Gripa si Covid-19: asemanari si diferente importante

Gripa si Covid-19: asemanari si diferente importante Gripa si Covid-19: asemanari si diferente importante

Ultima actualizare: 9 octombrie 2024

Cu totii ne aducem aminte fara prea mare placere de pandemia de Covid-19 din urma cu cativa ani si de masurile fara precedent care au fost luate la acea vreme pentru a limita numarul imbolnavirilor, respectiv al victimelor pe care aceasta noua afectiune l-a facut.

La acea vreme au existat voci care sustineau ca, de fapt, Covid-19 este doar o gripa, iar aceeasi teorie mai este sustinuta si in prezent, mai ales dupa ce riscul reprezentat de aceasta boala s-a diminuat considerabil. Exista intr-adevar o serie de asemanari intre gripa si Covid-19, insa teoria conform careia este vorba de una si a aceeasi boala este total eronata.

In acest articol va vom explica de ce si va vom ajuta sa intelegeti care sunt asemanarile si deosebirile intre gripa si Covid-19, astfel incat sa puteti recunoaste cu usurinta fiecare din cele doua afectiuni.


Ce fel de boli sunt gripa si Covid-19

Gripa si Covid-19 fac parte amandoua din aceeasi categorie, fiind afectiuni respiratorii de natura virala care se transmit preponderent pe cale aeriana. Mai exact, este vorba de infectii respiratorii, cauzate de virusuri ce patrund din mediul exterior in caile respiratorii, unde se dezvolta si se inmultesc. Raspandirea agentilor patogeni care provoaca cele doua afectiuni se face in special prin intermediul secretiilor provenite de la persoanele infectate, mai precis a particulelor de saliva si mucus care ajung in atmosfera cand acestea tusesc, stranuta, isi sufla nasul sau pur si simplu vorbesc. De asemenea, atat gripa cat si Covid-19 pot fi contractate si in urma contactului cu suprafete contaminate, daca nu se respecta regulile de igiena. De pilda, se poate intampla cand folositi o balustrada pe care au ajuns particule microbiene din aer sau de pe mainile unei persoane infectate, dupa care va atingeti nasul sau gura fara sa va spalati pe maini sau sa va dezinfectati.

Pana la acest punct, gripa si Covid-19 seamana la perfectie avand acelasi caracteristici, insa dupa cum veti vedea in continuare exista si mai multe deosebiri care fac diferenta intre cel doua afectiuni.

Testul Influenza A/B+COVID-19/RSV Combo Ag este un test imunocromatografic in vitro pentru detectarea calitativă și diferențială a antigenului proteic nucleocapsidic al virusului influenzal A (inclusiv subtipul H1N1), al virusului influenzal B, al virusului sincițial respirator și/sau al SARSCoV-2 în probele de tampon nazal de la persoane cu sau fără simptome sau din alte motive epidemiologice pentru a suspecta infecții cu virusul influenzal A/B, RSV și/sau COVID-19.

 

Ce agenti patogeni cauzeaza gripa si Covid-19

Am aratat mai devreme ca gripa si Covid-19 sunt infectii respiratorii de natura virala, cauzate asadar de un virus. Din acest punct de vedere exista o diferenta majora intre cele doua boli, fiind vorba de doua categorii distincte de virusuri.

Astfel, gripa este cauzata de un virus de tip Influenza, numit si virus gripal. De fapt exista mai multe tipuri de virusuri gripale din aceasta familie, care sufera mutatii frecvente, astfel ca in fiecare sezon gripal circula cu preponderenta un virus cu proprietati diferite fata de cel din sezonul precedent.

De cealalta parte, Covid-19 este cauzat de un agent patogen din familia coronavirusurilor care este mai recent aparut si a fost numit SARS-Cov-2. La momentul aparitiei, SARS-Cov-2 a provocat un val de imbolnaviri la nivel mondial declansand pandemia de la inceputul anului 2020, care s-a intins aproximativ pe durata a doi ani. Si acest agent patogen a suferit o serie de mutatii, ajungand in prezent la o forma mult mai putin agresiva, insa nu total lipsita de riscuri.

