Guturai: ce este si cum se trateaza?

Guturai: ce este si cum se trateaza? Guturai: ce este si cum se trateaza?

Ultima actualizare: 10 octombrie 2024

Banala raceala este cunoscuta si sub denumirea de guturai, fiind vorba de o afectiune comuna de natura infectioasa, cu un grad scazut de pericol dar care poate fi deranjanta prin simptomele specifice. An de an, sezonul rece genereaza mii de cazuri de guturai, fiind perioada in care se intensifica circulatia virusurilor respiratorii iar riscul de a contracta o astfel de infectie este cel mai crescut.

Pentru ca deja ne putem considera la debutul unui nou sezon rece, am considerat oportun un articol despre guturai, cu toate informatiile pe care trebuie sa le stiti pentru a va proteja mai eficient de aceasta afectiune si a stii cum sa o tratati in caz ca va imbolnaviti.


Despre guturai, in termeni generali

Asa cum spuneam, denumirea de guturai este atribuita racelii comune si se refera la o infectie respiratorie cauzata in marea majoritate a cazurilor de un virus. Exista mai multe tipuri de virusuri care pot cauza guturai, insa cele mai adesea la originea bolii se afla cele din categoria rinovirusurilor. Este vorba de virusuri care afecteaza in general caile respiratorii superioare, fara a patrunde in profunzimea aparatului respirator si a genera proleme mai grave. In acelasi timp si coronavirusurile pot provoca guturai, in total existand 200 de virusuri din cele doua categorii asociate cu aceasta boala.

Desi nu imbraca forme grave si rar exista complicatii generate de guturai, vorbim de o boala foarte contagioasa, care se transmite cu rapiditate mai ales in colectivitati si zonele aglomerate. In astfel de medii este de ajuns o singura persoana cu guturai pentru a transmite infectia altor cateva zeci, care la randul lor se transforma in vectori de transmitere.  

In ce conditii va puteti imbolnavi de guturai

Cele mai multe cazuri de guturai apar in sezonul rece, atat pe fondul intensificarii circulatiei virusurilor respiratorii, cat si al scaderii imunitatii din cauza variatiilor de temperatura. Asadar, guturaiul este o infectie respiratorie cauzata cel mai adesea de un rinovirus sau un coronairus, care se inmultesc considerabil in sezonul rece. Este vorba de virusuri cu transmitere aeriana, cea ce inseamna ca particulele virale sunt aspirate din aer in caile respiratorii, fixandu-se in zonele superioare, unde incep sa se dezvolte si sa se inmulteasca.

Aceste particule virale ajung in aer prin intermediul secretiilor provenite de la persoanele cu guturai. Mai exact, prin stropii de saliva si mucus „pulverizati” in atmosfera atunci cand aceste persoane vorbesc, stranuta, tusesc sau isi sufla nasul.

De asemenea, puteti lua guturai prin contactul cu anumite suprafete pe care ajung aceste particule virale, cele bune exemple fiind clantele usilor, balustradele, butoanele de lift sau barele din mijloacele de transport. Fie ca sunt contaminate din aer, fie dupa ce au fost atinse cu mana de o persoana cu guturai care tocmai a stranutat sau si-a suflat nasul, aceste suprafete pot transmite particulele virale celor care le folosesc. Este de ajuns sa va duceti mana la gura sau la nas dupa ce ati atins o astfel de suprafata contaminata fara sa va spalati apoi pe maini sau sa folositi un dezinfectant, pentru a contracta un guturai si a deveni totodata vector de raspandire.

Cum recunoasteti o persoana cu guturai

Nu toate cazurile de guturai se manifesta la fel, simptomele si intensitatea acestora fiind influentate de concentratia virala, varsta, starea generala de sanatate si nivelul imunitatii. Astfel, persoanele tinere, perfect sanatoase si cu o imunitate crescuta e posibil sa nu aiba simptome de guturai sau acestea sa se rezume la o rinoree usoara, in timp ce persoanele mai vulnerabile vor simti boala mai pregnant.

In general, guturaiul isi face simtita prezenta in etape, iar  in functie de simptome putem vorbi de o faza de debut, de faza activa si faza finala.

Primele semne de guturai sunt durerea usoara in gat, urmata de stranut, rinoree (secretii nazale abundente si apoase), congestie nazala (nas infundat), tuse si raguseala. Simptomele sunt specifice fazei de debut, care poate dura pana la trei zile de la momentul infectarii.

