut indica o proportie mai mare de globule rosii decat este normal. Acesta poate fi un semnal de alarma pentru medici, relevand un risc mai mare de aparitie a unor afectiuni. De aceea, este esential sa-i intelegem cauzele si implicatiile, pentru a sti cum sa-l prevenim.

Hematocrit crescut, in cifre

Sangele nostru este alcatuit din globule rosii, globule albe si trombocite, suspendate in plasma. Aceste componente alcatuiesc impreuna aproximativ 45% din volumul sangelui, dar procentajele specifice ale fiecarei componente pot varia.

Nivelurile normale ale hematocritului variaza in functie de varsta si rasa. La adulti, nivelurile normale pentru barbati variaza intre 41% si 50%. La femei, intervalul normal este usor mai mic: intre 36% si 44%. Daca o persoana are hematocrit crescut, inseamna ca in sangele ei exista o concentratie prea mare de globule rosii, ceea ce poate influenta fluxul sangvin si functionarea normala a organelor.

Un hematocrit crescut poate semnala diverse afectiuni, de la unele banale la altele care necesita o atentie medicala de urgenta.

Hematocrit crescut – posibile cauze

Exista mai multe multe cauze asociate unui hematocrit crescut, fiecare avand implicatii diferite asupra asanatatii. Iata care sunt cel mai des intalnite motive pentru care hematocritul depaseste valorile normale:

Deshidratarea

Este una dintre cele mai frecvente cauze temporare de hematocrit crescut. Atunci cand organismul pierde o cantitate semnificativa de apa, volumul de plasma (componenta lichida a sangelui) scade, iar asta face ca procentul de globule rosii sa para mai mare. Desi numarul absolut de globule rosii nu creste, proportia lor fata de plasma se mareste, ceea ce duce la un hematocrit crescut. Aceasta situatie este de cele mai multe ori reversibila. Se rezolva usor si rapid prin hidratare corespunzatoare.

Policitemia vera

globule rosii ale sangelului

Afectiune hematologica rara, determinata de o mutatie a genei JAK2, policitemia vera e definita de o situatie neobisnuita in care maduva osoasa produce un exces de globule rosii. Acest lucru duce la hematocrit crescut si poate provoca simptome precum dureri de cap, ameteli, oboseala si hipertensiune arteriala. Policitemia vera necesita tratament specializat, deoarece poate creste riscul de complicatii severe, cum ar fi formarea cheagurilor de sange.

Hipoxia cronica

Persoanele care traiesc la altitudini mari au adesea un hematocrit crescut. In aceste zone, nivelul de oxigen din aer este redus, iar corpul raspunde prin cresterea productiei de globule rosii pentru a optimiza transportul de oxigen. Acelasi lucru se intampla si in caz de afectiuni pulmonare cronice, asa cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC), bronsita cronica sau emfizemul pulmonar.

Fumatul

Consumul de tigari este un factor de risc major pentru hematocrit crescut. Substantele toxice din fumul de tigara afecteaza capacitatea plamanilor de a oxigena sangele, fortand organismul sa compenseze aceasta deficienta.

Anabolizantele si dopajul

Utilizarea steroizilor anabolizanti si a altor substante dopante poate stimula productia de globule rosii, ceea ce duce la hematocrit crescut. Aceste practici sunt frecvente in randul persoanelor care vizeaza cresterea musculara si performantele fizice, dar implica riscuri majore pentru sanatate, inclusiv formarea de cheaguri de sange si infarct miocardic.

Bolile de inima

Unele afectiuni cardiace pot determina hematocrit crescut. De exemplu, insuficienta cardiaca congestiva sau bolile care afecteaza capacitatea inimii de a pompa eficient sangele pot provoca o crestere a numarului de globule rosii pentru a imbunatati oxigenarea tesuturilor.

Tumorile renale

Rinichii joaca un rol important in reglarea productiei de globule rosii, iar disfunctiile acestora pot duce la dezechilibre in sange. Unele tumori renale pot secreta eritropoietina, un hormon care stimuleaza productia de globule rosii. Acest fenomen poate duce la hematocrit crescut si necesita interventie medicala imediata.

Simptomele sugestive pentru hematocrit crescut

Exista o serie de simptome care pot duce cu gandul la hematocrit crescut. Bineinteles, manifestarile variaza in functie de cauza si de severitatea afectiunii. Printre simptomele comune se numara:

  • Oboseala excesiva
  • Durerile de cap frecvente
  • Ametelile
  • Dificultatile de respiratie
  • Mancarimea pielii dupa dus sau baie, senzatia de arsura sau fata rosie
  • Transpiratia excesiva, in special in timpul somnului
  • Vederea incetosata sau dubla si pete oarbe
  • Sangerarile nazale, gingivale, vanataile si sangerarile abundente din taieturi mici
  • Tensiunea arteriala crescuta

Identificarea acestor simptome nu trebuie trecuta cu vederea. Si aceasta deoarece, in cazurile severe, ca umare a formarii cheagurilor de sange, un hematocrit crescut poate duce la complicatii grave, cum ar fi tromboza venoasa profunda, embolia pulmonara, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

Cum se depisteaza hematocritul crescut

test de sange - hemoleucograma

Diagnosticul unui hematocrit crescut se face prin intermediul unei analize simple de sange, numita hemoleucograma completa. Vorbim de un test de laborator de baza, care aduce informatii pretioase despre starea de sanatate a organismului, ajutand la stabilirea unor diagnostice sau orientand spre efectuarea altor teste specifice.

Ce se poate face in caz de hematocrit crescut?

Tratamentul pentru hematocrit crescut depinde de cauza subiacenta. In cazul deshidratarii, tratamentul este simplu si consta in hidratarea corespunzatoare. In alte situatii, cum ar fi policitemia vera sau hipoxia cronica, tratamentul pot include administrarea de medicamente pentru reducerea numarului de globule rosii sau proceduri de flebotomie, in care sangele este extras periodic pentru a reduce volumul de celule rosii.

Pentru persoanele care fumeaza sau utilizeaza steroizi anabolizanti, renuntarea la aceste obiceiuri poate aduce o imbunatatire semnificativa a valorilor hematocritului.

De asemenea, in caz de hematocrit crescut, consultarea unui medic si monitorizarea regulata a valorilor acestui parametru relevant pentru calitatea sangelui sunt pasi esentiali pentru a evita complicatiile pe termen lung.

 

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17683-hematocrit

https://www.mountsinai.org/health-library/tests/hematocrit

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hematocrit-levels

https://www.verywellhealth.com/hematocrit-level-test-1942505