Diferente exista si in ceea ce priveste perioada de incubatie, adica timpul scurs de la momentul infectarii pana la aparitia primelor simptome. Perioada de incubatie in cazul gripei este de aproximativ 3 zile in timp ce la Covid-19 simptomele apar mai tarziu, la 5-6 zile dupa infectare.

Gripa si Covid-19 se deosebesc si prin viteza de raspandire, care este superioara in cazul gripei. Astfel, in timp ce o persoana cu gripa incepe sa raspandeasca virusul la 3-5 zile de la infectare, o persoana cu Covid-19 ii poate contamina pe cei din jur cu 24 - 48 de ore inainte ca simptomele sa inceapa sa se manifeste. Avand in vedere ca perioada de incubatie in cazul gripei este mai scurta, rezulta ca si viteza de raspandire este mai ridicata. In schimb, perioada de contagiozitate este mai lunga in cazul pacientilor cu Covid-19, care astfel pot contamina un numar mai mare de persoane, in comparatie cu cei cu gripa.

O alta diferenta consta in faptul ca gripa este raspandita preponderent de copii, in timp ce in cazul Covid-19, principalii transmitatori sunt adultii.  

Simptome specifice pentru gripa si Covid-19

Am ajuns din nou la un capitol cu multe asemanari intre cele doua afectiuni, care pot fi usor confundate si prin prisma simptomelor pe care le genereaza. Nu este de mirare,  pentru ca ambele virusuri actioneaza asupra cailor respiratorii iar reactiile organismului sunt similare.

In ambele situatii, simptomele cel mai des intalnite sunt:

  • Tusea;
  • Febra insotita de frisoane;
  • Dificultatile de respiratie;
  • Congestia nazala;
  • Rinoreea;
  • Durerea in gat;
  • Durerile musculare;
  • Starea persistenta de oboseala sau slabiciune;
  • Pierderea gustului si/sau a mirosului;
  • Durerile de cap;
  • Greturi insotite sau nu de varsaturi;
  • Diereea.

Fiecare caz are particularitatile sale si nu este o regula ca in tabloul clinic sa se regaseasca toate aceste manifestari. De asemenea, in cazurile usoare, atat gripa cat si Covid-19  se pot manifesta asimptomatic, sau in cel mai rau caz simptomele fiind similare celor ale unei raceli comune.

Pe de alta parte, ambele afectiuni pot imbraca si forme grave, care pun viata in pericol si chiar pot fi fatale in cazul pacientilor mai vulnerabili. Exista categorii de risc reprezentate in cazul gripei de copiii sub 3 ani, persoanele varstnice si pacientii cu boli cronice, toti acestia avand imunitatea slabita si fiind predispusi la forme mai grave ale bolii. Si in cazul Covid-19, varstnicii si bolnavii cronici constituie grupe de risc dar spre deosebire de gripa copiii sunt mai putin vulnerabili la virusul SARS-Cov-2 si fac forme mai usoare ale bolii.

Gripa si Covid-19 pot genera si complicatii similare constand in:

  • Pneumonie;
  • Insuficienta respiratorie;
  • Sindromul de detresa respiratorie acuta;
  • Infectii secundare ce pot duce si la septicemie;
  • Afectarea altor organe pe fondul oxigenarii insuficiente;
  • Insuficienta multipla de organe.

In acelasi timp, ambele boli pot agrava afectiuni preexistente, acesta fiind un alt motiv pentru care pacientii cu boli cronice sunt inclusi in grupele de risc atat in cazul gripei, cat si al Covid-19.

In ciuda numeroaselor zvonuri si informatii false frecvent vehiculate in perioada pandemiei, vaccinarea ramane cea mai sigura metoda de prevenire atat a Covid-19, cat si a gripei. Evident ca e vorba de vaccinuri diferite, insa in ambele cazuri acestea pregatesc sistemul imunitar sa faca fata unei eventuale confruntari cu agentii patogeni, oferindu-i informatiile genetice care sa-i permita sa ii identifice si sa creeze din timp anticorpi impotriva lor.

Alte masuri preventive recomandate in ambele cazuri se refera la respectarea regulilor de igiena, evitarea contactului cu persoanele care prezinta semne de infectii respiratorii, precum si intarirea imunitatii prin consumul de fructe si legume proaspete, odihna suficienta, hidratare si cel putin 30 de minute de miscare intensa pe zi.