In faza activa, acestor simptome li se adauga mialgia (durere musculara), starea de oboseala si slabiciune, durerile de cap, lacrimarea si febra, mai frecventa in cazul copiilor. De regula, un episod de guturai dureaza intre 7 si 10 zile insa unele simptome precum tusea pot sa persiste chiar si mai mult de doua saptamani.

In acest timp, simptomele scad in intensitate pentru, ca in faza finala sa dispara rand pe rand.

Care e tratamentul optim pentru guturai

Guturaiul nu este o afectiune grava, insa simptomele specifice va pot „scoate din circulatie” cateva zile din cauza durerilor de cap si a starii generale de indispozitie pe care o genereaza. Acesta este un motiv intemeiat pentru a trata boala inca de la debut, prevenind sau ameliorand simptomele ulterioare si grabind vindecarea.

Nu exista un tratament specific pentru guturai, solutiile terapeutice fiind stabilite pentru fiecare caz in parte, in functie de simptomatologie. Astfel, impotriva tusei se administreaza antitusive sau medicamente cu efect expectorant, care favorizeaza eliminarea mucusului acumulat in caile respiratorii si astfel dispare factorul ce genereaza tusea.

Impotriva congestiei nazale se administreaza decongestionante sub forma de picaturi sau spray nazal, iar pentru durerea in gat exista o serie de comprimate, drajeuri sau tablete gumate cu efect antiinflamator, antimicrobian si emolient. Nu in ultimul rand, pentru calmarea durerilor de cap sau a mialgiilor pot fi administrate antiinflamatoare sau analgezice.

Alte recomandari pentru a scapa de guturai

In afara tratamentului simptomatic descris mai sus, este recomandat sa apelati si la cateva remedii pentru a intari imunitatea si a ajuta astfel organismul sa lupte mai eficient cu agentii patogeni care au provocat infectia. Un prim element important in acest scop este aportul crescut de vitamina C, care contribuie la formarea celulelor imunitare si totodata este implicata in reglarea functiilor acestora. De aceea este recomandat ca persoanele care sufera de guturai sa consume citrice, fructe de padure, kiwi sau catina, care sunt surse naturale de vitamina C si intaresc imunitatea.

Organismul are nevoie si de o buna hidratare si de aceea consumul de lichide este un alt aspect care trebuie luat in considerare. Se recomanda in special consumul de ceaiuri caldute, care au un efect emolient si calmeaza durerea de gat, continand totodata vitamine si alte substante ce ajuta organismul sa lupte cu boala. Pentru a amplifica efectul benefic al unui ceai, este de preferat sa il indulciti cu o lingurita de miere si sa adaugati putina zeama de lamaie.

In cazul persoanelor bolnave, sistemul imunitar consuma mai multa energie decat in mod normal si astfel se explica starea de oboseala si slabiciune data de guturai. Din acest motiv se impune si odihna, pentru a economisi energia de care organismul are nevoie pentru a lupta cu boala.

Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti grija si la alimentatie, consumand preponderent fructe si legume - care sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti benefici sistemului imunitar – carne slaba si oua pentru continutul de proteine precum si peste gras, care contine grasimi nesaturate ce ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile necesare pentru intarirea imunitatii.

Cum poate fi prevenit guturaiul

Respectarea regulilor de igiena este una din principalele masuri de preventie atat in ceea ce priveste guturaiul, cat si alte boli infectioase. Aceasta presupune spalarea mainilor inainte de masa si de fiecare data cand reveniti acasa, evitarea atingerii fetei si a gurii dupa ce ati intrat in contact cu un obiect sau o suprafata ce poate fi usor contaminata si curatarea mainilor cu un dezinfectant dupa ce ati atins astfel de suprafete si nu aveti posibilitatea de a va spala cu apa sa sapun.  

Evitarea pe cat posibil a zonelor aglomerate in perioadele de circulatie intensa a virusurilor respiratori este o alta recomandare pentru a preveni guturaiul, la fel si evitarea contactului cu persoane care prezinta simptome specifice bolii.

Nu in ultimul rand, este importanta sa va intariti imunitatea mai ales in sezonul rece, iar acest lucru il puteti face prin intermediul alimentatiei, consumand preponderent alimentele mentionate mai devreme, odihnindu-va cel putin 7 ore pe noapte si rezervand macar o jumatate de ora pe zi pentru exercitii fizice.