Greutate bebelusi - grafic de greutate pe luni

Greutate bebelusi - grafic de greutate pe luni Greutate bebelusi - grafic de greutate pe luni

Ultima actualizare: 20 iunie 2023

Orice parinte isi doreste ca bebelusul sau sa se dezvolte armonios si sa fie sanatos. Asadar, atunci cand va ganditi la greutatea bebelusilor, este imposibil sa nu va intrebati daca acesta se incadreaza in tiparele de greutate recomandate de literatura de specialitate. De asemenea, medicul pediatru este preocupat sa monitorizeze raportul de greutate bebelusi versus inaltime si alte proportii. In baza indicatorilor pe care ii obtine, medicul pediatru poate solicita efectuarea anumitor teste pentru a preveni anumite afectiuni ce pot altera starea de sanatate a copilului.

Farmacistii Catena recomanda BioGaia Protectis picaturi pentru copii, un supliment alimentar special conceput pentru restabilirea echilibrului florei intestinale. Picaturile contin tulpina brevetata de acid lactic Lactobacillus reuteri Protectis®/™* (L. reuteri DSM 17938) care colonizeaza in mod natural tractul digestiv uman.

Intrucat subiectul legat de “greutate bebelusi” este unul foarte sensibil pentru parinti, acest articol va va ajuta sa intelegeti care sunt valorile pentru acest indicator pe luni. De asemena, in urmatoarele paragrafe veti putea analiza valorile dintr-un grafic de greutate bebelusi si obtine o imagine de ansamblu asupra nivelului orientativ al kilogramelor in functie de varsta.


Greutate bebelusi, pe luni

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nastere valoarea medie de greutate bebelusi se situeaza in jurul valorii de 3,2 - 3,4 kg. Desigur, acest indicator poate varia in functie de anumiti factori, cum ar fi:

  • Fumatul mamei pe parcursul sarcinii poate duce la scaderea in greutate la bebelusi atunci cand se nasc;
  • Diabetul gestational poate conduce la cresterea in greutate la bebelusi la nastere
  • Alimentatia din tipul nasterii - indicatorul de greutate bebelusi poate fi influentat in sens negativ de o alimentatie deficitara, in timp ce cresterea in greutate a mamei din cauza alimentatiei excesive poate conduce la nasterea unui copil cu mai multe kilograme;
  • Durata sarcinii - un copil nascut prematur va avea o greutate mai mica fata de unul nascut la termen;
  • Sexul bebelusului - s-a constatat ca nivelul de greutate la bebelusi este mai ridicat la cei de sex masculin fata de cei de sex feminin;
  • Sarcina multiple - greutatea gemenilor sau tripletilor la nastere este mai mica in comparatie cu o sarcina singulara.

Innergy Bifido Baby - Prebiotic pentru copii este un supliment alimentar special pentru copiii cu varsta intre 0-5 ani. Formula lui actioneaza pe toata lungimea colonului si hraneste flora intestinala, imbunatatind astfel metabolismul de la nivelul colonului.

Ritmul in care nivelul de greutate bebelusi se modifica pe parcursul lunilor ce trec de la nastere este urmatorul:

  • in perioada cuprinsa intre ziua 15 de la nastere pana la 3 luni de viata, greutatea la bebelusi va creste cu 30 - 35 g/zi.
  • perioada de la 3 la 6 luni influenteaza nivelul de greutate bebelusi cu 30 g/zi
  • perioada de la 6 la 9 luni determina cresterea in greutate la bebelusi cu 20-25 g/zi
  • in perioada de la 9 luni la 1 an, nivelul de greutate bebelusi creste cu 15 pana la 20 g/zi.

O analiza simpla conform unui grafic cu greutate bebelusi arata ca un sugar isi va dubla greutatea de la nastere in primele 4 luni. De asemenea, atunci cand va ajunge la varsta de un an, un bebelus sanatos isi tripleaza greutatea de la nastere.

Grafic greutate bebelusi - consultati graficul orientativ al greutatii

Pentru a identifica modul in care evolueaza nivelul de greutate bebelusi in primul an de viata, este recomandat sa cantariti bebelusul constant cu ajutorul unui cantar electronic. Desi poate parea tentant, bebelusul va fi cantarit saptamanal in prima luna de viata, si nu zilnic. De asemenea, dupa ce trece prima luna de la nastere, bebelusul se va cantari normal.

Urmatorul grafic cu greutate bebelusi va arata care sunt diferentele intre fetite si baietei si cum evolueaza acest indicator in fiecare luna:

Luna

Greutate medie fetite

Greutate medie baietei

0

3.2 kg

3.3 kg

1

4.2 kg

4.5 kg

2

5.1 kg

5.6 kg

3

5.8 kg

6.4 kg

4

6.4 kg

7.0 kg

5

6.9 kg

7.5 kg

6

7.3 kg

7.9 kg

7

7.6 kg

8.3 kg

8

7.9 kg

8.6 kg

9

8.2 kg

8.9 kg

10

8.5 kg

9.2 kg

11

8.7 kg

9.4 kg

12

8.9 kg

9.6 kg

Acest grafic orientativ despre greutatea unui bebelus include valorile medii pe care OMS le-a stabilit de la nastere pana la indeplinerea varstei de 1 an. Cu toate acestea, variatiile de greutate la bebelusi pot fi variate, avand o marja destul de mare. Va puteti adresa unui medic pediatru atunci cand observati ca greutatea bebelusului scade sub 15% fata de greutatea mediana evidentiata in graficul de mai sus. In acest caz, bebelusul este considerat subnutrit, iar medicul pediatru va veni cu recomandari pentru luarea rapida in greutate si rezolvarea eventualelor probleme de sanatate identificate.

Farmacistii Catena recomanda Appetito bimbi sirop, un tonifiant si energizant eficient care stimuleaza apetitul. Pentru cele mai bune efecte si stimularea poftei de mancare la copii, este recomandata administrarea a 2-3 linguri de sirop Appetito bimbi pe zi, de preferat inaintea meselor.

In cazul in care greutatea bebelusului depaseste cu peste 20% nivelul mediu de greutate mentionat in grafic, este recomandat sa discutati cu medicul pediatru, de asemenea. Si in cazul excesului de greutate, medicul este cel care poate propune solutii pentru reducerea kilogramelor, schimbarea regimului alimentar sau efectuarea anumitor teste pentru a identifica daca exista afectiuni “ascunse” de acest surplus de greutate.

Chiar daca nivelul de greutate la bebelusi nu se incadreaza exact in normele recomandate de OMS, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa va ingrijorati. Atunci cand diferentele depasesc 15% fata de valorile din graficul de greutate, este recomandat sa discutati cu medicul pediatru pentru a rezolva din timp orice probleme de sanatate ar putea cauza aparitia acestei situatii. Inainte de a va ingrijora este important sa analizati alimentatia bebelusului si alte manifestari care pot semnala existenta unor probleme de sanatate responsabile pentru cresterea sau scaderea in greutate.

Surse:

https://www.who.int/tools/child-growth-standards/standards/weight-for-age

https://www.verywellfamily.com/first-year-infant-growth-431721

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/expert-answers/infant-growth/faq-20058037

https://www.medicalnewstoday.com/articles/325630