Grindelia robusta, originara de pe continentul american si apartinand familiei Asteraceae, a fost folosita ca planta medicinala inca din timpurile precoloniale. Denumirea generica a plantei se datoreaza lui David Hyeronimus Grindel (1776 – 1836), botanist leton din secolul al XVIII-lea.
Grindelia robusta – descriere
Grindelia robusta este o planta perena cu inaltimea maxima de 60 de cm, a carei flori mici si galbene infloresc in perioada mai – septembrie. Este o specie hermafrodita (are atat organe masculine, cat si feminine) si este polenizata de insecte.
Acestui tufis ii plac solurile nisipoase si lutoase, preferand in general solul bine drenat, deci poate tolera seceta, descurcandu-se bine pe malurile nisipoase uscate, si poate creste inclusiv in soluri sarace din punct de vedere nutritional. Are insa nevoie de multa lumina solara.
Este o planta salbatica culeasa pentru uz local ca hrana si remediu natural. Inflorescentele de Grindelia robusta sunt folosite in fitoterapie datorita continutului de acizi, si anume fenoli (acizii ferulic, clorogenic si cafeic), taninuri si saponozide, la care se adauga flavonoide precum quercetol, kaempferol si apigenina.
Grindelia robusta contine si o combinatie de borneol, terpineol si α/β-pinen, benefica in caz de tuse, bronsita sau rinita alergica (febra fanului).
Grindelia robusta – modalitati de consum
Grindelia robusta este comestibila, dar poate fi folosita si ca planta medicinala, motiv pentru care a fost inclusa in medicina europeana si occidentala si in medicina nativilor americani.
-
Frunzele si florile plantei pot fi folosite pentru infuzii/decoct.
-
Florile sunt folosite pentru prepararea tincturilor.
-
Florile de grindelia se pot zdrobi pentru a fi folosite sub forma de cataplasma.
-
Capetele florilor proaspete, fragede si lipicioase sunt o alternativa la guma de mestecat.
Ceai de Grindelia
Doza adecvata de Grindelia robusta depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta, starea de sanatate si comorbiditatile fiecarui pacient. Prin urmare, trebuie sa respectati instructiunile de pe etichetele produselor si sa consultati farmacistul sau medicul inainte de a utiliza aceasta planta, ca de altfel in cazul oricarui supliment alimentar ori remediu natural.
Ca majoritatea plantelor medicinale, grindelia poate fi consumata sub forma de infuzie. Pentru prepararea ceaiului, adaugati o lingurita de Grindelia robusta uscata intr-o cana cu apa fiarta si lasati amestecul la infuzat timp de 10 – 15 minute. Ceaiul poate fi consumat de pana la 3 ori pe zi.
De asemenea, este bine de stiut ca decoctul preparat din radacinile plantei poate fi folosit ca sampon pentru combaterea paduchilor.
Suplimente alimentare cu Grindelia robusta
Remediile pe baza de Grindelia robusta sunt folosite, in general, pentru ameliorarea simptomelor neplacute ale afectiunilor respiratorii.
Pentru restabilirea sanatatii sistemului respirator, farmacistii Catena va propun siropul de tuse Naturalis BronhoSuport, o combinatie de substante bioactive naturale si miere poliflora. Acest sirop ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor bronsice acumulate in exces, protejeaza si hidrateaza mucoasa bucala si pe cea a gatului si usureaza respiratia.
Tinctura de Grindelia robusta este utila persoanelor care se confrunta cu infectii ale vezicii urinare sau ale uretrei. Intrucat este un antibiotic excelent, care grabeste vindecarea ranilor, planta poate fi utilizata si topic, pe rani, arsuri, muscaturi de insecte, eruptii cutanate si chiar eczeme. Tinctura sau cataplasma pe baza de grindelia contribuie inclusiv la reducerea inflamatiilor cutanate provocate de contactul cu iedera otravitoare sau stejarul otravitor.
Pentru astfel de cazuri, planta se foloseste astfel:
-
Tinctura: se administreaza 1 – 2 ml de tinctura de 3 ori pe zi.
-
Utilizare topica: infuzati Grindelia robusta in uleiul preferat. Amestecul respectiv se strecoara, apoi se adauga ceara de albine, miere de manuka si ulei esential de oregano. Preparatul se foloseste sub forma de cataplasme.
Grindelia robusta – proprietati terapeutice si beneficii
-
Amelioreaza tusea – datorita proprietatilor expectorante, mucolitice si antispastice (linistitoare), Grindelia robusta este folosita indeosebi pentru tuse (chiar si pentru tusea convulsiva) si in caz de inflamatie a cailor nazale, sinusurilor si a gatului. Grindelia are inclusiv proprietati antiinflamatoare si antioxidante.
-
Sustine buna functionare a sistemului respirator – persoanele cu afectiuni pulmonare intampina adesea dificultati respiratorii, din cauza reducerii capacitatii bronhiilor de a transporta aerul in plamani. In plus, mucusul si flegma tind si ele sa obstructioneze caile respiratorii. In astfel de situatii, Grindelia robusta va poate fi de mare ajutor deoarece contribuie la relaxarea cailor respiratorii, putand ameliora simptomele asociate unor afectiuni precum bronsita, emfizemul si chiar astmul.
-
Reduce crampele musculare – Grindelia robusta contine compusi antispastici care calmeaza eficient crampele musculare, suprimand spasmele si reducand tensiunea de la nivel muscular. De aceea poate fi utila sportivilor predispusi la crampe musculare.
-
Lupta impotriva bacteriilor – are efect antibacterian, gratie actiunii polifenolilor si saponozidelor din compozitie. Astfel, planta poate fi considerata antibiotic natural. Indienii americani si alti vindecatori au folosit Grindelia robusta timp de sute de ani pentru a trata infectiile si ranile. De exemplu, compusii acestei plante pot ataca si distruge bacteriile din tractul urinar.
-
Trateaza afectiunile cutanate – eruptiile cutanate provoaca inflamatia si iritatia pielii. Grindelia robusta poate fi utilizata in tratamentul topic al afectiunilor pielii, deoarece combate bacteriile, reduce inflamatia si calmeaza iritatiile. Astfel, este excelenta in caz de arsuri, furuncule, muscaturi de insecte, eruptii cutanate, dermatita si deja mentionata eruptie cutanata provocata de iedera otravitoare.
-
Calmeaza durerile abdominale – planta poate fi folosita pentru a preveni spasmele si crampele spatelui, stomacului, intestinului si vezicii urinare, ajutand la suprimarea sau reducerea contractiei musculaturii netede. De aceea, pe langa faptul ca amelioreaza crampele musculare, Grindelia robusta poate fi folosita si pentru reducerea crampelor si durerilor de stomac.
Surse:
https://healthyhuemans.com/grindelia-robusta-uses/
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Grindelia+robusta